Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Ηπατίτιδες & Δημόσια Υγεία (ΚΩΝ. ΚΑΛΙΓΕΡΟΣ, Ηπατολόγος) 
Χρήσιμα άρθρα για την υγεία

Γράφει ο ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΙΓΕΡΟΣ,
Παθολόγος, Ηπατολόγος,
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος,
Ελ. Βενιζέλου 2, Ν. ΙΩΝΙΑ, Τηλ./Fax 210-2713456

Οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλες τις χώρες του κόσμου και όπως είναι φυσικό και στην Ελλάδα.

Από τον τρόπο μετάδοσης χωρίζονται σε παρεντερικώς μεταδιδόμενες (Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C) και αυτές που μεταδίδονται μέσω μολυσμένων τροφών ή νερού (κοπροστοματική μετάδοσις) με κύριο εκπρόσωπο της κατηγορίας την Ηπατίτιδα Α.

Ξεκινώντας από την Ηπατίτιδα Β γνωστή στην περιοχή της Μεσογείου από πολλές δεκαετίες θα έλεγα ότι αποτελεί το πρότυπο των παρεντερικώς μεταδιδομένων ιών. Παρεντερική μετάδοση σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος ή των παραγώγων αυτού μέσω μολυσμένων εργαλείων ( ξυράφια, βελόνες κ.α.) μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ η μετάδοσις από την μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κυρίως κατά την διάρκεια του τοκετού συμβαίνει σε ποσοστό που κυμαίνεται από 7% - 20%).

Η Ηπατίτιδα Β σύμφωνα με την Π.Ο.Υ. (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) ευθύνεται για περίπου 400 εκατομμύρια κρούσματα χρόνιας ηπατίτιδας Β ανά τον κόσμο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στην Κίνα, την Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας, ενώ ευθύνεται και για περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο του ήπατος. Στην Ελλάδα, οι φορείς του γνωστού "Αυστραλιανού αντιγόνου" (ΗΒsAg), ο οποίος είναι ένας από τους δείκτες μόλυνσης της ηπατίτιδας Β, τις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσαν το 4,5% - 5,5% του γενικού πληθυσμού με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα. Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια μείωση του ποσοστού στην Ελλάδα στα επίπεδα του 1,5 - 2 % πράγμα που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες χαμηλής ενδημικότητας της νόσου. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού με τελευταίο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των νεογνών. Παρά τα τελευταία καλά αποτελέσματα, το πρόβλημα της Ηπατίτιδας Β αρχίζει να γίνεται πάλι ανησυχητικό λόγω της μετακίνησης προς την Ελλάδα μεγάλου αριθμού μεταναστών από χώρες όπου η ηπατίτιδα Β παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά φορέων (>10%) της νόσου (π.χ. Αλβανία, Βουλγαρία κλπ.) . Έτσι, είναι αναγκαίο αυτές οι ομάδες των αλλοδαπών να ενημερώνονται συχνά και να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να ανευρεθούν οι φορείς της νόσου αλλά και αυτοί που θα πρέπει να εμβολιασθούν. Τονίζω ιδιαίτερα ότι στις ομάδες αυτές είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για άτομα της παιδικής ηλικίας που πρέπει να εμβολιασθούν να γίνεται πρώτα έλεγχος των δεικτών μόλυνσης της Ηπατίτιδας πριν διενεργηθεί εμβολιασμός. Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) έγινε γνωστός την τελευταία δεκαετία χάρη στις νέες τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Υπολογίζεται ότι 2-3% του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί από τον ιό που σημαίνει ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Η νόσος παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα σε χώρες όπως Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, όπου το ποσοστό των μολυνθέντων ατόμων ξεπερνά το 20% του γενικού πληθυσμού. Στην Α. Ευρώπη το ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι περίπου 5% ενώ στην Ελλάδα είναι 1,9% με ευρείες διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η μετάδοσις της ηπατίτιδας C όπως ανέφερα και παραπάνω γίνεται παρεντερικά όπως και της ηπατίτιδας Β με τη διαφορά ότι στην ηπατίτιδα C η σεξουαλική μετάδοσις θεωρείται σπανία (ιερόδουλες), ενώ η μετάδοσις από την μητέρα στο νεογνό συμβαίνει σε ποσοστό από 5-15%. Η ηπατίτιδα C θεωρείται σε σχέση με την ηπατίτιδα Β το πρότυπο καλύτερης πρόγνωσης ενώ μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατή η παρασκευή εμβολίου και έτσι η μόνη προφύλαξη παραμένει η σωστή ενημέρωση.

Η ηπατίτιδα Α είναι γνωστή από την δεκαετία του 40 ως "λοιμώδης ηπατίτις". Είναι ο κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας των ηπατιτίδων που μεταδίδονται με μολυσμένες τροφές ή νερό (κοπροστοματική μετάδοσις).

Τις δεκαετίες 40 και 50 απετέλεσε την σχεδόν "υποχρεωτική νόσο" της παιδικής ηλικίας με πολύ καλή πρόγνωση τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Η μόλυνση στην παιδική ηλικία οφείλετο κυρίως στις κακές συνθήκες υγιεινής αλλά είχε σαν αποτέλεσμα την σχεδόν δια βίου ανοσία αυτών των ατόμων. Το παραπάνω γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα στις δεκαετίες 40, 50 και 60 να μην έχουμε κρούσματα θανατηφόρου ηπατίτιδας Α σχεδόν καθόλου διότι αυτά συμβαίνουν συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αντίθετα σήμερα, λόγω των καλών συνθηκών υγιεινής όλο και περισσότερα άτομα φθάνουν σε μεγάλη ηλικία χωρίς να έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α και αυτά τα άτομα κινδυνεύουν όταν μολυνθούν σε προχωρημένη ηλικία από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Η επιδημιολογία της ηπατίτιδας Α αντικατοπτρίζει τις συνθήκες υγιεινής της εκάστοτε εποχής. Έτσι, τις δεκαετίες 40 και 50 τα άτομα έως 25 ετών είχαν σχεδόν 100% αντισώματα έναντι της ηπατίτιδας Α, αντίθετα με την δεκαετία του 90 όπου το ποσοστό των ατόμων που είχαν στην ηλικία των 25 ετών θετικά αντισώματα έναντι της ηπατίτιδας Α ήταν μόνο 20%.

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α αφορά μόνον ειδικές ομάδες πληθυσμού δεδομένου ότι η ηπατίτιδα Α έχει καλή πρόγνωση. Εμβολιάζονται έτσι άτομα που πρόκειται να ταξιδεύσουν σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος ή ηλικιωμένοι όπου εμφανίζονται πολλά κρούσματα στο στενότερο περιβάλλον τους ( οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα). Ορισμένες κατηγορίες χειριστών τροφίμων κλπ.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ και σε μια σχετικά νέα ηπατίτιδα, την Ηπατίτιδα Ε η οποία είναι σχεδόν όμοια με την ηπατίτιδα Α και ήδη έχουν εμφανισθεί και τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ηπατίτιδα που έχει μεταφερθεί από την Ασία όπου έχουν σημειωθεί και επιδημίες. Προς το παρόν όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας για την χώρα μας.Καταχωρήθηκε την: 08/03/2009
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!