Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ «ΗΡΩΔΕΙΟ» Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «9η ΙΟΥΛΙΟΥ», ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 
Τα νέα της πόλης μας

 

ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ «ΗΡΩΔΕΙΟ» Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «9η ΙΟΥΛΙΟΥ», ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Το βράδυ του Σαββάτου (7/10), στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μία σημαντική συναυλία με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» και τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Νταλάρα, Κύρου Πατσαλίδη και Κώστα Χατζηχριστοδούλου, σε μουσική του κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη, εμπνευσμένη από το ποίημα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η 9η Ιουλίου του 1821, εν Λευκωσία Κύπρου.». 

Τους «τολμηρούς» θεατές της βραδιάς, καθώς οι πιθανότητες βροχόπτωσης ήταν εξαιρετικά αυξημένες το φθινοπωρινό αυτό βράδυ, καλωσόρισε για «την μεγάλη τιμή να είναι στο Ηρώδειο», ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος, αφού τόνισε τη «σημασία της εκδήλωσης για την Πρεσβεία, που μετά από πολλά χρόνια οργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση» Λεμεσού ένα τόσο σημαντικό μουσικό γεγονός στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή η συναυλία, η αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Κύπρου, απευθύνεται όχι μόνον στους παροικούντες Κυπρίους, αλλά και στο ευρύ Ελλαδικό κοινό, γιατί η ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη είναι η ποίηση της ίδιας της Ρωμιοσύνης και μιλά στις καρδιές όλων.».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας με τη σειρά του την εκδήλωση, είπε πως: «Με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας βρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να απολαύσουμε το έργο και να τιμήσουμε τη μνήμη του εθνικού ποιητή της Κύπρου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Η επιλογή από τους διοργανωτές του Πολιτιστικού Ομίλου «Διάσταση» της Λεμεσού, του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού, στην καρδιά της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι ο Κύπριος ποιητής της Ρωμιοσύνης ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα, ως μεγάλος δημιουργός και ως εκφραστής των πόθων της συλλογικής ελληνικής ψυχής.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καδής ανέφερε πως: «Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος των εθνικών ιδεωδών των Ελλήνων της Κύπρου, γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, και όχι τυχαία, το 1877 ήρθε στην Ελλάδα και πολέμησε ως εθελοντής για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, ενώ επέστρεψε στο νησί τον επόμενο χρόνο με την έναρξη της Αγγλοκρατίας. Με το ποιητικό του έργο κατάφερε να αναδείξει ως γλώσσα ποιητική το προφορικό ιδίωμα της Κύπρου, αλλά και να προσεγγίσει με τρόπο ουσιαστικό τα μεγάλα ζητήματα της εποχής του.

Το ποίημά του: «Η 9η Ιουλίου του 1821, εν Λευκωσία Κύπρου», ένα από τα σημαντικότερα της Κυπριακής Λογοτεχνίας, έχει ως κύριο θέμα το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τους Τούρκους.», συμπληρώνοντας πως: «Ο Κυπριανός (Κυριακίδης), αν και μυημένος ήδη στη «Φιλική Εταιρεία», προσπάθησε το 1821 να πείσει τους Κυπρίους να ακούσουν το διάταγμα του Σουλτάνου για αφοπλισμό, προκειμένου να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα. Οι επαναστατικές προκηρύξεις, όμως, ήδη διανέμονταν στη Λάρνακα, και ο Σουλτάνος που το πληροφορήθηκε, επέτρεψε στον Τούρκο κυβερνήτη Κουτσούκ, να συλλάβει, να δημεύσει την περιουσία τους και να εκτελέσει όσους συμμετείχαν στο Κίνημα. Ο Κυπριανός, πρώτος στο στόχαστρο, αρνήθηκε με ψυχικό σθένος και εθνική περηφάνια την προσφορά διαφόρων να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει και έπραξε το καθήκον του. Οδηγήθηκε στη φυλακή, στη Λευκωσία, και το Σάββατο, 9 Ιουλίου του 1821, απαγχονίστηκε, ενώ λίγη ώρα αργότερα αποκεφαλίστηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας.

Το Επαναστατικό Κίνημα πνίγηκε στο αίμα και η Κύπρος παρέμεινε άλλα 57 χρόνια στα χέρια των Τούρκων.».

Επίσης, ο κ. Καδής ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο καταξιωμένος συνθέτης, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, εμπνεύστηκε από τον Κυπριανό και την απαράμιλλη δύναμη της ελληνικής ψυχής του και μας έδωσε την επική δημιουργία που θα απολαύσουμε στην αποψινή εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.» κι ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση, θέλοντας να αναδείξει το έργο του εθνικού μας ποιητή πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας, αποφάσισε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για την πραγματοποίηση της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους και Ελλαδίτες, που ζουν στην Αθήνα, να την παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στη «Διάσταση», τόσο για την πρωτοβουλία της αυτή, όσο και για το σύνολο του πολιτιστικού της έργου. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συντελεστές της αποψινής συναυλίας και όλους εσάς που την τιμάτε με την παρουσία σας. Εύχομαι η βραδιά αυτή να αποτελέσει ορόσημο για την ευρύτερη καταξίωση του μεγάλου ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, και για τη δικαίωση των οραμάτων ολόκληρου του Ελληνισμού. Καλή ακρόαση.».

Ακολούθησε η μοναδική συναυλία, στο πρώτο μέρος της οποίας, το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση», υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Αντριάνας Σεργίδου, με τη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα ερμηνευτή κ. Γιώργου Νταλάρα και του βαρύτονου κ. Κύρου Πατσαλίδη, καθώς και του μαέστρου κ. Κώστα Χατζηχριστοδούλου με τη δεκατετραμελή ορχήστρα του, παρουσιάστηκαν και τα δώδεκα τραγούδια της συλλογής «9η Ιουλίου», ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Γιώργο Νταλάρα σε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία του έργου του κ. Μιχάλη Χριστοδουλίδη: «Ες γην εναλίαν Κύπρον».

Αξίζει να σημειωθεί πως την υπέροχη αυτή συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας κ.κ. Γιώργος Νουβέλογλου και Γκέλλυ Σακκαλόγλου αντίστοιχα, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Θεολόγος και Ιεροκήρυκας  π. Θεόκλητος Μέντης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία μελών του Ιωνιώτικου συλλόγου.

 

Παναγιώτα Σούγια

 

Ο Πρόεδρος(δεύτερος από δεξιά) και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας κ.κ. Γιώργος Νουβέλογλου και Γκέλλυ Σακκαλόγλου

Η επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ κ. Θωμαΐδου με τον σύντροφό της

Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας

 Καταχωρήθηκε την: 12/10/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!