Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο 1ος ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ: «Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ», ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ 
Τα νέα της πόλης μας

Από αριστερά, ο κ. Γιάννης Ρούντος - Διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας στην Interamerican, ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος - Ακαδημαϊκός και ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Στάικος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Ο 1ο ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ: «Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ», ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΤΩΝ Ε.Ε.» ο 1ος πολυτελής μεγάλου σχήματος τόμος ενός σημαντικού πονήματος του διακεκριμένου Έλληνα Αρχιτέκτονα και Ιστορικού του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Πνευματική Πορεία του Γένους: Με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο – Α΄ Τόμος: 13ος αιώνας- μέσα 16ου», που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση τριών ακόμη τόμων.

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΤΑΣΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων των κεντρικών γραφείων της «Interamerican», με την υποστήριξη της οποίας εκδόθηκε το έργο, ο Ακαδημαϊκός κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, μιλώντας για το συγκεκριμένο σύγγραμμα είπε μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για τον 1ο τόμο ενός τετράτομου έργου, όπου μέσα στις περίπου 400 σελίδες του καλύπτει τους δύσκολους αιώνες, 13ο έως 16ο, πριν δηλαδή απ’ τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Και για να φανεί η πυκνότητα (και η υπευθυνότητα θα έλεγα) του έργου, σας λέω ότι οι βιβλιογραφικές του παραπομπές είναι πάνω από 1000! Αρχιμάστορας τυπογράφος ο ίδιος ο Στάικος, την έχει καλοφροντισμένη, εικονογραφημένη, ξομπλιασμένη κι αυτήν την έκδοση – θα την χαρείτε. Μόνο που δεν έστερξε να ικανοποιήσει και τη δική μου «διαστροφή»: Δεν κατάφερα να εντοπίσω και να ‘φχαριστηθώ τυπογραφικές αβλεψίες∙ κάπου θα υπάρχουν, πάντως, δε γίνεται.».

Ακόμη, ο κ. Τάσιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Μία πρώτη εντύπωση, σπουδαίας σημασίας, είναι ότι ο Στάικος θεωρεί τους Έλληνες της Διασποράς στη Δύση όλους ως σημαντικό τμήμα του Γένους, παρά το σχετικών μικρό των πλήθος. Οι επόμενοι τόμοι, είμαι βέβαιος, θα δείξουν πόση δυσανάλογη σημασία για το μέλλον του Γένους θα έχουν οι ανώνυμοι και οι επώνυμοι, που ζούσαν εκτός των στενών ορίων, που περιέγραφε ο Πλήθων.», προσθέτοντας πως: «Μία άλλη ρωμαλέα θεώρηση του Στάικου είναι ότι στα εκδοτικά δεδομένα των βιβλίων της Ελληνικής Γραμματείας, που τυπώνονται στη Δύση, οι περισσότεροι Έλληνες επιμελητές, φιλόλογοι, τυπογράφοι, συνοδεύουν το όνομά τους με δηλωτικόν της ευρύτερης πατρίδας τους, όπως: Πελοποννήσιος, Βυζάντιος, Θετταλός, Κρης κ.λπ., ένα ισχυρό δείγμα εθνικότητας, σε εποχές όπου η Ελλάδα ως κρατική οντότητα δεν υπήρχε.».

Επίσης, ο κ. Τάσιος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο συγγραφέας, φαίνεται ότι αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η Οικονομία στην πορεία του Γένους και γι’ αυτό θα αναφερθεί μέσα στον τόμο στο Εμπόριο, τη Γεωργία και τη Ναυτιλία, δια βραχέων είναι αλήθεια, θέλοντας μόνον να υπομνήσει τη μέθοδο εργασίας μιας ευρύτερης έρευνας, αφού η παρούσα έρευνα αφορά ειδικότερα τη λεγόμενη πνευματική πορεία. «Πνευματική», βεβαίως, είναι και η θρησκεία, ένα από τα συνηθέστερα αναγνωριζόμενα συστατικά της εθνοσύνης. Προσοχή, όμως, ο τόμος μας έχει επιβιβασθεί στο όχημα των εκδόσεων του έντυπου βιβλίου. Επομένως, ο συγγραφέας μας θα μιλήσει (πάλι δια βραχέων) και για την οργάνωση των θεσμών και των πολιτισμικών εκδηλώσεων της Ανατολικής Εκκλησίας, θα επικεντρώσει, όμως, το ενδιαφέρον του λεπτομερώς στις πάμπολλες εκδόσεις ελληνικών θρησκευτικών βιβλίων, που γίνονταν (στην Ιταλία κυρίως) μετά την Άλωση.».

Κατόπιν, ο κ. Τάσιος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Το τελευταίο Κεφάλαιο του τόμου ήταν για μένα μια ακόμα έκπληξη. Ο συγγραφέας βεβαιώνει ότι τα προπύργια της Ορθοδοξίας στην Ανατολή (τα τρία Πατριαρχεία και οι Μεγάλες Μονές) εξελίχθηκαν, έστω κατά διαστήματα, σε πνευματικές εστίες και φυτώρια διδασκάλων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διάδοση της Ελληνικής Γραμματείας στο σύνολό της. Ο Στάικος υποστηρίζει τη θέση του με λεπτομερείς αναφορές του εκπαιδευτικού και εκδοτικού έργου των θρησκευτικών αυτών κέντρων, έστω και μέσα από τις σκολιές ατραπούς των κατά καιρούς αντιδράσεων, ομογενών ή αλλοφύλλων.», και ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του είπε χαρακτηριστικά πως: «Και εγώ μεν ευχαριστώ τον συγγραφέα για όσα με έμαθε, αφού «αναγκάσθηκα» να διαβάσω ολόκληρον τον τόμο, σεις δε, είμαι βέβαιος, ότι πολλά θα κερδίσετε παίρνοντας στα χέρια σας αυτό το σπουδαίο περί βιβλίων βιβλίο.».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνος Στάικος, ο οποίος έκανε μια σύντομη διαχρονική εικαστική παρουσίαση του έργου του, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ένα ιδιαίτερης αξίας σύγγραμμα για τα Ελληνικά Γράμματα, το οποίο συν της άλλης διακρίνεται και για την εξαιρετική καλαισθησία του.

Το σύνολο της πραγματείας του κ. Στάικου σκοπό έχει να καταδείξει τον ακριβή ρόλο που διαδραμάτισαν τα παρατιθέμενα χειρόγραφα και έντυπα της εποχής όχι μόνον ως φορείς εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά και ως συνδετικοί κρίκοι για τη διαμόρφωση της συνείδησης του Γένους, από την Άλωση έως τα προεπαναστατικά χρόνια. Ο δε πρώτος τόμος, πραγματεύεται τις απαρχές της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Βορρά, ως απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση του ουμανιστικού κινήματος, που άρχισε να εκδηλώνεται από τα μέσα του 14ου αιώνα. Επίσης, στον συγκεκριμένο τόμο γίνεται εκτεταμένα λόγος για την αναζήτηση και τη συλλογή ελληνικών χειρογράφων, το μεταφραστικό ρεύμα, τη διαμάχη για το φιλοσοφικό πρωτείο μεταξύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη, τις απαρχές της διδασκαλίας των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας και τον ρόλο του έντυπου βιβλίου στη διάδοση της αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ πολλών άλλων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος Φίλης, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο πρώην υπουργός, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γλωσσολόγος, Φιλόλογος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

 

Παναγιώτα Σούγια

 Καταχωρήθηκε την: 12/01/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!