Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΜΕ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 
Τα νέα της πόλης μας

ΜΕ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ Η  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Το βράδυ της Τετάρτης (20/6), στο ανοιχτό θεατράκι της Πλατείας Μακελαράκη, στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας, με τίτλο: «Μνήμες του Χθες: Ριζικάρια – Τ’  ¶η Γιάννη του Κλείδονα», παρουσία πλήθους κόσμου, οι οποίοι απόλαυσαν την αναβίωση του σχετικού εθίμου και όχι μόνον.

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Αφού σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, εκ μέρους της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας, θα ήθελα να σας πω ότι τελικά -και δεν βλέπω εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής- οι χώροι της Ν. Ιωνίας είναι πολύ μικροί για να χωρέσουν τον σύλλογό μας. Όταν θα έρθουν θα τους το πούμε κι από κοντά, βεβαίως, γιατί είναι ευκαιρία να φτιάξουν τουλάχιστον ακόμα 4-5 κερκίδες γύρω μας.» και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Φίλες και φίλοι, το καλοκαίρι είναι μία αφορμή για να ξαναγνωρίσουμε τον τόπο μας και τον τόπο καταγωγής μας. Αυτές οι μέρες, βέβαια, μας πήγαν στο μυαλό και για εμάς ορισμένες σκέψεις γι’ αυτά που κάναμε και, κυρίως, γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε από εδώ και μπρος. Δυστυχώς, ο τελευταίος μήνας για μας ήταν μήνας απωλειών. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα σας παρακαλέσω, επειδή φέτος, προ μερικών ημερών, έφυγε από τη ζωή το πρώτο ιδρυτικό μας μέλος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειρήνη Ανδρεοπούλου, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλοι δύο άνθρωποι δικοί μας, σε ένδειξη τιμής να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, αφού σηκωθούμε.».

Αμέσως μετά, ο κ. Ραφτόπουλος ανέφερε πως: «Ας είναι αιωνία η μνήμη τους. Οι άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή δείχνουν και για μας τη μεγάλη βοήθεια που θέλουμε να έχουμε από εδώ και πέρα. Φέτος, αγαπημένοι και αγαπημένες, ξεκινήσαμε δύο νέα τμήματα, τα οποία θα θέλαμε με ένα θερμό χειροκρότημα να καλωσορίσετε, γιατί είναι τμήματα που βγαίνουν μέσα από την ψυχή των Ρουμελιωτών, είναι τμήματα λαϊκά, είναι τμήματα που απευθύνονται σε όλες και σε όλους. Μ’ αυτή την έννοια θα ξεκινήσουμε τη βραδιά μας με ένα θα έλεγα διαφορετικό, με ένα θα έλεγα λιγότερο παραδοσιακό, αλλά, ταυτόχρονα, πολύ-πολύ ενδιαφέροντα τρόπο: το νέο μας σχήμα, το τμήμα λάτιν και μοντέρνων χορών, θα σας παρουσιάσει με τη δασκάλα μας, τη Μαρία Μπελεφάντη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, το οποίο πιστεύω θα σας κάνει τη νέα χρονιά να έρθετε κοντά μας.».

Ακολούθως, το τμήμα «λάτιν και μοντέρνων χορών» του συλλόγου έκανε την εμφάνισή του, παρουσιάζοντας ένα χορευτικό πρόγραμμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές, και η βραδιά συνεχίστηκε με την εμφάνιση του, επίσης, νεοσύστατου Εργαστηρίου Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής, για το οποίο ο κ. Ραφτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Για μας, όπως ξέρετε, η μουσική και ο χορός είναι έκφραση, γι’ αυτό και δεν διστάζουμε να αξιοποιούμε όλες τις μορφές της χορευτικής έκφρασης. Ένα, επίσης, καινούργιο μας τμήμα είναι το Εργαστήριο Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής, το οποίο επιμελείται και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ο μαέστρος μας, ο πολύ αγαπημένος μας, ο κ. Πέτρος Παπαδάκης.».

Αμέσως μετά από την εμφάνιση των μελών του Εργαστηρίου Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής της Ένωσης Ρουμελιωτών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Πέτρου Παπαδάκη, ο κ. Ραφτόπουλος πληροφόρησε το κοινό πως: «Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή, αφού ευχαριστήσω τον Πέτρο, σε ένδειξη τιμής, επειδή πρόσφατα έχασε τη σύζυγό του την Αγγελική, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά και στο Σωματείο μας, αποφασίσαμε ομόφωνα να της απονείμουμε μετά θάνατον την ιδιότητα του επιτίμου μέλους του Σωματείου μας. Η Αγγελική ήτανε πάντοτε δίπλα μας, πάντοτε κοντά μας.», και ο π. Βασίλειος επέδωσε τον τιμητικό τίτλο του επιτίμου μέλους της εκλιπούσας στον κ. Πέτρο Παπαδάκη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Θανάση Ραφτόπουλο για την τιμή που έκανε στην αείμνηστη σύζυγό μου, έστω και μετά θάνατον. Την έχω χάσει εδώ και 37 ημέρες. Ευχαριστώ πάρα πολύ.».

Επίσης, ο κ. Ραφτόπουλος ανακοίνωσε πως ο π. Βασίλειος μετέφερε το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν.Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Κατόπιν, ο κ. Ραφτόπουλος είπε πως: «Αγαπητές κι αγαπητοί, δεν θα πω τίποτε άλλο. Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη μας, τα οποία φέτος ξεπέρασαν τα 240 πρόσωπα σε όλα μας τα τμήματα. Και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την αγάπη, την επιμονή και θα έλεγα και την υπομονή.» και η βραδιά συνεχίστηκε με την εξαιρετική παρουσίαση των εθίμων σχετικά με τον ¶η-Γιάννη τον Κλύδωνα, με τη συμμετοχή των Ομάδων Παραδοσιακών Χορών Περισσού και Αλσούπολης, υλοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ιδέα του δασκάλου τους, κ.Ανδρέα Ατζάμπου, ο οποίος, μαζί με την κ. Σταματίνα Τριανταφύλλου, είχαν την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

ΔΡΩΜΕΝΑ

Η μοναδική αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την αναβίωση του δρώμενου φωτιάς του ¶η Γιάννη Ριγανά ή Ριζικάρη και ένα ανεπανάληπτο γλέντι, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας, αποτελούμενης από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κίκιλ στο βιολί, Κώστα Γιαννόπουλο στο κλαρίνο, Νεκτάριο Πάλμο στα κρουστά και Απόστολο Βαλσαμά στο ούτι και στο λαούτο, ενώ στο τραγούδι συμμετείχαν οι ταλαντούχοι ερμηνευτές κ.κ. Παναγιώτης Σδούκος, Απόστολος Βαλσαμάς και Δήμητρα Καχριμανίδη.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ειδικά αναμνηστικά δόθηκαν στους Διευθυντές: του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας κ. Αθανάσιο Παλλαντζά, του 6ου ΓΕ.Λ. Ν. Ιωνίας κ. Ηλία Κουρκουλάκο και του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας κ. Αριστοτέλη Νάτση, ως ένα μικρό ευχαριστήριο της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας για την πολυειδή στήριξή τους στον σύλλογο, κι ακόμη να μνημονεύσουμε πως ανάμεσα στους πολυπληθείς θεατές της εκδήλωσης διακρίναμε τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτη Μανούρη, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, την Πρόεδρο του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. και δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, καθώς και την Αντιπρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Ν. Ιωνίας κ. Κωνσταντίνα Σιμονετάτου-Καλέμη.

 

Απόστολος Σαλονικίδης

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν. Ιωνίας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος

 

 Καταχωρήθηκε την: 27/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!