Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Πρεμιέρα: "ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ" Αλ. Σακελλάριου Χρ. Γιαννακόπουλου 
Τα νέα της πόλης μας

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα του έργου των αξέχαστων Αλ. Σακελλάριου- Χρ. Γιαννακόπουλου «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ» που παρουσίασε η Νεανική Θεατρική Σκηνή του Πνευματικού μας Κέντρου την Κυριακή 7 Μαΐου  2006 και ώρα 20:30 μ.μ.  στο  Δημοτικό Θέατρο. Από νωρίς κατέκλυσαν το χώρο πλήθος συμπολιτών  μας για να απολαύσουν μια κωμωδία «το θέμα της οποίας», όπως εύστοχα σημειώνει ο  Κ. Γεωργουσόπουλος (κλειδιά και κώδικες θεάτρου ΙΙ, Ελληνικό θέατρο, Εστία 1984), «είναι αμετακίνητα επίκαιρο, καυτό θα έλεγα, κοινόχρηστο στην κοινωνική μας ζωή. Οι έμποροι της δόξας, οι πατριδοκάπηλοι, οι αριβίστες που μετατρέπουν σε στιφάδο τις δάφνες των αγώνων, δεν έλειψαν από την ιστορία αυτού του τόπου».
Τα νέα παιδιά που πλαισίωσαν το φετινό σχήμα της Νεανικής μας Θεατρικής σκηνής με εξαιρετική μαεστρία, υποδειγματική δραματική έκφραση, απαράμιλλο ζήλο και ξεχωριστό επαγγελματισμό μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης, προβληματισμού και περηφάνιας για το σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν το κείμενο του έργου.
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Νίκος Μαγιόπουλος διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσε «το μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στη νέα γενιά. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το δικό μας τόπο, τη Νέα Ιωνία, που έχει να παρουσιάσει σημαντικό πλούτο στον πολιτισμό από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Με τη σκέψη αυτή η Δημοτική μας Αρχή και το Πνευματικό Κέντρο έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτιστικές δράσεις των νέων δημιουργώντας νέα τμήματα για να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και να παράγουν πολιτισμό. Ένα από αυτά είναι η Νεανική Θεατρική Σκηνή. Είμαστε σίγουροι πως και αυτή η προσπάθειά τους θα έχει ανάλογη επιτυχία με αυτή που είχαν και οι προηγούμενες παραστάσεις τους (Πινόκιο, Μόνος στο Σπίτι)».
Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε το Πνευματικό Κέντρο στην κα Τίνα Σακελλάριου, η οποία παρέστη και στο τέλος μίλησε συγκινητικά για το έργο που επιτελείται, για την ευγενή της πράξη να παραχωρήσει την άδεια του έργου, σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους που κουράστηκαν για την επιτυχία της παράστασης, στην κα Ξένια Φερεντίνου που δίδαξε το έργο και έχει αναλάβει από την ίδρυση της Νεανικής Θεατρικής Σκηνής τη φροντίδα της. Τέλος θερμές ευχαριστίες εξέφρασε το Πνευματικό Κέντρο στο Δήμαρχό κ. Γιάννη Χαραλάμπους για την αμέριστη συμπαράστασή του, τις παροτρύνσεις και τις εύστοχες παρατηρήσεις του.
Την πρεμιέρα τίμησαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι κα. Ρεγγίνα Ουσταμπασίδου, Λουκάς Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσοπανίδης, ο Γενικός Γραμματέας  του Πνευματικού Κέντρου κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος ο οποίος και καλωσόρισε εκ μέρους του Συμβουλίου τους προσκεκλημένους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου κα. Κούλα Γαβριηλίδου, Παρασκευάς Πασίρογλου, Στράτος Αλεξούδης, Τρύφωνας Κόρμπης, ο Πρόεδρος του ΦΟΝΙ κ. Νίκος Χομπάς, ο Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου «Η ΑΝΑΤΟΛΗ» κ. Κώστας Τσαγκαράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κ. Νίκος Καρλιάμπας και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙΑ.ΠΕ κ. Γεώργιος Κουφάκος. 


 


Σκηνοθεσία:Ξένια Φερεντίνου

Σκηνικά-Κουστούμια:Ιωσήφ Πολυκάρπου

Επιλογή μουσικής:Ξένια Φερεντίνου

Φωτισμοί:Παναγιώτης Λέττας

Αφίσα:Τάκης Ανούσης

Ζωγραφική Σκηνικού:Τρύφων Κόρμπης,Ιωσήφ Πολυκάρπου

Κατασκευή Σκηνικού:Μπάμπης Μαραγκός

 

ΠΑΙΖΟΥΝ(με σειρά εμφάνισης):

Ειρήνη Δεκαβάλα:Σοφία Γεωργιάδου

Παλιατζής:Γιώργος Αντωνίου

Λάμπρος Δεκαβάλας:Μιχάλης Χρήστου

Πόπη Δεκαβάλα:Αλεξάνδρα Μάρτικο

Παιδί:Σόνια Ηλιοπούλου

Κώστας Στουπάθης:Αντώνης Τούλιος

Απόστολος Δεκαβάλας:Μιχάλης Ντίνης

Άγγελος Σταμούλης:Μανώλης Γεωργακούνακος

Τζούλια Δεκαβάλα:Νάντια Λεονάρδου

Φωτορεπόρτερ:Ιωσήφ Πολυκάρπου

Λυμπεριάδης ο Νάξιος:Γιώργος Αντωνίου

Γιατρός:Μανώλης Μελισσουργός

Ηλεκτρολόγος:Αλέξανδρος Διαμαντώνης

Κυρία της Επιτροπής:Αντιγόνη Κυριάκου

Το Πνευματικό ΚΕΝΤΡΟ ευχαριστεί τους: κα Τίνα Σακελλάριου για την ευγενική παραχώρηση του έργου, τον κ. Λεωνίδα Ριγούτση και τον κ. Τρύφωνα Κόρμπη.

Ακούγονται τα μουσικά μοτίβα: "2046 Main theme (with percussion)" Shiqeru Umebayashi από την ταινία "2046".
"The battle of Algiers" Ennio Morricone από την ομώνυμη ταινία.
"Μια λάμψη στο Βόσπορο" Ευανθίας Ρεμπούτσικα από την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα".

Η Εθνοσωτήριος κομπίνα

Τo θέμα της κωμωδίας είναι αμετακίνητα επίκαιρο, καυτό θα 'λεγα, κοινόχρηστο στην κοινωνική μας ζωη:Οι έμποροι της δόξας, οι πατριδοκάπηλοι, οι αριβίστες, που μετατρέπουν σε στιφάδο τις δάφνες των αγώνων, δεν έλειψαν από την ιστορία αυτού του τόπου.Κάποιες συνταρακτικές γραμμές στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και η τραγική εκείνη σκηνή του αγωνιστή με το πεσκέσι στον Υπάλληλο του Χουρμούζη αποδείχνουν πως η ιστορία είναι πολύ παλιά και η πληγη πολύ βαθιά...

Ο Σακελλάριος και ο Γιαννακόπουλος έβλεπαν τότε σωστά.

Ένας δοσίλογος, μαυραγορίτης, ένας αριβίστας πολιτικάντης, ένας καριερίστας νεαρός που έχει συλλάβει το νόημα της Εποχής λυμαίνονται το τοπίο της ιδεολογίας. Μια σημειολογικη ανάγνωση της κωμωδίας θα μας έδινε ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η λάμπα του πετρελαίου απέναντι στο ηλεκτρικό φως, τα μπουκάλια απέναντι σε μια στρατιωτικη Χλαίνη, η ραπτομηχανή, το σίδερο με τα κάρβουνα, το ψυγείο του πάγου απέναντι στις οδοντάγρες, ο στρατηγός και το μαρμάρινο είδωλό του, το μπλε επίσημο κοστούμι του απέναντι στα άσπρα λινά κοστούμια των άλλων. Η τέχνη στην υπηρεσία της κομπίνας, η κομπίνα στην υπηρεσία της πολιτικής, ο γάμος ως μέσο για επαγγελματική αποκατάσταση. Γνωστά πράγματα, κοινόχρηστα σύμβολα, καθιερωμένες κοινωνικές επενδύσεις. Οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας την τεχνική της φάρσας, με άκρα οικονομία, εκμεταλλεύονται όλα τα γνωστά μοτίβα του είδους και σκιαγραφούν μιαν εποχή παράγοντας καταστάσεις που φτάνουν ως το τραγικό γκροτέσκο. Δεν υπάρχει πουθενά φτήνια στον Ήρωα με τις παντούφλες, δεν υπάρχουν ευκολίες στη γραφή, δεν υπάρχουν λογοπαίγνια, προστυχιές, καπηλεία, σύνθημα. Υπάρχει μια πικρή γεύση πίσω από το γέλιο, μια έγνοια πίσω από τη θλιβερή προσγείωση στην άθλια κοινωνική πραγματικότητα. Και μια αξιοπρέπεια, όχι η φτηνή μικροαστική προσωπίδα, αλλά η αξιοπρέπεια των απλών ανθρώπων, που ανακαλύπτουν πως οι παγίδες που έπεσαν είναι και δικά τους δημιουργήματα, έχουν θυσιαστεί για να τις στήσουν. Η τελική σκηνή του έργου, με τον φωταγωγημένο ανδριάντα και το βυθισμένο στο μισοσκόταδο δωμάτιο, καταφύγιο της αξιοπρέπειας και φυλακή των ιδανικών, είναι εικόνα ενός τόπου όπου κάθε στιγμή τα σύμβολα καταβρoxθiζoυν τη ζωή, όπου ο μυθοποιημένος λόγος παχαίνει από την απομυθοποίηση των αξιών.

Κώστας Γεωργουσόπουλος Κλειδιά και Κώδικες Θεάτρου 11 Ελληνικό Θέατρο, Εστία, 1984.

Ανακοίνωση Προέδρου Δ. Σ Πνευματικού Κέντρου

Το μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στο νέο αίμα - στη νέα γενιά. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το δικό μας τόπο, τη Νέα lωνία, που έχει να παρουσιάσει σημαντικό πλούτο στο πολιτισμό από την ίδρυση της μέχρι σημερα. Με τη σκέψη αυτή η Δημοτική μας Αρχή και το Πνευματικό μας Κέντρο έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτιστικές δράσεις ιδιαίτερα των νέων μας, δημιουργώντας διάφορα νέα τμηματα για να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να δημιουργούν και να παράγουν πολιτισμό. Ένα από αυτά τα τμήματα είναι και η Νεανική Θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου που ανεβάζει σημερα το θεατρικό έργο των Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου "Ένας ήρωας με παντούφλες". Είμαστε σίγουροι πως και αυτη η προσπάθεια τους θα έχει ανάλογη επιτυχία με αυτή που είχαν και οι προηγούμενες παραστάσεις τους ("Πινόκιο" και "Μόνος στο σπίτι"). Θέλω και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω την κα Σακελλάριου για την άδεια που μας έδωσε να ανεβάσουμε αυτό το έργο. Να ευχαριστήσω ακόμα όλα τα παιδιά και τους γονείς τους που κουράστηκαν για την επιτυχία της παράστασης. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την κα Ξένια Φερεντίνου που δίδαξε το έργο και έχει αναλάβει από την ίδρυση της Νεανικής Θεατρικής Ομάδας τη φροντίδα της, χωρίς τη βοήθειά της δεν θα είχαμε πετύχει τόσα πολλά. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχό μας κύριο Γιάννη Χαραλάμπους για την αμέριστη συμπαράσταση του, τις παροτρύνσεις του και τις εύστοχες παρατηρήσεις του. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι περήφανο για το έργο που γίνεται και σε αυτό το τμήμα του Πνευματικού Κέντρου και υπόσχεται να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νίκος Μαγιόπουλος

Καταχωρήθηκε την: 08/05/2006
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!