Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


11η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΩΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ 
Τα νέα της πόλης μας

11η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ «ΙΩΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Το θέμα του "Ιωνικού Πάρκου" που θα δημιουργήσει η τοπική Μητρόπολη στο Οικοδ. Τετράγωνο 445 στο Περισσό (έναντι σταθμού ΗΣΑΠ)και το οποίο είχε δεσμεύσει ο Δήμος Ν. Ιωνίας συζητήθηκε στο δημ. συμβούλιο Ν. Ιωνίας. Ο χώρος 7 στρεμ. περίπου, ιδιοκτησίας Τράπεζας Πειραιώς είχε δεσμευθεί από τον δήμο με σκοπό την απαλλοτρίωσή του, για κοινωφελείς δραστηριότητες. Η Τράπεζα ζήτησε  από τον δήμο να καταβάλλει το ποσόν της απαλλοτρίωσης ή να αποδεσμεύσει το οικόπεδο. Ο δήμος Ν. Ιωνίας δήλωσε οικονομική αδυναμία και η Τράπεζα Πειραιώς παραχώρισε την χρήση του στην Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Φιλαδελφείας για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει το "Ιωνικό πάρκο" που θα περιλαμβάνει Μουσείο Μικρασιατικών κειμηλίων, Ναό του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (ανακηρύχθηκε πολιούχος της Ν. Ιωνίας), Παιδικό σταθμό, Συνεδριακό κέντρο και υπόγειο parking 200 θέσεων.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατά τη διάρκεια της 11ης  Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Ν. Ιωνίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 30ης Μαΐου, μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρήστου Αναμουρλόγλου, συζητήθηκαν μαζί, λόγω συνάφειας, τα θέματα: α. «Ανάκληση της µε αριθμό 128/30.11.2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που αφορά στην «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ. 445, της περιοχής του Δήμου Νέας Ιωνίας» και την ανάκληση των 395/12-12-2011 και 368/15-12- 2014 αποφάσεων του Δ.Σ. µε τις οποίες εγκρίθηκε και επικαιροποιήθηκε η ανωτέρω.». και β. «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ. 445 του Δήμου Ν. Ιωνίας, για επιβολή νέων όρων και περιορισμών δόμησης, τον χαρακτηρισμό τμήματος ως κοινοχρήστου.».

Αρχικά, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό των δράσεων που είχαν γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και πρόσφατα, σχετικά με την τύχη του συγκεκριμένου οικοπέδου, και ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στα δημοτικά συμβούλια συζητάγαμε τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε το εμπορικό κέντρο όταν άρχιζε και άλλαζε η οικονομική κατάσταση της πόλης μας, πρώτος στόχος ήταν αυτός ο χώρος να μη γίνει εμπορικό κέντρο.», κι ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Με βάση τα οικονομικά δεδομένα κι αυτά που μας ζητάει το Ταμείο Παρακαταθηκών, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα δάνειο 3 εκ. ευρώ ακόμη. Έχουμε σαν υποχρεώσεις μια σειρά απαλλοτριώσεων, που χρονίζουν. Έχουμε να προχωρήσουμε την εφαρμογή του σχεδίου στην περιοχή των Ανθρακωρυχείων και σε άλλα εκκρεμή θέματα, που άπτονται οικονομικών υποχρεώσεων που επείγουν.», προσθέτοντας πως: «Μας ενημέρωσε η Μητρόπολη ότι η Τράπεζα Πειραιώς της παραχώρησε για 99 χρόνια τα 7 περίπου στρέμματα από τα δέκα του οικοπέδου και προτίθεται να κάνει χρήσεις, που έτσι κι αλλιώς κι εμείς προβλέπαμε. Δηλαδή, έναν παιδικό σταθμό, ένα Συνεδριακό Κέντρο, ένα Δημόσιο «πάρκινγκ», ένα Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και έναν Ιερό Ναό.».

Ακόμη, ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της σχετικής πρότασης της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας, Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου, που, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο: «Προβλέπεται μικρότερη κάλυψη ελεύθερου χώρου και προτείνουμε ο συντελεστής αυτός να ισχύει και για τα 3 στρέμματα του υπόλοιπου χώρου.».

Επίσης, ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ανάκληση της απόφασης, που είχαμε πάρει το ’11 και είχαμε επικαιροποιήσει το ’14.», κι ακόμη επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανα προς τους κατοίκους, τελικά συμφώνησαν για τις χρήσεις.».

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος («Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Π.Α.Κ.), κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης έθεσε το ακόλουθο ερώτημα: «Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι παραχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς για 99 χρόνια τα 7 στρέμματα. Ξέρει ο Δήμαρχος για ποιον λόγο παραχωρήθηκαν στη Μητρόπολη και γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο από την Τράπεζα προς τον Δήμο;», για να λάβει την απάντηση του κ. Γκότση πως: «Στην κουβέντα, που κάναμε με τον Μητροπολίτη, μου είπε για παραχώρηση 99 χρόνια. Από εκεί και πέρα, τώρα, γιατί ο κ. Σάλλας -έγινε επί Σάλλα- το έδωσε στη Μητρόπολη και γιατί μας πήγαν στο δικαστήριο για να μας υποχρεώσουν για την απαλλοτρίωση, δεν μπορώ να το ξέρω.».

Ακολούθως, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου», κ. Παναγιώτης Κουτσός ρώτησε αν «είναι δεσμευτική η όποια απόφαση του Δ.Σ.», ο κ. Γκότσης απάντησε: «Προφανώς ναι.».

Κατόπιν, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης, ρώτησε μεταξύ άλλων: «Αν στο έγγραφο της Μητρόπολης αναγράφει ότι παραχωρήθηκε τη 12η Ιουνίου του ’16 και ξεκίνησε την 1η Αυγούστου. Θυμίζουμε ότι την 1η Αυγούστου ψηφίσαμε την αλλαγή πολιούχου. Οπότε, ρωτάω τον Δήμαρχο αν γνώριζε από τον Ιούλιο του ’16 και δεν είχε ενημερώσει ούτε την παράταξή του ούτε το Δ.Σ. για τις προθέσεις του Μητροπολίτη;» και αν: «Έχουν επίγνωση ο Δήμαρχος και τα μέλη της δημοτικής αρχής ότι το Ο.Τ.445 Δ είναι με συντελεστή 1 και το αποσιωπά;».

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Αβακουμίδη, ο κ. Γκότσης απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Ενημερώθηκα πριν από δύο μήνες περίπου, όταν ξεκίνησε τη διαδικασία ο Μητροπολίτης. Τώρα, τον Αύγουστο, αν παραχωρήθηκε τότε, δεν το γνώριζα.».

Αμέσως μετά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Κυριάκος Χαμαλίδης διευκρίνισε πως: «Με την απόφαση, που θα πάρει το Δ.Σ., για την επιβολή αυτών των όρων δόμησης, εάν τυχόν η άδεια που θα κατατεθεί δεν είναι σύμφωνη με τους όρους δόμησης, θα γίνει αναστολή των οικοδομικών διαδικασιών μέχρι να πληρούνται οι όροι.».

Στη συνέχεια, τοποθετούμενος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Από ό,τι ξέρω, σε συζητήσεις που είχα με τους κατοίκους, η άποψή τους είναι θετική, όσον αφορά το κομμάτι της αξιοποίησης του χώρου. Εμείς είμαστε σύμφωνοι σε κάθε προσπάθεια τέτοια που γίνεται από φορείς, και ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση όπως είναι η Εκκλησία.», κι ακόμη πρόσθεσε πως: «Λύνονται τα χέρια του Δήμου για να μπορέσει να κάνει άλλα πράγματα.».

Ακολούθως, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Κι εμείς συμφωνούμε με την πρόταση που φέρνει η Εκκλησία. Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο, που θα αναβαθμίσει γενικά την πόλη μας. Βέβαια, πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες δεσμεύσεις από την Εκκλησία.».

Κατόπιν, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, είπε μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα που σήμερα συζητάμε, σε σχέση δηλαδή με τους ελεύθερους χώρους της πόλης, έχει μία προϊστορία από την άποψη ότι οι περισσότερες δημοτικές αρχές, τα τελευταία χρόνια, και η σημερινή δημοτική αρχή, όταν θέλουνε κάποιον χώρο να τον κατοχυρώσουν πραγματικά, όταν υπάρχει, δηλαδή, πολιτική βούληση, τότε δεν διστάζουν να αποταθούν και σε δάνεια και να βρούνε άλλες λύσεις διάφορες, πολιτικές επιλογές, είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσω προγραμμάτων που αναζητούν, βάζοντας μπροστά όλα τα διαθέσιμα μέσα, που διαθέτουν. Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει το αντίθετο.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Ενώ φωνάζετε για το γήπεδο της Α.Ε.Κ. και την επιβάρυνση που θα έχει ο κόσμος από τη λειτουργία του, σε αυτή την περίπτωση θεωρείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μα, και σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι πάρα πολύ βαριά και από την άποψη του τουρισμού, που θα αναπτύσσεται εκεί πέρα, και τα εμπορικά κέντρα που προαλείφονται εκεί πέρα να αναπτυχθούνε, το γκαράζ που πρόκειται να γίνει κ.τ.λ. . Σε αυτή την περίπτωση έτυχε και μας βολεύει ότι θα υπάρχει μία ήπια δόμηση, θα το πάρει η Εκκλησία. Δεν βλέπουμε τι ανάγκες υπάρχουνε. Δηλαδή, ότι θα μπορούσαν σε αυτόν τον χώρο να γίνουν: π.χ. παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, που έχουμε τρομερή έλλειψη, να δούμε την παρέμβαση του Δήμου πιθανόν προς της Τράπεζα Πειραιώς και να πούμε αυτό που μπήκε σαν ερώτημα: Γιατί δεν μπορεί να το δώσει σε μας και να καλύψουμε άλλες ζωτικές ανάγκες, κι όχι να φτιάχνουμε εκκλησίες και αίθουσες, που θα προβάλουν διάφορα κειμήλια εκκλησιαστικά για να αναπτυχθεί τέτοιος τουρισμός; Θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στους κατοίκους, που δεν το έχουμε κάνει πάρα πολλά χρόνια τώρα, και να ζητήσουμε να στηρίξουνε μία προσπάθεια, και με κινητοποιήσεις αν χρειάζεται, να περιέλθει ο χώρος στον Δήμο, έτσι όπως τον θέλουμε να περιέλθει.».

Ακόμη, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στις κατά τη γνώμη του «μεθοδεύσεις (αλλαγή πολιούχου κ.λπ.) που ακολουθήθηκαν», και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Ο προσανατολισμός σας εξυπηρετεί αυτού του είδους την ανάπτυξη, η οποία θίγει τους μικρούς εμπόρους, θίγει τον λαό, θίγει άλλα πράγματα για να επιχειρούν τα μεγάλα συμφέροντα, και μέσα σε αυτά και η Εκκλησία.».

Αμέσως μετά, ο κ. Χατζησαββίδης, αφού άσκησε κριτική στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Γαβριήλ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πανέξυπνο άνθρωπο που έχει μεγάλες επιρροές», αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του από τη μέρα της ενθρόνισής του μέχρι και σήμερα, στηλιτεύοντάς τα στην ουσία, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Είναι κατάντια για την Αυτοδιοίκηση τέτοιου είδους πρακτικές.».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσός είπε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρούμε ότι η υπόθεση για το «Ιωνικό Πάρκο» της Μητρόπολης δεν είναι υπόθεση που ξαφνικά ήρθε από το πουθενά.», το συνέδεσε με μια γενικότερη πολιτική στην περιοχή και όχι μόνον, τόνισε πως: «Για εμάς είναι μία σύμπραξη Κεφαλαίου-Εκκλησίας-Κράτους.», χαρακτήρισε ως ευχολόγια τα λεγόμενα ότι και ο Δήμος θα έχει λόγο στην όλη υπόθεση, αιτιολογώντας πως: «Δεν ξέρουμε καν τους όρους της συμφωνίας της Τράπεζας και της Εκκλησίας.», κι ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι δικαιολογίες, ότι είναι το ίδιο πράγμα με τις σκέψεις της δημοτικής αρχής, δεν στέκουν», διευκρινίζοντας πως: «Η δημοτική αρχή απλά δεν έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει.».

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Κολμανιώτης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως: «Η Ν. Ιωνία έχει έναν Μητροπολίτη, ο οποίος δεν είναι από τους συνηθισμένους Μητροπολίτες, που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Είναι ένας Μητροπολίτης, ο οποίος, πράγματι, είναι πολύ αγαπητός από τον κόσμο, παρουσιάζει ένα αρκετά σημαντικό έργο, έχει πολύ καλές διασυνδέσεις.», πρόσθεσε πως: «Όμως, θα είναι περαστικός από την πόλη, καθώς όλοι γνωρίζουν πως έχει πολύ υψηλές βλέψεις στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.» και διευκρίνησε μεταξύ άλλων πως: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γιατί μόνο εκεί μπορώ να τοποθετήσω την όλη συμπεριφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, θέλει να παίξει ένα αρκετά σημαντικό έργο στην πόλη μας. Γι’ αυτό και ακριβώς έκανε την αλλαγή του πολιούχου. Κι από εκεί και πέρα άρχισαν διάφορα άλλα ζητήματα.».

Ακόμη, ο κ. Κολμανιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο Μητροπολίτης, στο συγκεκριμένο θέμα, και με την αλλαγή του πολιούχου, τα έβαλε με τους πρώτους κατοίκους της πόλης αυτής, οι οποίοι είχαν πολιούχο. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο πάει και το ζητάει από την Τράπεζα Πειραιώς, το έχει δεσμεύσει ο Δήμος για κοινωφελείς χρήσεις. Είναι ευθεία επίθεση κατά του Δ.Σ. της Ν. Ιωνίας για να κάνει αυτό το οποίο θέλει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι προσωπική φιλοδοξία ή είναι κάτι άλλο, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι καθαρό.», κι ακόμη σχολίασε πως: «Το γεγονός ότι δεν το ονομάζει «Ιωνικό Κέντρο», αλλά «Ιωνικό Πάρκο», είναι παραπλανητικό για το Δ.Σ. και τους κατοίκους.».

Επίσης, ο κ. Κολμανιώτης είπε πως: «Δεν υπάρχει το σχετικό συμβόλαιο για να διαβαστούν οι όποιοι όροι του.», προσθέτοντας πως: «Έχουμε συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα νέο υπερτοπικό κέντρο στην περιοχή αυτή και επικαλούμαστε ότι οι χρήσεις θα είναι ήπιες.», ενώ αιτιολογώντας το σκεπτικό του διευκρίνισε πως: «Αυτά που σκεφτόμασταν να κάνουμε εμείς δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που θα κάνει ο Μητροπολίτης.» και κατέληξε τονίζοντας πως: «Πρέπει να επιμένουμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από τις δημοτικές κοινωφελείς χρήσεις και πρέπει να επιμείνουμε στις προηγούμενες αποφάσεις μας.».

Τελικά, το Δ.Σ. του Δήμου Ν. Ιωνίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανάκληση της υπ’ αριθ. 128/30-11-2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με 22 ψήφους υπέρ και 7 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Χατζησαββίδης, Κουτσός, Κουλούρης, Κολμανιώτης, Αβακουμίδης), επί 29 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Επίσης, πάλι με 22 ψήφους υπέρ και 7 κατά (επί 29 παρόντων) αποφασίστηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ. 445, η επιβολή νέων όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και ο χαραξτηρισμός τμήματος ως κοινοχρήστου με καθορισμό:

Α. Συντελεστή Δόμησης 0,50

Β. Συντελεστή Κάλυψης 0,30 (30%)

Γ. Δημιουργία του κοινοχρήστου χώρου µε στοιχεία (Β, Γ, Η, Θ, Β)

∆. Δημιουργία πεζοδρόμου πλάτους 4,00 κατά μήκος της πλευράς Α, Ι.

 

Παναγιώτα ΣούγιαΚαταχωρήθηκε την: 29/06/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!