IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


CINEΠΙΒΑΤΕΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ADAM'S APPLES" ΣΤΟΝ "ΑΣΤΕΡΑ" (21/04)  
Τα νέα της πόλης μας

Ο Αδάμ, ένας αμετανόητος νεο-ναζί, καταδικάζεται να εκτίσει κοινωνική εργασία σε μια απομονωμένη εκκλησία στη Δανία και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από τον υπερβολικά αισιόδοξο και παράξενο εφημέριο Ιβάν (Mads Mikklesen). Παρά το γεγονός ότι ο Αδάμ είναι γεμάτος επιθετικότητα και μίσος, ο Ιβάν τον ενθαρρύνει να επιλέξει ένα στόχο κατά τη διαμονή του εκεί. Όταν ο Αδάμ απαντά περιφρονητικά ότι θα ψήνουν μια μηλόπιτα, o Ιβάν του αναθέτει τη φροντίδα της μηλιάς της εκκλησίας. Στην εκκλησία θα συναντήσει διάφορα άλλα ασυνήθιστα άτομα: τον κλεπτομανή, με προϊστορία σεξουαλικών επιθέσεων, Γκούναρ, τον οργισμένο κατά των πολυεθνικών, Αφγανό Κάλιντ, που ληστεύει βενζινάδικα, και την καταθλιπτική - έγκυο Σάρα. 

Η ταινία κινείται συνεχώς ανάμεσα στο δίπολο καλό ή κακό. Ο Χίτλερ ή ο Θεός;

Ο Αδάμ βίαιος, γεμάτος μίσος, με σκοτεινό παρελθόν, κρεμά ως εικόνισμα στο δωμάτιό του τον Χίτλερ. Σαστίζει με την απέραντη καλοσύνη και αισιοδοξία που συναντά, (η οποία στα μάτια του δεν είναι παρά τεράστια βλακεία) και θέτει ως στόχο του να δείξει στον Ιβάν πόσο κακό υπάρχει στον κόσμο και, κυρίως, να διαλύσει την πίστη του.

Ο ιερέας από την άλλη παρά τις τρομερές συμφορές που του έτυχαν στη ζωή, αρνείται να εγκαταλείψει την πίστη του στο Θεό και επιμένει στην ωραιοποίηση των δεινών του. Και στους δύο χαρακτήρες κυριαρχεί η δειλία: o νεοναζί μέσω της θρασύδειλης βίας την οποία χρησιμοποιεί σαν ασπίδα για να καλύψει το απέραντο πνευματικό του κενό και ο ιερέας μέσω της πίστης του στο Θεό αρνούμενος να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την προσωπική του τραγωδία. 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Anders Thomas Jensen αναμιγνύει σκηνές μαύρου χιούμορ και σλάπστικ με σκηνές βίας (που θυμίζουν τις ταινίες του Ταραντίνο, αλλά και του Σκορσέζε), και συνδιαλέγεται με τη θρησκευτική αλληγορία. Η πλοκή, άλλωστε, παραπέμπει στη βιβλική παραβολή, τις δοκιμασίες του Ιώβ, με ρητές αναφορές σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Είτε μέσω του ιερέα και τις τρομερές τραγωδίες που συμβαίνουν στη ζωή του, είτε μέσω της μηλιάς η οποία μαστίζεται από κοράκια, σκουλήκια και κεραυνούς.
Δοκιμάζει ο Θεός ή ο Διάβολος την πίστη μας; Είναι δυνατό από την πίστη ενός ανθρώπου να αλλάξει η καρδιά ενός άλλου; Πόσο η πραγματικότητά μας διαμορφώνεται από τις προκαταλήψεις, τις πεποιθήσεις, την πίστη και τις φοβίες μας; Αυτές οι ερωτήσεις είναι στο επίκεντρο στα Μήλα του Αδάμ. 

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να περπατήσει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα, τη μαύρη κωμωδία και το δράμα. Η δεξιότητα της αφήγησης και το ιδιαίτερο χιούμορ της ταινίας οδηγεί σε μια αντισυμβατική ιστορία λύτρωσης. Οι καταπληκτικές ερμηνείες του Mads Mikkelsen ως ιερέας Ιβάν και του Ulrich Thomsen ως ο νεο-ναζί Αδάμ, συνεπικουρούμενοι από τον Nicolas Bro ως Γκούναρ, τον Ali Kazim ως Κάλιντ και την υπέροχη Paprika Steen ως Σάρα, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη φοβερή Δανέζικη σχολή κινηματογράφου και υποκριτικής, με αρκετές ταινίες, σειρές και ηθοποιούς να διαπρέπουν στο Διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια. Η ταινία ήταν η πρόταση της Δανίας για τα όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2005, και βραβεύτηκε σε περισσότερα από 14 διαφορετικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο!...
Και οι τέσσερις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Jensen μέχρι σήμερα (Flickering Lights (2000), The Green Butchers(2003), Adam's apples(2005), και Men and chicken(2015) επικεντρώνονται σε αλλόκοτους και απροσάρμοστους ανθρώπους στη σύγχρονη Δανία.

Παράλληλα διαπρέπει ως σεναριογράφος τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη. Από τις σεναριακές του δουλειές ξεχωρίζουν οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει η Susanne Bier με την οποία έχει συνεργαστεί αρκετές φορές: After the Wedding (2000), In a Better World (2010), Brothers (2009). Καταχωρήθηκε την: 21/04/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!