Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΤΑΚΗ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΧΤΕΣ 
Τα νέα της πόλης μας

O κ.Κωστιδάκης με μαθητές του

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΤΑΚΗ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΧΤΕΣ

Πέρασαν ήδη 3 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, αξιοπρόσεκτης πορείας και εύρυθμης λειτουργίας των παιδικών τμημάτων εκμάθησης Θεάτρου Σκιών, που δημιούργησε ο κ. Τάκης Κωστιδάκης, ο οποίος, κάθε Παρασκευή απόγευμα, στο κτήριο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ν. Ιωνίας, διδάσκει σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά τα μυστικά της Τέχνης του «Καραγκιόζη».

Δύο εβδομάδες πριν να ολοκληρωθούν τα φετινά μαθήματα επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και πετύχαμε τον κ. Κωστιδάκη εν ώρα διδασκαλίας, τους εκκολαπτόμενους μικρούς καραγκιοζοπαίχτες εν δράσει και τους γονείς τους να θαυμάζουν τις ικανότητες των βλασταριών τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑΝΕΤ

Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε με μαθητές, με γονείς και, φυσικά, με τον κ. Τάκη Κωστιδάκη, σχετικά με το ενδιαφέρον τους για το Θέατρο Σκιών και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της οργανωμένης εκμάθησής του.

Πρώτος έσπασε τον πάγο και μας μίλησε ο εξάχρονος Παναγιώτης, ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Είμαι εδώ γιατί μ’ αρέσει ο Καραγκιόζης. Από μωρό τον ήξερα και γι’ αυτό θέλω να μάθω να παίζω. Μου αρέσουν πολύ οι φιγούρες, ο τρόπος που παίζεται, η μουσική και άλλα πολλά. Είμαι έξι χρονών και είμαι εδώ από τον Οκτώβριο.».

Στη συνέχεια, μας μίλησε η μικρή Γεωργία, η οποία μας είπε χαρακτηριστικά πως: «Ήρθα να μάθω Καραγκιόζη γιατί είναι μια πολύ ωραία Τέχνη. Διαβάζω τα κείμενα μέχρι να τα μάθω απ’ έξω και να μπορώ να παίζω στην παράσταση. Έχω μάθει ήδη τον Καραγκιόζη, τον Μορφωνιό και τη Βεζυροπούλα. Και στην πορεία θα μάθω κι άλλα πράγματα.», ενώ ο Άγγελος μας εξήγησε πως: «Είχα πάει σε μια παράσταση Καραγκιόζη και στην αρχή δεν έβλεπα τόσο το έργο, αλλά έπαιζα με άλλα πράγματα. Στη συνέχεια, ο μπαμπάς μου άρχισε να με πηγαίνει σε πολλές παραστάσεις και σιγά-σιγά μου άρεσε και καθόμουν να τις παρακολουθώ. Μέχρι που πέρσι με γράψανε οι γονείς μου στα μαθήματα που γίνονται εδώ στη Βιβλιοθήκη του Δήμου από τον κ. Κωστιδάκη, ο οποίος προσπαθεί να μην είναι ένα απλό λαογράφημα, που το βλέπουμε στο Μουσείο, αλλά να παίζεται πιο συχνά. Για εμένα οι παραστάσεις του Καραγκιόζη είναι κάτι σαν μια ωραία κωμωδία. Ασχολούμαι από τριάμισι χρονών και τώρα είμαι οκτώ.».

Ακολούθως, ο έτερος Παναγιώτης, από το δεύτερο τμήμα των μεγαλύτερων παιδιών, μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Ήρθα σε αυτό το τμήμα εκμάθησης του Θεάτρου Σκιών επειδή πιο παλιά με απασχολούσε ο Καραγκιόζης, ο οποίος μου άρεσε πάρα πολύ. Τώρα, λοιπόν, που βρήκα την ευκαιρία, ήρθα να μάθω περισσότερα πράγματα. Είμαι εδώ πρώτη χρονιά. Μου αρέσει πάρα πολύ το Θέατρο Σκιών γιατί κάνει τα παιδιά να γελάνε, τα ευχαριστεί και τα διασκεδάζει. Κι όταν ευχαριστιέται ένα παιδί με χαροποιεί κι εμένα. Κι ο Καραγκιόζης είναι ο πλέον κατάλληλος για να ευχαριστεί μικρούς και μεγάλους.», ενώ ο Γιάννης, από το ίδιο τμήμα, μας είπε πως: «Όταν άκουσα στο Φεστιβάλ Καραγκιόζη για τα μαθήματα που γίνονται εδώ, το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ήταν κάτι που είχα ακούσει πρώτη φορά. Μου άρεσε, επίσης, γιατί έβλεπα πάρα πολύ Καραγκιόζη. Και ήρθα για να μάθω περισσότερα πράγματα, όπως το να κάνουμε τις φωνές, πώς να κατασκευάζουμε και να κινούμε τις φιγούρες και άλλα πολλά.».

Επίσης, στην εφημερίδα μας μίλησαν και αρκετοί γονείς, που βρίσκονταν την ώρα της επίσκεψής μας στον χώρο, με πρώτη τη μητέρα του μικρού Σπύρου, την κ. Φωτεινή, η οποία μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο Σπύρος, ξεκίνησε από τεσσάρων χρονών να παίζει Καραγκιόζη. Αρχικά έβλεπε παραστάσεις, είτε σε Θέατρα Σκιών είτε στην τηλεόραση, που έδειχνε κάποια στιγμή σε ένα κανάλι. Εφόσον μάθαμε από το Φεστιβάλ Καραγκιόζη, που γίνεται κάθε χρόνο εδώ στη Ν. Ιωνία, ότι ο κ. Κωστιδάκης θα παραδίδει μαθήματα, βρήκαμε την ευκαιρία να φέρουμε το παιδί μας να έρθει πιο κοντά με τον Καραγκιόζη, που θεωρούμε ότι πέρα από το ότι είναι ένας τρόπος διασκέδασης και απασχόλησης για τα παιδιά είναι, όμως, και μία Τέχνη, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. Και για τα παιδιά ιδιαίτερα, που ενδιαφέρονται και τους αρέσει πολύ ο Καραγκιόζης, πρέπει να μάθουνε και την ιστορία του και πώς παίζονται οι φιγούρες, αλλά και γενικά να έρθουνε σε επαφή με αυτό το τόσο ωραίο υλικό, όπως με το πανί, που φωτίζεται πίσω από έναν μπερντέ και δημιουργεί το Θέατρο Σκιών. Και χάρη στον κ. Κωστιδάκη, αλλά και στις εκδηλώσεις που κάνει ο Δήμος, έχουν έρθει σε επαφή τα παιδιά και έχουν μάθει πολλά πράγματα. Το βασικό, όμως, είναι ότι ήρθαν σε επαφή με το υλικό για να μάθουν πώς χρησιμοποιείται. Δηλαδή, δεν παίρνω τη φιγούρα στο χέρι μου και κάνω ό,τι μου έρθει, αλλά η κίνησή της και ο τρόπος που θα παιχτεί η κάθε φιγούρα, τα λόγια, τα κείμενα, που έχουνε δοθεί στα παιδιά, με τη συχνή επανάληψη, τα κάνουν καλύτερους καραγκιοζοπαίχτες. Μάλιστα, πέρσι τους δόθηκε η ευκαιρία και παίξανε ένα εργάκι σε συνομηλίκους τους, που τους άρεσε πάρα πολύ και τα ίδια αισθάνθηκαν πολύ όμορφα. Βέβαια, το πιο βασικό είναι το αντικείμενο που τους αρέσει και έρχονται σε επαφή να το μάθουν όσο πιο σωστά γίνεται. Του Σπύρου του αρέσει πάρα πολύ. Είναι ενθουσιασμένος που έμαθε κάποια πράγματα και εδώ από τα μαθήματα. Και πιστεύουμε ότι αν του αρέσει και συνεχίσει να το μάθει ακόμη πιο καλά. Θεωρώ ότι όλα τα παιδιά της ομάδας εδώ, αλλά θα μιλήσω περισσότερο για το παιδί μου, ο Καραγκιόζης όχι απλά τα έχει ξεδιπλώσει σε πολλά πράγματα στην προσωπικότητά τους, αλλά τα έχει κάνει να είναι και άριστοι στον λόγο. Φέτος, που ο γιος μου έχει ξεκινήσει να γράφει εκθέσεις, έχω διαπιστώσει ότι το κάνει με μεγάλη ευκολία και δεν ντρέπεται να εκτεθεί σε κόσμο. Σίγουρα το κάθε παιδί έχει την προσωπικότητά του, αλλά θεωρώ ότι τα μαθήματα του Καραγκιόζη και γενικά αυτή η ενασχόληση συμβάλλει στο να διαμορφώσει ακόμη πιο ισχυρή προσωπικότητα, αλλά και γενικά να ξεδιπλώσει πάρα πολλά πράγματα και ικανότητές του. Του Σπύρου μου, λοιπόν, του αρέσει πάρα πολύ και μακάρι να μπορεί να τα συνδυάσει όλα αυτά μαζί και να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα.».

Επίσης, ο κ. Σωτήρης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και πατέρας του Μάριου, μας δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Είμαι ο μπαμπάς του Μάριου, ο οποίος είναι πεντέμισι χρονών. Από όταν ήταν πολύ πιο μικρός ο Μάριος ο νονός του συνέβαλλε τα μέγιστα στο να του δημιουργήσει αυτή την έλξη για τον Καραγκιόζη, καθώς κι εκείνος έπαιζε από νεαρή ηλικία Καραγκιόζη και όταν τον έπαιρνε στο σπίτι του, όπου είχε και φιγούρες δικές του από παλιά, του τις έδινε και έπαιζε. Και από εκεί του δημιουργήθηκε αυτή η αγάπη για τον Καραγκιόζη. Στη συνέχεια, άρχισε να ζητάει να πηγαίνει σε παραστάσεις. Πηγαίναμε, λοιπόν, σε παραστάσεις, μέχρι που ο νονός, ο οποίος ήταν φίλος με τον κ. Τάκη, έμαθε για τα μαθήματα και μας σύστησε εδώ, παρότι ήταν μικρός ο Μάριος. Και ο κ. Κωστιδάκης, αρχικά, είχε κάποιους ενδοιασμούς, μήπως δεν μπορεί λόγω ηλικίας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, αλλά μας είπε να τον φέρουμε να τον δει εδώ, και σιγά-σιγά να αρχίσει να παίζει. Του άρεσε πολύ από πέρυσι και συνεχίζει φέτος για δεύτερη χρονιά. Και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και άλλες χρονιές. Ακόμη, βέβαια, πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο, δεν ξέρει ακόμη να διαβάζει, αλλά παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση στον λόγο, στην έκφραση και, βέβαια, στην κοινωνικοποίησή του. Επίσης, έχει αποκτήσει και άλλες γνώσεις, γιατί του αρέσει να βλέπει παραστάσεις με ιστορικό περιεχόμενο κ.τ.λ., και αρκετά ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα τα γνωρίζει μέσα από τον Καραγκιόζη.».

Ακόμη, η κ. Γιώτα, μητέρα του Άγγελου, μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Του γιου μου του άρεσε από πολύ μικρός ο Καραγκιόζης. Ασχολείται από τριών ετών, οπότε ήθελε κάτι παραπάνω. Έπαιζε μόνος του, πηγαίναμε και βλέπαμε παραστάσεις και ήθελε να μάθει κι άλλα πράγματα. Έτσι, ήρθε εδώ, πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτό που κάνει ήδη στο σπίτι. Παρακολουθεί, λοιπόν, τα μαθήματα για δεύτερη χρονιά, αλλά γενικά -και στο σπίτι και εδώ- έχει φτάσει στο σημείο να φτιάχνει μόνος του και φιγούρες, τις οποίες σχεδιάζει ο ίδιος, γιατί του αρέσει παράλληλα και η ζωγραφική. Θέλει διαρκώς να μαθαίνει καινούργια πράγματα, με αποτέλεσμα όπου έχει Καραγκιόζη να τρέχουμε. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή μας λέει ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει Καραγκιοζοπαίχτης.», ενώ ο πατέρας ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, που είναι δίδυμα και ασχολούνται και τα δύο με τον Καραγκιόζη, μας είπε πως: «Τα παιδιά βλέπουνε Καραγκιόζη από τριών χρονών και τους αρέσει πάρα πολύ. Στην αρχή αγοράζαμε φιγούρες και παίζανε μεταξύ τους. Μετά θέλανε να μάθουν να τις φτιάχνουν και μόνα τους. Σιγά-σιγά μάθανε να φτιάχνουν φιγούρες και από ένα σημείο και μετά θέλανε να μπούνε και μέσα στην παράσταση, δηλαδή από πίσω από τον μπερντέ. Τον κ. Κωστιδάκη τον γνώρισα στις παραστάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στον Δήμο μας και από τον Οκτώβριο που ξεκινήσαμε μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά εδώ και να μάθουν για τον Καραγκιόζη. Μέχρι σήμερα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Λαχταράνε πότε θα έρθουν και θα έλεγα πως όλη την εβδομάδα ζούνε για τη στιγμή που έρχονται εδώ.».

Ο κ. ΚΩΣΤΙΔΑΚΗΣ

Φυσικά, μας μίλησε και ο κ. Τάκης Κωστιδάκης, ο οποίος ήταν εξαιρετικά χαρούμενος ευρισκόμενος ανάμεσα στους μαθητές του και τους γονείς τους, λέγοντάς μας πως: «Τα μαθήματα «Καραγκιόζη» στη Βιβλιοθήκη του Δήμου ήταν μια δική μου πρωτοβουλία και υλοποιείται με τη βοήθεια και των ανθρώπων της Παιδικής Βιβλιοθήκης, όπου στεγαζόμαστε. Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Την πρώτη χρονιά λειτουργήσαμε εντελώς πειραματικά. Είχα πει στο τότε Φεστιβάλ Καραγκιόζη ότι όποια παιδιά ενδιαφέρονται, από 7 ετών και πάνω, για να μπορούνε να διαβάσουνε και να μπορούνε να παρακολουθήσουνε τα μαθήματα, να δηλώσουν συμμετοχή. Όμως, είχαν έρθει πολύ μικρά παιδάκια. Εμένα δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα διώξω, οπότε παρέμειναν. Κάναμε ό,τι κάναμε, την πρώτη χρονιά, γιατί δεν παίζουνε μόνο, αλλά ζωγραφίζουν και κάνουν κι άλλα πράγματα. Πέρυσι, τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας μας, τα πράγματα ήταν πιο οργανωμένα. Και αυτή τη χρονιά που διανύουμε ήταν ακόμη περισσότερο οργανωμένα τα μαθήματα. Παρέμειναν όλα τα παιδιά, από τα 13 που ήταν από την αρχή, παρότι ήταν και μεγαλύτερες ηλικίες.», προσθέτοντας πως: «Προσωπικά κάνω το μεράκι μου, καθώς επιθυμώ να διαδοθεί αυτό το είδος της Τέχνης, γιατί το αγαπάω πάρα πολύ. Και πέρα από τα παιδιά μου, που τα μπόλιασα μ’ αυτό, και παίζουν και τα τρία μου παιδιά Καραγκιόζη, ήθελα και συνεχίζω να θέλω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να ασχοληθούνε. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να γίνουν και καλοί καραγκιοζοπαίχτες. Τα μαθήματα είναι εντελώς δωρεάν, διάρκειας μιας ώρας την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή το απόγευμα. Φέτος, έχουμε δύο τμήματα και μας απέμειναν δύο ακόμη εβδομάδες μαθημάτων μέχρι να σταματήσουμε για φέτος.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κωστιδάκης μας ανέφερε πως: «Υπάρχει ανταπόκριση από τα παιδιά, τα οποία θέλουν πάρα πολύ να μάθουν. Είναι μεγάλη μου χαρά που κάποια από τα παιδιά δεν ξέρουν μόνο δυο-τρεις φιγούρες, αλλά μπορούν να παίξουν και δέκα και δεκαπέντε φιγούρες. Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει καμία απολύτως οικονομική συνδρομή από τους γονείς. Μάλιστα, για δικούς μου λόγους, όλα όσα βλέπετε εδώ τα έχω φτιάξει με δικά μου έξοδα, τη σκηνή και τα υπόλοιπα.» και ακόμη μας αποκάλυψε πως: «Του χρόνου, έχω ήδη συνεννοηθεί, θα κάνω τα ίδια μαθήματα και στον Ιωνικό Σύνδεσμο, πάλι χωρίς καμία επιβάρυνση για τους γονείς των παιδιών.», ενώ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του μας είπε πως: «Τα παιδιά εδώ κάνουν και ζωγραφική. Φυσικά, στα περισσότερα παιδιά, επειδή είναι μικρά, τους δίνουμε από μια φωτοτυπία, την οποία χρωματίζουνε και την κόβουνε όσο μπορούνε, ανάλογα την ηλικία τους. Δηλαδή, ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, του μαθαίνουμε και πράγματα που μπορεί να κάνει. Πραγματικά το ζούνε πολύ έντονα αυτό που κάνουνε τα παιδιά. Και, βέβαια, στο να μαθαίνουν ακόμη πιο εύκολα τους βοηθάει και η μουσική, τους βοηθάει και η ζωγραφική. Επίσης, ασχολούνται και με την Ιστορία, την οποία διαβάζουν συστηματικά και μετά έρχονται και μου λένε: «Α, είδα εκείνη την παράσταση», και κάνουμε σχετικές συζητήσεις. Ακόμη, βλέπω με χαρά μου ότι υπάρχουν γονείς που κάθονται εδώ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Δεν το «ακουμπάνε» το παιδί εδώ. Από την εμπειρία μου, από άλλα μαθήματα (κουκλοθέατρου κ.λπ.), πολλές φορές ένιωθα ότι κάποιοι γονείς «ακουμπούσανε» τα παιδιά τους, δηλαδή έβλεπαν τα μαθήματα σαν «πάρκινγκ». Εδώ δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα, αλλά οι γονείς έρχονται και ασχολούνται, παρακολουθώντας πραγματικά τις δραστηριότητες των παιδιών τους και εκείνο που καταλαβαίνουνε περισσότερο είναι ότι τα παιδιά τους μαθαίνουνε νε εκφράζονται. Δηλαδή, ένα παιδί, που έρχεται εδώ και διαβάζει ένα κείμενο, που στην αρχή μπορεί να το ακούς και να μη βγάζεις νόημα, βλέπεις μετά ότι αρχίζει να ξέρει πού θα το τονίσει, τι έκφραση θα δώσει, και συνεχώς βελτιώνεται η εκφραστική του δυνατότητα. Αληθινά χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει κόσμος που εκτιμάει πολύ αυτό που κάνουμε εδώ.».

 

Παναγιώτα Σούγια

 

 

 Καταχωρήθηκε την: 03/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!