Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


9η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ" ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΣΤΗΝ ΕΡΓ. ΛΕΣΧΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ (12/02) 
Τα νέα της πόλης μας

Ανοιχτές εισηγήσεις από “Το Κεφάλαιο” του Μαρξ| Εισήγηση 9η: Εργάσιμη μέρα: τάση και όρια στην επέκταση της, Τρίτη 12/2, 9μμ

Στην προηγούμενη εισήγηση είδαμε πως η παραγωγή της απόλυτης υπεραξίας επιβάλλει έναν διαχωρισμό της εργάσιμης ημέρας ανάμεσα σε χρόνο αναγκαίας εργασίας και σε χρόνο υπερεργασίας.

Ο αναγκαίος χρόνος είναι εκείνος όπου ο εργάτης παράγει για τον εαυτό του, για την αναπαραγωγή των μέσων διαβίωσής του (δηλαδή για την αναπαραγωγή του μισθού του) ενώ ο χρόνος υπερεργασίας είναι εκείνος όπου ο εργάτης παράγει την υπεραξία, και συνεπώς το κέρδος του καπιταλιστή.

Είναι επομένως μια αναγκαία τάση της κεφαλαικής σχέσης η συνεχής προσπάθεια, από μέρος του καπιταλιστή, να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο την εργάσιμη ημέρα έτσι ώστε να αποσπάσει μεγαλύτερη υπεραξία από τους εργάτες του.

Στην παρούσα εισήγηση “Eργάσιμη ημέρα: τάση και όρια στην επέκτασή της” θα δούμε πως ο παράγοντας χρόνος, η διαχείρισή του, κι ακόμη σημαντικότερα η πειθάρχηση μέσω του χρόνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Ακόμη, πως ο ίδιος αυτός παράγοντας του χρόνου αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, ένα από τα βασικά πεδία πάνω στα οποία διεξάγεται καθημερινά η ταξική πάλη μεταξύ εργατών και καπιταλιστών.Καταχωρήθηκε την: 12/02/2019
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!