Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


EΚΔΗΛΩΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ AΠΟ THN ΕΝΩΣΗ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ 
Τα νέα της πόλης μας

 

Eκδήλωση - ομιλία του καθηγητή φιλόλογου κ. Κοντάρα, πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Σμυρναίων Ν. Ιωνίας , και γενικό θέμα: Κόσμος Ιωνίας, Σμυρναίων Πόλις (Το στολίδι της Ιωνίας, είναι η πόλη των Σμυρναίων).Σκοπός της εκδήλωσης ήταν μία γενική ιστορική αναδρομή για την πόλη της Σμύρνης μέχρι την εποχή μας και τα “απομεινάρια“ του ελληνισμού της στις μέρες μας. Η ομιλία έλαβε χώρα στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κ. Χαραλάμπους, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του, Μπράτιμο(αντιδήμαρχο), Χριστοδούλου (αντιδήμαρχο), Καλογερόπουλο(πρόεδρο ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ), ο κ. Κουκουλάρης (επικεφαλής της παράταξης ΙΩΝΙΑ 21ος ΑΙΩΝΑΣ),ο κ. Κολμανιώτης(επικεφαλής της παράταξης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ)), και ο κ. Σαπουντζάκης(πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ). Το έκδηλο ενδιαφέρον του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα μεταφράστηκε με την πληρότητα της συνεδριακής αίθουσας.(υπήρχαν και όρθιοι). Η ομιλία του κ. Κοντάρα ήταν άκρως σημαντική, λεπτομερής, με ευχάριστο και εμπεριστατωμένο λόγο, εκτενής σε όλες τις ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές της. Η αφήγησή του ταξίδεψε χρονικά τους ακροατές από τα πρώιμα προχριστιανικά χρόνια της πόλης έως και τις μέρες μας. Η πορεία της Σμύρνης μέσα από τους αιώνες ανέδειξε τη σημαντικότητά της σε γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της Μ.Ασίας, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο ρόλος της πρωταγωνιστικός ακόμα και σε περιόδους που δεν θεωρείτο ότι βρισκόταν σε οικονομική ή πνευματική άνθιση.

     Κέντρο εμπορικό από την αιολική της εποχή. Πλήθος Ιώνων την κατέλαβαν κάνοντας την 13η ιωνική πόλη. Στη συνέχεια καταλαμβάνεται από τους Λύδες  οι οποίοι επιφέρουν καταστροφή και παρακμή. Τη σκυτάλη παίρνει ο Πέρσης Κύρος και οι κάτοικοι στρέφονται στη γεωργία κατά τον 5ο και  6ο π.Χ. αιώνα .Η Σμύρνη παίρνει τα ηνία του πρωταγωνιστή διασκελίζοντας ακόμα και την Έφεσο κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά  χρόνια.. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια βρίσκεται σε μέγιστη ακμή. Τους επόμενους αιώνες κατακτητές έρχονται και παρέρχονται και έντονα σεισμικά φαινόμενα δημιουργούν καταστροφές. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες αρνητικής εξέλιξης και παρακμής, αφήνοντας  τα σημάδια και το στίγμα τους στην περιοχή, που όμως η πόλη με την προσωπικότητα και τα διαχρονικά ισχυρά χαρακτηριστικά της καταφέρνει να υπερπηδήσει και να οδηγηθεί πάλι προς την πρόοδο. Η ιστορική συνέχεια της  Σμύρνης παρουσιάζεται λεπτομερώς μέσα από το λόγο του κ. Κοντάρα  κάνοντας κτήμα του ακροατή την ικανότητα επιβίωσης της πόλης μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες και κάτω από τη στρατιωτική επιβολή διαφόρων επιβουλευτών της περιοχής. Τούρκοι, Φράγκοι, Γενοβέζοι,  Άραβες και λοιποί, εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως την περιοχή, όπου οι Έλληνες δυστυχούν. Πραγματοποιούνται απεχθή εγκλήματα και διαπράττονται τραγωδίες.Το ελληνικό στοιχείο και η ανεξάντλητη πηγαία δύναμη αυτής της πόλης καταφέρνουν μ’ ένα μαγικό τρόπο να διατηρηθούν και να κληροδοτήσουν το μεγαλείο της Σμύρνης ακόμα και στις σημερινές γενεές, ένα μεγαλείο που φανερώνεται στον οποιονδήποτε(ειδικότερα Έλληνα) επισκέπτη.

    Ακολούθησε προβολή διαφανειών(με τη συμπληρωματική επεξήγηση του καθηγητή),με όμορφες απεικονίσεις της φυσικής, κοινωνικής, πνευματικής και πολιτισμικής ιστορίας της, μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητά της.

        

                                                                 Για το IONIANET  

                                                             Ευθύμιος Κουτσούκης

 Καταχωρήθηκε την: 09/05/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!