Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΣΥ.Ν., ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 
Τα νέα της πόλης μας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ-ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΣΥ.Ν., ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Ενημερωτική εκδήλωση του Παραρτήματος Ν. Ιωνίας-Ν. Ηρακλείου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.), με θέμα: «ΝΑΙ στη ΖΩΗ, ΝΑΙ στον ΑΓΩΝΑ! ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (22/6) στον Ιωνικό Σύνδεσμο.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ήταν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Νέας Ιωνίας και οι Σύλλογοι Γυναικών της Ο.Γ.Ε. (Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας).

Αρχικά προβλήθηκε ένα εισαγωγικό του θέματος βίντεο, με στοιχεία και μαρτυρίες σχετικά με τη χρήση κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, και στη συνέχεια η Πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Ν. Ν. Ιωνίας-Ν. Ηρακλείου, κ. Μαρίνα Σαραντέα-Τσίγγα πραγματοποίησε μια ενημερωτική ομιλία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Για εμάς είναι κοινωνικό το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών, καθώς είναι κοινωνικές οι αιτίες και προφανώς είναι και κοινωνικές οι επιπτώσεις του. Και το λέμε αυτό γιατί όλες οι αιτίες του προβλήματος προέρχονται, επηρεάζονται, γεννιούνται και αναπαράγονται από τα προβλήματα και από τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά και οι νέοι∙ τις συνθήκες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Από τη μια μεριά, λοιπόν, δημιουργείται το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σαν μια ψεύτικη διαφυγή των εφήβων από την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε στη σημερινή εποχή. Από την άλλη τη μεριά, όμως, το φαινόμενο αξιοποιείται για να μην μπορέσει η νεολαία, το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτές τις συνθήκες. Αξιοποιούνται, δηλαδή, για καταστολή και για να αμβλύνονται οι αντιστάσεις. Αυτό πάντα ίσχυε και πάντα ισχύει. Στις μέρες μας το φαινόμενο αυτό γνωρίζει μια πρωτοφανή ένταση, γιατί έχει αυξηθεί κι έχουν επιδεινωθεί όλες οι αιτίες που το προκαλούν, όπως η ανεργία, η αβεβαιότητα, η φτώχεια, οι συνθήκες εργασίας κ.λπ.».

Ακολούθως, η κ. Σαραντέα-Τσίγκα αναφέρθηκε στην προσπάθεια νομιμοποίησης της κάνναβης και στη χώρα μας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Ναρκωτικό είναι οποιαδήποτε ουσία φυσική ή χημική, που επηρεάζει συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και μέσα από το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου, αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, αλλοιώνει τη φύση του, το θυμικό του, τη διάθεσή του. Η χρήση τους προκαλεί ανοχή και εξάρτηση, που μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική ή και τα δύο. Ο ορισμός αυτός ισχύει για όλα τα ναρκωτικά.», κι ακόμη διευκρίνισε πως: «Για το χασίς και για την κάνναβη μέχρι πριν από λίγα χρόνια έλεγαν ότι δεν προκαλούν σωματική εξάρτηση. Έχει αποδειχθεί, όμως, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δημιουργεί ψυχολογική εξάρτηση, και μάλιστα πολύ γρήγορα, και, επίσης, από τα δύο ήδη εξάρτησης η ψυχική εξάρτηση είναι αυτή που είναι πιο δύσκολη να ξεπεραστεί. Η σωματική εξάρτηση είναι μία κατάσταση, η οποία όταν κάποιος σταματήσει την ουσία έχει στερητικά σύνδρομα, έχει σωματικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα. Μπορεί κάποιος να τα συσχετίσει με το να περνάει κανείς μια βαριά γρίπη. Σε μια-δυο βδομάδες τελειώνει αυτό. Η ψυχολογική εξάρτηση, όμως, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ουσία, έχει αποδομηθεί όλη του η προσωπικότητα και πρέπει απ’ την αρχή να χτιστεί, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία να ξεπεραστεί, κρατάει πολλά χρόνια, έχει πολύ κόπο και πολύ πόνο, γίνεται βέβαια, αλλά αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και αυτό το αποτέλεσμα το έχουν όλες οι ουσίες.».

Επίσης, η κ. Σαραντέα-Τσίγκα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Με τον διαχωρισμό σε «σκληρά» και «μαλακά» η αθώωση των λεγόμενων «μαλακών», και στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στη λεγόμενη «φαρμακευτική κάνναβη», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το τελευταίο διάστημα οι «μάσκες» πια έχουνε πέσει. Μετά από τα διάφορα «bazaar» που έγιναν φέτος, μετά από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, τις δηλώσεις των διαφόρων επίσημων, ημιεπίσημων ή ανεπίσημων εκπροσώπων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, είχαμε σαν αποκορύφωμα τελευταία την πολιτική εκδήλωση της διημερίδας της νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που συζήτησε το θέμα της κάνναβης, όπου εκεί το 3ο θέμα ήταν η «ευφορική» κάνναβη.», συμπληρώνοντας πως: «Όλη αυτή η διαδικασία στόχευε στο να φιμώσει τις αντιστάσεις και τελικά στοχεύει στην πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης. Αυτό φάνηκε από όλες τις συζητήσεις, που γίνονται αυτόν τον καιρό. Εξάλλου, και όλοι όσοι επιχειρηματολογούσαν για το νομοσχέδιο κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε το εξής: τοποθετήθηκαν στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση από «Το Ποτάμι», από το κόμμα της κ. Γεννηματά. Δεν το ψήφισε η «Ν.Δ.», όχι γιατί διαφωνούσε με την ουσία του, αλλά γιατί θεώρησε ότι δεν είναι αρκετά σαφές στους επιχειρηματικούς όρους, στο πώς θα γίνει η οργάνωση των επιχειρήσεων. Πέρα, όμως, από αυτό, όλες οι τοποθετήσεις τους, όλων αυτών, αφού ξεκινούσαν να υπερασπίζονται το νομοσχέδιο και τον νόμο στη συνέχεια, στο τέλος κατέληγαν πάντα να λένε ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί η κάνναβη και πολλοί από αυτούς ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά και να είναι ελεύθερη η επιλογή για όποιον θέλει να επιλέξει αυτόν τον δρόμο.».

Επιπλέον, η κ. Σαραντέα-Τσίγκα αναφέρθηκε στα επιχειρήματα όλων όσοι υπερασπίζονται τη νομιμοποίηση της κάνναβης και στις απαντήσεις που πρέπει να δίνονται στα όποια επιχειρήματά τους, και ολοκλήρωσε την εισήγησή της λέγοντας πως: «Το δια ταύτα είναι τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από τη συζήτηση, πέρα από την ενημέρωση, που είναι σημαντικό κομμάτι της πρόληψης, έχει μεγάλη σημασία το να αναπτύξουμε ένα πλατύ Αντιναρκωτικό Κίνημα, που να αναπτύξει δράση γύρω από αυτά. Κι αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνον από έναν φορέα, όπως το Ε.ΣΥ.Ν., αλλά από όλους τους φορείς του μαζικού Λαϊκού Κινήματος, που μαζί με τα άλλα τους προβλήματα πρέπει και αυτό το ζήτημα να μπαίνει στις διεκδικήσεις και στα αιτήματά τους και σε όλες τις πτυχές του, όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, όλες οι προτάσεις για την πρόληψη κ.λπ.. Αλλά πέρα από αυτό έχει σημασία να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ουσιαστικά η συμμετοχή, η μαζικοποίηση όλων των σωματείων και η κοινή τους δράση ουσιαστικά αποτελεί πρόληψη, γιατί πολεμάει τις αιτίες που παράγουν κι αναπαράγουν το πρόβλημα. Και όσο περισσότεροι άνθρωποι συσπειρώνονται και δραστηριοποιούνται όχι μόνον γύρω από τα αιτήματα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά γύρω από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τόσο περισσότερο μπαίνουν εμπόδια στη λογική της παραίτησης και της φυγής, που αυτή τη λογική υπηρετεί και η χρήση ουσιών.».

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες απάντησε η Μαρίνα Σαραντέα Τσίγκα, κι ακόμη οφείλουμε να αναφέρουμε πως ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο διακρίναμε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Παναγιώτη Τσουκαλά, τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης κ. Κωνσταντίνο Κατιμερτζόγλου, καθώς και την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Μαρία Ευαγγελάτου.

 

Απόστολος Σαλονικίδης

 

 Καταχωρήθηκε την: 07/07/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!