Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 
Τα νέα της πόλης μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ είναι ο Σύλλογος που έχει στις άμεσες προτεραιότητές του να διδάσκει και να πληροφορεί τις νεότερες γενιές για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας.
Θα προσπαθήσουμε κάθε φορά να δημοσιεύουμε κάτι σχετικό με τα παραδοσιακά όργανα, με τα παλιά επαγγέλματα (όπως ο Γαλατάς της Γειτονιάς), τα δημοτικά τραγούδια και ό,τι έχει σχέση με το λαό μας.
Θα ξεκινήσουμε με το κλαρίνο, το όργανο που είχε και έχει την πρώτη θέση σε παραδοσιακά γλέντια, γιορτές και πανηγύρια.
Στο Μέγαρο Μουσικής έγινε μια μεγάλη γιορτή, με όλους τους καλύτερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΑΛΙΩΤΗΣ, γνήσιος Ρουμελιώτης, γεννήθηκε στο χωριό Δάφνη Ναυπακτίας. Μπαίνοντας στη Φιλαρμονική του Μεσολογγίου, έμαθε το κλαρίνο και μετείχε στα πανηγύρια των χωριών. Συμμετείχε στο Μουσικό Συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων, ήταν μέλος της Μπάντας της παλιάς Χωροφυλακής. Μέλος στη Σχολή Μουσικής στη Χαλκίδα, δίδασκε το κλαρίνο. ΄Εκανε πάρα πολλές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Καναδά κ.λπ.). Συνόδεψε το Χορευτικό Συγκρότημα της Ελλάδας, που έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μεξικού. ΄Εκανε χιλιάδες εμφανίσεις σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Παραδοσιακής Μουσικής.

ΚΛΑΡΙΝΟ, TO ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΛΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Τ
ο κλαρίνο θεωρείται εθνικό όργανο. Η ιστορία του λαϊκού αυτού μελωδικού οργάνου, που τόσο πολύ αγαπήθηκε από το λαό μας, κυρίως της υπαίθρου, απο¬τελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής κουλτούρας. Από την Ευρώπη έφθασε στην Ελλάδα τον προπερασμένο αιώνα και μεταμορφώθηκε στα χέρια των λαϊκών μας οργανοπαιχτών από απλό κλαρινέτο σε κλαρίνο.
Στα 1843, στο Ωδείο του Παρισιού επρόσθεσαν άλλα έξι κλειδιά μουσικών φθόγγων για καλύτερη μουσική απόδοση και για να διευκολυνθεί η δακτυλοθεσία. Με τα νέα κλειδιά που είχαν προστεθεί, οι έμπειροι δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, εκμεταλλευόμενοι την ευχάριστη μουσικότητα του κλαρίνου, παραμέρισαν τους ζουρνάδες, τις γκάιντες και τα νταούλια κι άρχισαν να χρησιμοποιούν το νέο αυτό όργανο στις διάφορες εκδηλώσεις του λαού.
Η μελωδία του κλαρίνου γοήτευε τους μερακλήδες, με αποτέλεσμα να απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ερασιτέχνες, λάτρεις της δημοτικής μουσικής, έγιναν επαγγελματίες μουσικοί με προσωπικότητα και ύφος. Στα πλαίσια πάντα της παράδοσης, έγιναν επώνυμοι και διεκδίκησαν ως καλλιτέχνες μια ιδιαίτερη κοινωνική μεταχείριση.
Με τη νέα μουσική κουλτούρα αναδείχθηκε το λαϊκό κλαρίνο σε εθνικό όργανο. Σύμβολο της παράδοσης, γιατί μέσα απ' αυτό εκφράζονται λυρικά οι πόθοι και τα συναισθήματα του λαού.
Η κομπανία καθιερώθηκε ως ένα τοπικό συγκρότημα και αποτελείται από κλαρίνο, βιολί, λαγούτο, ντέφι και σαντούρι. Το γλυκόηχο κλαρίνο εντυπωσίαζε το κοινό. Τα μελοποιημένα δημοτικά τραγούδια σκόρπιζαν το κέφι και τη χαρά σε χαροκόπια και πανηγύρια. Η νέα αυτή μουσική δημιουργία είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, κυρίως της επαρχίας. Παρ' όλες τις αναπόφευκτες φθορές, οι οποίες αποτελούν τις αυθεντικές μορφές της παραδοσιακής μας μουσικής σε μια περίοδο έντονης αστικοποίησης κι εκδυτικοποίησης οι σολίστες συνεχίζουν ν' αγωνίζονται με γνώση και σεβασμό για τη διάσωση των δημοτικών μας τραγου¬διών εναντίον της ξενόφερτης κουλτού¬ρας, η οποία έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό απορροφήσει τη νεολαία μας και η οποία οσονούπω θα αφομοιωθεί ολότελα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τα παιδιά μας έχουν χρέος να αγαπούν τη μουσική του τόπου που γεννήθηκαν.
Την πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να τη σεβαστούμε. Τα κληροδοτήματα των προγόνων μας δεν πρέπει να τ' αφήσουμε να σβήσουν. Έχουμε ιερή υποχρέωση να τα παραδώσουμε όπως τα παραλάβαμε, άφθαρτα και αλώβητα στους επερχόμενους. Αυτός ο θησαυρός, που λέγεται δημοτικό τραγούδι, δεν πρέπει να παραμένει παραγκωνισμένος στην αφάνεια. Εμείς οι παλιότεροι (οι προερχόμενοι από την επαρχία) λατρεύουμε τη δημοτική μας μουσική. Στο άκουσμά της αναπτερώνεται το ηθικό μας, πυρώνεται η ψυχή μας. Αυτή η ανείπωτη χαρά, η συγκίνηση και η έπαρση που κυριεύει εμάς, θάπρεπε ν' αγγίζει και τους νέους μας. Να νιώθουν περηφάνεια για τα δημοτικά τραγούδια μας, που αναφέρονται στην ιστορία μας. Στους αδυσώπητους αγώνες και στις θυσίες των προγόνων μας για την πολυπόθητη ελευθερία. Ή και στην κοινωνική ζωή τους, στα φιλόδοξα οράματά τους γι' αγάπες και σεβνταλίδικους γάμους. Και, γενικότερα, στο λαϊκό πολιτισμό και στις ανθρώπινες σχέσεις τους. Το γλυκόηχο κλαρίνο, παίζοντας τα αθάνατα παραδοσιακά τραγούδια, μας ενθουσιάζει, μας τέρπει, μας ψυχαγωγεί. Τονώνει το ηθικό μας. Σκορπίζει απέραντη χαρά, ψυχική και πνευματική διέγερση, στο λαό μας που το ακούει και το είναι του φτερουγίζει στις αλλοτινές εποχές.
ΦΑΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
Λαογράφος
Για την αντιγραφή
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΙΑΝΙΤΗΣ
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής
του Συλλόγου "ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Η ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ είναι στη διάθεση κάθε Ρουμελιώτη και φίλου, για οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση, στέλνοντάς μας τα κείμενά του.
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 210 2517.101
FAX/ΤΗΛ.: 210 2527.686Καταχωρήθηκε την: 23/04/2008
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!