Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ :ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ(β' μέρος) 
Τα νέα της πόλης μας

 

Ο κ. Μπαλάφας με τους δημοσιογράφους της ΙΟΝΙΑΝΕΤ, Παναγιώτα Σούγια και Απόστολο Σαλονικίδη στο γραφείο του στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

(Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ)

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-FRONTEX

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Οι διαρκώς κλιμακούμενες προς το χείριστο ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό πρόβλημα; Υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο που να μπορεί να αμβλύνει αυτές τις επιδράσεις;

Γ.Μ.: Και υπάρχει και έχει τεθεί σε εφαρμογή. Δηλαδή, εμείς βρισκόμαστε μόνιμα, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, σε στενή επαφή με την τουρκική πλευρά, παρά τις διαφορές, παρά την προκλητικότητα της Άγκυρας, παρά τη χρησιμοποίηση των ροών για προεκλογικούς λόγους από τη μεριά του κ. Ερντογάν. Παρόλα αυτά εμείς βρισκόμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε επαφή με την τουρκική πλευρά για την εκλογίκευση του ζητήματος, για τον έλεγχο των ροών, και μπορώ να πω ότι η μείωση που σας ανέφερα μετά τον Απρίλιο, ιδιαίτερα στον Έβρο και όχι μόνον, έχει να κάνει και με αυτή τη συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Πώς κρίνετε τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και στη «Φρόντεξ»; Πρέπει να συνηθίσουμε ως παγιωμένη την ύπαρξη και τη δράση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη χώρα μας;

Γ.Μ.: Γενικά την κρίνω θετικά. Απλώς θέλω να πω κάτι πρακτικό. Η φύλαξη των συνόρων στην Ελλάδα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν είμαστε Ουγγαρία, μία περίκλειστη χώρα, να χτίσουμε γύρω-γύρω έναν τοίχο (δεν θα έπρεπε, βέβαια, να το κάνουμε, απλώς το φέρνω ως ακραίο παράδειγμα), όπως έκανε ο «φίλος» μας ο κ. Τραμπ με το Μεξικό ή να βάλουμε τριπλάσια συρματοπλέγματα κ.λπ..

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Πριν από λίγες ημέρες μειώσατε με τροπολογία τα παράβολα των νομίμων μεταναστών τρίτων χωρών για την έκδοση ενιαίας άδειας διαμονής και θεσμοθετήσατε ενιαίο παράβολο ύψους 150 Ευρώ, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των αδειών διαμονής. Θα θέλατε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό με την αύξηση ποιων κατηγοριών παραβόλων προσανατολίζεστε για να καλυφθεί η αναμενόμενη «τρύπα» των 14 εκ. στα έσοδα του προϋπολογισμού;

Γ.Μ.: Κατ’ αρχήν δεν πρόκειται για μία «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει ένα Ταμείο, που είναι ειδικά για τα παράβολα, τα οποία, η νομοθεσία λέει ότι τα χρήματα αυτά από τα παράβολα δεν μπορεί να τα πάρεις και να τα δώσεις για να φτιάξουμε, ας πούμε, δρόμους. Πρέπει να τα δώσεις σε ζητήματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό. Άρα, η μείωση αυτή θα παραμείνει.

Θέλω, επίσης, να πω ότι τα παράβολα είναι ένα αντίτιμο, που πληρώνει ο αλλοδαπός, προκειμένου να πάρει την άδεια διαμονής είτε έρχεται για να εργαστεί στην Ελλάδα, είτε έρχεται για σπουδές, είτε για ανθρωπιστικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Η Ε.Ε. θεώρησε, και μάλιστα μας παρέπεμψε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μας έκανε και προειδοποίηση ότι ορισμένα από τα παράβολα αυτά ήταν ψηλά και έπρεπε να τα κατεβάσουμε, κι εμείς, εξαιτίας αυτής της μείωσης, αυξήσαμε κάποια άλλα, χωρίς, όμως, να καταφέρουμε να καλύψουμε εντελώς το έλλειμμα. Αυξήσαμε, λοιπόν, κάποια άλλα παράβολα, σε περιπτώσεις που δεν ήταν από αυτές που απαγορεύονταν από τη μεριά της Ε.Ε., κυρίως σε περιπτώσεις που δεν εντάσσονται στις πιο αδύναμες ή στις πιο φτωχές καταστάσεις ανθρώπων.

Το ποσόν από τα παράβολα που θα εισπράττουμε, το οποίο ποσόν δίδεται για ανάγκες των ίδιων των προσφύγων, αφού αυτοί τα πληρώνουνε, θα μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο. Άρα, αν είχα τη δυνατότητα να κάνω πέντε πράγματα γι’ αυτούς, θα έχω τη δυνατότητα για λίγο λιγότερα. Όμως, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι από το Δίκαιο και από τις Οδηγίες της Ε.Ε..

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Περνώντας στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιό σας.

Γ.Μ.: Έχουμε δύο μεταξύ τους αντιφατικές εξελίξεις. Ας ξεκινήσουμε από την αρνητική, κατά κάποιον τρόπο, που βέβαια προέκυψε με την ψήφο του ιταλικού λαού, η οποία είναι πάντα σεβαστή, αλλά οπωσδήποτε δημιουργεί προβλήματα η κατάσταση στην Ιταλία.

Στην Ιταλία, λοιπόν, ανεβήκαν δυο δυνάμεις και κάνουν το κυβερνητικό κουμάντο. Μία, η οποία είναι καθαρά, ανοιχτά και ομολογημένα κι από την ίδια, ξενοφοβική, ρατσιστική∙ η λεγόμενη «Λέγκα του Βορρά». Η άλλη είναι ένα ιδιότυπο κράμα, το κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων», με κυρίαρχο στοιχείο έναν ιδιόμορφο (;), δεξιό (;), δεν ξέρω τι, λαϊκισμό, όπως λένε. Μολονότι είναι παρεξηγημένη η έννοια «λαϊκισμός», όμως, αυτό δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε.

Οπωσδήποτε η εξέλιξη αυτή στην Ιταλία για έναν άνθρωπο δημοκρατικό, προοδευτικό, Αριστερό, δεν είναι θετική.

Σε αντίθεση με την Ιταλία, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός. Κατ’ αρχήν, θα έλεγα ότι αποκαλύφθηκε και καταδικάστηκε αυτή η εκτεταμένη διαφθορά του καθεστώτος και της κυβέρνησης του Ραχόι. Θα μπορούσα να πω, βλέποντας τα διάφορα γεγονότα και τι γινότανε πριν το ’15 και στην Ελλάδα: «και στα δικά μας».

Και, βέβαια, το άλλο θετικό γεγονός είναι ότι ουδείς, ούτε ο Ραχόι, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του στη Βουλή (πήγε χαιρέτησε και συνεχάρη τον Σάντσεθ), διανοήθηκε να πει ότι πρόκειται για σκευωρία, όπως γίνεται, δυστυχώς, στα καθ’ ημάς.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Η νέα ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προσανατολίζεται στο να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να υποδεχθεί. Αν υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία, να αναμένουμε ότι θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική;

Γ.Μ.: Όχι, δεν πρόκειται να μας επηρεάσει. Μολονότι η Ιταλία έχει ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, υπό άλλες συνθήκες, δεν θέλω να κάνω σύγκριση, αλλά οι ροές προς την Ιταλία τον τελευταίο χρόνο είχανε μειωθεί πάρα πολύ.

Φυσικά και στην Ιταλία, όπως και σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα της πρώτης υποδοχής, υπάρχουν εγκατεστημένοι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς θα καταφέρει ο Σαλβίνι να διώξει 500.000 ανθρώπους; Αυτό μπορεί να ήταν και προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει πράξη.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, κ. Πέδρο Σάντσεθ, σε ένα κράτος συντριπτικά πολυπληθέστερο του ελληνικού, όρισε μόλις 11 γυναίκες και 6 άντρες υπουργούς;

Γ.Μ.: Θεωρώ ότι αυτό ήταν πολύ θετικό από τη μεριά του Σάντσεθ. Έκανε άλλα αρνητικά, βέβαια, όπως το ότι σχημάτισε μια μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι δική του υπόθεση. Εγώ μένω στο θετικό του πράγματος. Και είναι θέματα που πρέπει να τα δει κανείς για όλες τις χώρες.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Θεωρείτε πως ο κ. Σάντσεθ, με μόλις 84 βουλευτές από τους συνολικά 350 του Ισπανικού Κοινοβουλίου, μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια γενικότερη αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης και την επικράτηση φιλολαϊκότερων και κοινωνικότερων κυβερνήσεων;

Γ.Μ.: Ο κ. Σάντσεθ έχει δώσει ένα θετικό δείγμα μέχρι τώρα. Κράτησε μία συνεπή αντιδεξιά στάση και αυτό νομίζω πως τον βοήθησε να προχωρήσει και με την υποστήριξη της ευρύτερης Αριστεράς. Από εκεί και πέρα, σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι θα εξελιχθούν θετικά. Πάντως, έτσι κι αλλιώς το γεγονός της ανάδειξης της κυβέρνησης Σάντσεθ, μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών, δείχνει ότι υπάρχουν δύο «Ευρώπες». Δηλαδή, μια Ευρώπη, που ρέπει, φλερτάρει ή ανέχεται τις απόψεις που είπαμε προηγούμενα (συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες μέχρι και ρατσιστικές, ξενοφοβικές) και μια Ευρώπη που κοιτάζει μπροστά, θέλει να είναι έντονο το κοινωνικό στοιχείο, η δημοκρατία, η πρόοδος, η ανάπτυξη κ.λπ., θεωρώντας ότι μόνον έτσι μπορεί να πάει η Ευρώπη μπροστά. Διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν και δεν το θέλουμε αυτό, να τιναχτεί στον αέρα.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή και στην Ελλάδα στις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται σκάνδαλα διαφθοράς και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη να σταματήσει ο πολιτικός κόσμος να κάνει λόγο για κατευθυνόμενες δικαστικές αποφάσεις, για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, για σκευωρίες που θα καταρρεύσουν και άλλα τινά;

Γ.Μ.: Μιλάτε με ένα μέλος μιας κυβέρνησης, την οποία ουδείς εγκαλεί πως κλέβει. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα∙ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι τιμή μας και περηφάνια μας.

Από εκεί και πέρα, είπα και προηγούμενα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ισπανία, «και στα δικά μας», σε ό,τι αφορά στα κακώς κείμενα και στις καραμπινάτες υποθέσεις διαφθοράς και στη χώρα μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και στην Ελλάδα προφανώς υπάρχουνε δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι επιτελούν το καθήκον τους και μπορούνε, εκεί που υπάρχουνε αποδεδειγμένα στοιχεία, να τα φέρουν στην επιφάνεια και να κατανείμουν τις αντίστοιχες ποινές.

Θα σας πω ένα παράδειγμα, χωρίς να αναφέρω όνομα, που πέρασε απαρατήρητο. Αναφέρομαι σε έναν πρώην βουλευτή και υπουργό για ένα διάστημα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας πήρε 7000 Ευρώ για να κάνει μία ερώτηση στη Βουλή για έναν επιχειρηματία, με στόχο να «αβαντάρει» ένα έλλειμμά του. Κατεγράφη, κατηγγέλθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε έναν χρόνο με αναστολή. Το ακούσατε ποτέ αυτό;

Με αυτό θέλω να πω ότι στην Ελλάδα ως προς το ζήτημα διαφθορά-διαπλοκή υπάρχει μία ιδιόμορφη κατάσταση. Ακούμε από όλον τον κόσμο να λέει: «Πιάστε και κανέναν και βάλτε τον μέσα. Και όχι να τον βάλετε μέσα να τον ταΐζουμε. Πάρτε του την περιουσία.». Αυτό δεν λένε; Ακόμα και για τον κ. Τσοχατζόπουλο αυτό λέει ο κόσμος. Για εμάς, στις περιπτώσεις διαφθοράς ένας τρόπος υπάρχει για να τις αντιμετωπίσεις, που δεν είναι άλλος από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και την αξιοποίηση των δικαστικών λειτουργών. Δεν θα τους κρεμάσουμε στο Σύνταγμα. Εμείς πιστεύουμε ότι και τώρα υπάρχουν σχετικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

.ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Επιστρέφοντας στα δικά μας, με δεδομένη την εμπειρία σας και στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πώς κρίνετε την εκδοχή του «Κλεισθένη», που προωθεί η κυβέρνηση, σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη»;

Γ.Μ.: Χωρίς να θέλω να εισχωρήσω σε αρμοδιότητες άλλων συναδέλφων, θεωρώ πως το νέο νομοσχέδιο προωθεί μερικές ευεργετικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κατεύθυνση του ανοίγματος, της μεγαλύτερης συλλογικότητας, της περισσότερης δημοκρατίας. Εισάγει, επίσης, εκείνο το οποίο έχει γίνει κυρίως συζήτηση: την απλή αναλογική, που παρά του ότι σοκάρει κάποιους, ώστε να μιλάνε για κινδύνους ακυβερνησίας κ.λπ., νομίζω ότι σιγά-σιγά θα γίνεται κατανοητό και στην πράξη ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν συνεννοήσεις για τη διαμόρφωση πλειοψηφιών, όπου δεν εκλέγεται Δήμαρχος με απόλυτη πλειοψηφία, και οι όποιες συνεργασίες να γίνονται με προγράμματα και πάνω στο τραπέζι, παρά να γίνονται σε έναν δεύτερο γύρο κάτω απ’ το τραπέζι, εν κρυπτώ και παραβύστω.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, αλλά και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, για την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες;

Γ.Μ.: Ο ελληνικός λαός είναι ωριμότατος, το ίδιο και ο πολιτικός κόσμος.

ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ Τ.Α.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπατε μεταξύ άλλων πως: «Θα χρειαστεί να πρωτοστατήσουμε και να συμβάλουμε στη συγκρότηση συνδυασμών νίκης στους Δήμους και τις Περιφέρειες, εννοείται με σεβασμό στα αυτοδιοικητικά δεδομένα.», πως: «Με προτεραιότητα στο προωθητικό προγραμματικό πλαίσιο, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στα κατάλληλα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν τους συνδυασμούς που θα υποστηρίζουμε.» και πως: «Οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, συνολικά, πρέπει και μπορούν να βοηθήσουν σε ουσιαστικά βήματα για ευρύτερες προοδευτικές συνεννοήσεις και στο πολιτικό επίπεδο.». Θέλετε να επεκταθείτε λίγο περισσότερο σε αυτές τις σκέψεις σας;

Γ.Μ.: Είναι απλό. Δεν θα πάμε σε εκλογές για να κάνουμε καταγραφή. Δεν θα βάλουμε μπροστά, όσο μας αφορά εννοώ, έναν άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είναι ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Θα προσπαθήσουμε να συμμετάσχουμε σε πρωτοβουλίες και σε συνδυασμούς τέτοιους, που θα διεκδικήσουνε τη διοίκηση του κάθε Δήμου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις επικεφαλής ένα κατάλληλο πρόσωπο, που να έχει ένα παρελθόν, το οποίο να εγγυάται και τις περιπτώσεις ευρύτερων συνεννοήσεων. Και δείγμα γραφής σ’ αυτή την κατεύθυνση δόθηκε με τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπουτάρη. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Μια προσωπικότητα που το ’14 δεν υποστηρίχθηκε από εμάς, που, όμως, εκτιμήσαμε, και σωστά κατά τη γνώμη μου, ότι είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή τη φάση. Δεν ψάχνουμε να βρούμε «δικούς» μας, αλλά ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους, οι οποίοι μπορούνε να βοηθήσουνε τους Δήμους, τις Περιφέρειες κ.τ.λ.. Και στην κατεύθυνση αυτή βολιδοσκοπούμε, συζητάμε και ευελπιστούμε πως θα έχουμε και άλλες αντίστοιχες ευρύτερες υποψηφιότητες, που να μπορούν να κερδίσουν τους Δήμους∙ να είναι συνδυασμοί νίκης.

Η ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Με δεδομένη την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος στις 28 Αυγούστου, πώς αντιλαμβάνεστε τη μεταμνημονιακή εποχή και τι να αναμένει ο απλός πολίτης;

Γ.Μ.: Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα, όμως, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι καταφέρνουμε, απ’ ό,τι φαίνεται από όλα τα στοιχεία, από όλους τους δείκτες, από όλες τις δηλώσεις, τον Αύγουστο η χώρα να βρεθεί εκτός μνημονίου. Αυτό καθαυτό το γεγονός συνιστά ιστορικό επίτευγμα. Δεν χρειάζεται κανενός είδους σχετικοποίηση αυτού του γεγονότος. Δεν είναι δηλαδή: «Ε, και τι έγινε;». Όχι και τι έγινε, διότι υπήρχαν άνθρωποι μέχρι και πριν δυο-τρεις μήνες που λέγανε ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», ότι θα πάμε για 4ο μνημόνιο. Ακόμη και τώρα επιμένουνε τόσο η Νέα Δημοκρατία και στελέχη της, όσο και ο κ. Στουρνάρας και διάφοροι ξένοι παράγοντες, για προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Εμείς είμαστε της γραμμής της καθαρής εξόδου. Επομένως, την επομένη μέρα δεν σημαίνει ότι θα ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση της ρεμούλας, των δανείων κάτω από το τραπέζι κ.τ.λ.. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Κι όχι μόνο γιατί δεν μας το επιτρέπει η πλευρά των δανειστών μας.

Κοιτάξτε, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρωστάει. Όπως συνεχίζουν να χρωστάνε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που βγήκανε σχετικά πρόσφατα από μνημόνια. Αλλά θα είμαστε μια χώρα κανονική, που θα επιδιώκει να μην έχει ελλείμματα, να «πιάνει» οικονομικούς δείκτες και στόχους, να δημιουργεί υγιή πλεονάσματα κ.τ.λ., αλλά το πώς θα το κάνει αυτό δεν θα της το λέει κάποιος άλλος, δεν θα έχει αξιολόγηση κάθε τέσσερις μήνες, δεν θα έχει προαπαιτούμενα.

Το άμεσο που μπορούμε να περιμένουμε είναι στον εργασιακό χώρο την αύξηση των κατωτάτων μισθών, που θα έχει μία ευρύτερη ευεργετική επίδραση, καθώς η όποια αύξησή του επηρεάζει και τα ασφαλιστικά, την υγειονομική κάλυψη, την κατανάλωση, τα πάντα. Και, δεύτερον, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία πραγματικά έχουνε υπερβολικά επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όχι, βέβαια, από εμάς μόνο, αλλά και από εμάς, όταν το καλοκαίρι του ’15, με το πιστόλι στον κρόταφο και τον εκβιασμό ή GRexit ή συμφωνία κακιά, επώδυνη, είπαμε: Όχι GRexit. Και ευτυχώς που το ‘παμε αυτό και πολύ καλά κάναμε, αλλά από τότε ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε μια κακιά συμφωνία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Κύριε υπουργέ, ως νέος συμμετείχατε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και επί δικτατορίας στον «Ρήγα Φεραίο». Θεωρείτε πως τα νεανικά σας οράματα για την κοινωνία υλοποιούνται σήμερα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Γ.Μ.: Εγώ έχω διαμορφωθεί πολιτικά σε μια περίοδο που το να κάνεις πολιτική, και μάλιστα αριστερή πολιτική, το ότι ανήκες στην Αριστερά, δεν ήταν κάτι απλό. Ήτανε πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι σήμερα. Επομένως έχω γαλουχηθεί προσωπικά και με οράματα, αλλά και με έναν ρεαλισμό, ότι η ζωή δεν είναι υποχρεωτικά ευθεία, δεν είναι άνοδος ή ζικ-ζακ, έχει πισωγυρίσματα κ.λπ.. Και η εξυπνάδα και η αριστερή πολιτική είναι να μη σπας τα μούτρα σου στον τοίχο, γιατί δεν θα τα σπάσεις μόνον εσύ, αν έχεις κυβερνητικές ευθύνες, θα τα σπάσει και μια ολόκληρη χώρα. Άρα, κινείσαι με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκτιμάς σωστά τους συσχετισμούς δύναμης και να φροντίζεις πάντα -έστω βασανιστικά αργά- να κάνεις βήματα μπροστά και όταν σε παίρνει για περισσότερη επιτάχυνση των θετικών βημάτων να τα κάνεις κι εκείνα.

Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η Αριστερή πολιτική. Εγώ μ’ αυτήν έχω γαλουχηθεί κι αυτή θέλω να συνεχίσω. Και με αυτή νομίζω λειτουργεί λίγο-πολύ η σημερινή κυβέρνηση.

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Αλήθεια, μπορεί να κυβερνήσει ακόμη καλύτερα η Αριστερά;

Γ.Μ.: Από ό,τι μέχρι σήμερα;

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Ναι.

Γ.Μ.: Προφανώς μπορεί να κυβερνήσει. Ξέρετε κάτι; Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα μπορούσαμε να πούμε τον Σεπτέμβριο του ’15: «Εμείς θα αναλάβουμε ευθύνες τέτοιες, να κυβερνήσουμε μια χώρα με τόσο ζόρι και να υποστούμε το τίμημα; Ας το αναλάβουν εκείνοι που τα κάνανε έτσι.». Δεν κρατήσαμε, όμως, το στάση αυτή. Αν και τόσο, έστω έναν πόντο, πιστεύαμε, και καλά κάναμε, ότι θα τα κάνουμε καλύτερα από τους άλλους, έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη αλλά και το τίμημα μιας τέτοιας προσπάθειας. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν κάναμε μόνον έναν πόντο, αλλά και αρκετά μέτρα καλύτερα από τους άλλους.

Προφανώς υπάρχει καλύτερο και θα το δείτε στη συνέχεια.-

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Επισκέπτεστε αρκετά συχνά τη Νέα Ιωνία, μια κατά τεκμήριο προσφυγική πόλη. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για την πόλη μας και τι να περιμένει ο Ιωνιώτικος λαός από τη σημερινή κυβέρνηση;

Γ.Μ.: Νομίζω ότι ο λαός της Νέας Ιωνίας, ο κόσμος που ζει στην πόλη, που είναι και μια περιοχή της δικής μου ιδιαίτερης εκλογικής περιφέρειας, της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας, είναι κόσμος περήφανος… Συγκινούμαι τώρα και μεγαλώνοντας φαίνεται ότι γινόμαστε και πιο ευσυγκίνητοι. Έλεγα, λοιπόν, ότι οι Ιωνιώτες και οι Ιωνιώτισσες είναι ένας κόσμος περήφανος, κόσμος της εργατιάς, νοικοκυραίοι (με την καλή έννοια το λέω, όχι της συντήρησης), οι οποίοι μας στήριξαν με μεγάλες πλειοψηφίες και τον Γενάρη και στο Δημοψήφισμα και τον Σεπτέμβρη. Και να μην το ξεχνάμε, γιατί ορισμένοι θέλουν να το ξεχνάνε: Μας στήριξαν, όταν τον Σεπτέμβρη είχαμε ήδη, κάτω από τον εκβιασμό που σας είπα, υπογράψει την κακιά συμφωνία.

Αυτός ο κόσμος, λοιπόν, με τα ζόρια που περνάει, τα οποία τα ξέρουμε, τα κατανοούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, πιστεύω ότι καταλαβαίνει ότι ξημερώνει, ξεκινάει, μια καλύτερη, δεν λέω άριστη, δεν λέω παραδεισένια, πορεία από την επαύριον της εξόδου από τα μνημόνια.

Από εκεί και πέρα στο ζήτημα των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων και ευθυνών και αρμοδιοτήτων μου θα πω μόνο κάτι που είδα, το έχω πει και στην Ιωνία πολλές φορές, εκείνο που είπαν κάποια παιδάκια και γράψανε με τις τσάντες τους, στο οδόστρωμα μπροστά στο σχολείο τους, κάθε φορά που το λέω συγκινούμαι: «Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες. Οι πατεράδες μας μετανάστες. Εμείς δεν θα γίνουμε ρατσιστές.». Δεν μπορώ να το καταλάβω βρε παιδιά. Κάθε φορά που το λέω συγκινούμαι λες και είμαι κανένα παιδάκι. (Σημ.: Στο σημείο αυτό ο κ. Μπαλάφας βούρκωσε.)

 

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

 Καταχωρήθηκε την: 25/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!