Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Αλλεργία (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΡΔΑΣ, αλλεργιολόγος) 
Χρήσιμα άρθρα για την υγεία

γράφει ο Δημήτριος Βούρδας
Ειδικός Αλλεργιολόγος,
Επιμελητής Αλλεργιολογικού Τμήματος
Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Αλλεργία είναι η υπερβολική απάντηση/ αντίδραση του ανοσολογικού, δηλ. του αμυντικού συστήματος το οργανισμού σε ουσίες ξένες σ’ αυτόν, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα, τις οποίες θεωρεί βλαβερές γι’ αυτόν, έστω κι αν αυτές δεν είναι. Έχουμε διάφορα αλλεργιογόνα, ουσίες δηλ. που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση και να εκδηλωθεί αλλεργική αντίδραση ή αλλεργική νόσος. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι:

ΑΕΡΟΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  1. γύρεις (χόρτα, θάμνοι, δέντρα).
  2. σκόνη σπιτιών (ακάρεα οικιακής σκόνης)
  3. τρίχωμα & βιολογικά προϊόντα κατοικιδίων ζώων (γάτα, σκύλος)
  4. μύκητες

ΤΡΟΦΕΣ
ΦΑΡΜΑΚΑ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΤΟΜΩΝ
(μέλισσα – σφήκα)
ΜΕΤΑΛΛΑ – ΧΡΩΜΑΤΑ – ΒΑΦΕΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΈΣ ΟΥΣΙΕΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η αλλεργία χαρακτηρίζεται σαν «σύγχρονη επιδημία», αφού ένα 20-3-% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποιο αλλεργικό νόσημα. Η συχνότητά της δε, αυξάνει θεαματικά συγκριτικά με το παρελθόν – σ’ αυτό συντελούν η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, ο μοντέρνος τρόπος ζωής ( έλλειψη μητρικού θηλασμού, παιδικοί σταθμοί, σύγχρονη διατροφή, πολυφαρμακία).

Τα κυριότερα αλλεργικά νοσήματα τώρα, εκδηλώνονται στα μάτια και στη μύτη ( αλλεργικές ρηνίτιδες, αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κύρια συμπτώματα την καταρροή, το φτάρνισμα, το μπούκωμα και τον κνησμό, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες), το βρογχικό άσθμα ( βήχας, δύσπνοια, «βράσιμο» και πόνος στο στήθος) και στο δέρμα ( βρεφικό έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, κνίδωση, αγγειο-οίδημα). Σοβαρές αντιδράσεις, που αφορούν συνήθως το σύνολο του οργανισμού και δυνητικά, όταν δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα και κατάλληλα είναι η αναφυλαξία (αλλεργικό shock), αλλεργία σε τροφές και φάρμακα και η αλλεργία σε τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες.

Τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των νοσημάτων αυτών είναι η κληρονομικότητα (πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας πάσχουν από αλλεργικά νοσήματα), η αυξημένη συχνότητα που παρουσιάζουν στα παιδιά και στους νεαρούς έφηβους και η επικινδυνότητά τους , όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Έτσι, στις ΗΠΑ παρατηρούνται ανά έτος 300 θάνατοι από χορήγηση πενικιλίνης, 50 θάνατοι από τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας και 4.000 θάνατοι από ασθματική κρίση.

Όμως, τα μέσα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους αυτούς. Ο ειδικός ιατρός, μπορεί σήμερα, να διαπιστώσει με τη βοήθεια των κατάλληλων εξετάσεων (Test αλλεργίας), γρήγορα, εύκολα, ακίνδυνα και ανώδυνα, ποιο είναι το υπεύθυνο αλλεργιογόνο (περιβάλλον, φάρμακο, τροφή, έντομο) το οποίο δημιούργησε το αλλεργικό νόσημα. Κατόπιν, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με κατάλληλα εμβόλια (ανοσοθεραπεία και απευαισθητοποίηση), φροντίζει για την οριστική ίαση και θεραπεία του αλλεργικού ασθενή.Καταχωρήθηκε την: 09/07/2008
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!