Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Ιστορικό σημείωμα της ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων στίβου μαζικού αθλητισμού (ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ) 
Αθλητική

(Άρθρο στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ 2002)Με το πιο κάτω ιστορικό σημείωμα θα προσπαθήσω να εξιστορήσω την ανάπτυξη του Λαϊκού - Μαζικού Αθλητισμού στο Δήμο Ν. Ιωνίας και πιο συγκεκριμένα των Αγώνων Δρόμου και των Αγώνων Στίβου.
Η προσφυγούπολη της Ν. Ιωνίας έχει γράψει μεγάλη ιστορία στον Αθλητισμό, κύρια δε στο ποδόσφαιρο.
Ο αγώνας αυτός, λόγω της αφιέρωσης και της οργανωτικής υποστήριξης, προσήλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους δρομέων και επισήμων αθλητών.  Η απόσταση των 7 χλμ. ίσως όμως να ήταν δύσκολη.  Τα πρώτα χρόνια δεν είχαμε τη συμμετοχή δημοτών.  Για την προσέλκυση και ντόπιου στοιχείου και κύρια μαθητών, τα τελευταία 5 χρόνια προστέθηκε και μικρότερη απόσταση, αγώνας 2,5 χλμ, κύρια για μαθητές σχολείων.
Την άνοιξη του 1988, 8 Μαΐου 1988, τα Δ.Σ. των Συλλόγων, Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 7ου, 8ου, 19ου και 20ου αποφάσισαν να κάνουν αγώνες δρόμου για τους μαθητές των Σχολείων τους.  Η ιδέα ήταν πολύ καλή.  Ενθουσιασμός υπήρχε μεγάλος.  Το έδαφος παρθένο.  Ο σπόρος του Λαϊκού - Μαζικού Αθλητισμού έπεφτε στον πιο γόνιμο αγρό,Ένα άθλημα που είχε μείνει πίσω ήταν ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, παρά την ύπαρξη σταδίου με στίβο 8 διαδρομών, Ολυμπιακών προδιαγραφών.  Ο ΣΤΙΒΟΣ είναι το πιο δύσκολο άθλημα.  Απαιτούνται, για την ανάπτυξή του, μεγάλες και ειδικές εγκαταστάσεις, πολλά όργανα, πολλοί προπονητές.  Ο ΣΤΙΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ένα ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ.  Πιο εύκολο ήταν λοιπόν να ξεκινήσει κάτι από το Λαϊκό - Μαζικό Αθλητισμό (Λ.Μ.Α.), που δεν χρειάζεται πολλά οργανωτικά θέματα και επιτρέπει μαζική συμμετοχή αθλητών - δρομέων.
Το Μάρτη του 1986 ξεκίνησε στο Δήμο, προς τιμή και στη μνήμη των εκτελεσθέντων στο ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ, ο 1ος ΓΥΡΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, αγώνας δρόμου 7 χλμ.

1ος ΓΥΡΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, αγώνας δρόμου 7 χλμ.

Την πρωτοβουλία και οργανωτική υποστήριξη είχε ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ (Φ.Ο.Ν.Ι.) σε συνεργασία με το Δήμο.  Ο ΦΟΝΙ πρωτοστατεί πάντοτε μέχρι σήμερα στην εκδήμωση αυτού του αγώνα, στον οποίο μετέχουν οργανωτικά και βοηθούν ο ΟΦΝΙ, οι ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ, η ΑΝΑΤΟΛΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ και φυσικά ο Δήμος και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου τα Σχολεία.  Έτσι ξεκίνησαν οι αγώνες δρόμου με διοργανωτές τα Δ.Σ, κριτές τους γονείς, αθλητές τους μαθητές της κάθε τάξης και στάδιο το δρόμο μπροστά και γύρω από το 3ο Γυμνάσιο του Περισσού, στο δρόμο της Λαϊκής Αγοράς του Σαββάτου. Ο Αγώνας αφιερώθηκε στην ΕΙΡΗΝΗ.
Η πρώτη χρονιά ήταν καθοριστική και έμελλε η προσπάθεια αυτή να γίνει ΜΕΓΑΣ ΘΕΣΜΟΣ.  Παιδιά και γονείς αγκάλιασαν αυτήν την εκδήλωση, την υποστήριξαν και την ενίσχυσαν.  Οι αγώνες των σχολείων είχαν εξ αρχής όλα τα στοιχεία επισήμων αγώνων.  Υπήρχαν:  η Γραμματεία Αγώνων, οι Κριτές, τα επίσημα αποτελέσματα, οι νικητές, τα έπαθλα, οι επίσημοι καλεσμένοι.  Οι αγώνες έγιναν χωριστά για κάθε τάξη και χωριστά αγόρια και κορίτσια.  Ανάλογα με την ηλικία είχε καθοριστεί και η απόσταση.  Έμφαση δίναμε στη συμμετοχή και στον τερματισμό.  Όλα τα παιδιά έπαιρναν ένα ωραίο αναμνηστικό δίπλωμα.  Η βάση μπήκε.  Η εκδήλωση προβλήθηκε και τα ίδια τα παιδιά τη διαφήμισαν.  Έτσι την επόμενη χρονιά την περίμεναν με αγωνία.

2ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 30/4/1989.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ: ‘ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΗΤΕΡΑ‘


Στα αρχικά σχολεία προστέθηκε και το 13ο Δημοτικό.  Η οργανωτική ομάδα με μεγαλύτερη πείρα έδωσε και πάλι τον καλύτερο εαυτό της.  Την εκδήλωση υποστήριζε πάντοτε η ΤΡΟΧΑΙΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ, το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, το Νοσοκομείο ΑΓ. ΟΛΓΑ, η παιδίατρος κ. Αγριού και αργότερα η κ. Τσανάκα, το ΕΚΑΒ και διάφοροι Σύλλογοι και φορείς που μαζί με το Δήμο μας κάλυπταν τα έξοδα.

3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 29/4/1990
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ: ‘ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ‘

Συμμετείχαν πάλι τα Δημοτικά Σχολεία 7ο, 8ο, 13ο, 19ο και 20ο. Η συμμετοχή των παιδιών αύξανε.  Οι νικητές κάθε τάξης έπαιρναν μετάλλιο και στεφάνι ελιάς.  Το σχολείο με τις περισσότερες νίκες έπαιρνε κύπελλο.
Την ίδια χρονιά 19 και 20 Μαΐου 1990 ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, λαμβάνοντας το μήνυμα ότι ο Δήμος διψά και για ΣΤΙΒΟ, με την παρότρυνσή μας, διοργάνωσε την 1η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ, με την επωνυμία ‘ΙΩΝΙΑ 90’.  Η συμμετοχή πολύ μεγάλη, κυρίως όμως αθλητών από άλλους Δήμους και ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.  Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας βοήθησε πολύ σ’ αυτή την πρωτοβουλία.  Την πρώτη ημέρα έγιναν κυρίως οι προκριματικοί και τη δεύτερη οι τελικοί.  Οι αγώνες στίβου συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια, δίνοντας ευκαιρίες στους νέους της Ν. Ιωνίας να γευθούν τον Κλασικό Αθλητισμό.  Τα παιδιά που διακρινόντουσαν και τους άρεσε ο Στίβος ή χανόντουσαν ή κατέφευγαν σε Συλλόγους άλλων Δήμων, γιατί στο Δήμο δεν υπήρχε Σύλλογος Στίβου.
Προ επταετίας διακόπηκαν και αυτοί οι αγώνες (οι ημερίδες) γιατί το Στάδιο Ν. Ιωνίας καταστράφηκε ‘για να γίνει μεγάλο αθλητικό κέντρο’ και έμεινε μέχρι σήμερα κατεστραμμένο.  ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΡΗΜΑΞΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ.

4ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 28/4/1991
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ:  ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συμμετείχαν τα Δημοτικά 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 13ο, 19ο και 20ο. Οι διοργανωτές, μέσω της αθλητικής αυτής εκδήλωσης, περνούσαν πάντοτε μηνύματα.  Μηνύματα που απόρρεαν από τα καθημερινά προβλήματα, από τον κοινωνικό περίγυρο, που δυστυχώς δεν τα εξωτερίκευε κανείς.
Σ’ αυτόν τον αγώνα, μετά τα παιδιά έλαβαν μέρος και οι γονείς των μαθητών.  Το θέαμα καταπληκτικό.  Μαμάδες και πατεράδες για λίγο έγιναν και αυτά αθλητές.  Τα παιδιά τους για λίγο έγιναν κριτές.  Ο αγώνας των σχολείων έγινε πλέον πρωτοποριακή κίνηση Λαϊκού - Μαζικού Αθλητισμού.  Τα σχολεία μας δεν πρόσφεραν ευκαιρίες άθλησης στα παιδιά.  Δεν υπήρχαν ούτε εκείνες οι παλαιές, οι δικές μας γυμναστικές επιδείξεις.  Έτσι άρεσε σε όλους ο αγώνας των σχολείων και γινόταν σταθερά κάθε άνοιξη.  Κάθε χρόνο μια αφιέρωση (επίκαιρη), κάθε χρόνο περισσότερα παιδιά, περισσότερα σχολεία.

5ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 12/4/1992
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ:  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ, στην κάθε μορφή βίας. 

Τα Δ.Σ. σκέφθηκαν και διοργάνωσαν παράλληλα στο Δημοτικό Θέατρο ‘ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΡΕΩΝ’ με κεντρικό θέμα τη ΒΙΑ, στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί φορείς του Δήμου.  Κύριοι ομιλητές και συντονιστές ήταν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων.  Στον αγώνα συμμετείχαν πάλι τα Δημοτικά 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 13ο, 19ο και 20ο.  Τα μηνύματα πάρα πολλά και το κυρίαρχο: Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΒΙΑ.

6ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 9/5/93
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ πάλι ‘ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ’

Συμμετείχαν τα Δημοτικά 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 11ο, 13ο, 15ο, 18ο, 19ο και 20ο και τα Νηπιαγωγεία 2ο, 7ο, 9ο και 14ο. Η οργανωτική επιτροπή για δεύτερη φορά αφιέρωσε τον αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ, λόγω της σοβαρότητας του θέματος που άγγιζε όλους, προωθώντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου προς κάθε αρμόδιο.  Τα παιδιά ζωγράφισαν στα σχολεία τους με θέμα τη ΒΙΑ και κάποια από τα έργα των παιδιών αποτέλεσαν θέμα του διπλώματος των αγώνων.  Τα διπλώματα είχαν πάντοτε απεικόνιση από την αφιέρωση του αγώνα.
Σ’ αυτό τον αγώνα έγινε η πρώτη εμφάνιση των λιλιπούτειων αθλητών των Νηπιαγωγείων, πού, όπως ήταν φυσικό, έκλεψαν την παράσταση.  Προσωπάκια φοβισμένα, αγουροξυπνημένα ρίχτηκαν στον αγώνα και πήραν το βάφτισμα στο στίβο της άθλησης και της ζωής.  Μεγάλο πανηγύρι ο αγώνας των νηπίων.  Να σκεφθείτε ότι αρκετά έχασαν το δρόμο και άλλα σταμάτησαν πριν τον τερματισμό και ζήταγαν τη μαμά τους.  Στο τέλος όπως πάντοτε (έκτοτε) οι γονείς.  Με τις κοιλίτσες τους και τα ψωμάκια τους.

 

Επόμενο >>Καταχωρήθηκε την: 15/02/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!