Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ: «ΔΡΟΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ» 
Τα νέα της πόλης μας

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ: «ΔΡΟΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ»

Το νέο βιβλίο του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής, βουλευτή συνεργαζόμενου με «Το Ποτάμι» και επικεφαλής των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς», κ. Σπύρου Λυκούδη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Δρόμοι Αριστεροί, Διαψεύσεις-Προσδοκίες», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ίνδικτος», παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες σε αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Royal Olympic, στην Αθήνα, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων αρκετών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό, που απεύθυνε ο Εκδότης της «Ινδίκτου», κ. Μανώλης Βελιτζανίδης, και αμέσως μετά ο συντονιστής της παρουσίασης, ηθοποιός και συγγραφέας κ. Γιώργος Κοτανίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο «Δρόμοι Αριστεροί: Διαψεύσεις-Προσδοκίες», περιέχει τον κοινοβουλευτικό και δημόσιο λόγο του Σπύρου Λυκούδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στα σχεδόν 50 χρόνια που τον γνωρίζω, μάλλον λίγο λιγότερα, 50 χρόνια ίσως γνώριζα τον αδελφό του, ο Σπύρος Λυκούδης ανήκει σε αυτούς τους αριστερούς, που παρά τις διαψεύσεις εξακολουθεί να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον για την Αριστερά και την πατρίδα. Χάθηκαν μάχες, αλλά μια ζωή μαθαίνει να χάνει και να προσδοκά. Ίσως, όχι την ουτοπία, αυτή πάντα υπάρχει στο βάθος, αλλά σίγουρα την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό υπήρξε μαζί με την πολιτική ομάδα των «Μεταρρυθμιστών» και, φυσικά, με «Το Ποτάμι», ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας αν θέλετε, αν προτιμάτε.».

Τις ομιλίες που ακολούθησαν, με τα πολλά πολιτικά μηνύματα, ξεκίνησε ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην κοινή του πολιτική πορεία με τον συγγραφέα, από τα χρόνια του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού και της Ανανεωτικής Αριστεράς, είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο Σπύρος Λυκούδης στο βιβλίο του διεκδικεί αυτή την πολιτική παράδοση και την επικαιρότητά της, τουλάχιστον στη μάχη, που μπορεί να δοθεί σήμερα, εναντίον αυτών των στερεότυπων, που έχουν όχι απλώς αναβιώσει, αλλά υποτροπιάσει, του αριστερόστροφου λαϊκισμού, που έχει φουντώσει την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Στη βάση αυτής της παράδοσης περιγράφει στο βιβλίο τη δική του εικόνα, της σύγχρονης Αριστεράς, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, πολιτικά φιλελεύθερη και κοινωνικά εκσυγχρονιστική, πολιτιστικά ανοιχτή, εξωστρεφή, πλουραλιστική εναντίον του κρατικισμού, λαϊκή αλλά όχι λαϊκιστική. Ο Σπύρος Λυκούδης μιλάει με εγκαρδιότητα για τους παλιούς συντρόφους μας και καλά κάνει, διαχωρίζει όμως το συναίσθημα από την πολιτική εκτίμηση για τον χαρακτήρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον τοποθετεί απέναντι.».

Ακόμη, ο κ. Βούλγαρης επισήμανε μεταξύ πολλών άλλων πως: «Φοβάμαι ότι η σημερινή διακυβέρνηση μπορεί να αφήσει μία νάρκη, που θα απειλεί διαρκώς τη μελλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Κινδυνεύουμε να παγιώσει μία οπισθοδρομική κοινωνική πολιτική συμμαχία, που θα υποχρεώνει τη χώρα να κινείται μεσοπρόθεσμα εντός ενός κλίματος οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής παρακμής.».

Ακολούθησε η παρουσίαση του Δημοσιογράφου και Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Με τη δυσφήμηση που έχει υποστεί η λέξη «Αριστερά» από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ένας τίτλος βιβλίου, που μιλάει για αριστερούς δρόμους, ηχεί κάπως περίεργα στην Ελλάδα του 2017. Ο υπότιτλος διορθώνει κάπως τα πράγματα και στέκομαι περισσότερο στη λέξη «Διαψεύσεις». Οι πρώην σύντροφοί μας έχουν φροντίσει να ευτελίσουν έννοιες, αξίες, ιδεολογίες. Τα πράγματα για τον Λυκούδη γίνονται ακόμη χειρότερα, διότι παράλληλα με το Αριστερός, δηλώνει και μεταρρυθμιστής, άλλη έννοια κακοποιημένη, γιατί όποιος ακούει για μεταρρύθμιση αμέσως κρατάει την τσέπη του και αναρωτιέται τι λεφτά θα του κόψουν ή πόσο θα ανέβουν οι φόροι που πληρώνει. Μεταρρυθμιστής Αριστερός, λοιπόν! Τι σημαίνει αυτό; Ο Λυκούδης δίνει απάντηση όχι μέσα από βαρύγδουπες θεωρίες, αλλά μέσα από την πολιτική πρακτική και τις επιλογές του. Απόψεις και επιλογές, οι οποίες τον έφεραν σε σύγκρουση με παραδοσιακές νοοτροπίες και με φίλους και συντρόφους του επί δεκαετίες, κόντρα στο ρεύμα και τον αντιμνημονιακό εσμό των προηγούμενων χρόνων. Έχουν σημασία οι τοποθετήσεις και οι επιλογές του Λυκούδη σε κομβικές στιγμές αυτής της κρίσης, που περιγράφονται στο βιβλίο. Αποχώρησε από τον Συνασπισμό όταν άλλαξε φυσιογνωμία και από κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς μετασχηματίστηκε στον εθνικολαϊκίστικο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε συγκεκριμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Λυκούδη, δίνοντας το στίγμα των περιεχομένων του.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, π. Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως: «Φίλες και φίλοι, ο Σπύρος Λυκούδης είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο της ανανεωτικής,  μεταρρυθμιστικής,  φιλοευρωπαϊκής, δημοκρατικής Αριστεράς. Επιμένει στα επίθετα αυτά. Έχει αφομοιώσει το πολιτικό ύφος», προσθέτοντας πως: «Ο Σπύρος Λυκούδης είναι πιστός. Είναι πιστός στην Ανανεωτική Αριστερά και τις ιδέες του, είναι πιστός στους παλιούς του συντρόφους και τους φίλους του και, ίσως, πολλές φορές, υπερβολικά πιστός. Διστακτικός στο να κάνει ρήξεις στις σχέσεις του με ανθρώπους τις οποίες, ευτυχώς, έκανε στο τέλος, γιατί πάντα πρέπει να προτάσσονται οι ιδέες και οι πεποιθήσεις. Και απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι είναι ένας πολιτικός που κινείται με βάση την ευθύνη του, την ηθική της ευθύνης του, και όχι την ηθική της πεποίθησης που χαρακτηρίζει την Αριστερά, η οποία ενεργεί στο όνομα των πεποιθήσεών της και αυτή η ολιστική αντίληψη είναι που οδηγεί πολλές φορές στην ολοκληρωτική πρακτική.».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη ρήξη του κ. Λυκούδη με τον κ. Φώτη Κουβέλη, στο γεγονός ότι αγωνίστηκε να αποτρέψει την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας παράλληλα πως: «Χαίρομαι γιατί μέσα στο βιβλίο αυτό επιβεβαιώνεται εν είδει ιστορικής μαρτυρίας η κοινή προσπάθειά μας, του Σπύρου και η δική μου, να διοργανώσουμε έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία και τους συσχετισμούς, ώστε να καθίσταται εφικτή η εκλογή ενός προοδευτικού, αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη. Κάτι που θα ήταν μια διαφορετική εκδοχή για την Ιστορία της χώρας το 2015, και από το 2015 έως σήμερα.».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη συνεργασία του κ. Λυκούδη με «Το Ποτάμι», και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Σπύρος Λυκούδης διετύπωσε με σαφήνεια την πρότασή του για έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη προς τον ενιαίο φορέα, με διαφορετική σειρά, δεν έχει σημασία. Προτιμούσε να ιδρυθεί ο φορέας, να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο και μετά να εκλεγεί ο αρχηγός, αλλά είναι σημαντικό ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία αυτή, και ολοκληρώθηκε η διαδικασία, και υπάρχει ο αρχηγός. Είναι εδώ η Φώφη, σήμερα μαζί μας, η επικεφαλής του ενιαίου φορέα.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως: «Το κυριότερο, έδωσε με σταθερότητα τον κοινοβουλευτικό του αγώνα, κατά της συνεργασίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015, την περίοδο του δημοψηφίσματος, που παραβίασε και εκβίασε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές προδιαγραφές ενός κανονικού δημοψηφίσματος, όπως τις έχει κωδικοποιήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Επιτροπή Βενετίας. Μίλησε με παρρησία για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015 και το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία της τότε κυβέρνησης. Και, βέβαια, αγωνίστηκε και αγωνίζεται έκτοτε για την προστασία των θεσμών με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη. Αγωνίζεται ως Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, αγωνίζεται ως μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχω τη χαρά να είμαι μαζί του.».

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κι ακόμη τόνισε πως: «Το καθήκον της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει προγραμματική ηγεμονία. Να θέσει την πραγματική ατζέντα με ευθύ και αντισυμβατικό τρόπο. Να εκφράσει τις νέες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Να επαναλάβει και να αποδείξει ότι υπάρχει ένας μόνο πατριωτισμός, ο εθνικός πατριωτισμός και όχι ο κομματικός πατριωτισμός.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αρραγές μέτωπο κατά του εθνικολαϊκισμού. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την περίοδο 2010-2015, και να μην τη χαρίζουμε στη Ν.Δ.. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Να υπερασπιζόμαστε τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Γιατί ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων δεν θα γίνει με τη δική μας προσχώρηση στη λογική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε με την ανακύκλωση των προ-κρίσης πρακτικών.», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Χαίρομαι, γιατί ο Σπύρος Λυκούδης, με την παρουσία του και το βιβλίο του, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε σήμερα αυτή τη συζήτηση, όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Όχι για τις διαψεύσεις, αλλά για τον κίνδυνο των μελλοντικών διαψεύσεων και για την ανάγκη αυτές να μετατραπούν σε προσδοκίες.».

Αμέσως μετά, η βουλευτής Α΄ Αθηνών και Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης της Ν.Δ., κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως: «Ξέρετε, στην πολιτική δεν συμβαίνει συχνά να έχεις φιλίες, πολύ περισσότερο με ανθρώπους από άλλους χώρους. Παρά ταύτα, κάποιο νήμα της ζωής με συνδέει με ανθρώπους της Αριστεράς, ιδιαίτερα με όσους προέρχονται από το Ανανεωτικό Ρεύμα, ίσως, γιατί, στην ουσία, μεταξύ υμών και ημών υπάρχει και ένας κοινός πυρήνας αξιών και ιδεών. Πρωτίστως, η προσήλωση στις ανθρώπινες ελευθερίες, η πίστη στη Δημοκρατία, η τήρηση της νομιμότητας, και, βεβαίως, η εμμονή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι τα στοιχεία αυτά ολοένα και εκλείπουν από τον χώρο του Σπύρου. Απουσιάζουν οι φωνές και οι προσωπικότητες, που έκαναν πολλούς από μας να βλέπουμε με μεγάλη εκτίμηση τον χώρο της Αριστεράς. Μολονότι ότι ξέρω ότι εσένα Σπύρο μου αυτό σε πικραίνει, είμαι υποχρεωμένη να το καταγράψω. Άλλωστε, όπως συνηθίζεις κι εσύ να λες, επικαλούμενος τον Τάσο Λειβαδίτη: «Όσο για μένα, έμεινα πάντα ένας πλανόδιος πωλητής αλλοτινών πραγμάτων, αλλά ποιος σήμερα ν’ αγοράσει ομπρέλες από αρχαίους κατακλυσμούς;». Βεβαίως, εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε το μνημόσυνο της Αριστεράς. Ανήκω στους πολιτικούς που έχουν δώσει μάχη για την επικοινωνία των κομμάτων και την υπέρβαση των κομματικών συνόρων.».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη, αφού αναφέρθηκε στη συνολική πολιτική στάση του κ. Λυκούδη, σχολίασε τις προσπάθειες οριοθέτησης ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, το κατάφεραν, όπως έδειξε και η συνάντηση του «Ποταμιού» με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Βέβαια, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για τη χώρα, στην περίπτωση που τα είχαν καταφέρει νωρίτερα, το 2013 ή το 2014.», προσθέτοντας πως: «Επειδή, όμως, με το «αν» δεν γράφεται Ιστορία, θέλω να κλείσω λέγοντας πως το βιβλίο του Σπύρου είναι μία σημαντική καταγραφή των γεγονότων της τελευταίας πενταετίας. Διαβάζοντας τα κείμενά του έχω την εντύπωση ότι ο ίδιος έχει ανάμεικτα συναισθήματα: χαρούμενος απ’ τη μία, που προέβλεψε πολλά, στενοχωρημένος απ’ την άλλη, που επιβεβαιώθηκε στα περισσότερα. Εμείς, πάντως, είμαστε εδώ, χαρούμενοι ως φίλοι του, περιμένοντας τις επόμενες εκτιμήσεις του για το μέλλον του τόπου, όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι ωραίο να έχεις έναν διορατικό φίλο που προβλέπει το μέλλον.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν θέλω να πω τίποτα για όσα σκέφτηκα, έγραψα ή είπα όλα αυτά τα χρόνια, από τα οποία, μια επιλογή είναι μέσα στο βιβλίο. Και είπανε τόσα πολλά οι καλοί μου φίλοι γι’ αυτά, ώστε δεν χρειάζεται να επαναλάβω τίποτα. Νομίζω ότι η σκέψη μου καταγράφεται. Δηλαδή, αυτά που έχω σκεφτεί κι αυτά που έχω προσπαθήσει καταγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο. Εάν τα πράγματα συνεχιστούν όπως είναι σήμερα, περίπου τα ίδια θα λέω και το επόμενο διάστημα έτσι κι αλλιώς, αν δεν γίνουν δραματικές αλλαγές στη χώρα.».

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν: ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, καθώς και οι κ.κ.: Σταύρος Θεοδωράκης, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Κώστας Μπαργιώτας, Μιλένα Αποστολάκη, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Γεωργιάδης.

 

Παναγιώτα ΣούγιαΚαταχωρήθηκε την: 12/01/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!