Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


"SMART CITIES | ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΔΥΣΤΡΟΠΙΑ;" - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓ. ΛΕΣΧΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ (19/02) 
Τα νέα της πόλης μας

Smart cities | Ουτοπία ή δυστοπία; Τρίτη 19/2. 7.30μμ

Δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας· από τα smartphones και τις διάφορες εφαρμογές μέχρι τις αμέτρητες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε εξοικειωθεί πλέον με τη χρήση του όρου smart - / έξυπνα-. Πέρα από τα smart phones έχουμε smart gadgets, smart homes και πλέον smart cities / έξυπνες πόλεις.

Σύμφωνα με ένα ορισμό που μπορεί κανείς εύκολα να βρει για τις τελευταίες:

«Έξυπνη πόλη ονομάζεται μια αστική περιοχή στην οποία συγκεντρώνονται και αναλύονται ηλεκτρονικά δεδομένα (data collection/ συλλογή δεδομένων), δηλαδή πληροφορίες, έτσι ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν για τη πιο αποτελεσματική (για το υπάρχον σύστημα φυσικά!) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πόρων. Η έννοια της έξυπνης πόλης ενσωματώνει το ICT (Information and communication technology - τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνίας) και διάφορες φυσικές συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, θεωρητικά για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διάφορων λειτουργιών της ( κυκλοφορία, συστήματα μεταφοράς, παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, διαχείριση αποβλήτων, επιβολή του νόμου, σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κ.λ). Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους διαχειριστές της πόλης αυτής να αλληλεπιδρούν άμεσα με τη κοινωνία, να παρακολουθούν τι συμβαίνει και να επεμβαίνουν αναλόγως. »

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε να εγκρίνονται διάφορα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, να υπογράφονται συμφωνίες δήμων με επιχειρήσεις, ευρωπαϊκές συνθήκες και να οργανώνονται ερευνητικά προγράμματα με βασικό θέμα το πως θα γίνουν οι γειτονιές μα έξυπνες! Ανάμεσα σε όλα αυτά είδαμε μέχρι και μαραθώνιο καινοτομίας για τις έξυπνες πόλεις που διοργανώθηκε από την κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας.

Ως Εργατική λέσχη Ν. Ιωνίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε λίγο πιο αναλυτικά με το θέμα, καθώς έχει αρχίσει να απασχολεί και τη δική μας περιοχή. Έτσι στις 19/1 οργανώνουμε συζήτηση με μέλη του περιοδικού cyborg για τις «έξυπνες» πόλεις με βασικά ερωτήματα:

·       Τι είναι οι έξυπνες πόλεις (smart cities);

·       Πως παρουσιάζεται η συγκέντρωση και η ανάλυση δεδομένων ως το νέο πεδίο επένδυσης;

·       Ποια είναι η σχέση του κοινωνικού ελέγχου και της «έξυπνης» αναβάθμισης των γειτονιών μας;

·       Παραδείγματα και εμπειρίες από την εφαρμογή τους.

 Καταχωρήθηκε την: 19/02/2019
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!