Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Μεταλλαγμένα: Όχι, ευχαριστώ 
Χρήσιμες συμβουλές

Τι είναι τα Μεταλλαγμένα;
Οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί (φυτά, ζώα και μικρο-οργανισμοί) που φτιάχνονται στο εργαστήριο με σκοπό να αναπτύξουν κάποιο νέο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα:
• η μεταλλαγμένη σόγια αντέχει σε ένα
συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο της εταιρίας Monsanto
• Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι (Bt) παράγει
μια τοξίνη που εξολοθρεύει τα βλαβερά έντομα
Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν μπορούν να προκύψουν μέσα από οποιαδήποτε φυσική διαδικασία αναπαραγωγής. Ένα ψάρι δεν θα διασταυρωνόταν ποτέ με μια ντομάτα στη φύση!
Η γενετική μηχανική όμως δίνει τη δυνατότητα να "κοπούν" γονίδια από ένα οργανισμό (π.χ. ψάρι) και να "συγκολληθούν" σε έναν άλλο (π.χ. ντομάτα). Για παράδειγμα σε ένα φυτό μπορεί να εισαχθούν γονίδια από ιούς, παθογόνα βακτήρια, φυτά, ζώα ακόμα και από άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι: σόγια, καλαμπόκι, βαμβάκι, ελαιοκράμβη.
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα δεν είναι πιο φθηνά, πιο αποδοτικά ή πιο γευστικά από τα φυσικά. Παράγονται με μοναδικό σκοπό τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων.

Οι Κίνδυνοι!
Κανείς δε γνωρίζει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στη φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας.
Επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταναλωτές αντιδρούν και όχι άδικα.
Για το φυσικό περιβάλλον έχουν ήδη καταγραφεί: αλλοίωση της βιοποικιλότητας, αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα, μεταφορά γονιδίων σε άλλα βιολογικά είδη, εμφάνιση υπερανθεκτικών ζιζανίων.
Για τη δημόσια υγεία, ως πιθανότεροι κίνδυνοι αναγνωρίζονται: εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση των μεταλλαγμένων.
Η συγκέντρωση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής στα χέρια των λίγων πολυεθνικών των μεταλλαγμένων απειλεί τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και το μέλλον της γεωργίας και των αγροτών σε όλο τον κόσμο.
Μία πολυεθνική, η Monsanto, παράγει το 91 % των μεταλλαγμένων σπόρων σε όλον τον κόσμο.
Όλοι μας συμμετέχουμε στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη.. Ένα πείραμα με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα...

ΟΧΙ στα Μεταλλαγμένα!
Η Greenpeace ζητά να σταματήσει η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον και η χρήση τους στα τρόφιμα, διότι:  Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, είναι ανυπολόγιστες και μη αντιστρέψιμες. Τα μεταλλαγμένα μπορούν να εξαπλωθούν, να μεταφερθούν, να αναπαραχθούν χωρίς να υπάρχει τρόπος να τα "αποσύρουμε" όταν διαπιστώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις τους.
Αν θέλουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, θα πρέπει να στραφούμε στη βιώσιμη ποιοτική γεωργία, τη βιολογική γεωργία!  Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στα μεταλλαγμένα και την ποιοτική γεωργία:
Στην Ευρώπη το 70,9% των καταναλωτών έχει επιλέξει να πει ΟΧΙ στα Μεταλλαγμένα!!
Στη χώρα μας το 93,3% των Ελλήνων δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα!!

Η λύση
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται διεθνώς σε μία από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τρελές αγελάδες, διοξίνες στα κοτόπουλα, φυτοφάρμακα στα λαχανικά! Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τη βιομηχανία αλλά και τις κυβερνήσεις.
Τα μεταλλαγμένα δεν αποτελούν τη λύση στο σημερινό αδιέξοδο!  Αντιθέτως μάλιστα, επιμολύνουν τους αγρούς μας και την τροφή μας. Εκτός από τους απρόβλεπτους κινδύνους που συνεπάγονται, ακυρώνουν κάθε σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου αγροτικού μοντέλου, αυτού της βιολογικής γεωργίας.
Αντίθετα με την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, παράγει προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένα, χωρίς χημικά, χωρίς αντιβιοτικά, με τεχνικές που σέβονται και προστατεύουν τη φύση και τη δημόσια υγεία.
Η βιολογική γεωργία όχι μόνο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της πείνας, η οποία μαστίζει περί τα 800 εκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Χρησιμοποιήστε τη δύναμη σας και πείτε ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ:
• Ως καταναλωτές απαιτήστε τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά και χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αλληλογραφήστε με βιομηχανίες τροφίμων ή τηλεφωνήστε τους. Συνήθως, στις συσκευασίες αναγράφονται τηλέφωνα εξυπηρέτησης για το κοινό, χωρίς χρέωση.
• Απαιτήστε από την κυβέρνηση την απαγόρευση της απελευθέρωσης των μεταλλαγμένων οργανισμών στη χώρα μας και των εισαγωγών μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών.
• Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Αγοράζετε βιολογικά προϊόντα!
• Υποστηρίξτε την εκστρατεία της Greenpeαce και γίνετε μέλη του Δικτύου Καταναλωτών ενάντια στα μεταλλαγμένα. Για περισσότερες πληροφορίες και δράση, επικοινωνήστε με το Δίκτυο Καταναλωτών της Greenpeace στο: 210-3804008.

Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα:  Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα κατέχει μία σημαντική πρωτιά: είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου το σύνολο των Νομαρχιών (54 σε αριθμό) έχει ανακηρυχθεί σε «Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα» Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2003 και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με τη συνεργασία των Νομαρχιών, αλλά και εκατοντάδων φορέων και οργανώσεων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα ήταν η εφαρμογή στην πράξη αυτών των πολιτικών διακηρύξεων.
Με στόχο την ανακήρυξη της Ελλάδας σε περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένα και σε νομικό επίπεδο, η Greenpeace κατέθεσε τον Απρίλιο στην ελληνική κυβέρνηση ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια. Η ενέργεια αυτή προέκυψε ως ανάγκη μπροστά στα σημαντικά κενά της ευρωπαικής νομοθεσίας που αφήνει αδιευθέτητα σημαντικά ζητήματα, όπως η επιμόλυνση των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από τα μεταλλαγμένα, η καθαρότητα των σπόρων και το ζήτημα της αντικειμενικής ευθύνης σε περίπτωση επιμόλυνσης.
Το σχέδιο νόμου που προτείνει η Greenpeace επιδιώκει να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε πιθανές αρνητικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εισαγωγή, παραγωγή, διάθεση και μεταφορά μεταλλαγμένων σπόρων στην ελληνική επικράτεια Η πρόταση μας κοινοποιήθηκε στο σύνολο των βουλευτών καθώς και στα αρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος).
Ταυτόχρονα, το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και σε ευρωπαικό επίπεδο. Πάνω από 4.500 περιοχές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. έχουν ανακηρυχθεί σε «Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα», ανάμεσά τους επαρχίες, νομοί, διαμερίσματα και τοπικές κυβερνήσεις. Εκπρόσωποι των περιοχών αυτών συμμετέχουν σε πανευρωπαικές συναντήσεις και διεκδικούν την ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο για την προστασία των περιοχών τους από τα μεταλλαγμένα .
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το «Μανιφέστο του Βερολίνου για τις Περιοχές Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα και για τη Βιοποικιλότητα στην Ευρώπη» (Συνέδριο του Βερολίνου για τις Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα, τη Βιοποικιλότητα και την Αγροτική Ανάπτυξη, Βερολίνο 23 Ιανουαρίου 2005) :
«Οι περιοχές της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τους δικούς τους τρόπους καλλιέργειας, διατροφής, παραγωγής και εμπορίας τροφίμων. Έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον, την ύπαιθρο, τον πολιτισμό και την κληρονομιά τους, τους σπόρους τους, την αγροτική ανάπτυξη, το οικονομικό τους μέλλον. Έχουν συνεπώς και το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών και ζώων στη γεωργία και τα οικοσυστήματά τους»

Καλά νέα από την αγορά τροφίμων: 
Η δράση των καταναλωτών πιάνει τόπο
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή της νέας ευρωπαικης νομοθεσίας για τη σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων, η Greenpeace πραγματοποίησε έρευνα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά με σκοπό να καταγράψει την ισχύουσα κατάσταση σε σχέση με τη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών στην παραγωγή τροφίμων και ποτών.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας παρουσιάστηκαν σε έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα και η Ευρώπη απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα»
(http//www.greenpeaceorg/greece/144997/greenpeace). Η έκθεση καταγράφει την πολιτική που ακολουθούν οι 30 μεγαλύτερες εταιρίες λιανεμπορίου και οι 30 μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των εταιριών, η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει σαφή πολιτική και δε χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα συστατικά.  Συγκεκριμένα:  Οι 27 μεγαλύτερες εταιρίες λιανεμπορίου που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαική αγορά έχουν σαφή πολιτική μη χρήσης μεταλλαγμένων σε όλη την Ε.Ε. ή στη βασική τους αγορά.
Οι 22 μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών της Ε Ε. έχουν δεσμευτεί για τη μη χρήση μεταλλαγμένων σε ολόκληρη τη διευρυμένη Ε.Ε. Επιπλέον, 13 από αυτές έχουν κάνει την ανάλογη δέσμευση για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλές από αυτές τις εταιρίες εφαρμόζουν αυτή την πολιτική εδώ και χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότερες την επεκτείνουν και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Η απόρριψη των μεταλλαγμένων συστατικών από την ευρωπαική αγορά αποδεικνύεται και στην πράξη. Η έρευνα της Greenpeace και πολιτών που συμμετέχουν στο «Σαφάρι των Μεταλλαγμένων» εντόπισε ελάχιστα προϊόντα με σήμανση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων της Ε.Ε. Από αυτά, τα περισσότερα είναι προιόντα σογιέλαιου ή προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης που εισάγονται από τις Η.ΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Κορέα Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προιόντα αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά μετά από διαμαρτυρίες των καταναλωτών.
Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα προίόν με σήμανση ότι περιέχει ή προέρχεται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Σύμφωνα με τις συστηματικές έρευνες της Greenpeace στην ελληνική αγορά και τις αναλύσεις προιόντων που πραγματοποιήσαμε, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των εταιριών τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα δε χρησιμοποιεί μεταλλαγμένα συστατικά. Αυτό αποτελεί μία νίκη των καταναλωτών στην Ελλάδα, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει έμπρακτα την αντίθεσή τους στα μεταλλαγμένα, και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι να διώξουμε οριστικά τα μεταλλαγμένα από την τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον.
Έκκληση της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα
«Χάρη στο δυναμισμό και τη μαζική κινητοποίησή τους, οι καταναλωτές κατάφεραν να διώξουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα μεταλλαγμένα συστατικά από τα συσκευασμένα τρόφιμα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί εξακολουθούν να φτάνουν έμμεσα στο πιάτο μας, μέσα από τις ζωοτροφές. Προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα δε φέρουν σήμανση, ακόμα κι αν προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.. Αυτό σημαίνει πως 20 εκατομμύρια τόνοι μεταλλαγμένων εισάγονται στην τροφική αλυσίδα κάθε χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο η Greenpeace έχει αναλάβει μία νέα πανευρωπαική πρωτοβουλία. Με αφορμή το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με τη σήμανση των ζωικών προιόντων, ξεκινάμε εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας την υποχρεωτική σήμανση των ζωικών προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το κρέας. Στόχος μας είναι να συλλεχθούν 1,000,000 υπογραφές από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης και να παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη του 2006. Ο στόχος αυτός όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμβολή όλων των πολιτών: χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να μπορέσουμε να συλλέξουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό υπογραφών στη χώρα μας. Ζητείστε και υπογράψτε την έκκληση, πείτε σε φίλους και γνωστούς να υπογράψουν, και ζητήστε και από αυτούς με τη σειρά τους να συγκεντρώσουν υπογραφές. Greenpeace, Kλεισόβης 9, 10677, Aθήνα ή μέσω fax,  στο 210 - 3804008.»
(http//www.greenpeaceorg/greece/144997/greenpeace)Καταχωρήθηκε την: 07/03/2012
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!