Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


H Πολιτιστική Νέα Ιωνία (1923 -2000) Απόπειρα Ιχνογραφίας μιας Πνευματικής Πορείας (ΒΑΣΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ) 
Πολιτιστική

Το άρθρο αυτό επιχειρεί έναν πνευματικό περίπατο στη Νέα Ιωνία, αυτή τη μαρτυρική προσφυγούπολη που πριν από 80 περίπου χρόνια θεμελίωσαν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες από wpe3B.jpg (2719 bytes)τη Σπάρτη της Πισιδίας, πόλη Μικρασιατική, περίφημη για τον πολιτισμό της και την ανάπτυξη της οικονομίας της.Εδώ, λοιπόν, στα χέρσα χωράφια –που σήμερα πια τίποτα δεν τα θυμίζει- οι πρώτοι Πισίδες οικιστές δημιούργησαν τη «Νέα Πισιδία», στις 23 Ιουνίου του 1923. Κι όταν αργότερα κι άλλες ομάδες προσφύγων από τη Μ. Ασία έβρισκαν καταφυγή εδώ η πόλη μετονομάστηκε σε Νέα Ιωνία. Η πορεία της Ν. Ιωνίας υπήρξε ένας άθλος, όπως άλλωστε και κάθε προσφυγικής πόλης που θέλησε να συνεχίσει την ιστορική, πολιτιστική και οικονομική της πορεία στη Μητέρα Πατρίδα.

Ας δούμε, όμως, πώς διαμορφώνεται η ζωή της δικής μας πόλης στα πρώτα χρόνια μετά τη θεμελίωσή της. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται μέσα σε σκηνές και πρόχειρα παραπήγματα κατά σωρούς. Ρακένδυτοι, πεινασμένοι, πληγωμένοι στην περηφάνια τους προσπαθούν να οργανώσουν μια καινούργια ζωή, μέσα στην άξενη, καχύποπτη και συχνά απροκάλυπτα εχθρική ατμόσφαιρα που τους περιβάλλει. Η ψείρα, η οφθαλμία, η ελονοσία, η φυματίωση και ο εξανθηματικός τύφος θερίζουν. Ιατρεία δεν υπάρχουν, ηλεκτρικό ρεύμα και δίκτυο διανομής νερού είναι άγνωστα, αποχωρητήρια και αποχέτευση δεν υπάρχουν, τα σφαγεία λειτουργούν υπαίθρια και το καλοκαίρι τα κουνούπια, οι μύγες, η σκόνη και η αποφορά των απορριμμάτων καθιστούν τη ζωή της πόλης ανυπόφορη. Τα δύο ρέματα της πόλης, ο Ποδονίφτης και ο Γιαμπουρλάς, ακάλυπτα βέβαια, είναι οι μόνες διέξοδοι για τα’ απορρίμματα, τα απόνερα, τα λύματα κάθε είδους, χειμώνα καλοκαίρι. Το χειμώνα η λάσπη και το κρύο είναι αφόρητα. Η θνησιμότητα, βέβαια και η νοσηρότητα των προσφύγων είναι τεράστιες.

Μέσα σ’ αυτή την κόλαση της αρρώστιας, της πείνας, του κατατρεγμού, της φτώχειας μια άλλη ζωή πνευματική θα ξεπηδήσει αμέσως, σφριγηλή, ανθηρή, μαχητική, γεμάτη λάμψη, ομορφιά και δύναμη, προκαλώντας και σήμερα κατάπληξη και δέος. Διατρέχω σύντομα τα συμβάντα από το 1923 ως το 1940.

Το πρώτο που σκέφτηκαν οι πρόσφυγες από την Σπάρτη ήταν ο Ναός τους! Έτσι, το 1923, ανήμερα Χριστούγεννα, τελείται η πρώτη επίσημη λειτουργία στην παράγκα των Αγίων Αναργύρων. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβρη, είχε κιόλας ξεκινήσει η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων με τη δημιουργία δύο σχολείων: του 1ου δημοτικού αρρένων και του 1ου δημοτικού θηλέων, ενώ τις γυμνασιακές ανάγκες υπηρετεί το 8ο Γυμνάσιο των Πατησίων. Και τα δύο δημοτικά στεγάζονται σε παράγκες. Το 1924 ξεκινά το χτίσιμο του 1ου δημοτικού. Το 1926 ιδρύεται το 1ο Σχολαρχείο, το 1927 ιδρύεται το πρώτο «ιδιωτικόν Εκπαιδευτήριον Ο ΚΑΔΜΟΣ» από τον αείμνηστο δάσκαλό μου Αντώνη Χ. Σαπουντζάκη, ενώ το 1928 τελειώνει το χτίσιμο του 1ου Δημοτικού, με τη βοήθεια της «Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων» (ΕΑΠ). Το 1928 αρχίζει να χτίζεται και ο Ναός των Αγ. Αναργύρων, ενώ σιγά σιγά και ως το 1930 θεμελιώνονται άλλοι 5 Ναοί.

Την ίδια χρονιά (και σ’ ένα πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 16.000) 2.000 παιδιά φοιτούν συνολικά στα σχολεία της Ν. Ιωνίας, ποσοστό εκπληκτικό για την εποχή και τις συνθήκες της φοίτησης. Το 1931 ιδρύεται και το πρώτο Ιδιωτικό Γυμνάσιο με το όνομα «ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟΝ» ενώ ταυτόχρονα, χτίζονται και τα άλλα δημοτικά, 2ο και 3ο.

Παράλληλα με τον εκπαιδευτικό οργασμό, μια άλλη κίνηση πνευματική εκφράζεται μέσα από τον τοπικό Τύπο, τη συγκρότηση πνευματικών συλλόγων και βέβαια τους πνευματικούς ανθρώπους που ζουν και δρούν στην Ν. Ιωνία. Έτσι, το 1925, δύο μόλις χρόνια μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην καινούργια τους πατρίδα, ο Σπάρταλης Σωκράτης Ουλκέρογλου εκδίδει στη Ν. Ιωνία την πρώτη εφημερίδα, δίγλωσση Ελληνογαλλική, με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ –LE DOMENICAL», όταν ακόμη, σύμφωνα με δική της μαρτυρία, 2000 περίπου πρόσφυγες ζουν σε σκηνές. Έργο της εφημερίδας είναι «ο έλεγχος δραστηριότητας της ΕΑΠ, αλλά και παντός καταπατημένου δικαίου». Ο αείμνηστος εκδότης Ουλκέρογλου υπέστη αφάνταστες διώξεις – μυστικές και φανερές – ώσπου να κλείσει οριστικά την εφημερίδα του το 1926.

Την ίδια χρονιά, λίγους μήνες μετά, κυκλοφορούν η «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ» με τους ίδιους στόχους και διευθυντή τον Σμυρνιό Ιωάννη Διαμαντάκη, ενώ το 1928 ο Θεμιστοκλής Τσακιρίδης εκδίδει τη δεύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα «ο ΦΥΛΑΞ». Έξι χρόνια αργότερα, το 1934, όταν πια οι άλλες εφημερίδες έχουν προ πολλού διακόψει την κυκλοφορία τους, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Α. Τριανταφυλλίδης εκδίδουν τα «ΙΩΝΙΚΑ ΝΕΑ», εβδομαδιαία, δημοκρατική εφημερίδα, που η διάρκεια έκδοσής της δεν μπορεί να προσδιορισθεί.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πνευματικά σωματεία που συγκροτούν οι πρόσφυγες στη Νέα Ιωνία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εγκατάστασής τους, όχι μόνο για τον απίστευτο αριθμό τους –έντεκα(!) στα πρώτα οχτώ χρόνια και ένα το 1934- αλλά, κυρίως, για τις ποικίλες κοινωνικές, λογοτεχνικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες. Πρώτος ο «Σύλλογος Σπαρταλήδων» το 1923, αφού πρώτοι οικιστές της πόλης είναι οι πρόσφυγες από τη Σπάρτη. Ακολουθούν το 1924, ο «Σύλλογος Ινεπολιτών», ο «Προοδευτικός Σύλλογος Νέων» και η «Πανιώνιος Οργάνωσις Προσφύγων» το 1925. Το 1926 ιδρύονται ο «Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Νέων» και ο «Εγκυκλοπαιδικός Σύλλογος Νέων ο Ανατολικός Αστήρ». Ως το 1928 θα συγκροτηθούν ακόμη ο «Σύλλογος Νέων Σπάρτης», ανεξάρτητος από το «Σύλλογο Σπαρταλήδων», ο «Προοδευτικός Σύλλογος Προσφυγική Νεολαία», ο «Όμιλος Συνασπισμού Ποντίων», ο «Όμιλος Εκδρομών» και η «Λέσχη Ν. Ιωνίας». Τέλος, στις αρχές του 1934 ιδρύεται και ο «Φιλοτεχνικός Όμιλος Ν. Ιωνίας» από ερασιτέχνες ηθοποιούς με στόχους κυρίως θεατρικούς. Όλοι οι παραπάνω σύλλογοι, όμιλοι, λέσχες, σωματεία ιδρύουν δανειστικές βιβλιοθήκες, νυχτερινά Γυμνάσια, θεατρικές ομάδες, οργανώνουν αθλητικούς αγώνες, προκηρύσσουν λογοτεχνικά βραβεία, συγκροτούν τμήματα σκακιού, πυγμαχίας, ιδρύουν φροντιστήρια ξένων γλωσσών και, βέβαια, αγωνίζονται και διεκδικούν νόμιμα δικαιώματα, που αφορούν συγκοινωνίες, παιδεία, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κλπ.

Επόμενο >>Καταχωρήθηκε την: 10/02/2015
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!