Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» 
Τα νέα της πόλης μας

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ»

Την Πέμπτη (29/11) το απόγευμα, στο  πλήρες από παρευρισκομένους Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, η δημοτική παράταξη Νέας Ιωνίας «Δημιουργία Αλληλεγγύη» διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Νέα Ιωνία – Προοπτική και δυνατότητες για άλμα εξέλιξης σε Έξυπνη πόλη».

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΜΑΝΟΥΡΗ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός οπτικοακουστικού μηνύματος-χαιρετισμού του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, και αμέσως μετά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης, πραγματοποίησε μια αρχική τοποθέτηση επί του θέματος της εκδήλωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Σ’ αυτή την εποχή της κρίσης είναι προφανές ότι υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας, που πρέπει οπωσδήποτε να καθορίσει την ταυτότητα της πόλης και δει της Νέας Ιωνίας. Είναι δεδομένο ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και είμαστε αναγκασμένοι να μοχλεύουμε, να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις παραδοσιακές. Οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για έξτρα φόρους και τέλη, άρα πρέπει να πάμε σε μια λογική έξυπνης διαχείρισης όλων των υπαρχόντων πόρων και να βρούμε και άλλα. Αρωγός εδώ είναι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης μίλησε σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση της ανταγωνιστικής ταυτότητας μιας πόλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένας δρόμος, είναι μία στρατηγική, η οποία στην πορεία εξειδικεύεται μέσα από ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και τραβάει τον δρόμο της χωρίς πλέον να αφήνει κενά στο κομμάτι της ψηφιοποίησης. Οι λέξεις-κλειδιά, που θα ακούσετε απόψε και θα ακούτε συχνά το επόμενο διάστημα (φαντάζομαι, σε περίπτωση που έχουμε εμείς τη διοίκηση της πόλης θα το ακούτε πολύ συχνά): Έξυπνη πόλη, στρατηγικό σχέδιο, ψηφιακή πολιτική, ανταγωνιστικότητα, ευρυζωνικότητα, ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.. Ο πρωταγωνιστικός λόγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προφανής. Υπάρχει υποχρέωση για στρατηγικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, στην πόλη μας, τα πέντε τελευταία χρόνια δεν έχουμε εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο, δεν έχουμε όραμα για κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο ’14-’19, άρα είμαστε μια πόλη που γενικώς κινούμαστε με τα αντανακλαστικά, ας πούμε, του τι έρχεται και τι παίζει γύρω-γύρω. Αντιγράφουμε δυο-τρία πραγματάκια. Δηλαδή, είμαστε στο πουθενά. Δεν έχουμε εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο. Υπάρχουν δήμοι που το έχουν κάνει και το εφαρμόζουν. Το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα έχει παραχωρήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιες αρμοδιότητες. Τρεις κύριες φάσεις, λοιπόν, έχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η πρώτη φάση είναι του «Δήμαρχου διεκδικητή», του Δήμαρχου ο οποίος ουσιαστικά ζητάει αρμοδιότητες από το κράτος, παίρνει κάθε φορά κάτι, και με τις ενέργειες του υπουργού, έτσι γινόταν μέχρι πριν από κάποια χρόνια, θα γίνει το τάδε έργο, θα γίνει κάτι στην πόλη «δια των ενεργειών», που ήταν το χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης. Στη δεύτερη φάση ο Δήμαρχος πήρε αρμοδιότητες και άρχισε να διαχειρίζεται κομμάτια από το Κοινοτικό Πλαίσιο. Είχαμε την περίπτωση: «Ο Δήμαρχος-εργολάβος», ο οποίος δημιουργεί υποδομές, κάνει έργα. Στην τρίτη φάση, θα λέγαμε ότι δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις προτεραιότητες ενός δήμου. Το βασικό είναι η μείωση των διαθέσιμων πόρων. Αρχίζει, λοιπόν, το «σφίξιμο» όσον αφορά στους διαθέσιμους πόρους, διότι το κεντρικό κράτος κρατάει ουσιαστικά το φορολογικό σύστημα στα χέρια του, δεν το αποκεντρώνει, με αποτέλεσμα, πέρα από τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, οι οποίοι μοιράζονται με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια μέχρι σήμερα, ο δήμος δεν έχει άλλη δυνατότητα. Κατά καιρούς κάνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Μέχρι εκεί. Οι αυξημένες αρμοδιότητες, λοιπόν, που έχουν συγκεντρωθεί εκεί μέσω των διοικητικών μεταρρυθμίσεων κάνουν τους σύγχρονους Δημάρχους να πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα καινούργιο πλαίσιο.».

Ακόμη, ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο ζήτημα σχετικά με το τι είναι η «έξυπνη πόλη», λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι η πόλη, η οποία χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για να αναπτύσσει τους στρατηγικούς μακροπρόθεσμους και τακτικούς στόχους: Οικονομική ανάπτυξη, εκπαίδευση, ψηφιακές δραστηριότητες στο σχολείο, σχολικό δίκτυο, απασχόληση, εκπαιδευτικές δράσεις «online», αναζήτηση εργασίας, περιβάλλον και ενέργεια, αειφόρος ανάπτυξη, φροντίδα υγείας, ψηφιακές δράσεις, ασφάλεια, πολιτική προστασία, διαχείριση εκτάκτων αναγκών, κοινωνική ενσωμάτωση, ψηφιακός αλφαβητισμός,  τουρισμός και πολιτισμός, αστικές μεταφορές, διαχείριση κυκλοφορίας, πάρκινγκ, τομείς επικοινωνιών, αύξηση του όγκου των οπτικών ινών και των ασύρματων δικτύων κ.λπ..», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Όταν λέμε στη Νέα Ιωνία δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο κομμάτι της «έξυπνης πόλης» για εμάς αυτή η «έξυπνη πόλη» είναι ακριβώς αυτά τα δυο ουσιαστικά ονόματα: Το «Δημιουργία» και το «Αλληλεγγύη». Στα χρόνια της κρίσης η «Δημιουργία» σήμαινε προφανώς ανάπτυξη, το ζητούμενο, με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Και η «Αλληλεγγύη», επίσης, με την ανάπτυξη ενός τοπικού κοινωνικού κράτους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο τον έχουμε αναλύσει και τον έχουμε επικοινωνήσει. Κι αυτό, λοιπόν, είναι υποσύνολο μιας «έξυπνης πόλης». Ή, θα το έλεγα διαφορετικά: Δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί αν δεν αλλάξει η κουλτούρα μας σχετικά με αυτό. Οι «έξυπνες πόλεις», λοιπόν, γίνονται πρώτα από όλα από έξυπνους πολίτες, έξυπνους ανθρώπους, που διαχειρίζονται την ψήφο τους με διαφορετικό τρόπο, και, ταυτόχρονα, γίνονται με πρωτοβουλίες και αξιοποίηση ανθρώπων που είναι ειδικοί σε όλα αυτά.» και ολοκλήρωσε τονίζοντας πως: «Εμείς υποσχόμαστε ότι αυτή είναι η πορεία μας και όχι η εμμονή μας. Είναι η πορεία μας γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει η πόλη. Το έχω πει και θα το λέω σε όλους: Αν θέλουμε η πόλη να παραμείνει κάπως έτσι και να κάνει κάπως έτσι κάποιες κινήσεις, σίγουρα εγώ και η παράταξή μου δεν είμαστε η λύση. Αν θέλουμε η πόλη ν’ ακολουθήσει τα βέλτιστα παραδείγματα πολλών Δήμων της Ελλάδας, που πλέον έχουνε μπει στο «τραίνο της ανάπτυξης», σ’ αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης, όμως, τότε εμείς είμαστε η λύση.».

ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, τεχνοκρατών και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτικής «Έξυπνων πόλεων», οι οποίοι, αφού μελέτησαν τα δεδομένα του Δήμου Νέας Ιωνίας, παρουσίασαν προτεινόμενους ευέλικτους τρόπους και εφαρμογές, που όπως υποστήριξαν,υπόσχονται να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των δημοτών μιας πόλης.

Πρώτος ομιλητής, που ανέβηκε στο βήμα, ήταν ο Δρ. Γιάννης Κανάβας, υπεύθυνος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ελλάδας, ο οποίος παρουσίασε ενδελεχώς μια σειρά από εργαλεία και δράσεις, που θα μπορούσαν, όπως είπε,άμεσα να βελτιώσουν την όψη της Νέας Ιωνίας, αντλώντας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και επενδυτικούς πόρους ευρύτερων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δρ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Έξυπνη πόλη και βιώσιμη κινητικότητα. – Τι μπορεί να γίνει στη Νέα Ιωνία»∙ ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Στέφανου Λιτσαρδόπουλου, Πτυχιούχου Πληροφορικής, με μεταπτυχιακό στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο UMIST του Μάντσεστερ, ο οποίος μίλησε σχετικά με το θέμα: «Μειώνοντας το χάσμα Δήμου-Δημότη μέσω σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων»∙ κατόπιν, ο Δρ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες των Αποφάσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος του διεθνούς διπλώματος Global e-Management (GeM) Certificate, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του Ε.Μ.Π., εισηγήθηκε του θέματος: «Στρατηγικός Σχεδιασμός και καινοτόμα Συστήματα «Έξυπνης Πόλης».» και η ενημερωτική πολιτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συνοπτική παράθεση των συμπερασμάτων της βραδιάς από τον κ. Μανούρη, ο οποίος εν κατακλείδι ανέφερε πως: «Αυτή τη Νέα Ιωνία οραματιζόμαστε: Μια σύγχρονη πόλη που μας αξίζει. Και επενδύοντας στοχευμένα στην τεχνογνωσία, θα τη φτιάξουμε. Γιατί εμείς ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση, τις ομιλίες τις οποίες συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Θάνος Τριανταφύλλου, παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων: οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ.κ. Χρήστος Βλάχος, Μιλτιάδης Καναβός, Ιωάννης Λαζαρίδης, Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης και Βασίλειος Χριστοδούλου, καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Τσομπάνογλου.

 

Απόστολος Σαλονικίδης

 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης

 Καταχωρήθηκε την: 08/12/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!