Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ: «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ» 
Τα νέα της πόλης μας

ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ: «ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ: «Στη σκιά των βράχων», που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Βύρωνα στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», η Παλαιστινιακή Ορχήστρα και Χορωδία: «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ», με την τιμητική σύμπραξη της διακεκριμένης Ελληνίδας ερμηνεύτριας Μαρίας Σουλτάτου και της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Ν. Αττικής, με επικεφαλής τους μαέστρους κ.κ. Κώστα Μήτσιο στο λαούτο και Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί, μετέφεραν ένα ηχηρό «Μήνυμα Ειρήνης» σε όλον τον Κόσμο, διατρανώνοντας το διαχρονικό αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία ενός Κράτους, όπου θα ζουν ελεύθερα και ειρηνικά, και θα «στεγάζουν» τα όνειρά τους για ένα καλύτερο και ανθρώπινο μέλλον.

Στην ανοιχτή πρόσκληση προς το Αθηναϊκό κοινό, που απεύθυνε η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης, καλώντας όλες και όλους σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και με πολλαπλούς συμβολισμούς πολιτιστικό γεγονός, που συνδιοργάνωσε μαζί με τον Δήμο Βύρωνα και το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς, το βράδυ της Πέμπτης (6/7), το Θέατρο Βράχων ήταν κατάμεστο από κόσμο, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη, καθώς και την ηθοποιό-συγγραφέα κ. Μαρί Κυριακού-Κωνσταντάτου.

Χαιρετίζοντας την καλλιτεχνική και ανθρωπιστική εκδήλωση, ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι (Marwan Toubassi), ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσής της, είπε χαρακτηριστικά πως: «Σας ευχαριστώ όλους σας, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας να συμμετέχετε σε αυτή την εκδήλωση, η οποία γίνεται για να εκφράσει το αίτημα ενός λαού, που αναζητάει να βρει μια θέση κάτω από τον ήλιο, σε συνθήκες ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ειρήνης, όπως κάθε λαός του Κόσμου.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τουμπάσι ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δεκάδες χρόνια έχουν περάσει με τις αδικίες από τους διωγμούς, που πράττει το Ισραήλ, ενάντια στα δικαιώματα του λαού μας, στον αγώνα του να δημιουργήσει εθνικό Κράτος, για να εμποδίσουν τη δημιουργία ελεύθερου Παλαιστινιακού Κράτους, στα πρότυπα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερα από 50 χρόνια συνεχίζει το Ισραήλ και επιμένει στις άδικες και παράνομες πράξεις του, να εμποδίζει τον λαό μας να δημιουργήσει το Κράτος του στα νόμιμα σύνορά του, καθώς δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από ό,τι προβλέπει η Παγκόσμια Νομοθεσία.», προσθέτοντας πως: «69 χρόνια ανεμπόδιστα το Ισραήλ διαπράττει τα εγκλήματά του με οργανωμένη τρομοκρατία, όχι μόνον ενάντια στην Παγκόσμια Νομοθεσία, αλλά και ενάντια στην παγκόσμια οικογένεια, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, γεγονός που του επιτρέπει να συνεχίζει τα εγκλήματα αυτά, αλλά και την κατοχή εδαφών ενός άλλου λαού. Αυτή η πρακτική είναι που δημιούργησε την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς πλέον να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και χωρίς να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.».

Ακόμη, ο κ. Τουμπάσι είπε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή τη βραδιά τραγουδούν τα κορίτσια μας την ελευθερία, την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία, την ταυτότητα, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά, καθώς οι νεαρές καλλιτέχνιδές μας στέλνουν -μέσω της μουσικής και της ορχήστρας τους- το μήνυμα ότι: Η ταραγμένη κατεχόμενη Παλαιστίνη υπήρξε και θα είναι πάντα ένας ανθηρός τόπος Πολιτισμού, παρά τις παρούσες και παρελθούσες πολεμικές συγκρούσεις, λόγω της συνεχιζόμενης και μακράς αποικιακής κατοχής. Έχουν περάσει 70 σχεδόν χρόνια από τη σφαγή και εκτόπιση του λαού μας (Καταστροφή-Νάγκμπα 1948) και 50 χρόνια στρατιωτικής, αποικιοκρατικής και εποικιστικής κατοχής.», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον «αδελφό Ελληνικό Λαό και τους διαχρονικούς αγώνες του για την ελευθερία και την ειρήνη», επισήμανε «την αναγκαιότητα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα», κι ακόμη μίλησε «για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τουμπάσι είπε πως: «Εύχομαι και ελπίζω ότι η συναυλία αυτή θα μεταδώσει την ανάγκη να έχουν το δικαίωμα και οι Παλαιστίνιοι, όπως όλοι οι λαοί, να υψώνουν τη φωνή τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μιλώντας για σεβασμό στον άνθρωπο και για Πολιτισμό. Εμείς θα επιμένουμε να τραγουδάμε κατά της αδικίας και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, όσο υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι σε αυτόν τον Κόσμο. Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον Κόσμο, και παραμένει η κοινή γλώσσα όλων των λαών. Δια της μουσικής, λοιπόν, οι νέες της Παλαιστίνης μεταφέρουν ένα μήνυμα ειρήνης, ελευθερίας, ελπίδας και αγάπης στους νέους και στον λαό της Ελλάδας. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε έναν στίχο του μεγάλου μας εθνικού ποιητή, του Μαχμούντ Νταουρίς, ο οποίος λέει: «Σ’ αυτή τη Γη υπάρχουν λόγοι που αξίζουν τη ζωή.».

Αμέσως μετά, ξεκίνησε το εξαιρετικά αξιόλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου, 15χρονα κορίτσια, από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Γάζα, τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, έπαιξαν και τραγούδησαν αραβικά και ελληνικά τραγούδια, χαρίζοντας στους πολυπληθείς θεατές μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.

Οι γνώριμοι και συγγενικοί παλαιστινιακοί ήχοι και ρυθμοί συναντήθηκαν με παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου και της Σμύρνης, αναβιώνοντας μνήμες του ξεριζωμού από τη Μικρά Ασία, που αποτελούν βίωμα των Ελλήνων, ανάλογο με αυτό που ζει σήμερα ο Παλαιστινιακός Λαός.

Μάλιστα, η ιδιαίτερη παρουσία της Ελληνίδας ερμηνεύτριας, κ. Μαρίας Σουλτάτου, που διακρίνεται για τη σεμνότητά της και τη μακροχρόνια θητεία της στο τραγούδι, γεφύρωσε υπέροχα τους δύο μουσικούς κόσμους, ερμηνεύοντας μοναδικά ακόμη και τα ιδιώματα της μουσικής της Ανατολίας, καθώς τραγούδησε τόσο Ελληνικά όσο και Αραβικά τραγούδια, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών της βραδιάς.

Ομοίως εξαιρετική ήταν και η εμφάνιση της Γυναικείας Ορχήστρας: «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ» («Banat al-Quds»), η οποία ιδρύθηκε το 2.013 από το Εθνικό Μουσικό Ωδείο «Edward Said» (E.S.N.C.M.), κι αποτελείται από 27 μέλη, νεαρές κοπέλες, που παίζουν αραβικά όργανα (ούτι, κανονάκι κι ανατολίτικα κρουστά), καθώς και βιολί, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο, φλάουτο και κλαρινέτο. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ορχήστρα συμπεριλαμβάνει χορωδία και σολίστ τραγουδιού, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αδιαμφισβήτητη θεωρείται η ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην αναβίωση της γνήσιας αραβικής μουσικής της Παλαιστίνης.

Έτσι, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα, παρόλη τη φρίκη της ισραηλινής αποικιακής κατοχής, που έχουν βιώσει τα μέλη της Ορχήστρας, ζώντας σε καθεστώς ομηρίας «Πίσω από το Τείχος», σαν αυτό του «Απαρτχάιντ», με έντονα τα βιώματα της απώλειας αγαπημένων προσώπων και με ανεξίτηλα τα σημάδια των βαρύτατων ψυχικών τραυματισμών που έχουν υποστεί, οι νεαρές Παλαιστίνιες, βρίσκοντας τη δύναμη και το κουράγιο να ασχολούνται με τη μουσική και να ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο και σε ένα καλύτερο μέλλον, εντυπωσίασαν με την αρτιότητα της εμφάνισής τους, υπό τη διεύθυνση των μαέστρων κ.κ. Suhail Khoury

(για τη Χορωδία) και Luaiy Abbasi (για την Ορχήστρα), έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κέρδισαν με την αξία τους το θερμό χειροκρότημα όλων των παριστάμενων, καθώς και τις ευχές και τη συμπαράστασή τους στον καλλιτεχνικό και εθνικό αγώνα τους.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το 2.016, η Παλαιστινιακή Ορχήστρα και Χορωδία: «Οι κόρες της Ιερουσαλήμ», κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Περιφερειακής Χορωδίας στο «Choir Fest Middle East» (Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ντουμπάι.

 

Παναγιώτα Σούγια

Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι

Ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. Μαρουάν Τουμπάσι

Ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος Ν. Ιωνίας, κ. Κων/νος Κουλούρης, με μέλος της Πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Η ηθοποιός και συγγραφέας, κα Μαρί Κυριακού - Κωνσταντάτου

Η διακεκριμένη ερμηνεύτρια, κα Μαρία ΣουλτάτουΚαταχωρήθηκε την: 12/07/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!