Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Ίδρυση της νέας δημοτικής παράταξης "Αριστερή Όχθη" 
Τα νέα της πόλης μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΧΘΗΣ»

Με πρωτοβουλία ενεργών δημοτών της Ν. Ιωνίας συγκροτήθηκε στις 12 Απριλίου 2006 η Δημοτική Κίνηση με την ονομασία «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ» που φιλοδοξεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις αγωνίες για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας της Ν. Ιωνίας.
Μια κίνηση ανοιχτή, δημοκρατική, ριζοσπαστική, οικολογική, με νέες δομές, λειτουργία και προγραμματική δέσμευση προς τους δημότες της Ν. Ιωνίας.
Μια κίνηση με συλλογικούς βηματισμούς, χωρίς αρχηγισμούς, που προτάσσει τη συμμετοχή και κάνει πράξη την αντίληψη της εναλλαγής στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων.
Θέλουμε την Ιωνία μας φιλική στο περιβάλλον, με ελεύθερους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, πόλη κοινωνικά ευαίσθητη, αλληλέγγυα, αντιρατσιστική, με λιγότερα αυτοκίνητα, σεβασμό στους πεζούς, με περισσότερο πράσινο για τους κατοίκους.
Θέλουμε μια πόλη συμμετοχική, που οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται ερήμην των κατοίκων, που τα τοπικά δημοψηφίσματα και η άμεση δημοκρατία θα είναι  βασικό συστατικό της λειτουργίας του δήμου.
Προς κατοχύρωση και δέσμευση όλων των παραπάνω εγκρίθηκε Προγραμματική Διακήρυξη, Καταστατικό Λειτουργίας και εκλέχθηκε 11μελής Διοικούσα Επιτροπή.
Καλούμε τους Δημότες της Ν. Ιωνίας να πλαισιώσουν την κίνηση συμμετέχοντας σε όλες τις ενέργειες και εκδηλώσεις.
Η Δ.Ε.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Κολμανιώτης, δημοτικός σύμβουλος.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΙΚΟ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ»

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Η Δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ» είναι μια Δημοτική παράταξη της Ν. Ιωνίας που στηρίζεται στην εθελοντική ένωση δημοκρατών, προοδευτικών, ριζοσπαστών και αριστερών πολιτών. Μια δύναμη που στη βάση αρχών για την τοπική αυτοδιοίκηση διαμορφώνει πρόγραμμα με σκοπό την βελτίωση των όρων διαβίωσης την παραγωγική και κοινωνική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την οικολογική προστασία, την πολιτιστική πρόοδο και τον εξανθρωπισμό των σχέσεων.
Για την διεύρυνση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας την καταπολέμηση αναχρονιστικών θεσμών και αντιλήψεων.
Η Δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ» αντλεί δύναμη απ’ τις καλύτερες παραδόσεις του λαϊκού δημοτικού κινήματος, τους αγώνες για ισότητα και δικαιοσύνη, για ισχυροποίηση της Τ.Α. , διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και περαιτέρω εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της.
Εχει τις ρίζες της στις προσπάθειες εκατοντάδων Ιωνιωτών που στο διάβα της ιστορίας μέσα από συλλόγους, φορείς, κινήσεις, κόμματα και παρατάξεις υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και των αδικημένων και άφησαν τη σφραγίδα τους σ’ αυτό που σήμερα είναι η Ν. Ιωνία.
Η Δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ» είναι δημιούργημα και έκφραση των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την πιο πλατιά ενότητα όλων όσων ενδιαφέρονται στην πράξη και βάσει κοινού προγράμματος για ισχυρή και αδέσμευτη τοπική αυτοδιοίκηση, διαρθρωμένη σε βαθμίδες με εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, αυτοτελείς πόρους και πλούσιες αρμοδιότητες.
Επιδιώκει να συνεργαστεί για την προώθηση των στόχων της με φορείς, κόμματα, παρατάξεις ή πολίτες  που με διαφορετική προέλευση και ιστορία, εκφράζουν την ανάγκη ενός σύγχρονου και ελκτικού, ριζοσπαστικού λόγου αυτοδιοίκησης, κόντρα στον αναχρονισμό, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τη μιζέρια και την εξαρτησιακή λογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ» απευθύνεται σε όλους τους δημότες και επιδιώκει να διαμορφώσει μαζί τους έναν νέου τύπου Δημοτικής παράταξης πέραν του αρχηγικού μοντέλου και των σχέσεων εκλογικής πελατείας.
Στόχος ο δήμος με διαφάνεια και κοινωνικό πρόσωπο χωρίς φορομπηχτικές λογικές που θα βάλει φρένο στην άκριτη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.
 
Αρθρο 1.  ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η λειτουργία της Δημοτικής κίνησης στηρίζεται στην δημοκρατία, την διαφάνεια, την αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων την ανανέωση προσώπων, την αντιπρο-σωπευτικότητα απόψεων και φύλλων, στην εναλλαγή των εκπροσώπων, στη συλλογική ηγεσία και δημόσια έκφραση.
Βασική αρχή λειτουργίας είναι η αρχή της πλειοψηφίας με παράλληλο σεβασμό όλων των απόψεων.
Η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα αποτελεί κεντρικό άξονα στη λειτουργία της παράταξης. Η επιδίωξη της με κάθε μέσο επικοινωνίας με τους δημότες αποτελεί την ραχοκοκαλιά των στόχων της παράταξης και την μεγαλύτερη ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής. Πριν τις ψηφοφορίες καταβάλλονται προσπάθειες σύνθεσης των απόψεων και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
Η Δημοτική κίνηση είναι παράταξη των μελών της γι αυτό η ισοτιμία, η πληροφόρηση, η συμμετοχή στην διαμόρφωση των αποφάσεων ο έλεγχος στα όργανα και η ανακλητότητα των εκπροσώπων της είναι κατοχυρωμένα σ’ αυτήν.
Το μέλος της Δημοτικής κίνησης δικαιούται να διατυπώνει δημόσια τη γνώμη του αφού πει προηγουμένως την συλλογική απόφαση. Όσοι διαφωνούν έχουν το δικαίωμα να μην εκπροσωπήσουν την παράταξη στην εφαρμογή της απόφασης που διαφώνησαν.
Την Δημοτική κίνηση στηρίζουν και ενθαρρύνουν συλλογικότητες, και λοιποί κοινωνικοί σχηματισμοί.

Αρθρο 2.  ΜΕΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Μέλος της παράταξης μπορεί να είναι κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, εργαζόμενος ή ψηφοφόρος στη Ν. Ιωνία που αποδέχεται τους σκοπούς της παράταξης και εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Τα μέλη της Δημοτικής κίνησης είναι ισότιμα και συμμετέχουν στις συνοικιακές επιτροπές της παράταξης ή στα τμήματα δουλειάς. Έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργάνων.
Τα μέλη της δημοτικής κίνησης δεν ανήκουν σε άλλη παράταξη. Συμμετοχή στα ψηφοδέλτια άλλης παράταξης ή δραστηριοποίηση υπέρ της σημαίνει διαγραφή τους απ’ την παράταξη.
Η διαγραφή αποφασίζεται από την Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία 2/3 των παριστάμενων μελών.
Δικαίωμα και υποχρέωση των μελών της δημοτικής κίνησης είναι να συμμετέχουν και να πρωτοστατούν και σε άλλους τομείς και φορείς της κοινωνικής ζωής.
Η ίδια η παράταξη παίρνει πρωτοβουλίες και οργανώνει την πάλη για τα τοπικά αλλά και γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Αρθρο 3.  ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνοικιακές επιτροπές της δημοτικής κίνησης δημιουργούνται στους τόπους κατοικίας και εργασίας αφού συμπληρωθεί ο αριθμός των 5 ατόμων. Η παράταξη δημιουργεί τμήματα περιστασιακά ή μόνιμα για την μελέτη διαφόρων θεμάτων και την διοργάνωση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών (π.χ. παιδείας, συγκοινωνίας, κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, υγείας, περιβάλλοντος κλπ). Οι συνοικιακές επιτροπές έχουν την πλήρη ευθύνη για την διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής στη γειτονιά τους αφού αυτή εξυπηρετεί την πολιτική της.
Η συνοικιακή επιτροπή συνέρχεται κάθε δύο (2) μήνες.

Αρθρο 4.  ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η διοικούσα επιτροπή είναι 11μελής εκλέγεται κάθε δύο (2) χρόνια και έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της παράταξης, την προβολή των θέσεών της, την διοργάνωση εκδηλώσεων τη σύγκλιση της Γ.Σ. και τη διαχείριση και έλεγχο των οικονομικών της. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκπροσώπηση στη Δ. Ε. όλων των τάσεων και ευαισθησιών. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό της απλής αναλογικής και η σταυροδοσία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% των εκλόγιμων θέσεων.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα κατάθεσης ιδιαίτερης λίστας. Μετέχουν επίσης απαραίτητα εκπρόσωποι των επιτροπών και τομέων δουλειάς της παράταξης. Η Δ.Ε. εκλέγει τον γραμματέα και τον ταμία των οποίων οι θητείες δεν υπερβαίνουν τις δύο συνεχόμενες. Ο γραμματέας έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της Δ.Ε και μπορεί να εκπροσωπεί σε συνεργασία με τον επικεφαλής την παράταξη δημόσια. (Αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Δ.Ε. πάνω από 3 μήνες θεωρείται παραίτηση απ’ την θέση αυτή.

Αρθρο 5.  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γ.Σ. συγκαλείται τακτικά κάθε 6 μήνες και σε έκτακτες περιστάσεις με απόφαση της Δ.Ε. ή αν το ζητήσουν 12 τουλάχιστον μέλη της παράταξης.
Για να είναι έγκυρη η Γ.Σ. στην πρώτη της σύγκλιση πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον το 50% +1 των μελών της. Στην δεύτερη αρκεί το 1/5 των μελών.
Οι αποφάσεις της λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων ταμειακώς εντάξει μελών της.
Εκλέγει τον υποψήφιο Δήμαρχο τουλάχιστον 6 μήνες πριν τις εκλογές. Αποφασίζει για την στάση της παράταξης στις εκλογικές αναμετρήσεις για την επιλογή  Αντιδημάρχων, προέδρου Δημοτικού συμβουλίου, Προέδρων νομικών προσώπων ή Διοικητικών Συμβουλίων, φορέων ή Νομικών προσώπων του Δήμου και Προϋπολογισμών. Για ειδικά θέματα της πολιτικής παράταξης συγκαλεί ειδικές ή θεματικές Γ.Σ. με αρμοδιότητα να αποφασίζει γι αυτά.

Αρθρο 6. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η δημοτική επιτροπή αποτελείται από εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους της παράταξης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της παράταξης στα δημοτικά συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, τη στελέχωση των νομικών προσώπων με εκπροσώπους της, την ενημέρωση της Δ.Ε. για μείζονα θέματα.
Στην εκπροσώπηση της παράταξης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου γίνεται προσπάθεια να εκπροσωπούνται όλες οι συλλογικότητες και οι πολιτικά ανένταχτοι που συμμετέχουν στην παράταξη την ευθύνη για την ταχτική και ομαλή λειτουργία της Δημοτικής επιτροπής έχει ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος ή όποιος άλλος ορίσει η δημοτική επιτροπή.

Αρθρο 7.  ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΕΝΤΥΠΟ
Ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει η παράταξη εκλέγεται 6 μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές από την Γ.Σ. της παράταξης με το 65% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου και έχουν εγγραφεί 1 μήνα πριν την ημερομηνία της εκλογής.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος την εκπροσωπεί δημόσια μέσα και έξω απ’ το Δ.Σ. στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις δημόσιες εμφανίσεις.
Ανακαλείται ή καθαιρείται με απόφαση του 65% της Γενικής συνέλευσης και δεν έχει δικαίωμα να οριστεί ως υποψήφιος Δήμαρχος για τρίτη φορά. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης εκτός του επικεφαλής παραχωρούν την θέση τους στους πρώτους επιλαχόντες στο μέσον της θητείας τους.
Οι ψηφοφορίες για την εκλογή οργάνων, γραμματέα και Προέδρου ή για την διαγραφή ή καθαίρεση μελών είναι μυστικές.
Η παράταξη μπορεί να προβαίνει σε εκδόσεις ενημερωτικών εντύπων.
Ο διευθυντής του και η συντονιστική επιτροπή ορίζονται από την γραμματεία και ελέγχονται απ’ αυτήν και την Γ.Σ.

Αρθρο 8.  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ
Οι οικονομικοί πόροι της παράταξης προέρχονται  από :
1. τις συνδρομές των μελών
2. τις εκδηλώσεις της παράταξης
3. τις εκδόσεις
4. Οι ενισχύσεις προσώπων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 3.000 Ευρώ
το χρόνο και των φορέων ή κομμάτων τις 6.000 Ευρώ.
Τα ανωτέρω ποσά αναπροσαρμόζονται κάθε 4 χρόνια με απόφαση της Γ.Σ. της παράταξης.
Οι αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς. Η Δ.Ε. δημοσιεύει κάθε χρόνο ανάλυση εσόδων-εξόδων της παράταξης.


Επόμενη >>Καταχωρήθηκε την: 04/05/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!