Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 
Τα νέα της πόλης μας

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 

ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής (20/5) οι εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες Έλληνες από τους Τούρκους, που διοργάνωσε το Σωματείο των Απανταχού Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Ν. Ιωνίας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

Αρχικά, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από τις σφαγές των Τούρκων στην Μικρασιατική καταστροφή και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ινεπόλεως, στα Πευκάκια, τόσο από τον Πρόεδρο του Σωματείου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Ν. Ιωνίας κ. Γιάννη Ηλιού, όσο και από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση και άλλους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΗΛΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στις αίθουσες του Σωματείου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Ν. Ιωνίας, με τους χαιρετισμούς των επισήμων και την ομιλία του Προέδρου του συλλόγου, κ. Γιάννη Ηλιού, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Για μια ακόμη χρονιά η αίθουσά μας αποδεικνύεται πολύ μικρή για να χωρέσει τα μέλη και τους φίλους μας, που αγκαλιάζουν το Σωματείο μας, αυτόν τον πυρήνα Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της περιοχής μας, αλλά και όλης της Ν. Ιωνίας γενικότερα. Σήμερα, για εμάς τους Ινεπολίτες, είναι γιορτή μνήμης των προγόνων μας, που σφαγιάστηκαν ύπουλα από εθνικιστές Τούρκους την ημέρα της Αναλήψεως στην Ινέπολη του Πόντου, αλλά και γενικά για τα τρομακτικά γεγονότα, πρωτόγνωρα στην Ιστορία των λαών, που διαδραματίστηκαν στην πολύπαθη αυτή περιοχή.», προσθέτοντας πως: «Επίσης, αυτή η επέτειος συνδέεται με τα 94 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου μας από τους προγόνους μας.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ηλιού επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Οι πρόγονοί μας Ινεπολίτες και Κασταμονίτες, που με την κατά κάποιον τρόπο βίαιη επιστροφή τους στη μητέρα πατρίδα, με το ταλέντο τους και την προκοπή τους, κατάφεραν να την κατακτήσουν και να την μπολιάσουν με ό,τι πολυτιμότερο κουβαλούσαν μαζί τους: τον άυλο Πολιτισμό τους και με μια εικόνα στα χέρια τους. Έφεραν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους, τα τραγούδια τους, τους αμανέδες, τον πόνο και το ντέρτι τους, τη μαγειρική τους, και στα χρόνια που ακολουθούν γίνονται οι νέοι άξονες του αναγεννημένου, εξ αιτίας τους, νεοελληνικού Πολιτισμού.», προσθέτοντας πως: «Οι πρόγονοί μας, που είχαν μάθει να ζουν με ηθικές αξίες και που το «εμείς» υπερτερούσε του «εγώ», μας άφησαν αυτό το ιστορικό σωματείο, που από το 1924 ανελλιπώς λειτουργεί για να προσφέρει κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στη Ν. Ιωνία.».

Ακόμη, ο κ. Ηλιού τόνισε πως: «Αυτό το μνημόσυνο, που τελούμε σήμερα όπως κάθε χρόνο, δεν το κάνουμε από μνησικακία ή φανατισμό. Το πραγματοποιούμε για να θυμόμαστε, αλλά, κυρίως, για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας από τη λήθη και την άγνοια της Ιστορίας των προγόνων τους. Μιας Ιστορίας, που οι περιστασιακές φυλλάδες, εντός και εκτός της χώρας, καθώς και τα διάφορα «παπαγαλάκια» τείνουν να διαβρώσουν, ονομάζοντας «συνωστισμό» την καταστροφή της Σμύρνης και ό,τι άλλο μπορεί να γεννήσει το αρρωστημένο μυαλό τους.» κι ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η επέτειος αυτή συνδυάζεται άμεσα με τη χθεσινή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που γιορτάστηκε στις 19 Μαΐου. Η επέτειος αυτή είναι ιστορικό εθνικό ορόσημο, που στη δύσκολη εποχή που ζούμε, εμείς οι Ινεπολίτες και Κασταμονίτες καλούμεθα μαζί με όλους τους Έλληνες και με την ευλογία του Θεού να δώσουμε δυναμικά το παρών για την ανοδική πορεία της χώρας και για το μέλλον του έθνους. Σε αυτές, λοιπόν, τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε στην πατρίδα μας, σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο, μέσα από τις δράσεις του Σωματείου μας έχουμε την αίσθηση ότι ποτίζουμε τις ρίζες του Πολιτισμού μας, για να τον κρατήσουμε άφθαρτο στους αιώνες. Κρατάμε ευλαβικά, σαν κόρη οφθαλμού, αυτό το Σωματείο, που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.».

Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιού έκανε μια σύντομη αναφορά στα τμήματα που λειτουργούν στο σωματείο και αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, τον ξεχωριστό Ινεπολίτη ιερέα Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Βασιλειάδη, είπε μεταξύ άλλων πως: «Μας έφυγε πολύ νωρίς από την επίγεια ζωή και επειδή τον γνώρισα προσωπικά, εγώ και όλοι οι νέοι της Ινέπολης στα εφηβικά μας χρόνια, πιστεύω ότι τον ανέπαυσε πρόωρα ο Θεός και τον πήρε κοντά του για να συνεχίσει με τον ιερό ζήλο που τον διακατείχε τις λειτουργίες του στο υπερουράνιο θυσιαστήριο.», προσθέτοντας πως: «Υπήρξε ο εκλεκτότερος των εκλεκτών, ο αγαπητός των αγαπητών των ιερέων της Εκκλησίας, αλλά και στο ποίμνιό του, εμάς τους Ινεπολίτες, αλλά και όλους τους Ιωνιώτες. Ο λαός τον εθαύμαζε, τον τιμούσε, εμπνεόταν από την ιεροπρέπειά του. Ήταν η προσωποποίηση της δοτικότητας. Όλοι οι νέοι της περιοχής κρέμονταν από τα χείλη του. Είχε δημιουργήσει έναν χώρο, όπου υπήρχε Βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια και τραπέζια για μελέτη. Εκεί συγκεντρωνόμασταν όλοι οι νέοι της περιοχής, στην ηλικία της αμφισβήτησης, και μας κήρυττε με απλά λόγια όλα τα ιερά διδάγματα της Εκκλησίας.», ακολούθως αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον τιμώμενο ιερέα, που συνέβη μπροστά του και του είχε δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση, κι ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τα μέλη του σωματείου για την πρόσφατη επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου, αναφέροντας και τα μέλη του νέου Δ.Σ., διευκρινίζοντας πως: Με την επανεκλογή αυτή μου δίνεται τη δύναμη να συνεχίσω την ιστορική πορεία αυτού του σωματείου με άξιους συμπαραστάτες όλα τα μέλη του Δ.Σ.».

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Βασίλη Βασιλειάδη, με θέμα: «Η προσφορά του Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Βασιλειάδη-Ινεπολίτη στην τοπική μας κοινωνία.», που κυριολεκτικά συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, και αμέσως μετά η Βυζαντινή Χορωδία της οικείας Ιεράς Μητρόπολης, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Μουσικοδιδασκάλου κ. Χουρμούζιου Νταραβάνογλου, ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ’ υμάς Ανατολής.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μικρασιάτικους χορούς, που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του σωματείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργούσε Έκθεση των τμημάτων σπουδαστών Μπατίκ και Βιτρό.

 

Παναγιώτα Σούγια

 

Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ινεπόλεως, στα Πευκάκια

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Ν. Ιωνίας, κ. Γιάννης Ηλιού

 

Ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Γκότσης

 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Ν.Ιωνίας κ. Χριστοδούλου

 

Από την Ένωση Σπάρτης Μ.Ασίας το μέλος του ΔΣ κ. Παπαγερασίμου

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν.Ιωνίας κ. Αθηνάκη

 

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κ. Μανούρης

 

Εκπρόσωπος της κ. Θωμαΐδου(επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ)

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ.Ασίας κ. Σαπουντζάκης με αριστερά του το μέλος του ΔΣ της Ένωσης κ. Παπαγερασίμου.Δεξιά ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου Ν.Ιωνίας κ. Αναμουρλόγλου με την γ.γ των Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Σπανοπούλου 

 

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Απανταχού Ινεπολιτών-Κασταμονιτών Ν. Ιωνίας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», κ. Ηλιού με την γ.γ. του Σωματείου, κ. Σπανοπούλου

Ο ομιλητής κ. Βασίλης Βασιλειάδης

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας-Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ

Η κ.Νικολέτα Ζαβίτσα-Ηλιού η οποία βραβεύτηκε

Η Βυζαντινή Χορωδία της οικείας Ιεράς Μητρόπολης, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Μουσικοδιδασκάλου κ. Χουρμούζιου Νταραβάνογλου

 Καταχωρήθηκε την: 31/05/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!