Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Φροντιστήρια: Η εκπαίδευση αλλάζει, και μεις μαζί της (ΤΑΚΗΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ) 
Εκπαίδευση στην πόλη μας

Η παιδεία σήμερα αποτελεί τη βάση για το οικοδόμημα του αύριο. Στο χώρο των νέων τεχνολογιών θα προσπαθήσω να θέσω κάποια θέματα τα οποία άπτονται άμεσα των εξελίξεων της τεχνολογίας και ταυτόχρονα της σύνδεσής τους με την εκπαίδευση.

Ένα από τα κύρια εργαλεία εκπαίδευσης που συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Αντικαθιστά επάξια την βιβλιοθήκη, το σημειωματάριο, το ταχυδρομείο, την αριθμομηχανή, το σχεδιαστήριο, τον καμβά ζωγραφικής, και πολλά άλλα εργαλεία της καθημερινής μας χρήσης με έναν πολύ έξυπνο και ευέλικτο τρόπο.

Στην εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει με την κατάλληλη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ο υπολογιστής ήταν ένα μοναχικό εργαλείο, στην υπηρεσία του ιδιοκτήτη του.

Με την διεύρυνση όμως του Internet και για το κοινό ο υπολογιστής μετατράπηκε σε έναν κόμβο ενός παγκόσμιου ιστού, του οποίου τα δίχτυα απλώνονται σε κάθε γωνιά της γης.

Αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, κέντρο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, ανταλλαγής απόψεων και πολιτισμών, βήμα για να δώσει ο καθένας τις απόψεις του.

Η κυριότερη ίσως λειτουργία μετά την άντληση πληροφοριών  στο Internet είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ξεκινώντας από την απλή ενημέρωση, φθάνει μέχρι και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας μεταπτυχιακής εργασίας, όπου όλα τα απαραίτητα μηνύματα μεταξύ εκπαιδευομένου και επόπτη καθηγητή, μπορούν να μεταφερθούν χωρίς κανείς να χρειαστεί να μετακινηθεί από το γραφείο του.

Μπορεί ο καθένας να εργάζεται τις ώρες που θέλει και να λαμβάνει ή να στέλνει τα μηνύματά του όλο το 24ωρο. Μια δεύτερη έκρηξη τεχνολογίας μετά το Internet είναι η δορυφορική μετάδοση ψηφιακού σήματος που πρόσφατα έγινε εφικτή με τους νέους δορυφόρους που είναι ήδη σε τροχιά. Εδώ ο σημαντικότερος παράγοντας μάθησης είναι η άμεση διδασκαλία εξ αποστάσεως του εισηγητή με μαθητές διασκορπισμένους σε όλη την επιφάνεια που καλύπτει ο δορυφόρος, π.χ. όλη η Ευρώπη, και του εισηγητή στο κεντρικό στούντιο, να δίνει την διάλεξη του αρχικά και κατόπιν να απαντά στα ερωτήματα που δέχεται είτε μέσω Internet, είτε μέσω τηλεφώνου ή φαξ.

Βέβαια ακόμα το κόστος για να γίνει η παραπάνω σύνδεση με συσκευές δέκτη, υπολογιστή κ.ά. είναι αρκετά υψηλό, όμως σίγουρα σε λίγα – πολύ λίγα – χρόνια θα μπορεί ο κάθε νέος να απολαμβάνει τα αγαθά της σύγχρονης τεχνολογίας και να εκπαιδεύεται χωρίς ανάγκη μετακίνησης σε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον πλανήτη.

Ας φανταστούμε τους σημερινούς νέους μας να παρακολουθούν σε μια αίθουσα multimedia πειράματα φυσικής, χημείας, γενετικής και να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά ενεργά, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται στο εργαστήριο.

Σίγουρα πρέπει όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, δημόσια και ιδιωτικά που σέβονται τον εαυτό τους να καταλάβουν ότι η εποχή του μαυροπίνακα και της κιμωλία μόνο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο σύγχρονος «δάσκαλος» πρέπει να ελίσσεται μεταξύ του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας, αλλά και των νέων τεχνολογιών, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε άμεσα, διότι ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία στάση του τρένου και όποιος δεν καταφέρει να ανέβει πλέον έχασε το τρένο, με αποτέλεσμα  τα αγαθά που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση να μην γίνουν κτήμα των νέων μας που αποτελούν το αύριο της χώρας μας.

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία  να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς και να υλοποιήσουμε ένα δυναμικό όραμα για την εκπαίδευση του αύριο όπως το να κάνουμε πραγματικότητα  τη διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών σε παγκόσμια κλίμακα, διδάσκοντας τη γλώσσα από την ρίζα της δημιουργίας της, την Ελλάδα, και δίνοντας για μια ακόμα φορά τα φώτα του ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο.Καταχωρήθηκε την: 14/02/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!