Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ: «ΚΟΡΙΝΝΑ» 
Τα νέα της πόλης μας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ κ. ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ: «ΚΟΡΙΝΝΑ», ΕΝΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1946-1949

Το βράδυ της Δευτέρας (22/1), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου της Αιγυπτιώτισσας συγγραφέα κ. Μαρίας Αδαμαντίδου-Κουτρουμπάκη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Κόριννα [1946-1949]», στο οποίο καταγράφεται η ιστορία του ομώνυμου περιοδικού, που εξέδιδαν οι μαθήτριες του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου Καΐρου, τα χρόνια 1946-1949.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Την όμορφη αυτή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου και οι Εκδόσεις «ΑΩ», υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, προλόγισε ο σκηνοθέτης-ηθοποιός και μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας του «Συνδέσμου», κ. Πάνος Κατέρης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, κ. Μιχάλη Μπίσκο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή μας εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που συστηματικά επιδιώκει τη διοργάνωσή τους ο σύλλογός μας, μέσω  των οποίων στοχεύουμε, εντός του ελλαδικού χώρου πάντα, να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε πτυχές είτε από την Αιγυπτιώτικη ιστορία μας, είτε από τον Αιγυπτιώτικο Πολιτισμό μας, είτε την κουλτούρα μας ή την πολιτιστική μας κληρονομιά, που έχουμε στην Αίγυπτο. Γι’ αυτόν τον λόγο γνωρίζουν όσοι μας παρακολουθούν, έχουμε πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στα μεγάλα μας εκπαιδευτήρια (Αχιλλοπούλειο, Αμπέτειο κ.τ.λ.), στις μεγάλες μας εκκλησίες, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους καταξιωμένους δασκάλους μας και εκπαιδευτικούς, και εκδηλώσεις αφιερωμένες σε επώνυμους Αιγυπτιώτες, που δρουν σήμερα στην Ελλάδα, και, τέλος, σε εκδηλώσεις-παρουσιάσεις βιβλίων με Αιγυπτιώτικο περιεχόμενο, όπως είναι και η σημερινή μας περίπτωση.», ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, με πληθώρα υλικού και με αρκετά δεδομένα, συνδυάζοντας άριστα την ερευνητική προσπάθεια με την ιστορική καταγραφή.».

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η βιβλιοπαρουσίαση, την οποία συντόνισε η φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Κική Βλαχάκη-Δημητρίου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος καθηγητής κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, η ιστορική ερευνήτρια και Διευθύντρια του 15ου Γυμνασίου Περιστερίου Δρ. Γιώτα Παπαδημητρίου, καθώς και η συγγραφέας κ. Μαρία Αδαμαντίδου-Κουτρουμπάκη.

Αρχικά, η συντονίστρια της εκδήλωσης, κ. Βλαχάκη-Δημητρίου επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ιδιαίτερα απόψε γίνεται λόγος για ένα πολύ σημαντικό περιοδικό, την «Κόριννα». Το περιοδικό αυτό έδινε την ευκαιρία στις μαθήτριες του σχολείου να καταθέσουν συναισθήματα, προβληματισμούς, να περάσουν ακόμη και μηνύματα.», προσθέτοντας πως: «Ξέρουμε ότι εκείνα τα χρόνια η θέση της γυναίκας και κατ’ επέκταση της κοπέλας ήταν πολύ διαφορετική από το σήμερα. Υπήρχαν περιορισμένες και πολύ ελεγχόμενες κοινωνικές έξοδοι, εκδηλώσεις και συμμετοχές. Σε πάρα πολλά κείμενα είδα την ανάγκη αυτών των κοριτσιών να καταθέσουν την ίδια τους την ψυχή, να καταθέσουν ιδέες, να καταθέσουν όνειρα ακόμη και να ταξιδέψουν νοερά σε χώρους, δρόμους, καταστάσεις, που θα ήθελαν να ζήσουν.».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, ο οποίος υπήρξε καθηγητής τόσο στο Αχιλλοπούλειο Παρθεναγογείο όσο και στην Αμπέτειο Σχολή, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Με αξιοζήλευτη γλαφυρότητα, τρυφερότητα και με εύστοχη κριτική ματιά αγκάλιασε τον όμορφο κόσμο που περιγράφει στο βιβλίο της: «Κορίννα», η Μαρία Αδαμαντίδου, αναδεικνύοντας πλευρές άγνωστες, που τείνουν να λησμονηθούν, οι οποίες αφορούν μια σπουδαία πνευματική δραστηριότητα ενός σχολείου που και η ίδια φοίτησε. Ταυτόχρονα, η συγγραφέας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εν γένει Αιγυπτιώτικη σχολική ζωή, Παιδεία, κουλτούρα της κρίσιμης εκείνης εποχής της έκδοσης του μαθητικού περιοδικού, 1946-1949, και διεισδύει σε βάθος στο θέμα, ξεδιπλώνοντας συγκεκριμένες πτυχές του διαχρονικού αγώνα των ελληνικών παροικιών της Αιγύπτου για τη μόρφωση των παιδιών τους.».

Επίσης, ο κ. Διονυσόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μετά από μια σύντομη κατατοπιστική εισαγωγή, που αφορά στην ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, 1856-1904, αλλά και στο δυναμικό των εγγεγραμμένων μαθητριών, εισέρχεται απευθείας στο θέμα της έκδοσης του περιοδικού «Κόριννα», τονίζοντας ότι η θετική πρωτοβουλία ανήκε στις μαθήτριες της Ε΄ Γυμνασίου, όπως αναγραφόταν στην ταυτότητα του περιοδικού.», κι ακόμη μίλησε αναλυτικότερα για το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από τη συγγραφέα.

Ακολούθως, για το βιβλίο της κ. Αδαμαντίδου-Κουτρουμπάκη μίλησε η κ. Γιώτα Παπαδημητρίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Το ότι είναι ένα πεδίο ανεξερεύνητο είναι γοητευτικό, γιατί είναι ωραίο κάποιος να ξεκινάει κάτι καινούργιο, αλλά είναι και δύσκολο, ενέχει αρκετές δυσκολίες, γιατί όταν έχουν γράψει κάποιοι άλλοι πριν από σένα έχεις κάποια πατήματα, κάποια στηρίγματα, βλέπεις τι γίνεται, ενώ όταν ξεκινάς μόνος σου σε ένα πεδίο, που δεν υπάρχει άλλο κείμενο τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Και αυτό καθιστά την έρευνα, την οποία έχει κάνει η κ. Αδαμαντίδου, πιο ενδιαφέρουσα, κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε.».

Επίσης, η κ. Παπαδημητρίου, αναφερόμενη στο γιατί είναι σημαντικό αυτό το βιβλίο, είπε μεταξύ άλλων πως: «Για τους περισσότερους από εσάς είναι σημαντικό για συναισθηματικούς λόγους. Σας θυμίζει πράγματα είτε που έχετε ζήσει είτε οι γονείς σας και κάποιοι άλλοι, κατάγεστε από εκεί κ.τ.λ.. Αυτό είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό, το συναισθηματικό μέρος της ιστορίας. Εγώ θα μιλήσω για ένα άλλο κομμάτι, για το γιατί είναι σημαντικό από πλευράς ιστορικής έρευνας.» προσθέτοντας πως: «Πρόκειται για ένα βιβλίο προσεγμένο και καλαίσθητο, περίπου 100 σελίδων. Το περιεχόμενό του χωρίζεται σε δύο μέρη.», ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η συγγραφέας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Η προφορική ιστορία αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της μεθοδολογίας αυτής.».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Κατόπιν, η συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, κ. Μαρία Αδαμαντίδου-Κουτρουμπάκη, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους όσοι τη βοήθησαν, ώστε να ολοκληρώσει το βιβλίο της, αναφέρθηκε στη γνωριμία της με τα τεύχη του περιοδικού και στο πώς έλαβε την απόφασή της να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου της, καθώς και στις έρευνες και τις ενέργειες που έκανε μέχρι την ολοκλήρωσή του. Επίσης, η συγγραφέας διάβασε αρκετά αποσπάσματα από τα κείμενα των μαθητριών, όπως δημοσιεύτηκαν στα 9 τεύχη της «Κόριννας», και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι μαθήτριες, που έστελναν τα κείμενά τους στην «Κόριννα» σίγουρα δεν φανταζόντουσαν ότι 70 χρόνια μετά θα κάναμε όλη ετούτη την κουβέντα. Αλλά αυτό είναι το καλό με τα γραπτά: Μένουν! Η ιστορία της «Κόριννας» είναι μία απειροελάχιστη ψηφίδα στο ιστορικό μωσαϊκό της εκπαίδευσης των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που κι αυτό με τη σειρά του είναι ψηφίδα ενός ακόμη μεγαλύτερου μωσαϊκού, που αφηγείται την πολύχρονη διαδρομή του στην Αίγυπτο. Αν, όμως, κοιτάξεις αυτή την ψηφίδα με μικροσκόπιο θα δεις ότι κρύβει μέσα της έναν ολόκληρο κόσμο.».

Η όμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, καθώς ανάμεσα στο κοινό παρίσταντο μαθήτριες της περιόδου κυκλοφορίας του περιοδικού «Κόριννα», οι οποίες, καταχειροκροτούμενες από τους παρευρισκόμενους, μοιράστηκαν μαζί τους τις προσωπικές τους εντυπώσεις και μαρτυρίες. Μάλιστα, οι Πρόεδροι του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, κ.κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης και Μιχάλης Μπίσκος αντίστοιχα, προσέφεραν ως ένδειξη σεβασμού προς τις συγκεκριμένες κυρίες από μία ανθοδέσμη και από μία τιμητική διάκριση.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε ό,τι αφορά στο βιβλίο αυτό καθαυτό, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία του μαθητικού περιοδικού «Κόριννα», οφείλουμε να επισημάνουμε πως στις σελίδες του περιλαμβάνονται αυτούσια 17 κείμενα των μαθητριών του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου Καΐρου, διαλεγμένα από τα 9 τεύχη της δυσεύρετης πια «Κόριννας». Μάλιστα, τα συγκεκριμένα γραπτά των κοριτσιών μιλούν για τα ιδανικά, τα όνειρά και την καθημερινότητά τους, και αναμφίβολα αποτελούν εύγλωττα ντοκουμέντα Ελληνικής Παιδείας, σχολικής κουλτούρας, αλλά και του τρόπου ζωής της ακμάζουσας, ακόμη τότε, ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου. Έτσι, λοιπόν, εβδομήντα χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους της «Κόριννας», έρχεται το συγκεκριμένο βιβλίο για να ξαναζωντανέψει μια ολόκληρη εποχή.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους πολυπληθείς παρευρισκόμενους διακρίναμε τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και Διευθυντή του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου Δρ. Hussein Marie Mahmoud, την Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, καθώς και τον επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππο Κοσσένα.

 

Παναγιώτα ΣούγιαΚαταχωρήθηκε την: 14/02/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!