Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 10ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 
Τα νέα της πόλης μας

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 10ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Το βράδυ της Τρίτης (29/5), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε η 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η οποία ξεκίνησε με την ενημέρωση του Σώματος από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι εργολάβοι της μετατόπισης του ρέματος της Αλατσάτων εγκαταστάθηκαν. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν φαντάζομαι.» κι ακόμη γνωστοποίησε πως: «Την 1η του μήνα έχει πει ότι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την πεζογέφυρα.», καθώς και πως: «Την προηγούμενη εβδομάδα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος για τους διάσπαρτους αγωγούς στον Δήμο μας. Αυτά όσον αφορά τα έργα, τα οποία τα περιμέναμε καιρό να ξεκινήσουν. Θα ξεκινήσουνε τώρα.».

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ακολούθως, και με δεδομένη την έλλειψη καίριων επίκαιρων ερωτημάτων, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, με πρώτο το ζήτημα σχετικά με την: «Έγκριση ή μη κυκλοφοριακής σύνδεσης πρατηρίου καυσίμων στη Λεωφόρο Κύμης 8 του Δήμου μας.».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά είχε εγκριθεί η αίτηση απότμησης πεζοδρομίου για την κυκλοφοριακή σύνδεση του υπό ίδρυση μικτού πρατηρίου καυσίμων στο συγκεκριμένο σημείο (283/5-1-2017) και στη συνέχεια, μετά από διαπίστωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ν. Ιωνίας ότι η αρχική άδεια απότμησης δεν έπρεπε να έχει δοθεί, αυτή ανακλήθηκε με το υπ’ αριθμόν υπηρεσιακό έγγραφο 14145/23-5-2017. Επίσης, ο επιχειρηματίας του υπό ίδρυση πρατηρίου καυσίμων επανήλθε με την υπ’ αριθμόν 6048/5-3-2018 αίτηση θεραπείας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγήθηκε ομόφωνα την παραπομπή του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 4, καθώς έκρινε ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του.

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ακολούθησε μία εξαντλητική συζήτηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας, εκτός από τις σχετικές με το θέμα διευκρινιστικές ερωτήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Δημιουργία Αλληλεγγύη», «Δύναμη προοπτικής» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Παναγιώτη Μανούρη, Δέσποινα Θωμαΐδου και Παναγιώτη Τσουκαλά αντίστοιχα, καθώς και των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Γιάννη Λαζαρίδη («Δημιουργία Αλληλεγγύη»), Αριστείδη Χατζησαββίδη («Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία») και Νικόλαου Μπράτιμου (Ανεξάρτητος), και μετά από τις διάφορες τοποθετήσεις επί του θέματος, εξέφρασαν τις απόψεις τους τόσο ο επιχειρηματίας και ο εκπρόσωπος μηχανικός του, όσο και ο δικηγόρος της επιχείρησης που είχε κάνει ένσταση έναντι της αρχικής έγκρισης της κυκλοφοριακής σύνδεσης του επίμαχου πρατηρίου καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, θεώρησε πως το συγκεκριμένο ζήτημα «δεν αποτελεί θέμα Δ.Σ., αλλά υπηρεσιακό.», ενώ στα ερωτήματα που τέθηκαν απάντησαν ο κ. Γκότσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Εμμανουήλ Σμαραγδάκης και ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Κυριάκος Χαμαλίδης.

Επίσης, προς τον επιχειρηματία και τον μηχανικό του, αλλά και προς τον δικηγόρο της εταίρας επιχείρησης, έθεσαν επίκαιρα διευκρινιστικά ερωτήματα: ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, ο κ. Παναγιώτης Μανούρης, η κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο κ. Νικόλαος Μπράτιμος.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις (κατά σειρά) των κ.κ.: Ηρακλή Γκότση, Γιάννη Λαζαρίδη, Σάββα Χατζηκωνσταντίνου, Παναγιώτη Μανούρη, Δέσποινας Θωμαΐδου και Φώτη Τσομπάνογλου, και κατόπιν, αφού ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε πως: «Εγώ θέλω να πω ότι η Υπηρεσία έχει δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα μας. Ύστερα από παρέμβαση δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι είναι και μέλη της Ποιότητας Ζωής, πρέπει να κουβεντιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα στην «Ποιότητα» και στη συνέχεια να το φέρουμε για κουβέντα στο Δ.Σ.. Κατ’ αρχήν, είναι ξεκάθαρο ότι έχει απαντήσει η Υπηρεσία, έχει υπογράψει η Υπηρεσία και εγώ συγκεκριμένα.», το Σώμα έκρινε εαυτόν αναρμόδιο να αποφασίσει, δεδομένου ότι η Υπηρεσία έχει ήδη αποφανθεί σχετικά με το θέμα.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ένα ακόμη από τα θέματα, που ξεχώρισαν κατά τη 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ν. Ιωνίας, ήταν η: «Συζήτηση κατατεθείσας επιστολής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» που αφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.».

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με την εν προκειμένω επιστολή της καλούσε αφενός το Δ.Σ. «να πάρει θέση αν συμφωνεί ή όχι με την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης» κι αφετέρου καλούσε τη Δημοτική Αρχή «να προχωρήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα που πρέπει να πάρει για την εύρεση οικοπέδων, με σκοπό τη δέσμευση για την ανέγερση σχολικών κτηρίων ή άλλων κατάλληλων κτηρίων και αιθουσών, για την εξασφάλιση της εγγραφής όλων των προνηπίων και των νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, χωρίς να περιμένει την εξάντληση της τριετίας.».

Του θέματος εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα, επεξηγώντας την κατάσταση που προωθείται, πρόσθεσε πως: «Η δημοσίευση της συγκεκριμένης κοινής υπουργικής απόφασης, που ορίζει ότι μόλις σε 194 Δήμους από τους 325 της χώρας θα υλοποιηθεί η δίχρονη αγωγή τη σχολική χρονιά που έρχεται, ’18-’19, αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, αφήνοντας απ’ έξω το 75% των προνηπίων.».

Επίσης, ο κ. Κατιμερτζόγλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας πως: «Έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη υλοποίηση της προσχολικής αγωγής πανελλαδικά σε όλους τους Δήμους, με τα ανάλογα μέτρα. Θέσπισε ένα κολοβό νομοθέτημα.», κι ακόμη πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα σήμερα, η κατάσταση στην προσχολική αγωγή είναι άσχημη. Και δεν θα αλλάξει ούτε με το άρθρο 33 ούτε φυσικά με την κοινή υπουργική απόφαση.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κατιμερτζόγλου επισήμανε πως: «Νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε αναλυτικά και ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη και των λεγομένων του, και των προτάσεων και της ψήφου του, διεκδικώντας αυτονόητα πράγματα. Πρώτα και κύρια να παρθούν όλα τα μέτρα και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης, πανελλαδικά, ώστε όλα τα νήπια και τα προνήπια να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο∙ όλα τα παιδιά έως τεσσάρων χρονών να μπορούν να ενταχθούν σε δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφία και «vouchers»∙ να δημιουργηθούν τμήματα με 15 παιδιά, ώστε να μπορεί να επιτελείται η εκπαιδευτική πράξη με τους απαραίτητους όρους και όχι με στοιβαγμένα παιδιά∙ να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές χαλάρωσης∙ να μην εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα για καμιά υποχρεωτική μετακίνηση, καμιά κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή τμημάτων∙ να διοριστούν εκπαιδευτικοί και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, για τους οποίους να εξισωθούν τα δικαιώματα με των μονίμων και να παρθούν μέτρα στήριξης για σίτιση και δωρεάν διαμονή∙ να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με τμήματα ένταξης, με προσωπικό ειδικής αγωγής για να καλύπτεται η παράλληλη στήριξη, να γίνεται η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, που θα στηρίζει όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες∙ να δημιουργηθούν ασφαλείς αίθουσες με σύγχρονα κτήρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών με ευθύνη του κράτους και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού∙ να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων, χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες∙ να υπάρχει ενιαίο παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής και εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και, βέβαια, χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου, των Μ.Κ.Ο. και των διαφόρων επιχειρήσεων.», ενώ ολοκληρώνοντας αποσαφήνισε πως: «Η διεκδίκηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς και όλη την κοινωνία, και γι’ αυτό δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα αυτό, γιατί ουσιαστικά σε διαφορετική περίπτωση υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μιλτιάδης Καναβός, λέγοντας πως: «Ο συνάδελφος είπε αρκετά και σημαντικά πράγματα, αλλά δυστυχώς μετά από τη θυελλώδη συζήτηση του προηγούμενου θέματος κάποιοι συνάδελφοι αποχωρήσανε, και καλό θα ήταν να είναι εδώ να ακουστούν, γιατί και για εμάς η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι σήμερα και παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα. Αφορά ουσιαστικά την ανάμειξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Η προσχολική αγωγή προετοιμάζει το παιδί για την ομαλή μετάβαση στην Α΄ Δημοτικού Σχολείου. Και αυτό είναι αίτημα του εκπαιδευτικού Κινήματος, γιατί η προσχολική αγωγή από πάρα πολλά χρόνια για όλα τα νήπια και για όλα τα προνήπια σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας.».

Επίσης, ο κ. Καναβός ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το 2007 η Ομοσπονδία Διδασκάλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Δ.Ο.Ε., η Ανώτερη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων συμφώνησαν στο αίτημα για δίχρονη προσχολική αγωγή για τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, με αποκλειστική ευθύνη, όμως, του υπουργείου Παιδείας. Η κυβέρνηση, τώρα τελευταία ψήφισε έναν νόμο και πανηγυρίζει ότι θεσμοθέτησε τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και πανηγυρίζουν και οι συνδικαλιστικοί της εκπρόσωποι. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται γι’ αυτό και η στάση της έχει έναν χαρακτήρα «πότε με τον χωροφύλακα και πότε με τον αστυφύλακα». Στην ουσία θεσμοθέτησε την έναρξη της καθιέρωσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής, και, μάλιστα, σε 184 Δήμους. Και μετά πηγαίνουνε κ. Δήμαρχε και παίρνουνε και ομόφωνη απόφαση. Ο δικός μας Δήμος δεν ξέρω γιατί δεν εντάχθηκε.», προσθέτοντας πως: «Στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο εντάσσουν τα προνήπια στα νηπιαγωγεία εφόσον εκτιμηθούν δύο προϋποθέσεις: Η μία προϋπόθεση είναι να υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που με βάση και τη δημοσιονομική πολιτική που επικρατεί, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, δεν διορίζονται τα τελευταία χρόνια, και το δεύτερο είναι να υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αίθουσες κ.τ.λ.. Όπως ξέρετε, αυτό δεν ισχύει στα νηπιαγωγεία. Κυρία Κατημερτζή, εσείς τα γνωρίζετε, ότι υλικοτεχνική υποδομή δεν υπάρχει, χρηματοδότηση δεν προβλέπεται, ούτε ένα ευρώ, και το υπουργείο πετάει και το μπαλάκι στους Δήμους και λέει, ας πούμε, να το αναλάβετε εσείς. Κάποιοι Δήμοι βρήκαν την ευκαιρία, το πήραν, αλλά με τη λογική ότι θα το περάσουν μετά στους πολίτες το κόστος αυτής της λειτουργίας των νηπιαγωγείων. Αυτό είναι «παλιά μας τέχνη, κόσκινο». Πολλοί Δήμοι, αλλά και η Κ.Ε.Δ.Ε., δεν θέλουν δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, προγραμματίζουν απεργίες στους Δήμους και θέλουν να παραμείνουν τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην ουσία, ορισμένοι σκέφτονται κοντόφθαλμα. Θέλουν, δηλαδή, να ελέγχουν ουσιαστικά και τα παιδιά να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και να ελέγχουν τους εργαζόμενους, τους παιδαγωγούς, γιατί γίνονται μέσω Ε.Σ.Π.Α.. Στην ουσία, δηλαδή, τους βλέπουνε σαν πολιτικά εξαρτώμενους.».

Ακόμη, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καναβός διευκρίνισε πως: «Για μας, για την παράταξή μας, εμείς θέλουμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Θέλουμε όλα τα προνήπια και τα νήπια να είναι στα νηπιαγωγεία. Και, μάλιστα, σε ολοήμερα νηπιαγωγεία. Στους Δήμους θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά κάτω της ηλικίας των τεσσάρων ετών, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θέλουμε όλοι όσοι εργάζονται, και έχει σημασία, με τα παιδιά, το εκπαιδευτικό προσωπικό και το βοηθητικό προσωπικό, να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.», ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνήσει να φροντίζει και το τελευταίο παιδάκι στο απομακρυσμένο χωριό να πάει στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο. Στην ουσία, το κράτος, με τα υπάρχοντα νηπιαγωγεία, και όλα τα προνήπια να πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία, λειτουργεί αντισταθμιστικά και προκαλεί όλες τις ανισότητες.» και κατέληξε λέγοντας πως: «Και, επίσης, θα πρέπει να απαλλαχτούν οι γονείς από αυτό το κυνήγι των κουπονιών, που μεθοδεύουν σε ιδιωτικό και επί πληρωμή κάτι που πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ο οποίος είπε πως: «Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εμείς σαν παράταξη και σαν Δημοτική Αρχή είμαστε σύμφωνοι. Τα θέματα που ετέθησαν εδώ και τίθενται και στην πραγματικότητα του Δήμου μας είναι τα εξής: Αν κατάλαβα καλά την εισήγηση του συνάδελφου, του Κώστα Κατιμερτζόγλου, που είναι πολύ πιο έμπειρος και έγκριτος, σαν εκπαιδευτικός τόσα χρόνια έχει βαρύνουσα άποψη, είναι ότι για να ξεκινήσει αυτό πρέπει να έχουνε λυθεί πρώτα απ’ όλα όλες οι προϋποθέσεις σε επίπεδο κτηριακών υποδομών, πρόσληψης προσωπικού, και με τους όρους και με τις προϋποθέσεις που κατέθεσε, και σε όλη τη χώρα να είναι έτοιμα όλα αυτά για να μπορέσουνε να υποδεχτούν τα παιδιά της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.».

Επίσης, ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε πως: «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα το γεγονός ότι αυτή η «αντιλαϊκή» και «αντιδραστική» κυβέρνηση υιοθέτησε ένα πάγιο αίτημα του γονεϊκού και εκπαιδευτικού Κινήματος, ακόμα κι αν δεν υπάρχουνε οι προϋποθέσεις έναρξης και υλοποίησής του ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν, όμως, απ’ ό,τι λένε εδώ πέρα, σε παραπάνω από τους μισούς Δήμους. Φυσικά, αυτό δεν αντιστοιχεί στο πλήθος των παιδιών, έχει δίκιο εδώ ο συνάδελφος ο Κατιμερτζόγλου, γιατί οι μεγάλοι Δήμοι που είναι έξω, κι ένας από αυτούς είναι και ο δικός μας, πραγματικά δεν υπάρχει αντιστοίχηση εκεί.», κι ακόμη πρόσθεσε πως: «Και πιστεύω ότι εδώ στον Δήμο μας έχουμε, όπως έχει κατατεθεί και στην ειδική επιτροπή, που συγκροτήθηκε, όπου κατατέθηκε η γνώμη μας ότι συμφωνούμε, δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές. Με μία πολύ πρόχειρη εκτίμηση χρειαζόμαστε περίπου 6 νηπιαγωγεία για να μπορέσει να εφαρμοστεί, να υποδεχτούνε τα παιδιά αυτής της ηλικίας στο σύνολό τους. Οι χώροι που έχουμε είναι δυο-τρεις συγκεκριμένοι. Και, μάλιστα, ο ένας απ’ αυτούς, π.χ., βρίσκεται σε περιοχή όπου θα υπάρχουν τα νηπιαγωγεία που θα καλύψουνε τη ζήτηση σε θέσεις για να μπούνε παιδιά, τα άλλα δύο είναι σε περιοχές υπό απαλλοτρίωση και ένα τρίτο που δεν κρίνεται κατάλληλο. Θέλω να πω ότι πιστεύω σαν δημοτικό συμβούλιο πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεχτούμε, να συμφωνήσουμε στην ανάγκη της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, και όλοι με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε στον εντοπισμό και στην υπόδειξη χώρων, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά αυτός ο θεσμός, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είπαν και οι προηγούμενοι δύο ομιλητές, να υλοποιηθεί.».

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Όλγα Κατημερτζή, ανέφερε πως: «Η προσχολική αγωγή όντως είναι πάρα πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση των παιδιών, ώστε να πάνε σχολείο στον Δήμο μας. Και θεωρώ ότι αυτή η νομοθέτηση, έστω και έτσι όπως έχει γίνει αυτή τη στιγμή, η έναρξη της νομοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι μια ευκαιρία να ενεργοποιήσει όλους μας, ώστε να εξασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις που χρειάζονται. Και λέω: «να μας ενεργοποιήσει», γιατί μέχρι τώρα είχαμε επαναπαυτεί ότι τα νηπιαγωγεία που έχουμε φτάνουνε για τα νηπιάκια και ορισμένα από αυτά μπορούν να πάρουν και μερικά προνήπια. Άρα, η ίδια η θεσμοθέτηση και η πρόθεση να γίνει έστω και σε ένα βάθος χρόνου είναι ένα θετικό, το οποίο πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Όλα τα νηπιαγωγεία της πόλης μας πρέπει να ξέρετε ότι κτίστηκαν και έγιναν από το ’75, ας πούμε, και μετά. Μέχρι τότε κανένα κτήριο νηπιαγωγείου δεν υπήρχε στην πόλη και όλα έγιναν τη δεκαετία του ’80 και του ’90.».

 

Επίσης, η κ. Κατημερτζή είπε μεταξύ άλλων πως: «Χρειάζονται ακόμα έξι διθέσια νηπιαγωγεία για να πούμε ότι στην πόλη μας θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Έξι διθέσια, που σημαίνει κάτι σαν το 11ο, που εγκαινιάσαμε πριν από δύο χρόνια.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Εγώ συμφωνώ ότι είναι ένα πολύ θετικό μέτρο, έστω και κουτσουρεμένο, ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι στο να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του ώστε να βρούμε τους χώρους που απαιτούνται, ώστε να υλοποιηθεί, κι αφού βρούμε τους χώρους (γιατί εμείς είμαστε οι αρμόδιοι να βρούμε τους χώρους, δεν μπορούμε να ζητάμε από το υπουργείο παιδείας: «έλα στη Νέα Ιωνία και βρες μας χώρους και χτίσε σχολεία») πρέπει να υποδείξουμε τους χώρους και να κριθούν κατάλληλοι, ώστε να απαιτήσουμε χρήματα να χτιστούν.».

Κατόπιν, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Δημοτική Αρχή εδώ πέρα δεν θα μεταβιβάζει τις ευθύνες. Θα πρέπει να ξέρει πού υπάρχουνε χώροι. Δεν μπορεί κάθε φορά να μιλάμε 15 χρόνια για έναν χώρο, όπως είναι στον Περισσό, και στο τέλος να χάνεται ο χώρος και πολλές φορές με τη συναίνεση των δημοτικών αρχών και στη συνέχεια να λέμε ότι δεν έχουμε χώρους, ενώ έχουν χαθεί δεκάδες τέτοιοι χώροι.», κι ακόμη διευκρίνισε πως: «Ζητάμε, να ένα ζήτημα για να ομοφωνήσουμε, να στηρίξετε το ψήφισμα αυτό και όχι περίπου, και να μη σκεφτείτε στενά το αν θα έρθει σε αντίθεση με κοινωνικές επιλογές ή όχι.», ενώ ο κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης ανέφερε πως η παράταξη «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.» θα ψηφίσει το διευρυμένο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη σχετική ψηφοφορία που ακολούθησε, με 30 δημοτικούς συμβούλους παρόντες, η διευρυμένη πρόταση του ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε 5 ψήφους υπέρ (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Κατιμερτζόγλου, Χατζησαββίδης, Μπράτιμος) και 25 λευκές, ενώ η αρχική πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε 26 ψήφους υπέρ, ενώ 4 δημοτικοί σύμβουλοι (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Κατιμερτζόγλου και Χατζησαββίδης) δήλωσαν παρών, καθώς οι προτάσεις που αναγράφονταν στο κείμενο του αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιλαμβάνονταν στην ολοκληρωμένη πρότασή της, όπως αυτή αναπτύχθηκε λεπτομερώς από τον κ. Κατιμερτζόγλου στην εισήγησή του.

 

Απόστολος ΣαλονικίδηςΚαταχωρήθηκε την: 13/06/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!