Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΠΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η Επιστήμη Υγείας για τις παθήσεις των κάτω άκρων. 
Χρήσιμα άρθρα για την υγεία

γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
Ειδικός Ποδολόγος
ΕΥΑΓΓ.ΣΧΟΛΗΣ 3 – 5, Ν.ΙΩΝΙΑ
Τηλ:210 2750541


Ποδολογία είναι η επιστήμη υγείας, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Ο ποδολόγος, έχοντας ειδικές γνώσεις, που αφορούν σε λειτουργικά προβλήματα των κάτω άκρων, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να συμβουλεύσει για τις ενδεχόμενες δυσλειτουργίες που εμφανίζονται στα πόδια μας σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας.  Είναι ένα νέο επάγγελμα υγείας που έρχεται να συμβάλει, από μία υποβαθμισμένη στη χώρα μας έως σήμερα σκοπιά, και σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες (Παθολογία, Δερματολογία, Διαβητολογία, Ορθοπεδική, Φυσιοθεραπεία, κλπ.) στην επίλυση ενός μεγάλου αριθμού παθολογικών καταστάσεων που αφορούν τους ακούραστους εργάτες μιας ζωής: ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ.    
Ύστερα από μία λεπτομερή κλινική εξέταση των κάτω άκρων, ο ποδολόγος με τη βοήθεια συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας, θα φέρει στο φως τη σωστή διάγνωση και το μηχανισμό εμφάνισης του προβλήματος των άκρων. Οι βασική κλινική και εργαστηριακή εξέταση που βοηθάει στη διάγνωση είναι:  

  Εμβιομηχανική ανάλυση των κάτω άκρων, ανάλυση βαδίσεως.
Η εμβιομηχανική ασχολείται με  τη μελέτη των δυνάμεων που ασκούνται σε βιολογικά συστήματα και πιο συγκεκριμένα στον άνθρωπο καθώς και με την κίνηση του σε διάφορες δραστηριότητες (βάδιση, τρέξιμο,άλμα). Η ποδολογία στο κομμάτι της εμβιομηχανικής περιορίζεται στην μελέτη των κάτω άκρων.  Σκοπός αυτής της εξέτασης λοιπόν είναι ο εντοπισμός όποιων δυσμορφιών στο πέλμα, δυσλειτουργιών στη βάδιση και η αντιμετώπισή τους. Το βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει τον ποδολόγο να καταλήξει στη σωστή διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία είναι ο πελματογράφος: Μία πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου ο ασθενής θα κληθεί είτε να σταθεί (στατική μελέτη) είτε να περπατήσει (δυναμική μελέτη) και θα καταγράψει με ακρίβεια την κατανομή των δυνάμεων-πιέσεων που ασκούνται σημειακά στα πέλματά του.
Τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος θα ΄υπαγορεύσουν΄ την θεραπεία η οποία συνήθως χορηγείται με την μορφή ορθωτικών πελμάτων. Τα ορθωτικά είναι ειδικά κατασκευασμένοι πάτοι, οι οποίοι θα τροποποιήσουν τις πιέσεις που ασκούνται στα κάτω άκρα και θα τείνουν να φέρουν το πέλμα στη σωστή στάση του σε όλες τις φάσεις της βάδισης. Με απλά λόγια θα διορθώσουν τη ¨λανθασμένη¨ βάδιση.    Ο ποδολόγος παράλληλα με την χορήγηση των πάτων, θα συστήσει ειδικές ασκήσεις έτσι, ώστε να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την πάσχουσα περιοχή. Επίσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει περιστατικά και να χορηγήσει πέλματα με γνώμονα την εμβιομηχανική  σε:
  Νευρολογικές παθήσεις με κλινική έκφραση από τα κάτω άκρα : Εγκεφαλική παράλυση, Σπαστικότητα, κλπ.
  Αθλητικές κακώσεις: Κατάγματα κόπωσης, Σύνδρομο καταπόνησης της κνήμης, Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Τενοντίτιδα Αχιλλείου κλπ.
  Παθήσεις στο παιδικό πόδι:  Βλαισοποδία, Ραιβοποδία, κλπ.
  Επιπλοκές στο Διαβητικό και στο Ρευματικό Πόδι:  Διαβητικά έλκη, Οστικές δυσμορφίες όπως Βλαισός μέγας δάκτυλος, Γαμψοδακτυλία κλπ.) 
  Διόρθωση βηματισμού: Πλατυποδία, Κοιλοποδία, Ιπποπόδια, κλπ.
Άλλα προβλήματα με τα οποία ασχολείται και καλείται να αντιμετωπίσει η ποδολογία είναι:
 
  Προβλήματα υπερκεράτωσης/τύλων/κάλων  - Η υπερκεράτωση ή πιο διαδεδομένα ο κάλος, αποτελεί ένα προστατευτικό μηχανισμό της επιδερμίδας ενάντια στην παρατεταμένη πίεση ή τριβή. Συνήθως θα καταλήξει να είναι επίπονος όταν ο μηχανισμός γίνει ¨υπερπροστατευτικός¨ και κάτω από τον κάλο θα αναπτυχθεί και πυρήνας (Αυτό που ο κόσμος γνωρίζει σαν ¨η ρίζα του κάλου¨). Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει πάρα πολύ κόσμο και συχνότερα τον γυναικείο πληθυσμό εξαιτίας των υποδημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ποδολόγος ακολουθεί συντηρητική θεραπεία με αφαίρεση και εκπυρήνιση των κάλων. Εκπαίδευση και συμβουλές στην επιλογή κατάλληλων υποδημάτων για την αποφυγή ανεπιθύμητης τριβής η πιέσεως, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τέτοιου είδους δερματικών προβλημάτων.  Περαιτέρω οδηγίες για τη χρήση ειδικών ενυδατικών προϊόντων και τη φροντίδα των τύλων με τα κατάλληλα μέσα τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο.

  Δερματικές παθήσεις – Ο ποδολόγος θα κληθεί να δώσει ειδικές συμβουλές για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ονυχομυκητιάσεις, ‘πόδι του αθλητού’, ξηροδερμία  και παραπομπή σε δερματολόγο όπου χρειάζεται.     

  Προβλήματα Ονύχων (Ονυχοκρύπτωση, Ονυχογρύπωση) – Παθήσεις στα νύχια είναι ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο για το οποίο μπορεί να δώσει λύση ο ποδολόγος. Μεθόδους θεραπείας αποτελούν: Η απομάκρυνση τμήματος του όνυχος, που εισχωρεί στο δέρμα, μείωση της πάχυνσης παραμορφωμένου όνυχος με ειδική φρέζα, αφαίρεση όνυχος.

  Διαβητικό Πόδι – Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη στα πόδια μπορεί να αποβούν  μοιραίες και να οδηγήσουν σε εξαιρετικά ανεπιθύμητες καταστάσεις π.χ ακρωτηριασμένο πόδι. Στον τομέα αυτό, καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Ο ποδολόγος αναλαμβάνει την περιποίηση και φροντίδα του διαβητικού ποδιού αλλά και συγχρόνως την εκπαίδευση του ασθενούς, παρέχοντας τις σωστές συμβουλές για όλα όσα πρέπει να προσέχει το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη. Όταν πλέον η θεραπεία καθίσταται  απαραίτητη, τότε ο ποδολόγος θα επέμβει με τον  χειρουργικό καθαρισμό των διαβητικών ελκών αλλά και την χορήγηση ορθωτικών ένθετων υποδημάτων (πάτων)  που θα βοηθήσουν στην επούλωση του έλκους. Έλκος ορίζεται οποιαδήποτε βλάβη του επιθηλίου. Με απλά λόγια είναι μία  πληγή η οποία ιδιαίτερα στους διαβητικούς παρουσιάζει καθυστέρηση στην επούλωση ή μπορεί και να μην κλείσει ποτέ.
Πρέπει να αναφερθεί πως η ειδικότητα της ποδολογίας, στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, γεγονός που οδηγεί τους πάσχοντες από παθήσεις των κάτω άκρων να απευθυνθούν αρχικά στον ποδολόγο. Αυτός γνωρίζοντας τη σημασία και τη σοφία της κατασκευής των κάτω άκρων οφείλει να είναι πάντα σε θέση να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις. Στην Ελλάδα η ειδικότητα αυτή δεν έχει την απήχηση που της αναλογεί. Παρότι ο Σύλλογος Ελλήνων Ποδολόγων υφίσταται από το 1990, απαρτίζεται από λίγα μέλη που είναι σε διάφορα μέρη της επικράτειας και εργάζονται σκοπεύοντας στην αποκατάσταση της παθολογίας των  κάτω άκρων.

 ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑΝ  ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΛΟΓΟ:

1. ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΒΗΤΗ?
2. ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΟΥ?
3. ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΟΥ?
4. ΕΧΕΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, ΤΗ ΜΕΣΗ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΑΣ Η ΟΤΑΝ ΤΡΕΧΕΙΣ?
5. ΕΧΕΙΣ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ?
6. ΣΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ?

ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ NA ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΟΔΟΛΟΓΟ.Καταχωρήθηκε την: 07/05/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!