Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ "ΜΑΘΗΣΗ" 
Τα νέα της πόλης μας

Πανελλήνιες εξετάσεις: ένας σοβαρός σταθμός στην εκπαιδευτική ζωή των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών, μια δικαίωση κόπων για τους επιτυχόντες και τους καθηγητές τους, ένα νέο ξεκίνημα, ίσως μια ακόμα προσπάθεια για τους υπόλοιπους. To Φροντιστήριο ΜΑΘΗΣΗ στην Καλογρέζα (www.mathisifrontistirio.gr), με τους υπευθύνους του καθηγητές κυρίους Κώστα Σπυρόπουλο και Παναγιώτη Τράγγαλο, δίνει συμβουλές για την περίοδο των εξετάσεων και απαντά σε ερωτήματα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πλησιάζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε ως Εκπαιδευτικός Οργανισμός αυτή τη σημαντική χρονική περίοδο;

Απάντηση:Σίγουρα, η πρωταρχική ανάγκη όλων των υποψηφίων αυτή τη χρονική περίοδο είναι να νιώθουν ότι υποστηρίζονται και περιβάλλονται στην προσπάθειά τους. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΜΑΘΗΣΗ βρίσκεται διαρκώς δίπλα στα παιδιά παρέχοντάς τους κατ’ αρχάς χώρο διαβάσματος μέσα στις εγκαταστάσεις του, σε όλο το ωράριο λειτουργίας του, από το πρωί στις 10:00 έως το βράδυ στις 22:00. Τα μαθήματά μας παίρνουν επαναληπτικό χαρακτήρα, με επικέντρωση στις απορίες των μαθητών. Τέλος, όλοι εμείς που αποτελούμε το εκπαιδευτικό προσωπικό της ΜΑΘΗΣΗΣ εστιάζουμε – πέρα από το μαθησιακό κομμάτι - και στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, κάτι που, βέβαια, δε γίνεται μόνο τώρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, από το καλοκαίρι της Β’ προς Γ’ Λυκείου. 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συμβουλές που δίνετε στους εξεταζόμενους μαθητές/τριες;

Απάντηση:Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία ευκαιρία για να ξεκινήσουν οι υποψήφιοι τις σπουδές τους· σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξετάσεις με ηρεμία και με τη «μαγεία της θετικής σκέψης», η οποία είναι βέβαιο πως μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία στη ζωή μας με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα.Είναι μύθος ότι από τις πανελλήνιες μονάχα εξαρτάται το μέλλον και η επαγγελματική  σταδιοδρομία των μαθητών.Ο διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού που διεξάγεται στο εκπαιδευτήριο μας δίνει πρόσθετες διεξόδους στον υποψήφιο ανεξάρτητα από την επίδοση του στις εθνικές εξετάσεις.

Επιπλέον, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι διαγωνισμός ταλέντων.Συγκεκριμένα είναι μία εκπαιδευτική δοκιμασία ανάλογη με αυτές που τόσα χρόνια αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη σχολική τους διαδρομή· συνεπώς, είναι οικεία και όχι κάτι πρωτόγνωρο.

Για να βρεθείτε σε άριστη κατάσταση πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Ύπνος

Δεν βοηθάει να ξενυχτάτε στο διάβασμα το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσετε το σύνολο της ύλης στο μυαλό σας. Το πιεσμένο και εξαντλημένο μυαλό σας την άλλη μέρα δε θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί με επιτυχία στο διαγώνισμα.

Διατροφή

Δεν είναι καιρός για πειράματα. Φάτε αυτά που συνήθως τρώτε τον υπόλοιπο καιρό, προσέχοντας το βραδινό φαγητό να είναι ελαφρύ για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ευχάριστα. Μην πίνετε πολλούς καφέδες, προσπαθώντας να «πουσάρετε» τον εαυτό σας για ν’ αντέξει πιο πολύ.

Διάβασμα

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη κι όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα, τώρα την τελευταία στιγμή. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών, προσπαθώντας να «βουλώσεις τρύπες», φέρνει πανικό και απογοήτευση. Πολύ συχνά οι αγχωμένοι υποψήφιοι πανικοβάλλονται γιατί, όπως λένε, κλείνουν το βιβλίο και νομίζουν πως δεν ξέρουν τίποτα. Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Απλά το άγχος τους έχει κυριεύσει και μπλοκάρει το μυαλό τους, δεν έχουν υπομονή να σκεφτούν απαιτώντας από τον εαυτό τους να ανακαλεί τις γνώσεις ακαριαία.

Η υγεία σας

Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ’ ότι τον υπόλοιπο καιρό. Ένας μαθητής μου κάποια χρονιά, για να ξεσκάσει λίγο από το διάβασμα, πήγε για ένα «μπασκετάκι». Είχε την ατυχία να γυρίσει με σπασμένο το δεξί του χέρι…

Η ψυχική σας υγεία

Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μαλώσετε με τους γονείς σας, να χωρίσετε με το ταίρι σας, να λογομαχήσετε με τους φίλους σας. Έχετε χρόνο για όλα αυτά μετά τις εξετάσεις. Αποφύγετε τώρα τις εντάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των δικών σας ανθρώπων.

Το άγχος

Από μόνη της η λέξη έχει την ιδιότητα όποτε προφέρεται να ... σπέρνει τον πανικό. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής σας. Τα περισσότερα λάθη όμως γίνονται μετά τις εξετάσεις στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια, χωρίς να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή χρήση των μορίων που τελικά θα συγκεντρώσετε. Να θυμάστε ότι η επιτυχία δεν κρίνεται τόσο από τις ικανότητες, όσο από τις επιλογές.

Την ημέρα της εξέτασης

Πηγαίνετε εγκαίρως στο σχολείο εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σύνεργα 2 στυλό, μολύβι, γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) την ταυτότητα υποψηφίου, νερό ή χυμό. Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε ένα ρολόι χεριού, κάτι που δεν συνηθίζετε στην καθημερινή σας ζωή, αλλά, αφού δεν επιτρέπεται το κινητό, πρέπει να έχετε κάποιο τρόπο να ελέγχετε τον χρόνο. Προσέξτε λίγο το κινητό. Δεν επιτρέπεται να το έχετε επάνω σας στη διάρκεια της εξέτασης ακόμη και κλειστό. Η ύπαρξή του πάνω σας (ακόμη και απενεργοποιημένο) αρκεί για να μηδενιστείτε.
Να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό και μην ανοίγετε συζητήσεις με τους συμμαθητές σας για τα πιθανά θέματα. Σκεφτείτε κάτι πιο θετικό όπως για παράδειγμα το μακρύ καλοκαίρι που σας περιμένει, χωρίς καμία υποχρέωση. Το καλοκαίρι αυτό θα κρατήσει μέχρι την 1η Οκτώβρη γιατί τότε ξεκινούν τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο.

Τα θέματα έφτασαν.

Διαβάστε τα προσεκτικά. Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Όπως γνωρίζετε έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το 4ο θέμα (στα μαθήματα που έχουν 4 θέματα) λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μην ξεκινήσετετε απ’ αυτό. Τώρα είστε κυνηγοί… μορίων. Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα. Πολλές φορές κάποιοι υποψήφιοι με πολύ υψηλούς στόχους όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το άριστα καταρρέουν και γράφουν τελικά κάτω από τη βάση. Ψυχραιμία μέχρι το τέλος και μόνο όταν ανακοινωθούν οι βάσεις θα δείτε τι καταφέρατε.
Γράψατε όσα θέματα γνωρίζατε, έχετε κουραστεί από την έντονη προσπάθεια, σκέφτεστε να δώσετε το γραπτό σας. Αν έχει μείνει λίγος χρόνος ξανακοιτάξτε το. Μπορεί με ένα δεύτερο «χτένισμα», να διορθώσετε κάποια μικρολάθη, που κοστίζουν σε μόρια. Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε το χρόνο. Δεν είναι μαγκιά να τελειώσεις γρήγορα. Μαγκιά είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς.

Ποιες σχολές προτιμούν να δηλώσουν οι δικοί σας μαθητές/τριες;

Απάντηση:Το τμήμα που συγκεντρώνει  τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι  το Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Δεύτερη σε προτίμηση των μαθητών μας  βρίσκεται η Ιατρική  Σχολή Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και το  τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών Πειραιά βρίσκεται στην τρίτη  θέση των προτιμήσεων.Φυσικά παραμένει  σταθερή η προτίμηση των υποψηφίων στο τμήμα Πληροφορικής Αθήνας ,το τμήμα ΠολιτικώνΜηχανικών του ΕΜΠ , στην Νομική σχολή Αθήνας και Θεσσαλονίκης,στο τμήμα χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας καθώς και στο τμήμα ψυχολογίας της Παντείου.

Τι θα λέγατε στους επιτυχόντες,αλλά και στους αποτυχόντες των εξετάσεων;

Απάντηση:Μόνο μια φράση του WinstonChurchill: «Η επιτυχία δεν είναι παντοτινή. Η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που τελικά μένει είναι η προσπάθεια». Και θα συμπληρώναμε: η προσπάθεια τελικά επιβραβεύεται!

Σε ποιο επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκονται οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές της πόλης μας;

Απάντηση:Οι υποψήφιοι της πόλης μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, μιας και στη Νέα Ιωνία η δουλειά που γίνεται από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε για τίποτα στις φετινές Πανελλήνιες. Όλα θα πάνε καλά και εμείς στη ΜΑΘΗΣΗ τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!

 Καταχωρήθηκε την: 08/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!