Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Κυτταρολογία & Πρόληψη (ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ, κυτταρολόγος) 
Χρήσιμα άρθρα για την υγεία

γράφει ο Γιάννης Γεωργουλάκης
Κυτταρολόγος
Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Κ. Βάρναλη 40 (Διαγνωστικό Κέντρο Βιοανάλυση), Ν. Ιωνία

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου του σύγχρονου κόσμου, επειδή ο άνθρωπος στις ημέρες μας δέχεται την επίδραση μεγάλου αριθμού γνωστών καρκινογόνων παραγόντων.

Στη δυσοίωνη αυτή πραγματικότητα, η Ιατρική Επιστήμη αντιτάσσει τα ευοίωνα αποτελέσματα των μαζικών ελέγχων πληθυσμού, για την πρόληψη των πλέον συχνών κακοηθών νεοπλασμάτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Η Κυτταρολογία κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποτελεί μία από τις πλέον αποδεκτές μεθόδους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω προγραμμάτων μαζικού ελέγχου.

Ο πατέρας της Κυτταρολογίας είναι ο Έλληνας Ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, ο οποίος εφάρμοσε μια νέο μέθοδο για την ανίχνευση των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων και τη διάγνωση των καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας. Από τότε, η μέθοδος αυτή καθιερώθηκε με τη γνωστή σε όλους μας ονομασία τεστ ΠΑΠ.

Με το τεστ ΠΑΠ μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου. Αυτές οι αλλοιώσεις, αν δεν υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, μπορεί να εξαλλαγούν με μεγάλη πιθανότητα σε καρκίνο, χωρίς πόνο ή άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα στατιστικές μελέτες, σε χώρες που έχει καθιερωθεί ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών με το τεστ αυτό, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%.

Παράλληλα με το τεστ ΠΑΠ ελέγχουμε:
Α. την ορμονολογική κατάσταση της γυναίκας,
Β. την παρουσία φλεγμονής από κοινά μικρόβια, μύκητες, τριχομονάδες κλπ.
Γ. την ύπαρξη λοίμωξης από ιούς, όπως τον ιό του ανθρωπίνου κονδυλώματος (HPV), τον ιό του έρπητα κλπ.

Για τους πιο πάνω λόγους όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο με την εξέταση αυτή που είναι ανώδυνη, εύκολη στη λήψη και μπορεί να συνοδεύει τη γυναικολογική εξέταση. Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια μιας μικρής συσκευής με την οποία αποσπώνται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, που αφού επιστρωθούν σε πλακίδια αποστέλλονται στο κυτταρολογικό ιατρείο για τη διάγνωση.

Η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου είναι μεγαλύτερη του 90%, όταν η λήψη και η αξιολόγηση γίνονται από έμπειρους ιατρούς. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μπορούν να εμφανισθούν σε πολύ μικρό ποσοστό ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα που οφείλονται:

Α) στην αδυναμία λήψης κυττάρων από την αλλοίωση λόγω τοπικών ανατομικών ιδιαιτεροτήτων.
Β) στο ότι στο πλακίδιο επιστρώνονται μόνο το 20% των κυττάρων που αποσπώνται με την λήψη και
Γ) στην παρουσία αίματος, βλέννης ή φλεγμονής που μπορεί να συγκαλύψει πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Με τη σύγχρονη μέθοδο του Thin Prep Pap Test όλες οι παραπάνω αδυναμίες σε μεγάλο βαθμό μπορούν να ξεπερασθούν και οι γυναίκες να αισθάνονται ακόμα πιο σίγουρες για τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης.

Αν και το ΠΑΠ τεστ είναι η πιο γνωστή σε όλους μας κυτταρολογική εξέταση, είναι δυνατόν με μια σειρά εξίσου απλών, ανώδυνων, αλλά με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια κυτταρολογικών εξετάσεων, όπως είναι η κυτταρολογία των ούρων, των πτυέλων, του ενδομητρίου, η παρακέντηση με λεπτή βελόνη ογκιδίων του μαστού, του θυρεοειδούς κλπ., να οδηγηθούμε σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση προκαρκινοματωδών αλλοιώσεων και αρχομένων μορφών καρκίνου που η σύγχρονη Ιατρική θεραπεύει.Καταχωρήθηκε την: 08/03/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!