Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


25η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Τα νέα της πόλης μας

 

25η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Το βράδυ της Δευτέρας (13/11) πραγματοποιήθηκε η 25η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ν. Ιωνίας, από την οποία ξεχώρισε η αποκαλυπτική και με σοβαρές προεκτάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την έγκριση της έκτακτης επιχορήγησης της δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου.

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την απόρριψη του αιτήματος της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» να διεξαχθεί εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση με αντικείμενο τη χορήγηση άδειας χρήσης του Δημοτικού Σταδίου της πόλης στον Γ.Σ. στίβου «ΙΚΑΡΟΣ», καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 26 παρόντων δημοτικών συμβούλων (κατά της διεξαγωγής της συζήτησης τάχθηκαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι, 8 τάχθηκαν υπέρ (Γκαραβέλας, Μανούρης, Βλάχος, Χριστοδούλου, Τσοπανίδης, Χατζησαββίδης, Κουτσός και Καρβουνιάρης) κι ακόμη υπήρξε μία λευκή ψήφος (Χαμαλίδης) ενώ ο κ. Αναμουρλόγλου απείχε της σχετικής ψηφοφορίας), και ορίστηκε να εισαχθεί ως τακτικό θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Επίσης, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής να εισαχθεί ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα και να ληφθεί σχετική απόφαση το ζήτημα της «Πρόσθετης επιχορήγησης στη Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ν. Ιωνίας», λόγω της επείγουσας φύσης του, εγκρίθηκε να συζητηθεί και από τους 26 παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ακολούθησε η καθιερωμένη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και από άλλους δημοτικούς συμβούλους, με πρώτο τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτη Μανούρη να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Περιμένουμε ακόμα τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας για το ειδικό επίδομα των 176 ευρώ για τους εργαζόμενους. Αυτή η Νομική Γνωμοδότηση είχε να κάνει, το τονίζω, γιατί δεν είναι η Νομική Γνωμοδότηση για το αν το δικαιούνται απλώς, αλλά εμείς ζητήσαμε τη Νομική Γνωμοδότηση, η οποία να τεκμηριώνει την άποψη της Νομικής Συμβούλου, που μου ετέθη προφορικά, ότι ο καινούργιος νόμος δεν αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά μόνο περιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με μη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων. Δηλαδή, όταν έχουμε μια Πρωτόδικη απόφαση, να μπορεί κι ο Δήμος να μην πηγαίνει σε εφέσεις, σε περίπτωση που όντως δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Όμως, αυτή την ερμηνεία της Νομικής Συμβούλου δεν την είδαμε πουθενά γραμμένη.» και να καταλήγει λέγοντας πως: «Θέλουμε να έχουμε γραπτώς τη σχετική νομοθέτηση.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης ρώτησε: «Τι γίνεται με τον χώρο στο «Παλαί» του Γαλατσίου, που θα δινόταν στις ομάδες μας;», για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση, πως: «Για το Γαλάτσι, δημιουργείται ο χώρος για να χρησιμοποιηθεί από τις ομάδες της Ν. Ιωνίας.».

 

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής»,κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ανέφερε πως: «Θέλω να ρωτήσω για το επίδομα επικίνδυνης εργασίας των 150 ευρώ. Υπήρξε διάταξη που βγήκε πρόσφατα ότι επεκτείνεται και σε εργαζόμενους που δεν δουλεύουν μόνο στα απορρίμματα, αλλά και σε θέσεις κοντά σε αυτό; Αν ξέρετε κάτι και αν έχετε προχωρήσει με αυτό.», κι ακόμη ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Οι συμβασιούχοι, αυτοί που πάρθηκαν για οκτώ μήνες πριν από λίγο καιρό εδώ στον Δήμο μας, αν υπάρχει καινούργια εγκύκλιος που λέει ότι θα επεκταθεί η σύμβασή τους μέχρι τον Μάιο του ’18, αν ισχύει κάτι τέτοιο.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου ρώτησε: «Αν έχει γίνει κάτι όσον αφορά την επαύξηση της τάσης της Δ.Ε.Η. γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα όταν υπάρχουν άσχημα καιρικά φαινόμενα;», ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Για τη Δημοτική Συγκοινωνία, αν έχουμε προβλήματα όσον αφορά το θέμα του τμήματος της Καλογρέζας; Και αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Πολλοί κάτοικοι ταλαιπωρούνται, και ζητούν να αλλάξει η πορεία της γραμμής της Καλογρέζας. Αν προτίθεστε να κάνετε κάτι τέτοιο.» και ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις της λέγοντας πως: «Θα ήθελα να μάθω αν έχουν μείνει κάποια παιδιά έξω από τους Βρεφονηπιακούς και τους Παιδικούς Σταθμούς και πόσα είναι αυτά;».

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα της κ. Θωμαΐδου, ο κ. Γκότσης είπε μεταξύ άλλων πως: «Για το επίδομα δεν έχει ακόμη γνωμοδοτηθεί. Βγαίνουν διάφορα επιδόματα, ανάλογα με την ειδικότητα. Το έχουμε συζητήσει με το Σωματείο και έχουμε ζητήσει από τη Νομική Σύμβουλο κάποιες γνωματεύσεις ποιες ακριβώς ειδικότητες καλύπτει αυτή η επέκταση που έκανε με το νομοσχέδιο «σκούπα» η κυβέρνηση.», προσθέτοντας πως: «Πάντως, σαν Διοίκηση, δεν έχουμε πρόβλημα, εφόσον συμφωνήσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας μαζί με τη Νομική Σύμβουλο, να το δώσουμε.».

Επίσης, για το ζήτημα της παράτασης εργασίας των συμβασιούχων, ο κ. Γκότσης είπε μεταξύ άλλων: «Για τους συμβασιούχους με οκτάμηνο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.», προσθέτοντας πως: «Θεωρώ πάντως με μια μεγάλη σιγουριά ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η δική τους σύμβαση.», ενώ για το ζήτημα της αυξομείωσης της τάσης της Δ.Ε.Η. είπε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό. Σκεφτόμαστε σε κάποιες περιοχές, που έχουμε εντοπίσει, να γίνει μια παρέμβαση για να αλλάξουμε καλώδια.».

Ακόμη, στο τελευταίο ερώτημα της κ. Θωμαΐδου, ο κ. Γκότσης απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Για τη Δημοτική Συγκοινωνία, έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην Καλογρέζα με την αλλαγή -τη δεκαετία του 2000- των δρομολογίων.», προσθέτοντας πως: «Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αλλαγή, να το δούμε αυτό.».

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα της κ. Θωμαΐδου για τους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. και δημοτικός σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»), κ. Βασίλης Καλογερόπουλος, απάντησε λέγοντας πως: «Κυρία Θωμαΐδου, αν ενθυμείστε, είχα τοποθετηθεί και είχα αναφέρει λεπτομερώς στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο τους αριθμούς τους οποίους ζητάτε και σας παραπέμπω στα πρακτικά του περασμένου συμβουλίου. Εν κατακλείδι, μένουν ανικανοποίητες 80 αιτήσεις περίπου των βρεφών και σας είχα πει ότι ήταν γύρω στις 20 με 25 οι ανικανοποίητες αιτήσεις των νηπίων. Και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Καλούμε, δηλαδή, τους επιλαχόντες και ευελπιστούμε ότι ο αριθμός που θα μείνει απ’ έξω δεν θα υπερβαίνει τους 8.», κι ακόμη συμπλήρωσε πως: «Επίσης, στο περασμένο συμβούλιο με προκαταλάβατε εξ απήνης, λέγοντας τι θα κάνουμε με την τροποποίηση του Κανονισμού των ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., που προβλέπει κάποιο Προεδρικό Διάταγμα. Σας είχα πει ότι δεν έχει έρθει κάτι τέτοιο στην Υπηρεσία, ούτε το γνώριζα. Μετά από αυτό που μου είπατε και η Υπηρεσία και εγώ προσωπικά επιδιώξαμε να βρούμε αυτό το Π.Δ., το οποίο δεν βρίσκουμε. Μου είπατε ότι θα μου το στείλετε. Το αναμένω και θα επανέλθω και στο επόμενο Δ.Σ..».

 

Ακολούθως, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.», κ. Γιώργος Τσοπανίδης έλαβε τον λόγω λέγοντας πως: «Θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με τις διοικητικές αποβολές στην περιοχή των ανθρακωρυχείων.», για να λάβει την απάντηση του Γραμματέα του Δήμου Ν. Ιωνίας, κ. Κυριάκου Χαμαλίδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Παραπέμφθηκε από τον Εισαγγελέα η υπόθεση για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας και έχει οριστεί επισήμως τακτική δικάσιμος.».

 

Κατόπιν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης ρώτησε: «Τι γίνεται με τη διπλή στάθμευση στη Λεωφόρο Ηρακλείου και ιδιαίτερα στο κομμάτι μεταξύ 28ης και Ελευθερίου Βενιζέλου.» και αν «Έχει η Δημοτική Αρχή τη βούληση να κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση σε αυτό το κομμάτι της Λεωφόρου Ηρακλείου;», κι ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Για τους 47 εργαζόμενους, που έχει αιτηθεί η Δημοτική Αρχή για την καθαριότητα: Σε επανειλημμένα δημοσιεύματα, τα οποία τα έχω θέσει υπόψη του κ. Αντιδημάρχου, του κ. Χρήστου Κανλή, δεν αναφερόταν η Νέα Ιωνία στους Δήμους που έχουν εγκριθεί γι’ αυτές τις προσλήψεις. Αυτή η λίστα, που κυκλοφορούσε μέχρι πριν λίγες μέρες, υποδείκνυε ως τελευταίο Δήμο τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Τι έχει γίνει ακριβώς και γιατί δεν εμφανίζεται η Ν. Ιωνία στη λίστα με τους Δήμους που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις για πρόσληψη στην Καθαριότητα;».

Στο πρώτο ερώτημα του κ. Αβακουμίδη απάντησε ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας και δημοτικός σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Κωνσταντίνος Εξαδάκτυλος λέγοντας πως: «Ναι, είναι αληθές ότι ο κ. Αβακουμίδης έχει επισημάνει το πρόβλημα. Από τέλη Δεκεμβρίου του ’15, που επανήλθε ουσιαστικά η Δημοτική Αστυνομία, έχουν βεβαιωθεί πάνω από 1000 παραβάσεις στην οδό Ηρακλείου, είτε αφορά παρεμπόδιση των Α.μ.Ε.Α., είτε αφορά παρακώλυση συγκοινωνίας, είτε αφορά ακόμη και διπλή σειρά. Η Δημοτική Αστυνομία αριθμούσε 24 ανθρώπους πριν την κατάργησή της. Αυτή τη στιγμή αριθμεί τους μισούς: Δώδεκα! Συνεπώς, έχοντας ρίξει βάρος και ως Διοίκηση σε άλλα κομμάτια (υποβοήθηση Α.μ.Ε.Α., γνήσια υπογραφών σε ηλικιωμένους ανθρώπους κ.λπ.), είναι σαφές και γεγονός -και δεν το αρνούμαι- ότι στο θέμα της διπλής σειράς δεν έχει γίνει αυτό που πραγματικά θέλουμε ή θέλετε. Από εκεί και πέρα αυτό θα έπρεπε να μπει και σε ένα συνολικό σχέδιο, και μπορεί να απαντήσει και ο Δήμαρχος επ’ αυτού, από τη στιγμή που θα αρχίσει η κατασκευή του «πάρκινγκ», να δούμε συνολικά για το τι θα κάνουμε για τη Ν. Ιωνία και για το τι θα κάνουμε συνολικά με το θέμα του «παρκαρίσματος» των εμπόρων. Είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο σίγουρα πρέπει να μας απασχολήσει.», κι ακόμη ο κ. Γκότσης διευκρίνισε για το ίδιο θέμα πως: «Θα ήθελα να συμπληρώσω κι εγώ τον συνάδελφο τον Κώστα. Είναι γεγονός, είναι χρόνια, συνεχίζει να υπάρχει, δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τη Δημοτική Αστυνομία.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένα πρόβλημα, που πραγματικά δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.», κι ακόμη πρότεινε: «Να εντείνουμε λίγο τη δράση της Δημοτικής Αστυνομίας.».

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις του Δήμου στον τομέα της Καθαριότητας, ο κ. Γκότσης είπε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς, είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο και μας είπαν ότι ανακοινώνονται ανάλογα με τη σειρά που έχουμε πάρει αποφάσεις τα Δ.Σ.. Εμείς, αν θυμόσαστε, μας είχαν ζητήσει μια συμπληρωματική ανάλυση κάποιων ειδικοτήτων κ.τ.λ., και μας είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Να το ξαναδούμε.».

 

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ερώτηση του δημοτικού συμβούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη») κ. Βασίλη Χριστοδούλου, ο οποίος είπε πως: «Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε ότι το έργο το οποίο παραλάβαμε στην οδό Πάρσης έχει αρχίσει και κρατάει ήδη νερά μετά από δύο ώρες βροχής και έχει αρχίσει να καταστρέφεται από τις άκρες του, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, πριν ακόμα αποφασίσουμε να δώσουμε κάποια χρήματα ακόμη για να αντικαταστήσουμε αυτή τη σκουριασμένη παράγκα με έναν ανθρώπινο χώρο αποδυτηρίων.», για να του απαντήσει ο κ. Γκότσης πως: «Δεν το ξέρω το θέμα. Να το ελέγξουμε.».

 

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος («Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.) κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης επισήμανε πως: «Ισχυρίζονται φορείς της πόλης μας ότι στέλνουν επιστολές στη Δημοτική Αρχή ή στον Πρόεδρο του Δ.Σ. με κοινοποίηση στις παρατάξεις, οι οποίες δεν έρχονται υπόψη μας», ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα της μη κοινοποίησης, κι ακόμη ζήτησε να του δοθούν σε έντυπη μορφή τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων του 2016, στα οποία συζητήθηκε η υπόθεση της κατάχρησης στο ταμείο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Σχολιάζοντας την επισήμανση του κ. Χατζησαββίδη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, είπε μεταξύ άλλων πως: «Όσον αφορά τις κοινοποιήσεις, εγώ αυτά που κοινοποιούνται σε μένα σας τα μεταβιβάζω.», προσθέτοντας πως: «Θα το δω το θέμα επισταμένα για τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου.».

 

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ

Αμέσως μετά ξεκίνησε η συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος για την έκτακτη επιχορήγηση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Παναγιώτη Κωστάκη, να αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η τακτική επιχορήγηση της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου µας ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 241.063 € και κατανέμεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Με την επιχορήγηση αυτή καλύπτονται λειτουργικά έξοδα των σχολείων όπως πληρωμές σε ∆.Ε.Κ.Ο., καθώς και σε έξοδα συντήρησης των σχολείων, όπως ηλεκτρολογικό υλικό, υλικά υδραυλικών, τζάμια, απεντομώσεις, επισκευές, συντήρηση αποχετεύσεων, συντήρηση ανελκυστήρων, γραφική ύλη, υλικά καθαρισμού σχολείων, προμήθεια και συντήρηση φωτοτυπικών και Η/Υ , αθλητικό υλικό κ.λ.π., δηλαδή, όλα τα έξοδα συντήρησης και προμήθειας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Το συσσωρευμένο χρέος, λόγω του ανεπαρκούς ύψους της τακτικής επιχορήγησης για όλα τα ανωτέρω λειτουργικά έξοδα ανέρχεται στις 1-1-2017 στο ποσό των 203.615,35 Ευρώ. Ταυτόχρονα, οι βεβαιωμένες οφειλές, που αφορούν την περίοδο από 1/9/2013 έως 30/11/2016, της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς το Ι.Κ.Α. ανέρχονται στο ποσόν των 130.214,01 Ευρώ. Καθίσταται προφανές από τα παραπάνω ότι µε το υφιστάμενο ύψος της τακτικής επιχορήγησης δεν υπάρχει προοπτική μείωσης του χρέους στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου η αδυναμία εξόφλησης, έστω μέρους των υποχρεώσεων µας στους προμηθευτές, δημιουργεί προσκόμματα στη συνεργασία µας µε αυτούς, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον πιθανό προμηθευτή. Ως απόρροια όλων των παραπάνω αιτούμεθα την έγκριση πρόσθετης επιχορήγησης προς το Νομικό Πρόσωπο µε την επωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Ιωνίας» χρηματικού ποσού ύψους 130.000 Ευρώ, με σκοπό την αποπληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών µας προς το Ι.Κ.Α..».

 

Επίσης, ο κ.Κωστάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στην Πρωτοβάθμια, το καλοκαίρι, όπως ξέρετε, τελειώσαμε τον διακανονισμό των 143.000 Ευρώ. Η Δευτεροβάθμια μπορεί να μην είχε κάνει τον διακανονισμό του Ι.Κ.Α. και η υποχρέωση όπως γνωρίζετε παραμένει, και το ζήτημα είναι ότι κάποια στιγμή αυτό το πράγμα πρέπει να λυθεί. Γίνονται κάποιες κινήσεις από πλευράς Ι.Κ.Α., οι οποίες είναι για να βεβαιώσει αυτό το χρέος προσωπικά στον Πρόεδρο Σχολικής. Αλλά πέρα από αυτό, το χρέος παραμένει ανοιχτό, και για μας θα είναι δυσβάσταχτο κάποια στιγμή αν προχωρήσει σε κάποια μέτρα το Ι.Κ.Α..»,προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Με μια επιχορήγηση μπορεί να καλυφτεί. Έχουν γίνει κάποιες επαφές με την επίτροπο, δεν ξέρω αν θα το εγκρίνει και πιο ποσό, εγώ νομίζω ότι από την πλευρά μας πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα όλο το ποσό αυτό, των 100.000 Ευρώ, να πάει στο Ι.Κ.Α. και να απομείνει ένα χρέος 25-30 χιλιάδες, το οποίο σε έναν διακανονισμό δωδεκάμηνο δεν είναι άξιο λόγου. Είναι προϋπόθεση αυτού που λέγεται στοιχειώδης λειτουργία σχολικής επιτροπής.».

 

Κατόπιν, υποβλήθηκαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, κατά σειρά από τους κ.κ. Μανούρη, Τσουκαλά, Τσοπανίδη, Μπράτιμο, Κουλούρη, Κολμανιώτη, Αβακουμίδη, Χατζησαββίδη και Γεωργιάδου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μια από τις ερωτήσεις που υπέβαλλε ο κ. Μανούρης, ο οποίος ρώτησε χαρακτηριστικά αν: «Αυτό το Ι.Κ.Α. αφορά υπαλλήλους; Καθαρίστριες; Για ποιες καθαρίστριες δεν πληρωνόταν το Ι.Κ.Α.;», για να λάβει την απάντηση του κ. Κωστάκη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν πληρωνόταν καμιάς καθαρίστριας το Ι.Κ.Α., στη Δευτεροβάθμια και στην Πρωτοβάθμια.».

Επίσης, στο ερώτημα του κ. Μανούρη: «Ποιος πλήρωνε το Ι.Κ.Α. και γιατί σταμάτησε να το πληρώνει;», η δημοτική σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Όλγα Κατημερτζή, απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Πρόεδρος το πλήρωνε. Τις καταστάσεις τις έφτιαχνε ο Γυπαράκης(λογιστής), έφτιαχνε την Α.Π.Δ., και τέλος του μήνα, όπως κάνει όλος ο κόσμος, έπρεπε ο Πρόεδρος να πηγαίνει και να πληρώνει το Ι.Κ.Α., να κόβει επιταγή και να πληρώνει.», ενώ στην απορία που εξέφρασε ο κ. Μανούρης: «Και γιατί δεν πήγαινε;», η κ. Κατημερτζή απάντησε λέγοντας πως: «Ε, δεν πήγαινε.».

 

Ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων, η κ. Κατημερτζή διευκρίνισε πως: «Δυστυχώς, δεν είχαμε ενημέρωση ούτε από τους υπαλλήλους του Δήμου, ούτε έγγραφο ήρθε από το Ι.Κ.Α. προς τον Δήμο κάποια στιγμή το ’14, ή το ’15 ή το ’16, να λέει ότι εδώ χρωστάτε αυτά τα λεφτά γιατί θα γίνουν απαιτητά, οπότε να ψάξουμε να το βρούμε.», κι ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Και εγώ δεν θα το δεχόμουνα ότι ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος δεν το ήξερε. Λοιπόν, την επόμενη φορά θα είναι και η κ. Κωνσταντινίδου εδώ, η οποία επίσης κι αυτή σταμάτησε να πληρώνει, γιατί δεν είναι μόνο δημοτική σύμβουλος, απλώς έχει κάποια προβλήματα υγείας και στα δημοτικά συμβούλια δεν είναι παρούσα, και θα ήθελα να πει κι αυτή τι ακριβώς έγινε, πώς οι δύο Πρόεδροι συνεννοήθηκαν «γιατί τα λεφτά δεν φτάνουνε, άσε το Ι.Κ.Α. και να κοιτάξουμε τις άλλες υποχρεώσεις.». Αυτό μου είπαν εμένα όταν βγήκε, αυτό μαθεύτηκε ότι στο Ι.Κ.Α. χρωστάμε και μετά όταν πια είπαμε στον Γυπαράκη από το Πάσχα του ’16 «κάτσε να κάνεις απολογισμό». Τότε έγινε γνωστό ότι το Ι.Κ.Α. είχε να πληρωθεί από το ’14.».

 

Επίσης, στην επισήμανση του κ. Τσοπανίδη: «Αν υπήρχαν χρήματα, που δίνονταν ειδικά για το Ι.Κ.Α. των καθαριστριών και δεν πληρωνόταν, ίσως να σημαίνει πως το ποσό της κατάχρησης είναι ακόμη μεγαλύτερο και ξεκίνησε πολύ πιο νωρίς η κατάχρηση από την έκθεση του λογιστή, όχι του ελεγκτή, από την οποία προκύπτει περίπου 43000 έλλειμμα.», ο κ. Κωστάκης σχολίασε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Τις ίδιες απορίες λίγο-πολύ τις έχουμε όλοι. Το μόνο που θέλω να πιστεύω, γιατί δεν έχω κανένα άλλο κριτήριο, ότι αυτά τα χρήματα υπήρχανε, δηλαδή δίνονται τα χρήματα για τις καθαρίστριες, για την ασφάλισή τους, από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.».

 

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο κ. Γκότσης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ, φαντάζομαι πώς λειτούργησε ο Πρόεδρος και συμβούλεψε και τη συναδέλφισσα την Έμυ. Είχανε κάποιες πιέσεις από προμηθευτές. Τα χρήματα ήταν λίγα, δεν φτάνανε. Ε, προτίμησαν να πληρώσουν προμηθευτές και να μην πληρώσουνε το Ι.Κ.Α.. Και να σας πω γιατί; Γιατί ερχόντουσαν και στις σχολικές επιτροπές και στον Ο.Π.Α.Ν. έρχονται χρέη από παλιά, από μακριά, χρόνια πολλά, τα οποία πιθανά από παράλειψη, για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν είχαν πληρωθεί. Υπόθεση κάνω, αλλά τα χρήματα πήγανε σε άλλες υποχρεώσεις, δεν λείπουν. Ήταν λάθος ότι δεν πληρώθηκε το Ι.Κ.Α.».

 

Αμέσως μετά, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Νικόλαος Μπράτιμος, αφού διευκρίνισε πως: «Δεν θεωρεί υπεύθυνους τους κ.κ. Κωστάκη και Κουβαρά για τίποτα, αφού ανέλαβαν μετά από το πρόβλημα. Σε λίγο καιρό η κ. Κατημερτζή θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε συγγνώμη για όλα αυτά που λέγαμε. Και έθεσε ζήτημα ύψους των προστίμων.», τόνισε πως: «Είναι αδιανόητο η Αντιδήμαρχος Παιδείας να μη γνώριζε αν πληρώνονται τα ένσημα ή όχι. Αν θέλετε να μας παραμυθιάζετε, συνεχίστε να μας παραμυθιάζετε. Κι εγώ ρωτώ και το άλλο: Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα εσάς να αποφασίσετε όχι εσείς σαν Δήμαρχος εάν θα πρέπει να πληρώνουμε το ΙΚΑ ή όχι και αν θα πρέπει να επωμιστούμε 30000 πρόστιμο και να χρεώνεται τον Ιωνιώτικο λαό με αυτά τα πρόστιμα. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα. Και λυπάμαι κ. Κατημερτζή, θα έπρεπε να είστε πιο θαρραλέα και να πείτε: Ναι, το γνώριζα.», προσθέτοντας πως: «Το γνωρίζατε το χρέος προς το Ι.Κ.Α. από το 2013. Και σας λέω ότι ψεύδεστε.», πιθανότητα που αρνήθηκε κατηγορηματικά η κ. Κατημερτζή.

 

Κατόπιν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Κολμανιώτης, ρώτησε μεταξύ άλλων: «Αν ρωτήθηκε η νομική σύμβουλος του Δήμου αν οι δύο Πρόεδροι των Σχολικών επιτροπών έχουν συνέπειες για την πράξη τους να αποφασίσουν μόνοι τους να μην πληρώνουν το Ι.Κ.Α.;», προσθέτοντας πως: «Αποφάσισαν λες και διαχειρίζονταν τα χρήματα του παππού τους.».

 

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Μιχάλης Κουβαράς λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εγώ, όταν ανέλαβα τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή βρήκα αυτό το λογιστικό χρέος, το οποίο ήτανε ακριβώς το ίδιο, 110.000 στην επιτροπή, που κάθε χρόνο επιβαρυνόταν με κάποιο πρόστιμο. Από την ημέρα που ανέλαβα, δηλαδή από τον επόμενο μήνα, η επιτροπή πληρώνει τους μισθούς και το Ι.Κ.Α. μέχρι σήμερα, ανελλιπώς, και κάποιες άλλες ρυθμίσεις που είχαμε με τις Δ.Ε.Κ.Ο.. Οι 203000 είναι 110000 χωρίς την προσαύξηση του Ι.Κ.Α., 50000 του Ο.Τ.Ε., 16000 της Ε.ΥΔ.ΑΠ, όπως θα είδατε, και 23000 των προμηθευτών. Δηλαδή, στην ουσία οι 50000 και οι 160000 έχουνε ρυθμιστεί, με 2050 τον μήνα από την ημέρα που ήμουνα μέχρι και σήμερα, και η Ε.ΥΔ.ΑΠ. δώσαμε 3200 και μένουν ακόμα έξι μήνες προς 1600 για να τελειώσει το ποσό που χρωστάμε. Ως προς το θέμα του Ι.Κ.Α.: Το Ι.Κ.Α. ήταν σε γνώση, γνωρίζοντας η επιτροπή ότι κάθε χρόνο έρχεται από το Ι.Κ.Α., με πρωτόκολλο στο γραφείο Δημάρχου, και δινόταν στην Υπηρεσία, έχουν καλεστεί οι Πρόεδροι και νομίζω, από ό,τι φαίνεται, από τον κ. Γυπαράκη, και η κ. Κατημερτζή, παίρνοντας υπόψη τους ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν, δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν, γιατί πληρώνουν τις καθαρίστριες πολύ πιο μπροστά από ότι παίρνουνε τα χρήματα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα χρήματα αυτά δινόντουσαν στην ουσία για λόγους άλλους και κλείνανε άλλες τρύπες. Δηλαδή, στην ουσία ήταν μια απόφαση, τουλάχιστον για μένα (δεν την καταλαβαίνω, και το λέω ξεκάθαρα), γιατί πληρώνανε μόνο τους μισθούς και δεν πληρώνανε το Ι.Κ.Α., όπως κάνω εγώ κάθε μήνα, που βάζω τον μισθό και το Ι.Κ.Α.. Αυτό εγώ δεν μπορώ να σας το εξηγήσω, γιατί δεν ήμουν εκεί. Πάντως, εγώ πιστεύω, στις ερωτήσεις σας, και θα σας το πω, έχω δηλαδή και τα στοιχεία, τα οποία γνώριζε η Υπηρεσία από το ’14 τη μη πληρωμή, γιατί κάθε χρόνο ερχόταν χαρτί. Υπάρχει φάκελος του Ι.Κ.Α., που πιστοποιεί αυτή την αλληλογραφία.».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Κωστάκης αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως: «Μετά τις εξελίξεις με το Ι.Κ.Α. ο κ. Κουβαράς εκδήλωσε την επιθυμία του να παραιτηθεί», επισημαίνοντας πως: «Δεν πρέπει να παραιτηθεί, γιατί δεν πρόκειται να αναλάβει κανένας την Επιτροπή.» και ακόμη τόνισε πως: «Πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το χρέος.», ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως Αντιδήμαρχος, «πληρώνοντας ο ίδιος πολιτικό κόστος.».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Φώτης Τσομπάνογλου, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Αυτό που θα ψηφίσουμε τώρα, και αν περάσει από την επίτροπο, γιατί ανέλαβα κι εγώ την ευθύνη να μιλήσω με την επίτροπο, για να μην έχει πρόβλημα ο κ. Κουβαράς, θα πρέπει να πάνε αποκλειστικώς, αν περάσει, και τα 130000 Ευρώ απευθείας στο Ι.Κ.Α.. Δεν μπορούμε εδώ πέρα να ψηφίσουμε κάτι άλλο και να πούμε κάτι διαφορετικό.».

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, με πρώτο τον κ. Μανούρη, ο οποίος, αφού επισήμανε πως: «Το θέμα αυτό ήρθε για να μπει εκτός ημερησίας. Ουσιαστικά από την εισήγηση δεν τεκμηριώνεται αυτό.», συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η τοποθέτηση του κ. Κουβαρά δεν μας αφήνει αδιάφορους. Εκτιμούμε ότι είναι υψηλότατες οι πολιτικές ευθύνες. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτό του «τόσα χρόνια δεν καταλάβαινα κάτι».», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Αφού δεν έχουμε πρόβλημα με τον νόμο, να πάρουμε μια γενναία απόφαση να καθαρίσουμε τις οφειλές να μην μπαίνουνε πρόστιμα.» και πως: «Δεν μπορούμε να επιλέγουμε αν θα πληρώσουμε τις Δ.Ε.Κ.Ο. ή το Ι.Κ.Α. σε σχέση με τους προμηθευτές. Δεν γίνεται αυτό.», ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του είπε πως: «Εμείς θα το ψηφίσουμε, γιατί είναι απίστευτο πράγμα να κουβαλάει ο κ. Κουβαράς στην πλάτη του μια τέτοια χοντρή ιστορία, τη «δαμόκλειο σπάθη» να του καταλογιστούνε ποσά, για τα οποία δεν έχει την ευθύνη. Τονίζουμε, όμως, ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τους ανθρώπους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.».

 

Ακολούθως, η κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι μπορεί ο κ. Κουβαράς όντως να έχει αυτό το πρόβλημα και δυστυχώς να επωμίζεται όλα αυτά, αλλά εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη. Δεν θα το ψηφίσουμε. Έρχεται ένα σοβαρό θέμα εκτός ημερησίας.», τονίζοντας πως: «Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι όντως η κ. Κατημερτζή γνώριζε.».

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοια ευθύνη όταν υπάρχει καταμερισμός πολιτικών ευθυνών ακόμα και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, όπως ακούστηκε εδώ πέρα, και γι’ αυτόν τον λόγο θα το καταψηφίσουμε.».

 

Έπειτα, τοποθετήθηκε ο κ. Τσοπανίδης, ο οποίος, αφού επισήμανε πως: «Όπως είπε και ο ίδιος ο Δήμαρχος, λεφτά υπήρχαν αλλά πληρώθηκαν άλλες υποχρεώσεις.», και αφού συμπλήρωσε πως: «Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες σε όλη την υπόθεση, τουλάχιστον αυτών που αποφάσισαν να μην πληρώσουν το Ι.Κ.Α..», είπε μεταξύ άλλων πως: «Σαφώς κι εμείς σε όλη αυτή την ιστορία δεν μπορούμε έτσι, μόνο και μόνο επειδή ήρθε εκτάκτως το θέμα, να το ψηφίσουμε. Σαφώς και θέλουμε να λειτουργήσει μια σχολική επιτροπή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα με όποιο κόστος. Η όλη διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, ώστε να δούμε πραγματικά τι έχει γίνει.», ενώ ολοκληρώνοντας ανέφερε πως: «Η άποψή μας είναι ότι όπως είχαν διαβιβαστεί τα πρακτικά για το έλλειμμα αυτό, που τελικά σύμφωνα με την έκθεση που μας δώσατε, των 43000 περίπου, στην εισαγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα, και εν προκειμένω, αφού προκύπτει ζημία της σχολικής επιτροπής, κι αφού προκύπτει ότι κάποιος την επιβάρυνε με πρόστιμα και όλα αυτά, να διαβιβαστούν και τα σημερινά πρακτικά της συζήτησης για το παρόν θέμα και να πάνε στον Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.».

 

Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «εκτός σχεδίου», κ. Παναγιώτης Κουτσός, αρχικά διευκρίνισε πως: «Η διαχείρισή σας από ό,τι φαίνεται είναι λίγο χάλια. Δεν ξέρανε τίποτα εδώ, δεν ξέρανε τίποτα εκεί.», στη συνέχεια άσκησε πολιτική κριτική στον τρόπο άσκησης της διοίκησης από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, και ακόμη αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω. Πραγματικά, θεωρείτε ότι είμαστε τόσο αφελείς να πιστεύουμε ότι όλα αυτά γινόντουσαν εν αγνοία σας;».

Επίσης, ο κ. Κουτσός σχολίασε λέγοντας πως: «Κάποια στιγμή αν θέλετε να συζητήσουμε πραγματικά για το τι συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει, να το συζητήσουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή να καθόμαστε και να συζητάμε για τον πόσο τόκο δώσατε ή δεν δώσατε, και πόσον αγώνα κάνατε γιατί;», και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Όλο αυτό είναι απόρροια της δικιάς σας κακής διοίκησης. Αν θέλετε να το πούμε απλά, για να μην πούμε ότι είχατε γνώση τι γίνεται, από τη στιγμή που λέτε και παραδέχεστε ότι δεν είχατε γνώση τι γίνεται, είστε απλά ανίκανοι!».

 

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Κολμανιώτη, ο οποίος είπε πως: «Μετά από αυτά τα οποία ειπώθηκαν και κυρίως από τον κ. Κουβαρά, και σαφέστατα νομίζω ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές. Πιστεύω ακράδαντα ότι και τα σημερινά πρακτικά πρέπει να πάνε κι αυτά στον Εισαγγελέα.», κι ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Επειδή καταλαβαίνω τι ακριβώς παίζεται σήμερα, και αν θα πρέπει ας πούμε να πάρω μία απόφαση να πω εύκολα ότι δεν το ψηφίζω, δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω γιατί νομίζω ότι το κυριότερο αυτή τη στιγμή είναι να λειτουργήσουν οι σχολικές επιτροπές. Αλλά από την άλλη, όμως, και η Διοίκηση του Δήμου πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί πια γι’ αυτή την κατάσταση να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο.», ενώ ολοκληρώνοντας είπε πως: «Δεν μπορούμε συνεχώς να κρύβουμε καταστάσεις. Λοιπόν, να στείλουμε τα πρακτικά στην Εισαγγελία κι εγώ θα ψηφίζω την επιχορήγηση.».

 

Κατόπιν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης είπε πως: «Συμφωνώ ότι τα πράγματα πλέον, μετά από την τοποθέτηση του Προέδρου της Σχολικής επιτροπής γίνανε πιο καθαρά για μένα, γιατί ξεκάθαρα είπε ότι γνώριζαν όλοι, ξεκάθαρα μας είπε ότι κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζαν. Απλά ήταν συνειδητή επιλογή. Ήταν επιλογή του πού θα πάνε τα χρήματα και ποιον θα πληρώσουν. Αυτό κατά έναν περίεργο τρόπο έρχεστε τώρα με ένα έκτακτο θέμα που μας φέρνετε και μας ζητάτε να επικροτήσουμε την πολιτική σας επιλογή. Ξεκάθαρα δική σας επιλογή ήτανε το τι θα δώσετε και τι θα αφήσετε. Και έρχεστε τώρα εδώ και ακούω από κάποιους συναδέλφους που διοίκησαν πριν την επιτροπή Παιδείας, να λένε ότι δεν γνώριζαν. Και ο Πρόεδρος να λέει το ανάποδο: Φυσικά γνώριζαν όλοι.».

Ακόμη, ο κ. Κουλούρης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικές ευθύνες, αυτό δεν το συζητάω. Τώρα, αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες ή όχι, από ό,τι ακούω από δικηγόρους εδώ, εγώ δεν γνωρίζω από Ποινική Δικονομία, αλλά δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει.», προσθέτοντας πως: «Γι’ αυτό είπα και πριν ότι δεν μπορεί και δεν έχετε να μας ζητάτε και να μας πάτε σε ένα ηθικό κομμάτι, που αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή: Ξέρεις, ψήφισε, για να μην κυνηγάν τον άνθρωπο. Εδώ είμαστε πολιτικά όντα και ασκούμε πολιτική. Και η κριτική μας είναι πολιτική και όχι προσωπική. Φυσικά υπάρχει και ένα ηθικό κομμάτι. Αλλά νομίζω ότι ξεκάθαρα η Δημοτική Αρχή έχει χάσει και αυτό το προνόμιο και δεν έχει το ηθικό έρεισμα να μας το λέει. Ας κάνει αύριο ένα έκτακτο Δ.Σ., να μας πει: θέλω ένα ποσό, που να το συμφωνήσει όμως όλο το Δ.Σ. και ναι, να ψηφίσουμε όλοι ναι, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολικές επιτροπές.», ενώ ολοκληρώνοντας είπε πως: «Και εννοείται πως κατά τη γνώμη μου, αν ψηφίσω κάτι τέτοιο, που δεν θα το ψηφίσω Πρόεδρε, είναι σαν να συνηγορώ στις πολιτικές ευθύνες που έχετε.».

 

Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Νικόλαος Μπράτιμος, λέγοντας πως: «Μέχρι πριν λίγο ήθελα να το ψηφίσω. Ακούγοντας, όμως, τον κ. Κωστάκη, ξέρετε, στενοχωρήθηκα πάρα πολύ. Με ποια έννοια: Είπε, και είναι πράγματι αλήθεια, ότι εδώ και ενάμισι χρόνο προσπαθεί με τα ίδια χρήματα και πληρώνει και το Ι.Κ.Α. και τους προμηθευτές, σε αυτούς βέβαια έχει κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν έχει αφήσει τίποτα που να εκθέτει τον Δήμο. Αυτό αγαπητοί συνάδελφοι σημαίνει ότι πριν από ενάμισι χρόνο, με τα ίδια χρήματα πάλι, γινότανε μία κακοδιαχείριση. Άρα, λοιπόν, δεν στηρίζω την κακοδιαχείριση και θα ψηφίσω κατά.», κι ακόμη πρότεινε κι αυτός να ψηφιστεί μια επιχορήγηση και να εξοφληθούν τα χρέη.

 

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Καρβουνιάρης, λέγοντας πως: «Εγώ, αυτή τη στιγμή είμαι ράκος. Κατ’ αρχήν με έχει αγγίξει πάρα πολύ η ομιλία του κ. Κουβαρά. Και συγχαρητήρια και στον κ. Τάκη και στον κ. Κουβαρά, που μπήκανε να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το παλέψανε και μπράβο τους και μακάρι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εγώ συγκινούμαι πάρα πολύ όταν ακούω έναν άνθρωπο και λέει ότι αυτή τη στιγμή εμπλέκεται κι ο ίδιος. Εγώ δεν θα το ψηφίσω, παρότι καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η κατάσταση. Και από εκεί και πέρα ας παραιτηθεί ο κ. Κουβαράς. Δεν ξέρω.».

 

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης τοποθετήθηκε λέγοντας πως: «Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με την τοποθέτηση του συναδέλφου Γιάννη Κολμανιώτη. Τα ζητήματα για τα οποία εγκαλώ τον σημερινό Αντιδήμαρχο δεν είναι προσωπικά, είναι αμιγώς πολιτικά. Εγώ δεν έχω αναφερθεί όπως άλλοι συνάδελφοι στις αστοχίες ή στις ελλείψεις του ή στον κακό προγραμματισμό. Εγώ τον εγκαλώ γιατί βρίσκεται σε προφανή, ας πούμε, ασυνέπεια λόγων, κυρίως με την πολιτική του διαδρομή, με το πολιτικό του παρελθόν του. Γι’ αυτά τα θέματα τον εγκαλώ. Αν αποφασίσει το συμβούλιο ότι θα πάει τη σημερινή συνεδρίαση στον Εισαγγελέα, ότι θα κατατεθεί ως συμπληρωματικά στοιχεία στη δικογραφία κι εγώ το υπερψηφίζω.», ενώ ο κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι εδώ δεν είναι ούτε ανεπάρκεια, ούτε ανικανότητα. Είναι κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση. Και σαν τέτοια εμείς δεν μπορούμε να τη νομιμοποιήσουμε.».

 

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, επί 32 παρόντων δημοτικών συμβούλων, υπέρ της έγκρισης της πρόσθετης επιχορήγησης προς τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, χρηματικού ποσού ύψους 130.000 Ευρώ ψήφισαν 22 δημοτικοί σύμβουλοι, 8 ψήφισαν κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Τσοπανίδης, Χατζησαββίδης, Κουτσός, Κουλούρης, Μπράτιμος, Καρβουνιάρης) και ακόμη υπήρξαν 2 λευκές ψήφοι (Θωμαΐδου, Γεωργιάδου). Επίσης, το Σώμα συμφώνησε στο να σταλούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Εισαγγελία.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση του θέματος: «Αναγνώριση Οφειλής και Αποτίμηση σε χρήμα του γάλακτος σε δικαιούχους, για το χρονικό διάστημα από 1/4/2015 έως 6/11/2015», υπέρ της εισήγησης του οποίου λήφθηκε ομόφωνη απόφαση επί 28 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Επίσης, μεταξύ των άλλων θεμάτων, που συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εγκρίθηκαν: η «5η Αναμόρφωση του Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2017», με 15 ψήφους υπέρ, 6 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Τσοπανίδης, Χατζησαββίδης, Κουλούρης και Μπράτιμος) και 6 λευκές ψήφους (Μανούρης, Βλάχος, Χριστοδούλου, Θωμαΐδου, Γεωργιάδου και Κολμανιώτης)∙ η «Δαπάνη και διάθεση πίστωσης σε βάρος των Κ.Α.: 20.6063.0003, Κ.A.:30.6063.0003, K.A.:356063.0003 µε τίτλο: «Μέτρα προληπτικής Ιατρικής», συνολικού ύψους 13.737,45 Ευρώ. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης για την προμήθεια εμβολίων (τετάνου, Ηπατίτιδας Β και Ηπατίτιδας Α) για εργαζόμενους στις υψηλού κίνδυνου υπηρεσίες του Δήμου Νέας Ιωνίας».», με 21 ψήφους υπέρ, 1 κατά (Τσομπάνογλου), και 2 λευκές ψήφοι (Βουδούρης, Καρβουνιάρης), ενώ οι κ.κ. Τσουκαλάς και Χαμαλίδης απείχαν της σχετικής ψηφοφορίας, επί 26 παρόντων δημοτικών συμβούλων, και ακόμη αποφασίστηκε να γίνει ταυτόχρονα προσπάθεια µε το Ι.Κ.Α. να συνταγογραφηθούν τα εμβόλια, προκειμένου να επισπευσθεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων∙ και ακόμη υπερψηφίστηκε ομόφωνα (18 παρόντες) η «Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Συντήρηση και επέκταση Δημοτικού Συστήματος Άρδευσης».

 

Απόστολος ΣαλονικίδηςΚαταχωρήθηκε την: 02/01/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!