Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ 9η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 
Τα νέα της πόλης μας

9η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Το βράδυ της Τρίτης (22/5), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ν. Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η 9η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η οποία ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Χρήστο Αναμουρλόγλου να καλωσορίζει τον νέο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Δημήτρη Στυλιανού, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Αντώνιο Βουδούρη, που πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από τη θέση του για προσωπικούς λόγους υγείας.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναμουρλόγλου ανέγνωσε μία επιστολή προς το Σώμα, του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτη Μανούρη, με θέμα την ηθική αποκατάσταση εκ μέρους της παράταξης του κ. Γαβριήλ Σιδηρόπουλου για όσα είχαν ειπωθεί σε βάρος του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ., που είχε διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, σε συζήτηση για τη Δημοτική Συγκοινωνία.

Μάλιστα, μετά από την ανάγνωση της σχετικής επιστολής, η οποία καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Δ.Σ., ο κ. Μανούρης διευκρίνισε πως: «Νομίζω ότι πέρασαν πολλά χρόνια μεν, αλλά ήδη είχαν δοθεί εξηγήσεις εκατέρωθεν. Απλά έπρεπε να κλείσει το θέμα.».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ακολούθησε η καθιερωμένη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους προς τη Δημοτική Αρχή, με τον κ. Μανούρη να θέτει μεταξύ άλλων το θέμα της «ύπαρξης δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα», λαμβάνοντας την απάντηση του Δημάρχου Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση, πως: «Στο άρθρο του «Κλεισθένη», στην τελευταία σειρά, σ’ αυτό που αναφέρεται για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, λέει ότι «χρήματα τα οποία έχουν δοθεί δεν αναζητιούνται», που σημαίνει ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί δοθήκανε. Αυτό είναι άλλη υπόθεση. Εγώ, και στο Συνέδριο που έγινε, έβαλα ζήτημα. Και σήμερα, τυχαία, συναντήθηκα με τον Διευθυντή του Σκουρλέτη και του το ανέφερα, ότι κατ’ αρχήν είναι άδικο. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος που για τον «α» ή «β» λόγο χρειαζόταν να μεταβιβάσει το ακίνητο ή δεν ξέρω για ποιον λόγο πλήρωσε χωρίς να πρέπει να πληρώσει, να μην μπορούμε εμείς να του επιστρέψουμε τα χρήματα. Έχουμε πρόβλημα με άλλους Δήμους, που δεν το θέλουνε αυτό. Και κατά δεύτερον, του έβαλα το ζήτημα ότι αν ένας έχει πληρώσει μία-δύο δόσεις να μην υποχρεωθεί να πληρώσει και τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω τι από αυτά θα κάνουν, αλλά σε μας η Υπηρεσία με έχει βεβαιώσει ότι σε κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα περιμένουμε.», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Όταν υπάρχει ακίνητο κλειστό τον ενημερώνουμε ότι περιμένουμε ρύθμιση του νόμου και δεν εισπράττουμε, δεν τα επιβεβαιώνουμε.».

Ακόμη, ο κ. Μανούρης αναφέρθηκε στα προβλήματα των παιδικών χαρών, για τα οποία ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, σχολίασε λέγοντας πως: «Προβλήματα στα όργανα των παιδικών χαρών υπάρχουν. Επισκευάζονται. Υπάρχει εργολάβος τα οποία τα συντηρεί. Δημιουργούνται νέα προβλήματα, διότι υπάρχει καθημερινή χρήση από όλα τα παιδιά.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης έθεσε το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε διάφορα σημεία της πόλης, ζητώντας την εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου όσων προβλέπονται από τον ν. 3852/2010, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος ώστε να δοθεί άμεση λύση.

Για το θέμα αυτό ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να σας πω ότι η υπηρεσία, αυτή τη στιγμή, αδυνατεί να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποφασιστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τα σπίτια τα εγκαταλελειμμένα είναι τακτικά μας προβλήματα. Και η διαδικασία του να μπορέσουμε να μπούμε μέσα είναι χρονοβόρα. Το ξέρετε. Θέλει παρουσία αστυνομίας, θέλει υγειονομικό. Δεν είναι εύκολο πράγμα.».

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Σχετικά με την εργολαβία που έχετε και αφορά στη συντήρηση των σχολείων, θα ήθελα να ρωτήσω αν από αυτά που είχε ζητήσει τότε ο σύλλογος γονέων, ο οποίος είχε έρθει εδώ και είχε αναφερθεί σε κάποιες προτεραιότητες, σε κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουνε σύντομα, εάν έχουνε προχωρήσει αυτές και αν πρόκειται να γίνουνε και σε πόσο χρονικό διάστημα.», λαμβάνοντας την απάντηση του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστου Χατζηιωάννου πως: «Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της εργολαβίας. Η αλήθεια είναι με βραδύ ρυθμό, αλλά όσο περνάει ο καιρός αρχίζουνε και επιταχύνονται κάποια πράγματα, γιατί και κάποιες εργασίες από αυτές που πρέπει να γίνουνε εν καιρώ λειτουργίας του σχολείου καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν με τα παιδιά μέσα. Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο, όπου γίνονται εργασίες επισκευών και επεμβάσεις σε διάφορα προβλήματα, που είχανε εμφανιστεί. Έχουν φτιαχτεί η πόρτα πρόσβασης και η ράμπα για ΑμΕΑ στο 9ο Δημοτικό, στην Καλογρέζα, εκεί που θα γίνουν και άλλες εργασίες. Και πρέπει να έρθει το καλοκαίρι για να γίνουν οι επισκευές στην «Πολυγωνική» που λέμε, στο 7ο Γυμνάσιο-5ο Λύκειο. Και όσο προχωράμε μέχρι να εξαντληθούνε τα χρήματα θα επεμβαίνουμε όπου μπορούμε καλύτερα.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου ρώτησε μεταξύ άλλων: «Αν έχουν φτιαχτεί ή πρόκειται να φτιαχτούν πεζοδρόμια στην οδό Παπαϊωάννου.», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Χατζηκωνσταντίνου πως: «Υπάρχει μια αποξήλωση στον συγκεκριμένο δρόμο. Είναι λίγο πολύπλοκο και σύνθετο το θέμα. Το εξετάζουμε. Θα σας απαντήσουμε στο επόμενο συμβούλιο.».

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Τσομπάνογλου έθεσε ζήτημα Κανονισμού σε ό,τι αφορά στον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., ζητώντας «όποτε δεν απαντούν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι να απαντά γραπτώς στο αμέσως επόμενο Δ.Σ. ο Γραμματέας και όχι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος συμβουλίου», και αμέσως μετά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.», κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης ανέφερε πως: «Θέλουμε οι προτάσεις που κάναμε για τον «Κλεισθένη» ν’ ανέβουν στο «site» του Δήμου.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της επίθεσης εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ένα ψήφισμα όσον αφορά στο Αμαξοστάσιο της Ο.Σ.Υ. στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι «είναι επείγον», για να λάβει την απάντηση του κ. Αναμουρλόγλου πως: «Για τον Δήμο μας δεν είναι επείγον.», ενώ ο κ. Γκότσης για το ίδιο θέμα σχολίασε πως: «Εγώ δεν έχω αντίρρηση να το κουβεντιάσουμε, διότι γενικά συμφωνούμε, πέρα από αυτήν, ας το πούμε άποψη, τέλος πάντων, ότι η κυβέρνηση πάει για ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Είναι κάτι που τουλάχιστον σαν Π.Ε.Δ.Α., που είχαμε επαφές με τον Πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Α. κ.τ.λ., και πρόσφατα, όχι παλαιότερα, μας αναφέρθηκε πως ο οργανισμός συγκοινωνιών έχει σαν στόχο να επεκτείνει τις γραμμές για τα Μεσόγεια κ.τ.λ.. Επομένως, δεν είναι αυτό. Το ότι θα πρέπει να μείνει πιθανά το αμαξοστάσιο εκεί: εσείς το ξέρετε καλά το ότι θα πρέπει να εξαιρεθούνε από τον χώρο του Ελληνικού κάποιες άλλες δραστηριότητες, που ζητάνε οι όμοροι Δήμοι, όπως είναι τα πράσινα σημεία κ.τ.λ. . Σ’ αυτά συμφωνούμε. Αλλά αυτή η εκτίμηση, ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με στόχο την ιδιωτικοποίηση, νομίζω ότι μπορεί να ‘ναι αυθαίρετη. Έτσι; Ειδάλλως, κατά τα άλλα συμφωνούμε. Μπορούμε να το ψηφίσουμε τώρα, να τελειώνουμε.».

Μετά από τη διατύπωση της πρότασης του κ. Γκότση συζητήθηκαν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, με πρώτο το ψήφισμα για την καταδίκη των επεισοδίων κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, αφού ο κ. Αναμουρλόγλου διευκρίνισε πως: «Ο κ. Κουλούρης, έστειλε μια πρόταση ψηφίσματος, και υπήρχε κι ανάλογη σκέψη και από τη δημοτική αρχή, που σας την έχουμε μοιράσει. Οπότε, να το δούμε λίγο και να το στείλουμε στη Θεσσαλονίκη εις ένδειξη συμπαράστασης.».

Κατόπιν, ο κ. Γκότσης διάβασε το σχέδιο ψηφίσματος της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, όπου αναφερόταν πως: Το Δ.Σ. της Νέας Ιωνίας καταδικάζει την άνανδρη, τραμπούκικη, φασιστικού τύπου επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο  Θεσσαλονίκης. Δηλώνουμε ότι κρούσματα απροκάλυπτης βίας ενάντια σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα όχι μόνο δεν δικαιολογούνται, αλλά, αντίθετα, αποτελούν κίνδυνο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, η οποία επιβάλλει η ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση να γίνεται με διάλογο και επιχειρήματα και σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Καλούμε την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, Αστυνομία και Δικαιοσύνη, να σταθούν απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές με υπεύθυνο λόγο και έργο.».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, παρατήρησε πως: «Δεν είναι φασιστικού τύπου. Είναι επίθεση φασιστών, κανονικά, και πρέπει να καταδικαστεί σαν τέτοια.», και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις (κατά σειρά) των κ.κ. Παναγιώτη Κουτσού, Κωνσταντίνου Κουλούρη, Κωνσταντίνου Παπακώστας, Παναγιώτη Μανούρη, Πρόδρομου Αβακουμίδη, Αριστείδη Χατζησαββίδη, Ελισάβετ Γεωργιάδου και Φώτη Τσομπάνογλου.

Τελικά, το συγκεκριμένο ψήφισμα, μετά από ορισμένες αλλαγές στο κείμενο, συμφωνήθηκε και ψηφίστηκε από 34 δημοτικούς συμβούλους, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος (Κουτσός).

Αμέσως μετά, συζητήθηκε το υποβληθέν από τον κ. Κουλούρη ψήφισμα για το Αμαξοστάσιο του Ελληνικού, για το οποίο τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι κ.κ. Τσουκαλάς, Μανούρης, Κουτσός, Κουλούρης, Γκότσης και Λαζαρίδης, και αφού προηγουμένως ανασκευάστηκε η διατύπωση που αναφερόταν «στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες» και αντικαταστάθηκε από τη φράση: «με κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν», υπερψηφίστηκε με ψήφους υπέρ και 2 λευκές (Κριωνάς, Λαζαρίδης).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Η 9η Τακτική Συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, από τα οποία ξεχώρισε το ζήτημα της λειτουργίας των νηπιακών και βρεφονηπιακών σταθμών, που έθεσε ως επείγον η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», αποσύροντας το θέμα «της προσχολικής αγωγής», που η ίδια παράταξη είχε θέσει και είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη.

Σχετικά με το νεοεισαχθέν θέμα για τη λειτουργία των νηπιακών και βρεφονηπιακών σταθμών εισηγήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, λέγοντας πως: «Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα από την εξής άποψη: Αφορά νέα ζευγάρια και μικρά παιδιά, από βρέφη μέχρι και τεσσάρων χρονών, μέχρι και έξι ετών, γιατί δεν έχει ενταχθεί ο Δήμος Ν. Ιωνίας στο πρόγραμμα της Προσχολικής Αγωγής, δεν έχει προϋποθέσεις δηλαδή. Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουνε κάθε χρόνο, να μένουνε εκατοντάδες παιδιά έξω ή να απορροφώνται σε μία πορεία κάποιων μηνών, γιατί δεν υπάρχουνε οι υποδομές, με παιδικούς σταθμούς οι οποίοι δεν ξέρω κατά πόσο, θα μας πουν εδώ οι αρμόδιοι, εν πάση περιπτώσει από τη δημοτική αρχή, κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις  για να πάρουν άδεια λειτουργίας, η οποία δεν είναι αρκετή από μόνη της. Μπορεί να πάρεις άδεια λειτουργίας, αλλά με βάση τα κριτήρια του Ε.Σ.Π.Α. να μην μπορείς να πάρεις από το Ε.Σ.Π.Α. χρήματα. Αυτό είναι ένα ζήτημα και το συζητάμε, γιατί ταυτόχρονα υπάρχει και ένας παιδικός σταθμός ήδη, ο οποίος έχει κριθεί ακατάλληλος και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.», προσθέτοντας πως: «Είναι γνωστό πως είναι ο 5ος παιδικός σταθμός, ο οποίος εδώ και χρόνια, το έχουμε βάλει σαν Λαϊκή Συσπείρωση και άλλες φορές αυτό το ζήτημα στο Δ.Σ.. Και το λέω αυτό γιατί εμείς δεν θα βρούμε καμιά δικαιολογία απέναντι στη Δημοτική Αρχή εάν δεν διασφαλίσει όχι μόνο τη λειτουργία όλων των σταθμών, αλλά και την αντικατάσταση του 5ου Παιδικού Σταθμού. Υπάρχει μια λύση απ’ ό,τι μας είπαν. Δεν ξέρω κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι. Θα αποφασίσει εδώ πέρα το Δ.Σ.. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να φύγουμε από εδώ με κάποια απόφαση, η οποία θα εκφράζει την πολιτική βούληση όσων το πιστεύουν, του Δ.Σ. λέω εγώ σ’ αυτή τη φάση, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την απαραίτητη χρηματοδότηση, την οποία θα διατυπώσουμε στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που έχει συρρικνωθεί κι αυτό πλήρως, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν παιδικοί σταθμοί.».

Ακόμη, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε πως: «Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές των δημοτικών αρχών έχουν στερήσει δεκάδες χώρους, οι οποίοι είτε ήταν χαρακτηρισμένοι είτε έπρεπε να χαρακτηριστούν και να απαλλοτριωθούν, εξ αιτίας της οικονομικής πολιτικής, με την οποία, πώς να το πω, όχι μόνο δεν διαφωνούν, αλλά στηρίζουν κι από πάνω, και έρχονται σήμερα να πουν ότι: «Δεν βρίσκουμε χώρους, δεν βρίσκουμε κτήρια, δεν έχουμε εκείνο, δεν έχουμε το άλλο». Αυτές ήταν οι προτεραιότητες που έπρεπε να βάζουνε οι Δημοτικές Αρχές και δεν τις βάλανε. Είχανε άλλες προτεραιότητες, όπως άλλες προτεραιότητες έχουν και τα προγράμματα τα διάφορα του Ε.Σ.Π.Α. ή ακόμα και τα κρατικά προγράμματα, με την έννοια ότι στην κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση να απαλλαγεί σιγά-σιγά από την κρατική χρηματοδότηση απαιτεί από τους Δήμους να μπορούν να έχουν ίδια έσοδα, και γι’ αυτόν τον λόγο δίνουν χρήματα μόνο σε περιπτώσεις οι οποίες θεωρούνται επενδύσεις και οι οποίες θα αποδώσουνε κάποια οφέλη, έτσι ώστε να μπορεί ο Δήμος από μόνος του να έχει έσοδα, χωρίς να χρειάζεται η κυβέρνηση να παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν το θέμα που συζητάμε. Και το επηρεάζουν αρκετά σοβαρά, γιατί μπορώ να φέρω αρκετά παραδείγματα κατά καιρούς που έχουν πάρει οι Δημοτικές Αρχές, και η σημερινή, όμως, κανένα από τα δάνεια αυτά δεν δόθηκε είτε για απαλλοτρίωση οικοπέδων ή από κάποιες απαλλοτριώσεις που είχαν ακόμα από δεκαπέντε χρόνια πριν, που έπρεπε να γίνουν, και πάρθηκε ένα δάνειο, που δεν είχαν σχέση όμως αυτές οι απαλλοτριώσεις με τη δημιουργία, να το πω έτσι, είτε σχολείων, είτε παιδικών σταθμών, είτε και νηπιαγωγείων, που χρειαζόμαστε σήμερα. Συνεπώς, υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στις διοικήσεις των Δήμων, και της σημερινής, για το γεγονός ότι έρχονται κάθε φορά και λένε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν έχουμε χώρους, δεν έχουμε χρήματα, περικόπτει συνεχώς η κυβέρνηση και οτιδήποτε άλλο». Όταν είναι να βρούνε χρήματα για εκεί που θέλουνε να τα βρούνε, τα βρίσκουνε μια χαρά. Εδώ, λοιπόν, εμείς δεν θα δεχτούμε δικαιολογίες αυτού του τύπου, και θα ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, να διασφαλίσει κατ’ αρχήν τον 2ο Παιδικό Σταθμό, νοικιάζοντας ή βρίσκοντας χώρο, δεν ξέρω κι εγώ τι πρέπει να κάνει. Να πω μόνο ότι ο πρώην 1ος Παιδικός Σταθμός είχε προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα να γίνει και μελέτη, που στην αναμόρφωση που θα γίνει σε λίγο να αφαιρούν τα 65 χιλιάρικα που είχαν δώσει για τη μελέτη του πρώην 1ου Παιδικού Σταθμού, σε ό,τι αφορά τα θεμέλιά του εν πάση περιπτώσει. Το ένα είναι αυτό. Και, επίσης, είχαν προβλεφθεί, χωρίς να υπάρχει πίστωση, 400.000 Ευρώ για να ξαναγίνει ο σταθμός σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί πραγματικά να δεχτεί τα παιδιά στον παιδικό σταθμό. Αυτά τα δύο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ζητάμε από τη διοίκηση εδώ του Δήμου να δώσει απάντηση τι έχει κάνει για να διασφαλιστεί η ένταξη του Δήμου στο παραπάνω πρόγραμμα. Έτσι; Ένα είναι αυτό, ποιες απαιτήσεις υπάρχουνε σχετικά με την ανανέωση των αδειών κ.τ.λ., τι έχει γίνει μ’ αυτό το θέμα; Πρέπει να απαντήσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τι γραμμή σκοπεύουν να ακολουθήσουνε. Θα πρέπει να επισημάνουμε ακόμα ότι κινδυνεύουνε σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή να πάρουν άδεια ολοκληρωμένης λειτουργίας και να μπορούν να πληρωθούν από το Ε.Σ.Π.Α., κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ή ακόμα και να απολυθούνε σε περίπτωση που κλείσει κάποιος σταθμός. Έτσι; Κατά συνέπεια μιλάμε για ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, που έχει να κάνει με την υποχρεωτική, λέμε εμείς, συμμετοχή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, όλων των παιδιών.».

Επίσης, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως: «Κανονικά, θα έπρεπε οι παιδικοί σταθμοί να μπορούν να απορροφούν το σύνολο των παιδιών, ανεξάρτητα από το οικονομικό επίπεδο, γιατί κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Γιατί κι εμείς το έχουμε ζητήσει πολλές φορές να απαλλαγούνε από τα τροφεία οι γονείς. Λέει η Δημοτική Αρχή ότι ένα 52%, δεν θυμάμαι καλά, μπορεί να κάνω και λάθος, έχει απαλλαχτεί με βάση τα εισοδηματικά τους όρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί τα όρια να τα ανεβάσεις πολύ παραπάνω, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι, και να μείνει ένα ελάχιστο ποσοστό, ενδεχομένως, που πραγματικά δεν έχει πρόβλημα, ας το πούμε, οικονομικό. Αλλά τα όρια που μπαίνουνε σήμερα δεν είναι αυτά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι εργαζόμενοι αυτοί. Αντιμετωπίζουνε και αυτοί οι εργαζόμενοι που πληρώνουνε πολλά προβλήματα. Οι μισθοί έχουν μειωθεί. Ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις, δεν υπάρχει τίποτα πάνω σε αυτό το ζήτημα.» και ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας πως: «Συνεπώς, είναι γραπτά τα ζητήματα που έχουμε βάλει. Το συνηθίζουμε να φέρνουμε γραπτά ό,τι ζήτημα, είτε ερώτημα είναι, είτε θέμα είναι. Και το λέω «το συνηθίζουμε να φέρνουμε γραπτά» για να μην απασχολούμε το Δ.Σ.. Π.χ., εμείς όταν θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι για να ενημερώσουμε τους κατοίκους δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να βάζουμε σωρεία ερωτήσεων μες στο Δ.Σ.. Μπορούμε να ρωτήσουμε τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία ή όποιον είναι αρμόδιος, και να πάμε να ενημερώσουμε εκεί πέρα τον κόσμο, για να δει και το ενδιαφέρον, αν το θέλετε, και όχι να απασχολούμε το Δ.Σ. με θέματα που πολλές φορές μπορούν να λυθούνε πολύ διαφορετικά. Σ’ αυτήν, λοιπόν, τη βάση, εμείς θα ζητήσουμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις εδώ πέρα, σήμερα, που να κατοχυρώνουνε με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών και το κλείσιμο κανενός σταθμού εννοείται.».

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος, έλαβε τον λόγο, λέγοντας πως: «Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αδειοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου. Από τους υπάρχοντες σταθμούς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ο ένας βρεφονηπιακός σταθμός και ο οποίος δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί. Κι αυτός είναι ο 5ος παιδικός σταθμός. Στο έγγραφο που έχει κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τίθενται μερικά ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απαντήσεως και θα απαντηθούν. Στην τοποθέτηση του κ. Τσουκαλά αναφέρθηκε ότι εκατοντάδες παιδιά έχουνε μείνει έξω. Λοιπόν, πληροφορώ το Σώμα ότι από τα 2000 έχουν μείνει 4 ή 5 μόνο, και στα βρέφη, που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, είναι 60. Οπότε, δεν υπάρχουν εκατοντάδες. Είναι 64 παιδιά, που έχουνε μείνει έξω.».

Ακόμη, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Μέχρι τις 31 Μαΐου θα βγει η πρόσκληση, που απευθύνεται και στους φορείς και στους γονείς. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει κάποια καθυστέρηση του προγράμματος αυτού.», και συνέχισε αποσαφηνίζοντας πως: «Διατυπώνετε τον φόβο ότι πολλοί εργαζόμενοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις. Εμείς, σαν δημοτική αρχή, εγγυώμεθα ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του.».

Επίσης, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε πως: «Βλέποντας αυτό το πρόβλημα του 5ου Βρεφονηπιακού, κι αν θυμάσαι είχα πει και στο Δ.Σ., γιατί όλοι στην Ιωνία ζούμε και ξέρουμε και τους χώρους της Ιωνίας και τις δυνατότητες που έχουμε, και να βρούμε κατάλληλα κτήρια προκειμένου να στεγάσουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και αυτό δεν το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία, που είπε ο κ. Τσουκαλάς. Είναι μια πραγματικότητα. Και σας έχω καλέσει και σας έχω πει να μας υποδείξετε εάν υπάρχει κάποιο ακίνητο, προκειμένου να προβεί ο Δήμος σε ενοικίαση.» και ακόμη πρόσθεσε πως: «Αυτή την τοποθέτηση έχω κάνει κατ’ επανάληψη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., όπου έχουμε προβληματιστεί κατά καιρούς και ζητάμε να βρούμε κάποιο ακίνητο για να φύγουμε από τον 5ο ή να στεγάσουμε κάποιον νέο βρεφονηπιακό σταθμό. Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο 5ος δεν κλείνει μέχρις ότου μεταφερθεί. Από ενέργειες που έχουνε γίνει έχει βρεθεί κάποιος χώρος. Είναι σε συζητήσεις ως τώρα, το έχει αναλάβει ο Δήμος βέβαια, και ελπίζουμε ότι θα κάνουμε έναν διαγωνισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να μεταστεγάσουμε τον 5ο, ο οποίος, με δική μας ευθύνη, είτε δοθεί άδεια είτε δεν δοθεί, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τον λειτουργήσουμε μέχρις ότου μεταφερθεί. Όπως είπε και ο κ. Τσουκαλάς, ότι δεν πρέπει να κλείσει ο 5ος. Δεν θα τον κλείσουμε τον 5ο μέχρις ότου κάνουμε τη μεταφορά.».

Ακολούθως, ο κ. Καλογερόπουλος διευκρίνισε πως: «Τα κονδύλια, που έχετε την απορία αν έχουνε διασφαλιστεί για την υλοποίηση κι αν φέτος θα καλυφθούν περισσότερα παιδιά: Εδώ, όπως ξέρετε, είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο της Ε.Δ.Α. και η κάλυψη του αριθμού είναι πάντα ανοιχτή. Και η Ε.Δ.Α. λέει: Βάλτε όσα θέλετε, όσα σας έρθουν. Εμείς αποφασίζουμε πόσα θα βάλουμε τελικά.», συνέχισε λέγοντας πως: «Ρωτάτε αν έχει απαιτηθεί από την κυβέρνηση η μονιμοποίηση του προσωπικού, που σήμερα είναι συνδεδεμένο με το πρόγραμμα. Σας είπα ότι δεν απολύεται κανείς. Είναι θέση της Δημοτικής Αρχής αυτή.» και ολοκλήρωσε αναφέροντας πως: «Και στο τέλος, ρωτάτε αν έχει απαιτηθεί από την κυβέρνηση αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των παιδικών σταθμών. Αυτό ξέρετε ότι είναι πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκφράζεται καθημερινά, και, μάλιστα, από τα ανώτερα όργανα.».

Κατόπιν, επίκαιρα ερωτήματα για το ίδιο θέμα έθεσαν κατά σειρά οι κ.κ. Φώτης Τσομπάνογλου, Νίκος Μπράτιμος, Θεόδωρος Χαμαλίδης, Δέσποινα Θωμαΐδου και Κωνσταντίνος Κουλούρης, στα οποία απάντησαν οι κ.κ. Ηρακλής Γκότσης, Βασίλειος Καλογερόπουλος και Σάββας Χατζηκωνσταντίνου.

Ακολούθως, τοποθετήθηκε η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ν. Ιωνίας, κ. Μαρία Ευαγγελάτου, λέγοντας πως: «Σαν σωματείο, το παρακολουθούμε το θέμα στενά και ήδη από το 2007 το λέγαμε ότι αυτός ο 5ος παιδικός σταθμός είναι ακατάλληλος και πραγματικά δεν εξασφαλίζει τους όρους για να είναι τα παιδάκια μας εκεί με ασφάλεια. Ήταν μια λύση ανάγκης. Τώρα, ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα, που λέει ότι πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές. Εμείς πραγματικά σαν σωματείο θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και να πούμε ότι τέλος πάντων φροντίζει η κυβέρνηση να υπάρχουν αυτές οι προδιαγραφές, ώστε πραγματικά να υπάρχουνε καλοί παιδικοί σταθμοί, ωραίοι, σύγχρονοι κ.τ.λ., όμως, έχουμε τα εξής ερωτηματικά: Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά για να γίνουνε οι καινούργιες κατασκευές που χρειάζονται στον 5ο Παιδικό Σταθμό, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι χρήματα δεν δίνονται ούτε διεκδικούν οι Δήμοι χρήματα, και υπάρχει κι ο «Κλεισθένης Ι», που θα μας τρελάνει ακόμη περισσότερο εμάς τους εργαζόμενους με τις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε, επειδή το θέμα το παρακολουθούμε στενά, ότι και σήμερα που είμαστε εδώ στο Δ.Σ. δεν ακούμε κάτι καινούργιο. Όταν είχαμε συναντηθεί εδώ, η Δημοτική Αρχή μαζί με τον Σύλλογο Γονέων, μας είχατε πει ότι όντως ο 5ος Σταθμός δεν είναι κατάλληλος και ότι είχε βρεθεί ένα κτήριο και ότι θα κάνετε όλες τις ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια κ.τ.λ., και ότι θα πιέσετε την κυβέρνηση να δοθεί παράταση για να λειτουργήσει ο σταθμός κανονικά μέχρι να διαμορφωθεί το καινούργιο κτήριο. Μας είχατε πει τότε ότι τον 1ο Παιδικό Σταθμό τον βλέπουμε για λίγο αργότερα. Κι όταν είχα πάει και στις 9 του μήνα στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. τα ίδια μου είχε πει και ο κ. Καλογερόπουλος, ότι «δεν θα κλείσει ο 5ος Παιδικός Σταθμός και έχουμε στα υπόψη μας και τον 1ο Παιδικό Σταθμό. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό αυτό το ότι βάζετε υπόψη σας και τον 1ο Παιδικό Σταθμό, αλλά ας δούμε, όμως, τώρα τι θα γίνει με τον 5ο Παιδικό Σταθμό. Τελικά, ενοικιάστηκε το κτήριο; Τι θα γίνει; Σήμερα, βέβαια, είχαμε μία ενημέρωση στο Σωματείο, ότι θα τα βρείτε με τον ιδιοκτήτη να δώσει τα λεφτά για τη διαμόρφωση του κτηρίου και θα τα βρείτε μετά στα ενοίκια. Εμείς σαν Σωματείο ζητάμε να δοθεί παράταση, να πιέσετε την κυβέρνηση να δοθεί παράταση. Δηλαδή, συγκεκριμένα έργα. Να πιεστεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να δοθεί παράταση να λειτουργήσει κανονικά ο 5ος Παιδικός Σταθμός μέχρι να τελειώσει το νέο κτήριο. Και ήδη, άμα πάμε στο καινούργιο κτήριο, από τα 107 παιδιά θα μείνουν 64. Και αν τελικά ήτανε κατάλληλος ο 5ος Παιδικός Σταθμός, τα 107 παιδιά θα γινόντουσαν 87. Υπάρχει και το πρόβλημα του 6ου Παιδικού Σταθμού, που εκεί είναι μικρότερος ο χώρος κ.τ.λ., και δεν έχει τις προδιαγραφές και τα παιδιά από 46 θα γίνουν πάλι λιγότερα. Και η ενημέρωση που έχω από τον Διευθυντή είναι ότι πέρυσι ήταν απ’ έξω 80 παιδιά. Εμείς, λοιπόν, έχουμε μια αμφιβολία και δεν πιστεύουμε ότι γενικότερα όλο αυτό που λένε για τις προδιαγραφές είναι για να φτιαχτούν δημόσιοι καλοί παιδικοί σταθμοί, αλλά, δυστυχώς, θα οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση. Ζητάμε, όμως, από σας να πιέσετε, ώστε πραγματικά, όπως το ‘χαμε πει και στις 17 του μήνα, που είμαστε εδώ και οι δύο σύλλογοι, να ζητήσετε και να απαιτήσετε από την κυβέρνηση παράταση. Μας είπατε, μάλιστα, ότι θα παρανομήσετε και θα λειτουργήσει κανονικά ο 5ος Παιδικός Σταθμός μέχρι να φτιαχτεί το νέο κτήριο. Ζητάω συγκεκριμένα να μας πείτε τι έχει γίνει, αν έχει νοικιαστεί το καινούργιο κτήριο. Εμείς ξέρουμε ότι δεν έχει νοικιαστεί. Και μαγκιά σας να μπορέσετε να φτιάξετε και τον 1ο Παιδικό Σταθμό. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε να υπάρχεις σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, γιατί είναι πολύ καλό για την υγεία των παιδιών μας, την ψυχική και τη σωματική, να υπάρχει ένα προσωπικό, το οποίο να είναι σε μόνιμη βάση, γιατί έτσι, πραγματικά, τα παιδιά μας διαμορφώνονται σε υγιείς προσωπικότητες.».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις, κατά σειρά, των κ.κ. Μανούρη, Κουτσού, Τσομπάνογλου και Καναβού, ενώ τοποθετούμενος ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., είπε τι σχεδιάζει σαν ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. να γίνει. Εγώ νομίζω ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε λίγες απώλειες. Θα έχουμε κάποιες απώλειες, δεν γίνεται διαφορετικά. Θα προσπαθήσουμε αυτά να τα ελαχιστοποιήσουμε, ώστε να συνεχίσουμε την κατάσταση που υπάρχει τώρα. Και για τους εργαζόμενους δεν μπαίνει θέμα ότι σχολάνε κ.τ.λ.. Τη στιγμή που εμείς έχουμε δεκάδες εργαζόμενους, οι οποίοι έχουνε εξασφαλισμένη τη δουλειά τους, βοηθητικά είναι οι τετραμηνίτες, οι οκταμηνίτες, όλοι οι άλλοι είναι μόνιμοι. Και υπάρχουνε Δήμοι, που αν έχουν 70 εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, οι 60 είναι τετράμηνα, οκτάμηνα κ.τ.λ.. Κι αυτό γιατί; Γιατί είχε λυθεί από παλιότερα το πρόβλημα.».

Αμέσως μετά, ο κ. Τσουκαλάς, έθεσε προς ψήφιση τα αιτήματά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ακολούθησε σχετική ψηφοφορία, που είχε σαν αποτέλεσμα: 10 ψήφους υπέρ (Μανούρης, Λαζαρίδης, Καναβός, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Κατιμερτζόγλου, Κουτσός, Κουλούρης, Μπράτιμος, Τσομπάνογλου), 1 κατά (Κριωνάς), 12 λευκές (Καλογερόπουλος, Χατζηκωνσταντίνου, Κυριακόπουλος, Κανλής, Αναμουρλόγλου, Καρυπίδης, Χατζηιωάννου, Αμανατίδης, Δημητσάνου, Φιλιππίδης, Στυλιανού, Αβακουμίδης), ενώ υπήρξαν και 6 αποχές (Κατημερτζή, Ακιανίδου, Θωμαΐδου, Βλασσάς, Γεωργιάδου, Παπακώστας), επί 29 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

 

Παναγιώτα Σούγια

 

 Καταχωρήθηκε την: 06/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!