Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


19η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΛΙΟΥ 
Τα νέα της πόλης μας

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ 19η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΛΙΟΥ

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες της 19ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/7), στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Επειδή θα αργήσουμε να κάνουμε συμβούλιο, προς το τέλος Αυγούστου, ήρθαν τα χρήματα του προγράμματος «Φιλόδημος», που αφορούν χρήματα για την επισκευή σχολικών κτηρίων. Στην αναμόρφωση είναι, απλά μας είπαν ότι έπρεπε να μπει και στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν δεχτούμε να το ψηφίσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης κερδίζουμε χρόνο. Χρειάζονται 21 ψήφοι. Είναι 272.400 Ευρώ.», κι ακόμη διευκρίνισε πως: «Αυτά τα 272 χιλιάρικα πρέπει να είναι και στο Τεχνικό Πρόγραμμα και δεν φτάνει μόνο η αποδοχή των χρημάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το επόμενο Δ.Σ. θα είναι περίπου σε έναν μήνα. Αυτό το διάστημα θα το κερδίσουμε αν το ψηφίσουμε σήμερα και προχωρήσουν οι διαδικασίες με την Αποκεντρωμένη κ.τ.λ..».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη συνέχεια, τέθηκε προς συζήτηση προτεινόμενο ψήφισμα για την εθνική τραγωδία της περασμένης Δευτέρας, που υπέγραψαν εννέα δημοτικοί σύμβουλοι, και πιο συγκεκριμένα οι κ.κ.: Δέσποινα Θωμαΐδου, Παναγιώτης Βλασσάς, Ελισάβετ Γεωργιάδου, Γιώργος Τσοπανίδης, Αριστείδης Χατζησαββίδης, Κωνσταντίνος Κουλούρης, Αντώνης Καρβουνιάρης, Γιάννης Κολμανιώτης και Νικόλαος Μπράτιμος, ενώ, παράλληλα, υποβλήθηκαν και άλλα δύο σχετικά ψηφίσματα, ένα από τη Δημοτική Αρχή και ένα από τη δημοτική παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη».

Το ψήφισμα των «9» εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.» κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες μέσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απόδειξη γι’ αυτό είναι η πλήρης καταστροφή της περιοχής και ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων. Χθες, απάντησε η Πυροσβεστική ότι υπάρχουν τόσοι αγνοούμενοι και δεν ξέρει κανένας αν αυτό το νούμερο είναι πραγματικό. Δηλαδή, αυτή η εικόνα να μην ξέρουν και πόσοι αγνοούνται είναι απαράδεκτη. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου και κάλεσε και τους υπουργούς να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη, χωρίς να προσδιορίσει συνέπειες γι’ αυτό.» κι ακόμη τόνισε πως: «Όχι μόνον είναι ανίκανοι αλλά και πολύ επικίνδυνοι.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζησαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι μνημονιακές πολιτικές, πέρα από τη μείωση του εισοδήματος που έκαναν σε βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, εφαρμόζονται σε βάρος της προστασίας και της ασφάλειας του πολίτη, μειώνοντας τακτικά τα κονδύλια για τους κοινωνικούς τομείς και αντίθετα διαθέτουν αυξημένα κονδύλια για τη διάσωση των τραπεζών και έναν σωρό άλλες αποφάσεις που έχουν πάρει κατ’ εντολήν την «τρόικας» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εφαρμογή των μνημονίων, που έχουν ψηφιστεί και έχουν καθιερωθεί από όλες τις κυβερνήσεις της χώρας μας.», επισήμανε μεταξύ άλλων την «ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ν. Ιωνίας», ανέφερε δεικτικά ότι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ν. Ιωνίας και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής, κ. Χρήστος Κανλής «κάνει υπεύθυνα σχόλια από το Facebook», ανέγνωσε το προτεινόμενο ψήφισμα, λέγοντας πως: «Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νέας Ιωνίας αποφάσισε σε συνεδρίαση της 30/7/2018 να εκφράσει την βαθειά του θλίψη για την τραγική απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την 23/7/2018, μεταξύ των οποίων και συμπολιτών μας, και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους.

Η ανικανότητα του κράτους και της Κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες είναι απόδειξη, η πλήρης καταστροφή και ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων!!!

Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό και το κάλεσμά του προς τους Υπουργούς να αναλάβουν και αυτοί τις πολιτικές τους ευθύνες, χωρίς μια συγνώμη, χωρίς συνέπειες, με περίσσιο θράσος ότι τα έκαναν όλα καλά, φανερώνει όχι μόνο την ανικανότητα τους αλλά και ότι είναι επικίνδυνοι να μένουν στις καρέκλες τους.

Η πολιτική τους να ρίξουν τα βάρη στους προκατόχους τους για το πελατειακό κράτος και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων διαχρονικά από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, δεν πείθει κανέναν αφού τα ίδια μέτρα για εισπρακτικούς λόγους εφήρμοσαν και αυτοί με πρόσφατες αποφάσεις.

Οι μνημονικές πολιτικές πέρα από τη μείωση του εισοδήματος σε βάρος χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, εφαρμόζονται σε βάρος της προστασίας και ασφάλειας του πολίτη, μειώνοντας τραγικά τα κονδύλια στους κοινωνικούς τομείς, σε αντίθεση με τα υπεραυξημένα κονδύλια της διάσωσης των τραπεζών, την υπερχρηματοδότηση το ΝΑΤΟ κ.λ.π..

Απαιτούμε να απολογηθούν και να αποδοθούν ευθύνες από ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε όλους τους υπεύθυνους.

Απαιτούμε να γνωστοποιηθούν τα σχέδια της πολιτικής προστασίας που υπήρχαν , αν εφαρμόστηκαν και αν υπάρχουν για όλα τα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίσουμε.

Τα 22 θύματα της Μάνδρας δυστυχώς δεν συνέτισαν αυτό το ανάλγητο κράτος.

Απαιτούμε από το Δήμο Ν. Ιωνίας να εκπονήσει αξιόλογα σχέδια πολιτικής προστασίας ή να επικαιροποιήσει τυχόν υπάρχοντα , να εκπαιδεύσει το Δημοτικό προσωπικό σε θέματα πολιτικής προστασίας , να δημιουργήσει κατάλληλο τμήμα εθελοντών για ειδικές και ακραίες καταστάσεις πυρκαγιάς , πλημμυρών, σεισμών κ.λπ και να κάνει κοινωνό του ανωτέρω σχεδιασμού του με κάθε πρόσφορο τρόπο τους πολίτες της πόλης μας.», και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Καλούμε τους πολίτες πέρα από τη θαυμαστή αλληλεγγύη που δείχνουν στα θύματα αυτών των τεράστιων καταστροφών, να απαιτούν συνεχώς την καταδίκη των υπευθύνων, την ανασυγκρότηση του κράτους και την μέγιστη κοινοποίηση των σχεδίων της πολιτικής προστασίας από όλους τους αρμόδιους φορείς.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ν. Ιωνίας και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής, κ. Χρήστος Κανλής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν το όλο θέμα το έχει ξεκινήσει ο Γιάννης Κολμανιώτης ως Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας. Είχε κάνει μια σοβαρή δουλειά, είχε συντάξει ένα μνημόνιο λειτουργίας αρκετά σοβαρό και γεμάτο. Στην πορεία οι υπηρεσίες άλλαξαν και το κομμάτι της πολιτικής προστασίας πέρασε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τον τότε Αντιδήμαρχο και εν συνεχεία σε εμένα.».

Επίσης, ο κ. Κανλής επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Το πρώτο συντονιστικό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ήταν το 2014 με Πρόεδρο τον ομιλούντα.», προσθέτοντας πως: «Το δικό μας σχέδιο Πολιτικής Προστασίας έχει μια τριπλή συνιστώσα: Πρώτη συνιστώσα είναι η πρόβλεψη (κοπή και καθαρισμός ξερών χόρτων, καθαρισμός φρεατίων κλ.π.). Όσον αφορά στους σεισμούς, το 2016 ορίσαμε 11 σημεία διαφυγής εντός των ορίων του Δήμου Ν. Ιωνίας, σε πλατείες οι οποίες υποστηρίζονται από νερό για να μπορούμε να έχουμε μια συνάντηση σε ενδεχόμενο σεισμού. Το μνημόνιο λειτουργίας του τμήματος πολιτικής προστασίας, δηλαδή το σχέδιο, είναι επικαιροποιημένο, με τελευταία επικαιροποίηση, πέρσι το καλοκαίρι το 2017.», ενώ συνεχίζοντας επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο δεύτερος άξονας, πέρα από την πρόληψη, είναι το πώς συμπεριφέρεται η Υπηρεσία τη στιγμή της φυσικής καταστροφής, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Π.χ., σε πλημμύρες τι να κάνεις; Την ώρα που βρέχει και πλημμυρίζει ο τόπος δεν μπορείς να επέμβεις. Είναι η φύση του φαινομένου τέτοια. Στις πυρκαγιές μπορείς να βοηθήσεις επικουρικά με υδροφόρες κ.τ.λ., αλλά οι υπάλληλοι δεν είναι πυροσβέστες.».

Επιπλέον, ο κ. Κανλής σημείωσε πως: «Την ημέρα της μεγάλης φωτιάς στο Μάτι η Πολιτική Προστασία είχε στείλει μια υδροφόρα στις 4:30 το μεσημέρι. Η υδροφόρα του Δήμου επιχειρούσε στην Πεντέλη κάτω από τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας γύρω στις 5:30 το απόγευμα.» και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο τρίτος άξονας, με βάση τον οποίο λειτουργεί η Πολιτική Προστασία, είναι μετά από τη φυσική καταστροφή. Τι μπορείς να κάνεις μετά. Εκεί, σε πρώτο επίπεδο έχουμε έναν αρκετά σημαντικό ρόλο. Δηλαδή, είτε μετά από φωτιές, είτε μετά από πλημμύρες, είτε μετά από σεισμό, σε πρώτο χρόνο μπορούμε να επέμβουμε με τα απαραίτητα, είτε να σταματήσουμε τις αναζωπυρώσεις, είτε να καθαρίσουμε απομακρύνοντας τα καμένα ξύλα, να απομακρύνουμε με αντλίες το νερό κ.τ.λ..», ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι αναλυτικά γραμμένες.», κι ακόμη διευκρίνισε πως: «Αυτό το οποίο λένε οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και των επιχειρήσεων είναι το εξής για τους δήμους: «Παρακαλούμε πάρα πολύ μετά τη λήξη του φαινομένου βοηθήστε μας γρήγορα, αλλά μην επέμβετε απευθείας στο φαινόμενο. Αφήστε μας να επέμβουμε εμείς που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε κι εσείς βοηθήστε μας επικουρικά πίσω από εμάς.». Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί πολλές φορές προσπαθούμε να είμαστε πρώτοι ή να πάμε επάνω στη φυσική καταστροφή να κάνουμε κάτι, τελικά κακό κάνουμε, αφού δεν αφήνουμε τους πραγματικά ειδικούς να επέμβουν.».

Αμέσως μετά, ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε σχετικά με το πώς πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση στο ψήφισμα και τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Αυτό να το δούμε χωριστά, σε ένα άλλο ειδικό συμβούλιο, αν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, και τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρουμε».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Γιάννη Λαζαρίδη να λέει μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχάς από την πλευρά μας, συμφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος, ότι σήμερα πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα, καθώς επίσης και επί τη ευκαιρία αυτών των θλιβερών γεγονότων, τα οποία συνέβησαν στο Μάτι, θα κάνω έναν σχολιασμό για την πολιτική προστασία.», προσθέτοντας πως: «Πέραν των γενικότερων φυσικών καταστροφών (πλημμυρών, σεισμών κ.τ.λ.) νομίζω ότι είναι διαφορετικό ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας που να είναι στην περιοχή στο Μάτι, και διαφορετικό στη Νέα Ιωνία ή στην Αθήνα που όλα είναι τσιμέντο.», κι ακόμη είπε χαρακτηριστικά πως: «Πριν καταθέσουμε το ψήφισμά μας, θέλουμε να κάνουμε μια δήλωση σαν παράταξη: Όλοι πενθούμε, αλλά η παράταξή μας πενθεί το ξεκλήρισμα μιας οικογένειας. Τιμώντας αύριο τον Μάρκο Κατσουλάκη και τους αγαπημένους του: γυναίκα, γιο και πεθερά, θεωρούμε ότι μια πιο νηφάλια προσέγγιση θα βοηθούσε στο μέλλον στην αποφυγή παρόμοιων καταστροφών. Οι ευθύνες έρχονται από δεκαετίες πίσω και αφορούν την έλλειψη σχεδίου ανοικοδόμησης από πολλές κυβερνήσεις, ενώ προφανώς άλλες αφορούν τους λάθος χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης.».

Κατόπιν, ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι γεγονός πως περιμέναμε να καταλαγιάσει αυτό το κακό, να μετρήσουμε τα δικά μας θύματα και να γίνει και μια εκτίμηση γενικότερα ώστε να καταθέσουμε ψήφισμα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν ζήτημα ούτε έλλειψης ευαισθησίας ούτε απέναντι στους συμπολίτες μας, ούτε απέναντι σ’ αυτό το γεγονός, που έγινε πριν μια εβδομάδα.» και συνέχισε διαβάζοντας το προτεινόμενο ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής.

Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Βασίλειος Χριστοδούλου ανέγνωσε το προτεινόμενο ψήφισμα της παράταξής του, κι αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Μπράτιμος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Όταν πεθαίνουν κάποιοι άνθρωποι, με όποια υπαιτιότητα θέλετε, θα πρέπει αυτό να το σεβόμαστε. Το θέμα είναι πως δεν πρέπει να κάνουμε ψηφίσματα με πολιτική κρίση διότι αυτή η παράταξη η οποία κυβερνάει είναι δική μας, αυτή η παράταξη που κυβερνά δεν είναι δική μας και ούτω καθεξής. Εγώ σαν Έλληνας πολίτης πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καμία παράταξη και πιστεύω πως κι εδώ που βρισκόμαστε όλοι μας αυτό πιστεύουμε κι αυτό πρεσβεύουμε.», άσκησε κριτική στη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Σαφέστατα μας εμπαίζει.», κι ακόμη ανέφερε πως: «Τα άλλα δύο ψηφίσματα, χωρίς να κάνω κριτική που θα μπορούσα να κάνω άλλες μέρες, είναι το ένα «χαϊδεύουμε» και το άλλο «ξεσκονίζουμε». Σας καλώ, λοιπόν, να ξαναδιαβάσετε το ψήφισμα, αφού το έχετε όλοι, και να συμφωνήσουμε και να βγει ομόφωνα.».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Δέσποινα Θωμαΐδου να λέει μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ ότι δεν είναι η στιγμή ποιος φέρνει ένα ψήφισμα, αλλά είναι η ουσία γιατί το φέρνουμε ένα τέτοιο ψήφισμα. Και θα μου πείτε: Είναι η ώρα κατάλληλη μετά από τόση πίκρα και τόσο έντονη καταστροφή; Ναι, νομίζω ότι πρέπει να γίνει η αρχή, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από το τι γράφει το ένα ψήφισμα και το τι γράφει το άλλο, η ουσία είναι μία: Θα πρέπει να οχυρωθούμε, θα πρέπει να δουλέψουμε για την πρόβλεψη και πρέπει να μπορούμε να σταθούμε στα ακραία φαινόμενα. Θέλω να πω κάτι. Όταν συνέβησαν όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα και τις επόμενες μέρες ήρθε το ακραίο γεγονός αυτό με τις πλημμύρες κ.λπ., εγώ δεν ήξερα καν αν υπάρχει το όργανο της Πολιτικής Προστασίας κι αν λειτουργεί εδώ στον Δήμο. Και, μάλιστα, πολύ περισσότερο, όταν μίλησα με τον κ. Κανλή, και προς τιμήν του, βέβαια, που το σήκωσε το τηλέφωνο και μιλήσαμε, μου είπε ότι είναι αρμόδιος εκείνος. Εγώ δεν ήξερα καν αν έχει αλλάξει, αν υπάρχει κανονισμός. Γιατί θυμάμαι, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το 2004 μέχρι το ’06, ήταν αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο Τεχνικών Υπηρεσιών. Και θυμάμαι ότι δεν χρειαζότανε καν να διαβάσουμε. Στο άκουσμα μόνο των ακραίων καιρικών φαινομένων και με το έγγραφο που ερχότανε από την τότε Νομαρχία, ήμασταν από τότε επιφυλακή με τους αντίστοιχους Αντιδημάρχους, παρόλο που τότε το αρμόδιο όργανο έπρεπε να συγκληθεί από πολλούς φορείς εμείς ήμασταν σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή με το άκουσμα του ακραίου φυσικού καιρικού γεγονότος.», προσθέτοντας πως: «Δεν χωράνε εδώ πολιτικές όσον αφορά ποιο ψήφισμα είναι καλύτερο ή ποιο ψήφισμα είναι από την τάδε παράταξη, νομίζω ότι πρέπει να είναι το ψήφισμα ενιαίο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι. Και, φυσικά, εφιστώ την προσοχή ότι άμεσα θα πρέπει να μάθουμε κι εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι πότε συγκαλείται το όργανο της Πολιτικής Προστασίας, ποιοι είναι υπεύθυνοι.» κι ακόμη εξέφρασε την απορία της λέγοντας πως: «Και παρεμπιπτόντως, υπήρξε σύγκλιση του οργάνου αυτού στα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Γκότση, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Ήταν σε επιφυλακή συνέχεια και βγήκαν έξω και βοήθησαν εκεί που έπρεπε να είναι.».

Ακολούθως, ο κ. Λαζαρίδης έλαβε και πάλι τον λόγο λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς σαν Δήμος έχουμε θύματα. Εμείς αύριο 4 η ώρα θα κηδέψουμε ανθρώπους. Πρώτη φορά θα πάω σε κηδεία, που θα υπάρχουν 4 φέρετρα. Καταλαβαίνετε ότι σήμερα από ‘δω έπρεπε να βγει ένα ψήφισμα, το οποίο και να αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να καταλογίζει ευθύνες. Που υπάρχουν ευθύνες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν.» κι ακόμη πρότεινε οι συντάκτες των τριών ψηφισμάτων να δουν πού μπορούν να συμφωνήσουν, τονίζοντας πως: «Το ψήφισμα πρέπει να είναι ομόφωνο, γιατί ομόφωνα πρέπει αύριο να τιμήσουμε και τις μνήμες αυτών των ανθρώπων που χαθήκανε και αυτών που χάσανε τις περιουσίες τους.».

Στη συνέχεια, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης είπε μεταξύ άλλων πως: «Κι εγώ από την πλευρά μου Πρόεδρε θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη γι’ αυτό που έγινε. Και συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες όλων των συνανθρώπων που χάσαμε, και των συνδημοτών μας που ήταν αρκετοί.», χαρακτήρισε ως «μεγάλο φονικό» τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Όλες αυτές τις ημέρες θα μπορούσε να τεθεί ένα ψήφισμα για την καταστροφή στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να συμφωνούσαν όλοι.».

Ακόμη, ο κ. Κουλούρης αναρωτήθηκε σε σχέση με τα άλλα δύο ψηφίσματα: «Αν είναι δυνατόν να μη φταίει πουθενά η κυβέρνηση και να είναι τόσο δύσκολο να υπάρχουν σε ένα τέτοιο ψήφισμα ανάλογες αναφορές;» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Επειδή είμαι κι εγώ από τους συνυπογράφοντες του 1ου ψηφίσματος, κι εδώ δεν είναι θέμα ποιο θα περάσει (μακριά από εμένα) κι από ποια παράταξη, κι επειδή βλέπω ότι τα άλλα δύο ψηφίσματα που καταθέσατε είναι η απάντηση στο δικό μας ψήφισμα, περί αυτού πρόκειται, ας «παντρέψουμε», λοιπόν, αυτά που λέμε, ας δείξουμε όλοι μαζί ότι τουλάχιστον σ’ αυτό το θέμα συμφωνούμε και να βγει ομόφωνα. Αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα έστω η λέξη: «Κυβέρνηση». Δηλαδή, έλεος.».

Επίσης, τον λόγο έλαβε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σε σχέση με τα ψηφίσματα θα υπερψηφίσω αυτό που έχει κατατεθεί από τους ανεξάρτητους και την παράταξη του Τσοπανίδη-Χατζησαββίδη και της κ. Θωμαΐδου, παρότι δεν συμφωνώ απόλυτα στα πάντα και θεωρώ ότι υπάρχουν και κάποιες ελλείψεις. Μία από αυτές είναι και η εξής: Είναι ένα πράγμα που δεν έχει ειπωθεί καθόλου στον δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διάστημα της απίστευτης τραγωδίας είναι ότι η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης (ένα διαχρονικό στρατηγικό λάθος της Πολιτείας) ανήκε παλιότερα στη Δασική Υπηρεσία. Η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια, θα έπρεπε δηλαδή να είναι, διότι αυτή έχει τη γνώση, αυτή έχει την ειδική τεχνογνωσία που απαιτείται, και όχι η Πυροσβεστική, της οποίας μέλημά της πρέπει να είναι ο αστικός χώρος.», διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Είναι σωστό αυτό που ειπώθηκε κι από προηγούμενους συναδέλφους ότι απουσιάζει, αλλιώς θα το στήριζα κι εγώ το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής, οποιαδήποτε κριτική απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. Και δεν το λέω αυτό από κανενός είδους ιδεολογικής ή ιδεοληπτικής εμμονής.», καυτηρίασε τις απόψεις του κ. Κανλή «πως κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος δεν μπορεί να επέμβει επικουρικά ο Δήμος», κι ακόμη επισήμανε πως «απουσιάζει εντελώς σχέδιο προσομοίωσης του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.», ενώ σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Αβακουμίδη, ο κ. Κανλής ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σε ένα φαινόμενο καταστροφής, μια φωτιά, έναν σεισμό ή οτιδήποτε, τις οδηγίες τις δίνει το Κέντρο Επιχειρήσεων.».

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Αμέσως μετά, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Σωτήρης Κριωνάς, είπε μεταξύ άλλων πως: «Συνάδελφοι, ουσιαστικά έχουμε θρηνήσει, έχουμε στεναχωρηθεί, έχουμε πικραθεί πάρα πολύ για τους συμπολίτες μας και για όλον τον κόσμο, που χάθηκαν άδικα. Χάθηκαν περιουσίες, χάθηκαν πάνω από όλα ζωές. Δυστυχώς, όμως, συνάδελφοι, εδώ πέρα, κάποιες τοποθετήσεις που ακούστηκαν, εμένα μου έδωσαν την αίσθηση ότι χαίρονται με μία καταστροφή. Χαίρονται με μία καταστροφή για να ρίξουνε αυτή την κυβέρνηση.», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Μπράτιμου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ.Κριωνά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι λέει τώρα; Άσε τις μαλ...ες. Δεν ντρέπεσαι λίγο ρε;» για να του ανταπαντήσει ο κ. Κριωνάς λέγοντάς του πως: «Έπρεπε να ντρέπεσαι εσύ Μπράτιμε.».

Ακολούθησαν μεταξύ των δύο αντρών, Κριωνά και Μπράτιμου, έντονες αντιπαραθέσεις με βαρύτερες εκφράσεις και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, αφού ηρέμησαν τα πράγματα, με τον κ. Κριωνά να λέει μεταξύ άλλων πως: «Επειδή έτσι κι αλλιώς δεν με ακούει εδώ πέρα η αντιπολίτευση, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι το προσχέδιο ψηφίσματος, που έχει κάνει η «Δημιουργία Αλληλεγγύη» εγώ θεωρώ ότι προσεγγίζει σοβαρά το θέμα και μαζί με το δικό μας θα μπορούσε να γίνει μία καλή συγχώνευση των δύο αυτών κειμένων για να μπορέσουμε να το ψηφίσουμε.».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη συνέχεια, ο κ.Χριστοδούλου επισήμανε τρία κοινά σημεία, που υπήρχαν, κατά τη γνώμη του, σε όλα τα ψηφίσματα, προτείνοντας να αποτελέσουν τη βάση ενός κοινού ψηφίσματος, ενώ λαμβάνοντας τον λόγο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Όλγα Κατημερτζή, είπε πως: «Θεωρώ ότι αυτό το μεγάλο τραγικό γεγονός πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους και να μας κάνει από την αρχή να σκεφτούμε πολλά πράγματα διαφορετικά από ότι έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε πια σε κάθε περίπτωση να γινόμαστε όλοι ειδικοί επί ειδικών και να αποφασίσουμε να κατανέμουμε και να δίνουμε ευθύνες. Δηλαδή, γίνονται σεισμοί, γινόμαστε όλοι σεισμολόγοι. Οτιδήποτε γίνεται γινόμαστε δικαστές, γινόμαστε δικηγόροι, γινόμαστε δασοπυροσβέστες, γινόμαστε υπουργοί, γινόμαστε Δήμαρχοι, γινόμαστε όλα και ξαφνικά ο καθένας από μας έχει μια λύση στο πρόβλημα. Αυτό το «αν ήμουνα εγώ στη θέση τους θα το ‘κανα έτσι και θα είχε λυθεί και δεν θα υπήρχαν οι νεκροί». Αν γινόταν να αποφεύγουμε πια να είμαστε για όλα τα πράγματα ειδικοί. Υπάρχουνε για το καθένα ειδικοί. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες. Να αποδοθούν ευθύνες και στην κυβέρνηση. Ήδη ο Εισαγγελέας ερευνά αυτά τα θέματα. Ήδη έχουν γίνει προσφυγές και ο Εισαγγελέας ερευνά αν υπάρχουν ευθύνες στην Πυροσβεστική, στον υπουργό, στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον απλό πολίτη. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα διερευνηθούν. Να πούμε, λοιπόν, να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουνε. Αλλά δεν είναι δυνατόν να στεκόμαστε και να λέμε ότι για εισπρακτικούς λόγους κάνανε τα ίδια που κάνανε και οι προηγούμενοι. Θα ανοίξουμε συζητήσεις γι’ αυτά. Και δεν είναι σωστό ν’ ανοίξουμε συζήτηση πάνω σε 100 νεκρούς και να πούμε ότι: Όχι, δεν είναι ο ίδιος νόμος τώρα. Ή να πούμε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα όταν φτιάχνανε τα αυθαίρετα από τη δεκαετία του ’60 και δημιουργήθηκε το Μάτι έτσι όπως δημιουργήθηκε. Μη φτάνουμε, λοιπόν, σ αυτά τα πράγματα. Γιατί ο καθένας από μας έχει μια άποψη, είναι ειδικός σε όλα. Και εγώ το ίδιο. Αλλά δεν είναι ώρα να το πούμε αυτό. Και εγώ συμφωνώ να πάμε τώρα δίπλα, όσο συζητιούνται τα άλλα θέματα, τρεις άνθρωποι, και να πούμε, να διαμορφώσουμε ένα ψήφισμα τέτοιο, που να εκφράζει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και την πρόθεσή μας να αλλάξουμε τα πράγματα, την πρόθεσή μας να αναλάβουμε άλλα δεδομένα. Μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;».

Ακολούθως, ο κ. Χατζησαββίδης έλαβε και πάλι τον λόγο λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είπε ο κ. Κουλούρης ότι τα δύο ψηφίσματα τα άλλα είναι απάντηση στο δικό μας ψήφισμα. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται από τον κ. Δήμαρχο στο «επικίνδυνη», να το συζητήσουμε. Αλλά όταν τα δύο κείμενα, και της παράταξης της δικής σας, της πλειοψηφίας, και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης δεν αναφέρουν καθόλου κυβερνητική ευθύνη, εμάς δεν μας εκφράζουν. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό.» κι ακόμη τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Αλλιώς ο καθένας θα κριθεί από την κοινωνία.».

Στη συνέχεια, ο κ. Γκότσης διευκρίνισε πως: «Δεν καλύπτουμε καμία κυβέρνηση. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν φταίει η κυβέρνηση, ποιες κυβερνήσεις φταίνε, ποιοι εγκρίνανε και δώσανε άδειες οικοδόμησης. Αν μπούμε εκεί, πάμε αλλού. Θα κουβεντιάζουμε μέρες. Έτσι;

Αν θέλετε να σταθούμε στο γεγονός να συνετιστούμε και να σκύψουμε πάνω από τα θύματα, πρώτα απ’ όλα τους Ιωνιώτες, εντάξει. Αν θέλετε να κάνουμε πολιτική κουβέντα τύπου «φιλοκυβερνητική, αντικυβερνητική», δεν μπαίνουμε σ’ αυτό.», προσθέτοντας πως: «Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, που είναι διαχρονικές, κι από τη στιγμή που είναι διαχρονικές δεν σταματάνε, φτάνουν και μέχρι σήμερα, για να είμαστε αντικειμενικοί και σοβαροί όλοι, είναι κι αυτό που είπε ο Δήμαρχος ότι ερευνώνται, θα βγούνε πορίσματα, θα αποδοθούν ευθύνες, να μη συγκαλυφθεί τίποτα, νομίζω ότι είναι σαφή κι απλά τα πράγματα. Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορεί το Δ.Σ. να κάνει μία προσπάθεια και σ’ αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους, κι αυτούς τους 9, άμα θέλουν να συμβάλλουν για να βγει ένα ενιαίο ψήφισμα.».

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ

Η 19η συνεδρίαση, μέχρι να συνταχθεί ένα «κοινό» (από «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και από «Δημιουργία Αλληλεγγύη») ψήφισμα, συνεχίστηκε με τη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος σχετικά με την 4η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων για το 2018, που περιελάμβανε και τα χρήματα που δόθηκαν για τις επισκευές των σχολείων, ύψους 272.400 Ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 23 παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Αμέσως μετά, στη συζήτηση επανήλθε το ψήφισμα για την εθνική συμφορά, με την κ. Κατημερτζή να λέει πως: «Με βάση το ψήφισμα της «Δημιουργία Αλληλεγγύη», ξεκινάω από αυτό, παρακαλώ πολύ ακούστε το: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ν. Ιωνίας εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την πρόσφατη εθνική τραγωδία στο Μάτι και τη Ραφήνα. Επειδή όταν καίγονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες η μικροπολιτική και η σκοπιμότητά της οφείλουν να παραμερίζονται, όταν η κοινωνία νιώθει ανυπεράσπιστη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να καταγράφει τις αγωνίες της και να τις μετουσιώνει σε σχέδιο προστασίας. Όταν οι ελλείψεις των δομών συρρικνώνονται με τον πλέον ολέθριο τρόπο όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.». Εδώ προστίθεται: «Ευθύνες που έρχονται από δεκαετίες και αφορούν την έλλειψη σχεδίων οικοδόμησης από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προφανώς αφορούν και λάθος χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Απαιτούμε, λοιπόν, από τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες. Όταν οι πολίτες μας υποφέρουν επειδή οι περικοπές κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία τους, ουδείς κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται να εφησυχάσει. Όταν μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους συντελείται, είναι ζωτικής σημασίας η υποχρέωση κάθε Δήμου να επικαιροποιήσει τα σχέδια προστασίας και να εκπαιδεύσει το προσωπικό του. Όταν η τραγωδία συμβαίνει σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατ’ επέκταση οι έμμεσες υπηρεσίες προς τον πολίτη και τον τόπο, βάλλονται από νέες συρρικνώσεις πόρων είναι καθήκον μας η σθεναρή αντίσταση σε όποιο σχέδιο λεηλατεί την αξία της ζωής. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε: Άμεση απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη∙ επικαιροποίηση όλων των σχεδίων προστασίας του Δήμου μας, και όλων των Δήμων, σε περιπτώσεις κινδύνου∙ εκσυγχρονισμό των δομών και εκπαίδευση προσωπικού για έκτακτες ανάγκες∙ σύγχρονα μέσα και εργαλεία για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για άνθρωπο και κατοικία∙ αυτοτέλεια των ανθρώπινων πόρων σε κάθε Δήμο για να αντιμετωπίζει εγκαίρως τα προβλήματα εν τη γενέσει τους. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει, επιτέλους, με ευθύνη και γενναιότητα, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, όλα εκείνα τα μέτρα και αποφάσεις, που απαιτούνται και που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων, τα ρυθμιστικά σχέδια και τους όρους δόμησης.».

Μετά από παρέμβαση του κ. Μπράτιμου προστέθηκε και η λέξη «δέσμευση» για την «επικαιροποίηση των σχεδίων προστασίας του Δήμου και να προχωρήσουμε στην ίδρυση εθελοντικού σώματος».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το ψήφισμα των «9» δημοτικών συμβούλων καταψηφίστηκε, λαμβάνοντας 6 ψήφους υπέρ (Θωμαΐδου, Γεωργιάδου, Χατζησαββίδης, Κουλούρης, Αβακουμίδης, Μπράτιμος), κι ακόμη υπήρξαν 16 λευκές ψήφοι και 1 αποχή (Παπακώστας), ενώ το «κοινό» ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» υπερψηφίστηκε, λαμβάνοντας 16 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξαν και 6 λευκές ψήφοι (Θωμαΐδου, Γεωργιάδου, Χατζησαββίδης, Κουλούρης, Μπράτιμος, Αβακουμίδης), καθώς και 1 αποχή (Παπακώστας).

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ακολούθησαν οι συζητήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, από τα οποία ξεχώρισαν η: «5η Αναμόρφωση Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2018», η οποία εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξαν και 6 λευκές ψήφοι (Θωμαΐδου, Γεωργιάδου, Λαζαρίδης, Χριστοδούλου, Μπράτιμος, Αβακουμίδης), επί 20 παρόντων δημοτικών συμβούλων, καθώς και η συζήτηση σχετικά με τη «δημοσίευση των διακηρύξεων των δημοπρασιών για την εκμίσθωση δύο κυλικείων», του Δημοτικού Σταδίου και του περιβάλλοντα χώρου του 4ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου (Αθλητικό Κέντρο Ομορφοκκλησιάς), η οποία εγκρίθηκε.

 

Απόστολος Σαλονικίδης

 Καταχωρήθηκε την: 04/08/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!