Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


«Η αλήθεια περί παιδείας και ή παιδεία της αλήθειας» (ΒΑΣΟΣ Η. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ) 
Εκπαίδευση στην πόλη μας

Η πορούμε να ξεκινήσουμε με αυτή τη συμβατική, έστω ερμηνευτική διατύπωση. Ξερή, άχρωμη , σχηματική όπως αληθινά αρμόζει στη σημερινή μας κατάντια. Μια παιδεία που έχει οριστικά διακόψει κάθε βαθύτερη πνευματική επικοινωνία με τις μεγάλες αρχές που καθορίζουν τη λειτουργία του σύμπαντος, τη θέση του Ανθρώπου μέσα σε αυτό , τη σχέση του με τη Ζωή και με την Οικουμενική Συνείδηση που διέπει όλα τα παραπάνω.

Αυτό το σύστημα, τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια, οδήγησε παγκόσμια τον Άνθρωπο στην κατάκτηση ενός αχαλίνωτου τεχνολογικού «πολιτισμού», ξεσηκώνοντας έναν οργιαστικό συρφετό από επιθυμίες, ανάγοντας  σε αυτοκρατορική ηγεμονία την υλική δύναμη, απεμπολώντας κάθε σχεδόν πνευματική αξία και παραμερίζοντας πατροπαράδοτους  θεσμούς που καθόριζαν επί αιώνες τον βασικό ιστό των κοινωνιών.

Ποιός καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να αμφισβητήσει αν μη τη άλλο, τουλάχιστον στατιστικά στοιχεία που κατακλύζουν σήμερα τον ωκεανό των πληροφοριών που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία; Να αναφερθούμε στην μάστιγα της εποχής μας, την κατάθλιψη, όπου οι μετριοπαθέστεροι υπολογισμοί την ανεβάζουν στο 40-48%, παγκοσμίως; να πούμε για τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, όπου οι χρήστες κατηφορίζουν το ηλικιακό μέτρο μέχρι το δημοτικό σχολείο; η να μιλήσουμε για την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής, τους αδιάκοπους πολέμους, την εγκληματικότητα που προελαύνει ραγδαία, συνεχώς σε χαμηλότερες ηλικίες, την αισθητική έκπτωση των ανθρωπίνων επιλογών, τη χυδαία γλώσσα και τον χλευασμό κάθε αναφοράς στη θεία προέλευση του ανθρώπου ;

Βεβαίως, τα «σπίτια» μας γέμισαν ηλεκτρονικές συσκευές, βεβαίως οι «δρόμοι» μας γέμισαν εκτός από ωκεανούς σκουπιδιών, με χιλιάδες  χιλιάδων αυτοκίνητα, βεβαίως τα κινητά τηλέφωνα τα καταναλώνουμε σαν στραγάλια. Αλλά δέστε τις καρδιές μας πως άδειασαν από αγάπη, σεβασμό, γενναιότητα ευγένεια, φιλαλήθεια, ευσέβεια, λεβεντιά. Για ποιά παιδεία μιλάμε αλήθεια; Πόσο δίνει σήμερα αληθινή «μόρφωση» και «καλλιέργεια»; Τι σημαίνει «μόρφωση»; Μήπως, τη συσσώρευση πτυχίων και τίτλων; και τι σημαίνει «καλλιέργεια», αν όχι την ανάπτυξη κάποιων «σπόρων» σε κάποιο «έδαφος», σε συγκεκριμένες, «συνθήκες»;

Μόρφωση σημαίνει να δώσεις «μορφή» σε έναν άνθρωπο. Τη μορφή που «εν δυνάμει» τον προίκισε ο Δημιουργός του και με άλλα λόγια, τη ανάπτυξη αυτών των σπόρων που εκ φύσεως φέρνει ο άνθρωπος μέσα του. Αυτό είναι αληθινή καλλιέργεια.

Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε τις κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης. Να γυρίσουμε, δηλαδή, την πλάτη μας στην τεχνολογία. Θεός φυλάξοι, ούτε καν το υπαινίσσομαι . Αρνούμαι όμως τη μονολιθική προσχόλληση σε αυτήν, την αποθέωσή της. Η σύγχρονη παιδεία συσσωρεύει πληροφορίες, και σκοτώνει τη Γνώση. Την αληθινή γνώση, που είναι η αυτογνωσία. Αυτός ο τόπος, ο ευλογημένος διαθέτει μία τεράστια παράδοση πνευματικών κατακτήσεων την οποία συνεχώς υποβαθμίζουμε, παραμερίζουμε, χλευάζουμε, θάβουμε στη λήθη.

Δεν είμαι εκπαιδευτικός. Ως Έλλην πολίτης όμως, δεν μπορώ να μην αγανακτώ παρακολουθώντας τα τελευταία 10 χρόνια τα δεκάδες νομοσχέδια για την Παιδεία, που-ανατρέποντας το ένα το άλλο- προσπαθούν, ματαίως να δώσουν λύση στα σύγχρονα εκπαιδευτικά προβλήματα. «Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον». Όλα πασχίζουν να στήσουν στα πόδια μας μία Παιδεία, χωρίς καμία βαθύτερη πνευματική υποδομή, χωρίς κανένα δεσμό, μα κανένα κυριολεκτικά, με το λαμπρό εθνικό μας παρελθόν, παράγοντας «πτυχιούχους» που δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε, «επιστήμονες» που ασφυκτιούν συνωστιζόμενοι  στη λεγόμενη «αγορά εργασίας», αμόρφωτους αισθητικά, απαίδευτους πνευματικά, με « γλώσσες» όμως, με «διπλώματα», με «τίτλους σπουδών» και άλλα «ηχηρά παρόμοια» κατά πως λέει ο ποιητής.

Αυτός ο οξύς προβληματισμός , αυτή η αγωνιώδης διαπίστωση της καθημερινής μας πνευματικής κατρακύλας ώθησε μίαν ομάδα ανθρώπων στην αναζήτηση μίας άλλης, ξεχασμένης πραγματικότητας.

Συγκροτήσαμε, λοιπόν, ομάδες μελέτης των σύγχρονων προβλημάτων του ανθρώπου- που είναι, βέβαια, και παντοτινά για να μελετήσουμε τη φύση του ανθρώπου, τη θέση του στο σύμπαν, τους κανόνες, που διέπουν τη σχέση του με τον εαυτό και τους συνανθρώπους του.

Μελετάμε  τα μεγάλα ρεύματα της φιλοσοφίας, των θρησκειών, τους Νόμους και τις Αρχές που καθορίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία του κόσμου . Για αυτό ονομάσαμε τις ομάδες των μελετών μας με το γενικότερο όνομα : ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ.

Μακριά από την πολιτική και τη θρησκεία, οι μαθητές ερευνούν, μελετούν , ασκούνται σε καθημερινές πρακτικές ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, που αναζητάει τον ενάρετο βίο, το μέτρο, την αρμονία των εγγενών δυνάμεων του ανθρώπου, την ισόρροπη χρήση τους, το κάλος της σοφίας και την αποκάλυψη της θείας καταγωγής του Ανθρώπου.

Δεν αρνούνται τον κόσμο. Απεναντίας ζούνε μέσα στο κόσμο, βοηθούν τον κόσμο, χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους για την αποκάλυψη και βελτίωση της πνευματικότητας του κόσμου, για την εκλέπτυνση της οντότητας, του ήθους, της στάσης τους απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώντας στις μελέτες τους οι μαθητές τις μεγάλες Αρχές από τις παγκόσμια αποδεκτές παραδόσεις, φιλοσοφικές, νομοθετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές, χωρίς προκαταλήψεις χωρίς στενόμυαλους εθνικούς ή πολιτικούς περιορισμούς, αναζητούν την Αλήθεια μέσα στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που συναντά στο βίο του ο σύγχρονος άνθρωπος. Την Αλήθεια που δεν ορίζεται, αλλά βιώνεται.

Στον ΟΜΙΛΟ ΜΕΛΕΤΩΝ είναι δεκτοί όλοι όσοι επιθυμούν να επανεξετάσουν τα μεγάλα ζητήματα του κόσμου , να ξαναδούν από μία νέα σκοπιά τη ζωή τους, να ανακαλύψουν το ξεχασμένο ενδιαφέρον για τη βίωση της πραγματικότητας στο Σύμπαν.

Εδώ και 22 χρόνια, ομάδες μελέτης ξεκινούν την πνευματική τους εργασία κάθε τρεις μήνες. Η σχόλη* είναι πρόθυμη πάντα και παρέχει στους ενδιαφερόμενους κάθε πληροφορία σχετικά με τη δομή, τους σκοπούς και την λειτουργία της.

* Η διεύθυνση της Σχολής είναι Κάλβου 71 δίπλα στο Σταθμό του τραίνου, στη Ν. Ιωνία .

* Τηλέφωνα Επικοινωνίας 210 2790966 και 2750621 (7:30 - 10:30 μμ) κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου

Καταχωρήθηκε την: 14/02/2016
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!