Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


H Eλλάδα από τις πιο ακριβές χώρες (κ.ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ) 
Χρήσιμες συμβουλές

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ / ΓΟΚΕ κ. ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ MIΛA ΣTO  ΠANOPAMA

 

Συναντήσαμε τον κ. Λεχουρίτη μέσα  σ’ ένα κλίμα έντονης δραστηριοποίησης, αλλά και  έντονης ανησυχίας για την όλο  και περισσότερη ακρίβεια στην αγορά. O κ. Λεχουρίτης μας απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις μας.

 

ΠANOPAMA: Ποια η συνεισφορά του ΙΝΚΑ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και με ποια μέσα αυτή πραγματοποιείται;

Η πλήρης ανάπτυξη του καταναλωτικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα είναι από τους πρώτους στόχους. Η αλλαγή του 2251/94 για θεσμοθετημένους πόρους στις καταναλωτικές οργανώσεις, θα δώσει νέα δυναμική προς την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων της αγοράς, όπως νοθεία – ακρίβεια και θα οδηγήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε θέματα της καθημερινότητας για την προστασία των καταναλωτών.

ΠANOPAMA:  Σε ποια θέματα θα επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας για το προσεχές έτος;

Η ακρίβεια, η νοθεία, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το περιβάλλον, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν σε έντονο βαθμό τους Έλληνες καταναλωτές Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η μείωση του κόστους ίσως φέρει επίσης στην επιφάνεια ζητήματα νοθείας, όπως π.χ οι εισαγωγές κινέζικων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας που έχουν αυξήσει τα παράπονα των καταναλωτών.

ΠANOPAMA: Είμαστε ακριβοί ως χώρα;

Η χώρα μας είναι μια από τις πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη. Αν οι παραγωγικές τάξεις δεν συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, φοβάμαι ότι θα έλθουν πολύ δύσκολες μέρες για όλους τους Έλληνες και βέβαια για όλη την οικονομία της χώρας. Σήμερα υπάρχει συγκριτικό στοιχείο τιμών στον τουρισμό λόγω του ευρώ. Πτώση τιμών, αύξηση του τουρισμού, θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της χώρας.

ΠANOPAMA: Πόσο ευθύνεται για την ακρίβεια το Ευρώ;

Η προσαρμογή των Ελλήνων επιχειρηματιών στο ευρώ έφερε την ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Η απαξίωση των κερμάτων και η μη κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ, πρόσθεσε, μαζί με την αύξηση στις διεθνές τιμές των καυσίμων ένα ποσοστό 50% πάνω στις τιμές τω προϊόντων από την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος.

Η μη σωστή πολιτική του κράτους με της ΔΕΚΟ έφερε το άνοιγμα της όρεξής για το εμπόριο. Η κατάσταση της Αγορανομίας λόγω Ε.Ε έφερε τις απαράδεχτες αυξήσεις στις τιμές.

Θέση μας είναι η κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, νερό και μερικά άλλα.

ΠANOPAMA: Είναι ενημερωμένος ο Έλληνας καταναλωτής;

Η ελλειπής ενημέρωση των καταναλωτών οφείλεται και στην αδιαφορία των ίδιων, αλλά και στην αδυναμία μας ως καταναλωτικό κίνημα για δράσεις που θα φέρουν πιο κοντά τους καταναλωτές. Παρ’ όλα αυτά σήμερα οι καταγγελίες και τα παράπονα έχουν μια αύξηση της τάξεως του 200% σε σχέση με πριν. Αυτό σημαίνει πως κάτι καλό φαίνεται στον ορίζοντα του ενημερωμένου καταναλωτή.

ΠANOPAMA: Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας για να ισχυροποιηθεί το καταναλωτικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ έχει μια ιστορία στην χώρα μας από το 1970 με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Χαράλαμπο Κουρή. Είναι λάθος ότι υπάρχει πολυδιάσπαση του καταναλωτικού κινήματος στην χώρα μας. Οι 61 καταναλωτές οργανώσεις που υπάρχουν σε όλη την χώρα, δεν σημαίνουν διάσπαση, εξάλλου εμείς θα θέλουμε σε κάθε νομό, σε κάθε μεγάλη πόλη και μια καταναλωτική οργάνωση. Άλλωστε στην ομοσπονδία ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ υπάρχουν 47 Α/θμιες οργανώσεις οι οποίες αποτελούν τον κορμό του καταναλωτικού κινήματος.Καταχωρήθηκε την: 07/09/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!