Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Το όζον στα χέρια μας 
Χρήσιμες συμβουλές

Eνώ η μείωση του όζοντος στη στρατόσφαιρα της Γης προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η καταστροφή αυτή οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές συγκεκριμένων ουσιών.
Πιο γνωστές από τις ουσίες αυτές είναι ασφαλώς οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs και HCFCs) που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης και κλιματισμού, ως διογκωτικά για πολυουρεθάνες και άλλα πλαστικά, ως προωθητικά σε σπρέι και ως διαλύτες. Καταστροφικές αποδείχθηκαν κι άλλες ουσίες όπως τα halons που χρησιμοποιούνται σε πυροσβεστήρες και το βρωμιούχο μεθύλιο που χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό εδάφους στη γεωργία.
Το 1993, η Greenpeace προώθησε με επιτυχία μια νέα τεχνολογία ψυγείων ("Greenfreeze") που δεν χρησιμοποιούν επιβλαβείς για το όζον χλωροφθοράνθρακες (CFCs) ή άλλες καταστροφικές για το περιβάλλον ουσίες. Δυο χρόνια μετά, και αφού πολλές εταιρείες βάφτισαν "οικολογικά" διάφορα ψυγεία ενδιάμεσης τεχνολογίας, τα πραγματικά "πράσινα ψυγεία" ήρθαν και στην Ελλάδα. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει, όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε το παλιό σας ψυγείο, να επιλέξετε ένα μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον. Αν το παλιό σας ψυγείο λειτουργεί ακόμη, μη βιαστείτε να το αλλάξετε. Καλό είναι να περιμένετε έως ότου υπάρξει κάποια υπηρεσία που να κάνει ανάκτηση των CFCs που περιέχει το ψυγείο ώστε αυτά να μη διαρρεύσουν στο περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα "πράσινα ψυγεία" και μια αναλυτική κατάσταση της ελληνικής αγοράς, ζητήστε τις ειδικές εκδόσεις της Greenpeace.

Τι  Άλλο Μπορείτε να Κάνετε
• Μην υποκύπτετε στην επιθετική διαφήμιση των κλιματιστικών. Τα περισσότερα κλιματιστικά που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα καταστρέφουν το όζον, ενώ τα πιο καινούργια χρησιμοποιούν συνήθως ουσίες που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μη λησμονείτε ακόμη το πόσο ενεργοβόρα είναι τα κλιματιστικά. Αν παρόλα αυτά χρειαστείτε κλιματιστικό, απαιτήστε από τις εταιρείες προϊόντα που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν απειλούν το κλίμα.
• Αποφύγετε τους πυροσβεστήρες με halon. Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα, νερού, σκόνης ή αφρού θα καλύψουν σχεδόν πάντα όλες σας τις α-νάγκες.
• Αν ασχολείστε με την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου. Η ηλιοθέρμανση και οι τεχνικές της οικολογικής γεωργίας καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες απολύμανσης του εδάφους χωρίς τη χρήση τοξικών.
• Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρείες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν "πράσινα" προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
(πηγή GREENPEACE )Καταχωρήθηκε την: 07/03/2012
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!