Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Η ιστορία των δημοτικών εκλογών από το 1934 έως σήμερα 
Πολιτική

Άρθρο του Χάρη Σαπουντζάκη τ. Αντιδημάρχου Παιδείας, προέδρου του Κέντρου Σπουδής και Ανάπτυξης του Μικρασιάτικου Πολιτισμού-ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, συγγραφέα και ιστορικού
(Δημοσιεύθηκε στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 2002)

Όλα άρχισαν πριν από 68 χρόνια, όταν ο συνοικισμός Ποδαράδων των ξεριζομένων της Ανατολής (Β. Δ/γμα από 18.1.1934, ΦΕΚ 22/18, 1/34 τεύχος Α') ονομαζόταν δήμος και αποχωριζόταν από το Δήμο της Αθήνας. Έτσι ήταν απαραίτητο όπως και σε 2-3 ακόμη συνοικισμούς της Αθήνας, που έγιναν Δήμοι, να τελεστούν δημοτικές εκλογές για την εκλογή τοπικών αρχόντων.

Α)Οι πρώτες εκλογές ορίστηκαν για την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 1934. Δικαίωμα ψήφου είχαν 4.000 περίπου εκλογείς (και μεταξύ αυτών μόνο 300 γυναίκες). Βέβαια η Ν. Ιωνία του 1934 δεν ήταν η σημερινή. Δεν υπήρχε Καλογρέζα (τότε ήταν κοινότητα, με το όνομα «Βυζάντιον». Δεν υπήρχε, φυσικά η Αλσούπολη, ένα μεγάλο μέρος από το κομμάτι Λαζάρου (ανήκε στο Ηράκλειο).

 Τα εκλογικά τμήματα όλα κι όλα ήταν 5 (2 στο Ιστορικό κέντρο, 2 στην Ελευθερούπολη και 1 στη Σαφράμπολη, όπου ψήφιζε κι ο Περισσός).

Παρά τα στενά χρονικά πλαίσια αναπτύχθηκε έντονα προεκλογικός αγώνας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, υπήρχαν 7 συνδυασμοί με ένα σύνολο 150 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, όλων ανδρών!

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν οι εξής: Γεώργιος Φελέκης, Κυριάκος Κιοφτερτζής, Γαβριήλ Τσακίρης, Αθανάσιος Διακάκης, Παντελής Ανδριτσάκης, Χαρίτων Πολάτογλου και Μιχάλης Τζεβράς.

Η πρώτη Κυριακή δεν ανέδειξε νικητή με απόλυτη πλειοψηφία. Πρώτος ήρθε ο Κιοφτερτζής και δεύτερος ο Φελέκης.

Η δεύτερη Κυριακή δεν ήταν η επομένη Κυριακή, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η Κυριακή 1η Απριλίου 1934! To τι έγινε στο μεσοδιάστημα αυτό δεν περιγράφεται! Φοβερή κόντρα, αλληλοκατηγορίες, συγκεντρώσεις με φανατισμό, δηλώσεις κι αντιδηλώσεις.

Τελικά στην επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων υπερίσχυσε (με το 60%, περίπου)ο Φελέκης, που εξέφραζε τη φιλελεύθερη παράταξη, έναντι (40%) του Κιοφτερτζή που εξέφραζε τους λαϊκούς!

Όμως ο Φελέκης, ο πρώτος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, ελάχιστα έμεινε στο δημαρχείο (στεγαζόταν στο κτίριο της γωνίας Μ. Ασίας και Α. Κάλβου, δίπλα στο σημερινό κατάστημα Καπασακάλογλου), ως συμμετάσχων στο Βενιζελικό κίνημα των Σαράφη, Τσιγάντε, Δεμέστιχα, που απέτυχε, συνελήφθη το Μάρτιο του 1935 και φυλακίστηκε αρκετό διάστημα. Τη θέση του κατέλαβε ως δημαρχεύων ο Ι. Ριζογιαννόπουλος. Ξαναγύρισε στο δήμο, αλλά στο μεταξύ ήρθε η δικτατορία του Μεταξά (4 Αυγούστου 1936) και παύτηκε οριστικά!

Β)Ακολούθησε η μακρά περίοδος των διορισμένων και των κατοχικών δημάρχων, για να φτάσουμε στις πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές, που έγιναν την Κυριακή, 15 Απριλίου 1951.

Μέσα στο βαρύ μετακατοχικό κλίμα της εποχής, με περιορισμένη την δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και μ’ ένα περίεργο «δημαρχαιρεσιακό» σύστημα, όπου ο δήμαρχος εκλεγόταν από τις ψήφους 18 τακτικών και 18 αναπληρωματικών συμβούλων, που βέβαια κατέβαιναν υπό τη σημαία υποψηφίων δημάρχων, σχηματίστηκαν 3 δημοτικές παρατάξεις: ο «Ακομμάτιστος συνδυασμός» της δημοτικής αναπλάσεως του Κυρ. Κιοφτερτζή, ο «Προοδευτικός συνδυασμός» του Γεωργ. Φελέκη και ο συνδυασμός του Β. Δημόπουλου. Oι δύο πρώτοι είναι πολύ γνωστοί, αλλά κι ο τρίτος δεν είναι άγνωστος. Υπήρξε στα πράγματα προπολεμικά και είχε διατελέσει και διορισμένος δήμαρχος μεταπολεμικά. Μερικοί θέλουν να πουν ότι οι αρχές πίεσαν το Δημόπουλο να αποτραβηχτεί για να μην ξαναχάσει ο Κιοφτερτζής από τον Φελέκη. Αν κοιτάξει κανείς τα αποτελέσματα: Κιοφτερτζής: 6.784 ψήφοι, Φελέκης: 4.960 και Δημόπουλος: 757, ίσως και νάχουν δίκιο . Αυτό όμως δεν μειώνει τη δυναμική του Κιοφτερτζή που γρήγορα απέδειξε ότι και τα προσόντα και τη βούληση είχε να γίνει σπουδαίος δήμαρχος, αφού και γνώστης των θεμάτων ήταν και οργανωτικός ήταν και πειθώ διέθετε. 

Επόμενο >>Καταχωρήθηκε την: 10/02/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!