Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΓΩ» ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ 
Τα νέα της πόλης μας

Από δεξιά οι ομιλητές κ.κ. Κοντίτσης και Κουνάδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Καρύγιαννης

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΡΓΩ» ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση, με θέμα: «Αναζητώντας τις ρίζες του ρεμπέτικου», διοργάνωσε ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΡΓΩ», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (14/5), στην κατάμεστη από κόσμο  αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Πολύκεντρο-Ηλέκτρα Αποστόλου», στο Ηράκλειο Αττικής, με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Παναγιώτη Κουνάδη και Γιάννη Κοντίτση.

Την όμορφη αυτή εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ», κ. Λεωνίδας Καρύγιαννης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή η εκδήλωση έχει σαν στόχο να αναζητήσει τις ρίζες στην παράδοση του τραγουδιού και πιο συγκεκριμένα τις ρίζες στο λαϊκό τραγούδι, στο ρεμπέτικο. Η «Αργώ», σαν σύλλογος, δραστηριοποιείται ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον τελευταίο χρόνο. Σαν σκοπό έχει να δώσει ξανά περιεχόμενο στον ρόλο και στην έννοια της γειτονιάς, να αναπτύξει τα στοιχεία της αλληλεγγύης και να βοηθήσει με τις μικρές της δυνάμεις και στα κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτό που συντελείται στον χώρο γύρω μας.».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρύγιαννης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε δραστηριότητες, από τις οποίες άλλες γίνονται στα γραφεία μας και άλλες γύρω από το Ηράκλειο. Έχουμε, δηλαδή, διδασκαλία χορού, δημιουργία θεατρικής ομάδας, ομάδα και μαθήματα ζωγραφικής, γυμναστική για όλες τις ηλικίες. Κάθε μήνα κάνουμε έναν ψυχαγωγικό περίπατο.», κι ακόμη διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, αποφασίσαμε να κάνουμε μία εκδήλωση, η οποία προσπαθήσαμε να έχει όσο το δυνατόν την καλύτερη παρουσία και παρουσίαση από τον άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει βαθιά το θέμα της μουσικής και πιο ειδικά του ρεμπέτικου, τον Παναγιώτη Κουνάδη.», προσθέτοντας πως: «Ο άλλος ομιλητής είναι ο Γιάννης Κοντίτσης, ο οποίος είναι καθηγητής και υπηρετεί στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, Πρόεδρος στον Ιωνικό Σύνδεσμο Ν. Ιωνίας, κι αυτός με σοβαρές γνώσεις και σπουδές στη Μουσική.».

Αμέσως μετά, ο κ. Κοντίτσης ανακοίνωσε πως «υπήρξε συζήτηση για μελλοντική στενότερη συνεργασία, από το προσεχές φθινόπωρο, μεταξύ Ιωνικού Συνδέσμου και συλλόγου «Αργώ».», και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο «Νέστορας» του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, κ. Παναγιώτης Κουνάδης, ο οποίος αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο την πορεία του ρεμπέτικου στην Ελλάδα, αποτείνοντας φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του, και μέσα από παραστατικές εξιστορήσεις έδωσε μια σαφή -εν πολλοίς άγνωστη- εικόνα για το ρεμπέτικο, καλύπτοντας μια μακρά χρονική περίοδο, από την εποχή που το συγκεκριμένο είδος τραγουδιού θεωρούταν ως ανυπόληπτο και περιθωριακό, μέχρι τη γενικευμένη αναγνώριση και την καθιέρωσή του, η οποία κορυφώθηκε με την εγγραφή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της «Ουνέσκο».

Κατόπιν, ο κ. Γιάννης Κοντίτσης αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία για το ρεμπέτικο, από το 1910 μέχρι και σήμερα, και ακολούθως οι δύο ομιλητές, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, ολοκλήρωσαν την άκρως εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή τους, μεταφέροντας στο πολυπληθές κοινό πάμπολλες γνώσεις για το ρεμπέτικο, ώστε καθένας να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το συγκεκριμένο δημοφιλές μουσικό είδος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στα μεσοδιαστήματα του λόγου των ομιλητών ακούγονταν εξαιρετικές σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, επιλεγμένες από το πλούσιο προσωπικό αρχείο του κ. Κουνάδη.

Η υπέροχη βραδιά ολοκληρώθηκε με τους ταλαντούχους καλλιτέχνες κ.κ. Κωστή Κωστάκη (κιθάρα, τραγούδι) και Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι, τραγούδι), οι οποίοι παρουσίασαν ένα εξαιρετικό λαϊκό πρόγραμμα, με γνωστές ρεμπέτικες επιτυχίες, αποσπώντας δικαίως το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ανάμεσα στους οποίους διακρίναμε τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Όλγα Ακιανίδου, τον πρώην Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Παναγιώτη Κωστάκη με τη σύζυγό του, τον πρώην Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Ιωνίας κ. Μιχάλη Κουβαρά, καθώς και τον Αντιπρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του Ιωνικού Συνδέσμου κ.κ. Λάζαρο Βουδούρη και Φανή Κυριακάκη.

 

Απόστολος Σαλονικίδης

 

 Καταχωρήθηκε την: 01/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!