Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ-ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΡΟΓΚΑΤΣΑΡΑΙΟΙ ΣΥΝΑΖΟΝΤΑΙ», ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΑ» Ν. ΙΩΝΙΑΣ 
Τα νέα της πόλης μας

Η Χοροδιδάσκαλος του Ομίλου, Φιλόλογος και Δασκάλα Παραδοσιακών Χορών, κ. Μαρία Χαρ. Παπαλού

ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ-ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΡΟΓΚΑΤΣΑΡΑΙΟΙ ΣΥΝΑΖΟΝΤΑΙ…», ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ «ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΑ» Ν. ΙΩΝΙΑΣ

 

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Ελληνικού Χορού-Λαογραφικό Εργαστήρι «Το Χοροστάσι», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (22/12) το βράδυ, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» Ν. Ιωνίας, μία εξαιρετική εκδήλωση, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και το ιδιαίτερο δρώμενο-έθιμο του Δωδεκαημέρου από τη Θεσσαλία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ρογκατσαραίοι συνάζονται…».

 

ΟΜΙΛΙΑ κας ΠΑΠΑΛΟΥ

Την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση προλόγισε η Χοροδιδάσκαλος του Ομίλου, Φιλόλογος και Δασκάλα Παραδοσιακών Χορών, κ. Μαρία Χαρ. Παπαλού, η οποία, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Ν. Ιωνίας για τη βοήθειά του ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτιστική δράση, και αφού διευκρίνισε πως: «Ο βροχερός καιρός δεν βοήθησε, ώστε τα δρώμενα να ξεκινήσουν από το κέντρο της πόλης, φτάνοντας μέχρι τον Αστέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο», ανέγνωσε το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά με κάλαντα της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Προποντίδας, ακολούθησε ένας μιμητικός παιδικός χορός («Μαριορίτσα») και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με έναν συρτό Σκυριανό χορό, τη «Βιολέτα».

 

Στη συνέχεια, λίγο πριν ξεκινήσει το κυρίως δρώμενο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ρογκατσαραίοι συνάζονται…», ένα εντυπωσιακό έθιμο του Δωδεκαημέρου από τη Θεσσαλία, η κ. Παπαλού είπε πως: «Πάμε λοιπόν σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου, που στο μυαλό των περισσότερων από μας οι μεταμφιέσεις είναι συνδεδεμένες με την περίοδο της Αποκριάς. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στην κοινωνία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, εκεί που κουδουνάτοι, μωμόγεροι, αράπηδες, ρογκατσιάρηδες γυρίζουν στους δρόμους από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.» και ακόμη αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στις μεταμφιέσεις, στο δέντρο, στο αναμμένο τζάκι, στο κυνήγι των καλικάντζαρων και στον αγιασμό των υδάτων, μέσα στο πλαίσιο των προχριστιανικών αλλά και χριστιανικών εθίμων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Τα δρώμενα αυτά γίνονται με τρεις σκοπιμότητες: Να χαρούν οι άνθρωποι τη μετάβαση από τον χειμώνα, το σκοτάδι, τη μη γονιμότητα και τον φόβο, στην άνοιξη, το φως, την πλάση και τη χαρά∙ να εξασφαλίσουν την ευτυχία για τον νέο χρόνο με τα κάλαντα, με τις ευχές, τα δώρα και τις βασιλόπιτες∙ να τονώσουν, όμως, και τα θρησκευτικά και τα οικογενειακά έθιμα με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις νυχτερινές ακολουθίες, τις οικογενειακές συνάξεις στα σπίτια.», προσθέτοντας πως: «Η αδυναμία του ανθρώπου να εξηγήσει και να ελέγξει τα φυσικά φαινόμενα, τον οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας με αυτές τις φοβερές δυνάμεις, που τις χρειάζεται δίπλα του προστάτες και συμπαραστάτες. Έτσι, λοιπόν, με συγκεκριμένες ενέργειες προσπαθεί και επιδιώκει να εξευμενίσει, να τιμήσει, και βεβαίως να προσαρτήσει κάθε δύναμη που λειτουργεί ως αγαθοποιός. Φτάνουμε, τελικά, να έχουμε ένα σύνολο εθίμων στον κύκλο του χρόνου, παγανιστικού αλλά και χριστιανικού χαρακτήρα, και μέσα σ’ αυτό το σύνολο εντάσσονται και οι μεταμφιέσεις του Δωδεκαήμερου. Τα «ρογκάτσια» της πεδινής Θεσσαλίας είναι ένας θίασος ολόκληρος, αποτελούμενος μόνο από άντρες. Κεντρικά πρόσωπα του θιάσου είναι ο γαμπρός και κυρίως η νύφη, την οποία περιφρουρούν κουδουνάτοι τραγοφόροι, κρατώντας γκλίτσες και μαγκούρες. Οι ρογκατσαραίοι προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο τρομακτική εικόνα. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών. Οι μανάδες απειλούν τα άτακτα παιδιά: «Κάτσε καλά, θα σε δώσω στον αράπη».».

 

Συνεχίζοντας, η κ. Παπαλού αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο δρώμενο και για το πώς αυτό παρουσιάζεται στη Θεσσαλία, και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Θα δείτε, λοιπόν, τα έθιμα να ευθυμήσετε και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όσους συμμετέχουνε σε αυτό, για όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν και -κυρίως- το μεράκι τους όλο αυτό το διάστημα.».

 

ΔΡΩΜΕΝΑ-ΧΟΡΟΙ-ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Ακολούθησε το ιδιαίτερο αυτό δρώμενο, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από όλους τους θεατές, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορούς από τη Θεσσαλία, με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την Κοζάνη, με χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Θράκη, ενώ υπήρχε και ένα μουσικό αφιέρωμα στους Μικρασιάτες της Νέας Ιωνίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή πιστοποιήσεων «CID-UNESCO» από την Πρόεδρο του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού-CID UNESCO κ. Μαριγούλα Κριτσιώτη, καθώς και από τη Γραμματέα του ίδιου τμήματος κ. Λαμπρινή Ράικου, ενώ η όμορφη πολιτιστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα κάλαντα «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά», καθώς και με την παράθεση στο φουαγιέ του «Αστέρα» παραδοσιακών φιλεμάτων από «Το

Χοροστάσι».

 

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως μεταξύ των θεατών ήταν ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης (ο οποίος όχι μόνον έπαιξε «τριγωνάκι», αλλά και χόρεψε με τον εκπληκτικό θίασο των «Ρογκατσαραίων»), καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Χρήστος Χατζηιωάννου.

 

Παναγιώτα Σούγια

Ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Γκότσης στον χαιρετισμό του

Απονομή πιστοποιήσεων «CID-UNESCO» από την Πρόεδρο του Τμήματος Αθηνών της «Ουνέσκο» κ. Μαριγούλα ΚριτσιώτηΚαταχωρήθηκε την: 29/12/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!