IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ» 
Τα νέα της πόλης μας

Από αριστερά οι κ.κ.: Άννα Παϊσίου, Βασίλης Δενδρινός, Ελισσάβετ Γεωργιάδου ,Αγγελική Δούκα-Μαξιλάρη, Αλέξανδρος Παπακυρίλου

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ», ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ 4 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ν.Ι.Φ.Η.Μ. ΤΗΣ Ε.Α.Ε.

Με κεντρικό σύνθημα: «Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν! Δώσε ελπίδα, μπορείς και εσύ να σώσεις μια ζωή!», το Ενιαίο Παράρτημα Ν.Ιωνίας-Φιλαδ.-Ηρακ.-Μεταμ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου και του 16ου Δημοτικών Σχολείων, του 6ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», συνδιοργάνωσαν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Δότες Μυελού των Οστών», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (11/5), στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ΓΕ.Λ., στην Αλσούπολη.

Την εκδήλωση προλόγισε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας, κ. Δέσποινα Οικονομοπούλου-Λεμπέση, κι αμέσως μετά, η Πρόεδρος του ίδιου συλλόγου, κ. Αγγελική Δούκα-Μαξιλάρη, χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σας καλωσορίζουμε στην Ημερίδα, που θέμα της έχει την υγεία. Μια υγεία, που σήμερα βάλλεται από πολλές και δύσκολες ασθένειες, που στόχαστρό τους έχουν όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας.», προσθέτοντας πως: «Η ιδέα αυτής της Ημερίδας ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, από μια προσωπική μου εμπειρία. Ο αγώνας και η μάχη που δόθηκε από τον ασθενή, την οικογένεια και το στενό περιβάλλον του, με ευαισθητοποίησε περισσότερο και μου δημιούργησε την ανάγκη να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε για ένα αγαθό, που όλοι μας δυνάμεθα να προσφέρουμε, χωρίς πόνο και κόπο, δίνοντας την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας -και ιδίως σε παιδιά- να ξεπεράσουν το πρόβλημα, που πιθανόν να συμβεί στη ζωή τους, και να έχουν μια επιτυχή έκβαση.».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Δούκα-Μαξιλάρη ανέφερε πως: «Η Υγεία είναι δώρο, αλλά και αγαθό πολύτιμο. Την ολότητα του σώματος και της ψυχής οφείλει να υπηρετεί κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, πόσο μάλλον στη μάχη, που δίνει ο άνθρωπος με τον καρκίνο. Είμαι σίγουρη ότι η ομιλήτριά μας θα αναδείξει μοναδικά και ανεπανάληπτα την αναγκαιότητα να γίνουμε δότες μυελού των οστών.».

Κατόπιν, χαιρέτησε την εκδήλωση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, κ. Αλέξανδρος Παπακυρίλου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους Ημερίδες, που έχουν σαν στόχο να κινητοποιήσουν τον κόσμο και να τον αφυπνίσουν. Γενόμενος κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών κάνει δώρο τη ζωή. Με αυτή την αλτρουιστική πράξη, του δίνεται η δυνατότητα να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου του, που υποφέρει από κάποια απειλητική νόσο. Μην ξεχνάμε πως όσο περισσότεροι υποψήφιοι δότες υπάρχουν, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να βρεθεί συμβατός δότης γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει όλοι μας να ενημερωθούμε και να συμμετέχουμε σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.», ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, κ. Ματούλα Λογγίτση, ευχαρίστησε τους Προέδρους των συνδιοργανωτών Συλλόγων Γονέων «για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή Ημερίδα, που αφορά όλους μας.».

Επίσης, η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. και δημοτική σύμβουλος κ. Ελισσάβετ Γεωργιάδου, αφού χαιρέτησε «αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία των τεσσάρων συλλόγων», επισήμανε πως: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κοινές δράσεις, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε μια Ημερίδα σήμερα, που σηματοδοτεί το μεγαλείο της προσφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο, το μέρος της ευθύνης, που αποδέχεται ένας εθελοντής, καθώς, ουσιαστικά, τι κάνει; Δίνει μια υπόσχεση ζωής!».

Αμέσως μετά, ο κ. Βασίλης Δενδρινός, Ειδικευόμενος Αιματολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βραδινογιάννη – Ελπίδα» και Εθελοντής του «Οράματος Ελπίδας», προλόγισε την κεντρική ομιλήτρια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Συζητάμε για μεταμόσχευση μυελού των οστών σήμερα. Η λέξη «μεταμόσχευση» δεν θα πρέπει να τρομάζει κανέναν. Δεν είναι όπως ο περισσότερος κόσμος έχει κατά νου, κάποια δύσκολη χειρουργική πράξη, που απαιτεί κάτι εξεζητημένο από εσάς. Είναι κάτι, το οποίο είναι πολύ απλό. Χρειαζόμαστε μερικά δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας.».

Ακολούθησε η εισήγηση της κεντρικής ομιλήτριας της Ημερίδας, κ. Άννας Παϊσίου, Αιματολόγου, Επικουρικής Ιατρού, Επιμελήτριας Β΄ Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Γ.Ν.Π. «Η Αγία Σοφία» στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» και εθελόντριας του «Οράματος Ελπίδας», η οποία ξεκίνησε την ομιλία της διευκρινίζοντας πως: «Η μεταμόσχευση μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων από ένα υγιές άτομο προς τον πάσχοντα, έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός νέου, υγιούς αιμοποιητικού συστήματος» και προχώρησε την ομιλία της κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις διαχρονικές εξελίξεις στον τομέα μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Στη συνέχεια, η κ. Παϊσίου, είπε μεταξύ άλλων πως: «Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων χρειάζονται οι ασθενείς που παρουσιάζουν: ανεπάρκεια του μυελού να δημιουργήσει αιμοποιητικά κύτταρα (π.χ. απλαστική αναιμία), διήθηση μυελού από καρκινικά κύτταρα (π.χ. λευχαιμία), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα (π.χ. Μεσογειακή αναιμία).», αναφέρθηκε στα κυριότερα νοσήματα που θεραπεύονται με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (αναπλαστική αναιμία, λευχαιμίες, μυελοδυσπλασίες, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα, νευροβλάστωμα, σαρκώματα, όγκοι εγκεφάλου, Μεσογειακή αναιμία κ.λπ.) και στους τύπους μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, περιέγραψε τι ακριβώς είναι ο μυελός των οστών και ποιες είναι οι λειτουργίες του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον νωτιαίο μυελό, κι ακόμη τόνισε πως: «Οι δότες αιμοποιητικών κυττάρων, αντίθετα με τους δότες οργάνων, είναι πάντα ζωντανοί, υγιείς δότες, όπως οι αιμοδότες.».

Ακολούθως, η κ. Παϊσίου ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείτε για τη συλλογή μυελού των οστών και για τη συλλογή κυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, κι ακόμη επισήμανε πως: «Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια βαριά θεραπεία, η οποία αντιμετωπίζει νοσήματα που δεν γίνονται καλά με άλλον τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, όμως, το 70% των μεταμοσχευμένων παιδιών θεραπεύεται!».

Επίσης, αναφερόμενη στις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, η κ. Παϊσίου διευκρίνισε πως είναι: «Η επιλογή του κατάλληλου ιστοσυμβατού δότη, η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για την εφαρμογή της Μ.Α.Κ., η χορήγηση χημειοθεραπείας +ολοσωματικής ακτινοβολίας για «προετοιμασία» του λήπτη-ασθενή, καθώς και ειδική προστασία και υποστήριξη του μεταμοσχευμένου ασθενούς, μέχρι να ανακάμψει αιματολογικά/ανοσολογικά.», αναφέρθηκε στους τρόπους επιλογής του καταλληλότερου δότη, κι ακόμη αποσαφήνισε πως: «Δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει κάθε άτομο ηλικίας 18-45 ετών, η υγεία του οποίου είναι σε καλή κατάσταση, και είναι πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση.».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η κ. Παΐσίου, έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικές με τη δράση και τους στόχους του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»-Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, όπου μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος εθελοντής.

Την εισήγηση της κ. Παϊσίου ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες απάντησε η ομιλήτρια.

Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» (Λεβαδειάς 8, Αθήνα, τηλ.: 210.7775615-6), που συμμετείχε στην Ημερίδα, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 2012, και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου Συλλόγου είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μάλιστα, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Την άκρως ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Διευθυντής του 4ου ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας κ. Σεβαστιανός-Γεράσιμος Βασιλάκης, καθώς και ο Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας κ. Ματθαίος Βαβουράκης.

 

Παναγιώτα Σούγια

Η κ. Δέσποινα Οικονομοπούλου-Λεμπέση

 Καταχωρήθηκε την: 20/05/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!